Ashburn +7,3 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023
Ashburn +7,3 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023

Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

2023/09/10


Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.

Lęšių ir kriaušių salotos

Reikės:

  • 100 g lęšių
  • 125 g kriaušių
  • kelių petražolių šakelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • šaukštelio garstyčių
  • citrinos sulčių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Nuplautus lęšius kelias valandas pamirkykite šaltame vandenyje, paskui išvirkite pasūdytame vandenyje. Ataušin­kite.
  2. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  3. Petražoles susmulkinkite, vieną šakelę palikite papuošti.
  4. Sumaišykite lęšius su kriaušėmis, petražolėmis, pagardin­kite druska, maltais pipirais. Apliekite salotas iš aliejaus ir garstyčių padarytu padažu, keliolika minučių palaikykite šaldytuve, dar kartą permaišykite, papuoškite petražolės šakele ir patiekite į stalą.

Bulvių sriuba su česnakais ir brokoliais

Reikės:

  • 200–300 g brokolių
  • 300 g bulvių
  • svogūno
  • česnako skiltelės
  • 1 l bulvių ar daržovių sultinio
  • 40 ml pieno
  • 2 kiaušinių trynių
  • sviesto kepti
  • druskos
  1. Brokolius supjaustykite mažais žiedy­nėliais, susmulkinkite kotelius.
  2. Sviestą įkaitinkite puode ir apie 5 min. nuolat pamaišydami pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną bei brokolių kotelius.
  3. Sudėkite brokolių žiedynėlius, smulkiai pjaustytas bulves, užpilkite sultiniu. Vir­kite sriubą, kol bulvės suminkštės.
  4. Puodą nukėlę nuo ugnies, sriubą užbalinkite. Pieną išplakite su kiaušinių tryniais ir plona srovele maišydami supilkite į sriubą. Galite įberti žalumynų.

Žirnių ir sūrio kukuliai

Reikės:

  • 2 stiklinių žirnių
  • 4 stiklinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g fermentinio sūrio
  • maltų džiūvėsėlių
  • rapsų aliejaus kepti
  • druskos, maltų pipirų
  1. Nuplautus žirnius pamirkykite šaltame vandenyje, išvirkite. Atvėsusius sumalkite mėsmale arba susmulkinkite trintuvu. Žirnių masė turi būti tirštoka, kad galėtumėte formuoti nedidelius kukulius.
  2. Įmuškite kiaušinį, sudėkite tarkuotą fer­mentinį sūrį, įberkite druskos, pipirų, šiek tiek miltų ir gerai išmaišykite.
  3. Žirnių kukulius pavoliokite miltuose, plaktame kiaušinyje ir džiū­vėsėliuose. Kepkite su daugiau aliejaus, nuolat pavartykite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  4. Kukulius skanaukite su šviežių daržovių salotomis.

Orkaitėje keptos bulvės su paprikų padažu

Reikės:

  • 1 kg maždaug vienodo dydžio bulvių
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4–6 šaukštų garstyčių
  • šaukšto Provanso žolelių mišinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 4–5 paprikų
  • 2 česnakų skiltelės
  • svogūno
  • šviežio baziliko šakelės
  • po žiupsnelį druskos ir maltos aitriosios paprikos
  • aliejaus, sviesto kepti
  1. Bulves nuskuskite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 2 min., tada vandenį nupilkite, bulves pagarinkite ir palikite, kad šiek tiek praauštų.
  2. Didesniame inde sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką ir prieskonines žoleles.
  3. Į gautą padažą sudėkite bulves, rankomis labai gerai išmaišykite, kad visos pasidengtų pagardu.
  4. Suverskite į kepi­mo indą, pabarstykite druska, pipirais ir maždaug 40–50 min. pašaukite į 200 °C orkaitę.
  5. Kol bulvės kepa, pasigaminkite paprikų padažą. Ankštis supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į kepimo skardą, šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir pašau­kite į orkaitę, kur kepa bulvės. Kepkite, kol suminkštės, bet nesuglebs. Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite. Kepant atsiradusio skysčio neišpilkite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkintą česnaką bei plonais griežinėliais supjaustytą svogūną.
  7. Baigiant kepti pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytas keptas paprikas, smulkintą baziliką, supilkite nuo paprikų kepimo likusį skystį, viską paskaninkite druska, aitriąja paprika ir užvirkite.
  8. Keptuvę uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min. Padažas turi šiek tiek sutirštėti.
  9. Orkaitėje iškepusias, gražia auksine plutele apsitraukusias bulves patiekite su paprikų padažu.

 

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/07

Žemės ūkio ateitis neaiški, tai šiandien paaiškėjo dar kartą

Šiomis dienomis Vilniuje yra susirinkęs gražus būrys prekinės žemės ūkio produkcijos gamybos lyderių: žemės ūkio bendrovių vadovai, vyriausieji finansininkai, specialistai. Gruodžio 7–8 d. vyksta Lietuvos žemės ūkio bendrovių aso...
2023/12/07

VMVT ragina atsisakyti gyvūnų demonstravimo „gyvose prakartėlėse“

Į gyvais gyvūnais apgyvendintą prakartėlę per šventę Druskininkuose dar vakar dėmesį atkreipė gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė ir kėlė klausimą, kodėl Valstybinės maisto ir veteri...
2023/12/07

„Auga Group“ kitąmet tikisi 23,3 mln. eurų EBITDA pelno

Verslininko Kęstučio Juščiaus netiesiogiai kontroliuojama viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų grupių „Auga Group“ 2024 metais planuoja uždirbti 23,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius ir...
2023/12/07

Ar medijos paverčia politiką pigiu šou?

Įprasta kritikuoti tiek ats­kirus politikus, tiek ir po­li­­­tiką bendrai – piktintis jos neprofesionalumu, pa­vir­šu­tiniškumu bei sa­va­nau­­diš­kumu. Šiuo met...
2023/12/07

Pelkėse verda tikra pekla (II)

„Ūkininko patarėjas“ toliau plėtoja pelkininkystės temą, kurios pradžia buvo publikuota 2023 m. gruodžio 2 d. numeryje. Tęsiame žurnalistinį tyrimą, kurio esmė – sužinoti, kodėl Europos Sąjungos (ES) ir valstybės lėšos kre...
2023/12/07

LSMU Veterinarijos akademijoje – pokyčiai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) praneša apie pokyčius universiteto Veterinarijos akademijoje – LSMU Senatas penkerių metų kadencijai patvirtino naujus dviejų fakultetų dekanus.
2023/12/07

Lietuvoje vidutinės degalų kainos mažesnės nei Lenkijoje

Vidutinės degalų kainos per savaitę Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino padidėjo 0,2 proc. Skirtumas tarp šių degalų kainų padidėjo iki 0,04 Eur/l. Pirmą kartą šiais metais vidutinės degalų kaino...
2023/12/07

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos ...
2023/12/07

Augalinės produkcijos eksporto į Jungtinę Karalystę naujovės

BTOM taikomas augalams ir augaliniams produktams, gabenamiems į Jungtinę Karalystę (JK) suprantamas kaip jų tiekimas į Angliją, Škotiją ir Velsą. Tuo tarpu Šiaurės Airija išlaiko vietą vidinėje Europos Sąjungos (ES) rinkoje ir...