Ashburn +19,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 26 Geg 2024
Ashburn +19,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 26 Geg 2024

Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

2023/09/10


Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.

Lęšių ir kriaušių salotos

Reikės:

  • 100 g lęšių
  • 125 g kriaušių
  • kelių petražolių šakelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • šaukštelio garstyčių
  • citrinos sulčių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Nuplautus lęšius kelias valandas pamirkykite šaltame vandenyje, paskui išvirkite pasūdytame vandenyje. Ataušin­kite.
  2. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  3. Petražoles susmulkinkite, vieną šakelę palikite papuošti.
  4. Sumaišykite lęšius su kriaušėmis, petražolėmis, pagardin­kite druska, maltais pipirais. Apliekite salotas iš aliejaus ir garstyčių padarytu padažu, keliolika minučių palaikykite šaldytuve, dar kartą permaišykite, papuoškite petražolės šakele ir patiekite į stalą.

Bulvių sriuba su česnakais ir brokoliais

Reikės:

  • 200–300 g brokolių
  • 300 g bulvių
  • svogūno
  • česnako skiltelės
  • 1 l bulvių ar daržovių sultinio
  • 40 ml pieno
  • 2 kiaušinių trynių
  • sviesto kepti
  • druskos
  1. Brokolius supjaustykite mažais žiedy­nėliais, susmulkinkite kotelius.
  2. Sviestą įkaitinkite puode ir apie 5 min. nuolat pamaišydami pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną bei brokolių kotelius.
  3. Sudėkite brokolių žiedynėlius, smulkiai pjaustytas bulves, užpilkite sultiniu. Vir­kite sriubą, kol bulvės suminkštės.
  4. Puodą nukėlę nuo ugnies, sriubą užbalinkite. Pieną išplakite su kiaušinių tryniais ir plona srovele maišydami supilkite į sriubą. Galite įberti žalumynų.

Žirnių ir sūrio kukuliai

Reikės:

  • 2 stiklinių žirnių
  • 4 stiklinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g fermentinio sūrio
  • maltų džiūvėsėlių
  • rapsų aliejaus kepti
  • druskos, maltų pipirų
  1. Nuplautus žirnius pamirkykite šaltame vandenyje, išvirkite. Atvėsusius sumalkite mėsmale arba susmulkinkite trintuvu. Žirnių masė turi būti tirštoka, kad galėtumėte formuoti nedidelius kukulius.
  2. Įmuškite kiaušinį, sudėkite tarkuotą fer­mentinį sūrį, įberkite druskos, pipirų, šiek tiek miltų ir gerai išmaišykite.
  3. Žirnių kukulius pavoliokite miltuose, plaktame kiaušinyje ir džiū­vėsėliuose. Kepkite su daugiau aliejaus, nuolat pavartykite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  4. Kukulius skanaukite su šviežių daržovių salotomis.

Orkaitėje keptos bulvės su paprikų padažu

Reikės:

  • 1 kg maždaug vienodo dydžio bulvių
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4–6 šaukštų garstyčių
  • šaukšto Provanso žolelių mišinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 4–5 paprikų
  • 2 česnakų skiltelės
  • svogūno
  • šviežio baziliko šakelės
  • po žiupsnelį druskos ir maltos aitriosios paprikos
  • aliejaus, sviesto kepti
  1. Bulves nuskuskite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 2 min., tada vandenį nupilkite, bulves pagarinkite ir palikite, kad šiek tiek praauštų.
  2. Didesniame inde sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką ir prieskonines žoleles.
  3. Į gautą padažą sudėkite bulves, rankomis labai gerai išmaišykite, kad visos pasidengtų pagardu.
  4. Suverskite į kepi­mo indą, pabarstykite druska, pipirais ir maždaug 40–50 min. pašaukite į 200 °C orkaitę.
  5. Kol bulvės kepa, pasigaminkite paprikų padažą. Ankštis supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į kepimo skardą, šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir pašau­kite į orkaitę, kur kepa bulvės. Kepkite, kol suminkštės, bet nesuglebs. Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite. Kepant atsiradusio skysčio neišpilkite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkintą česnaką bei plonais griežinėliais supjaustytą svogūną.
  7. Baigiant kepti pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytas keptas paprikas, smulkintą baziliką, supilkite nuo paprikų kepimo likusį skystį, viską paskaninkite druska, aitriąja paprika ir užvirkite.
  8. Keptuvę uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min. Padažas turi šiek tiek sutirštėti.
  9. Orkaitėje iškepusias, gražia auksine plutele apsitraukusias bulves patiekite su paprikų padažu.

 

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/26

Migruojančių paukščių daroma žala žemdirbiams: valdininkams – per kietas riešutas

Pastaraisiais metais pasėlius siaubiančių migruojančių paukščių problema vis labiau aštrėja. Paukščiai ne tik išlesa, bet ir ištrypia nemažus pasėlių plotus, o ūkininkams belieka tik pasibėdoti. Žemės ūkio minist...
2024/05/26

Parama jauniesiems ūkininkams – geriausia investicija

Nuo gegužės 31 iki birželio 28 d. priimamos paraiškos dotacijai ir lengvatinei paskolai gauti pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas&ldqu...
2024/05/26

Ant Gedimino kalno – inovatyvus garso ir vaizdo gidas su virtualiosios realybės integracija

Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) ant Gedimino kalno pristato naujovę lankytojams – garso ir vaizdo gidą su virtualiosios realybės integracija. Šia pažangia technologija siekiama transformuoti lankytojų patirtį muziejuje, kviečiama...
2024/05/25

Svečiams pasiūlo žemaitiškų valgių – ruošia iš savo ūkyje užaugintų gėrybių

Kaimo turizmo sodyba ar ekologinis ūkis – kas svarbiau? Toks klausimas Žemaitijos širdyje, Telšių rajone, įsikūrusiai Gražinai Gaižauskienei ir sūnaus Manto šeimai veikiausiai nekyla. Abi veiklos gražiai papildo viena ki...
2024/05/25

Kaip saugiai naudoti augalų apsaugos produktus?

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (Augalininkystės tarnyba) vertina augalų apsaugos produktų (AAP) riziką ir juos registruoja, vykdo AAP naudojimo kontrolę.
2024/05/25

Mūšis dėl Agrocheminių tyrimų laboratorijos išlikimo

Praėjusį trečiadienį įvykusiame Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) posėdyje virė karštos diskusijos dėl Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) sprendimo likviduoti Agrocheminių tyrimų laboratoriją – vienintelę tokio ...
2024/05/25

Šalis, kurioje miškai neša laimę žmonėms – įspūdinga Pietų Korėjos miškų politika

Per pastaruosius 30 metų Pietų Korėjos vyriausybė įgyvendino įspūdingą miškų politiką. Čia veikia 147 vaikų darželiai miškuose, 9 miškų edukaciniai centrai, 166 poilsio rekreaciniai miškai, 47 miško terapijos cen...
2024/05/25

Degalai Lietuvoje išlieka pigesni nei Lenkijoje

Pastarąją savaitę benzino kainos Lietuvoje sumažėjo 0,3 proc., tuo tarpu dyzelino – 0,9 procento. Tai ketvirta savaitė iš eilės, kai vidutinės degalų kainos mūsų šalyje mažėjo. Per šį laikotarpį benzinas atpigo 0,04 Eur/...
2024/05/25

Vienija pajėgas – organizuos jungtines ugdymo įstaigų maitinimo organizavimo patikras

Siekiant stiprinti ugdymo įstaigų maitinimo organizavimo kokybės priežiūrą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Susitarimo pagrindu bus organizuojami ...