Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Subalansuota vegetarams, bet patiks visiems

2023/09/10


Kasdieniai produktai, nekaprizingi receptai, bet gaivūs ir skanūs patiekalai, o svarbiausia – lengvai ir greitai. Štai toks meniu galėtų pradžiuginti ir vegetarus, ir norinčiuosius pailsėti nuo sunkių mėsiškų valgių.

Lęšių ir kriaušių salotos

Reikės:

  • 100 g lęšių
  • 125 g kriaušių
  • kelių petražolių šakelių
  • 2 šaukštai alyvuogių aliejaus
  • šaukštelio garstyčių
  • citrinos sulčių
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  1. Nuplautus lęšius kelias valandas pamirkykite šaltame vandenyje, paskui išvirkite pasūdytame vandenyje. Ataušin­kite.
  2. Kriaušes nulupkite, išimkite sėklalizdžius, supjaustykite kubeliais ir apšlakstykite citrinų sultimis, kad nepatamsėtų.
  3. Petražoles susmulkinkite, vieną šakelę palikite papuošti.
  4. Sumaišykite lęšius su kriaušėmis, petražolėmis, pagardin­kite druska, maltais pipirais. Apliekite salotas iš aliejaus ir garstyčių padarytu padažu, keliolika minučių palaikykite šaldytuve, dar kartą permaišykite, papuoškite petražolės šakele ir patiekite į stalą.

Bulvių sriuba su česnakais ir brokoliais

Reikės:

  • 200–300 g brokolių
  • 300 g bulvių
  • svogūno
  • česnako skiltelės
  • 1 l bulvių ar daržovių sultinio
  • 40 ml pieno
  • 2 kiaušinių trynių
  • sviesto kepti
  • druskos
  1. Brokolius supjaustykite mažais žiedy­nėliais, susmulkinkite kotelius.
  2. Sviestą įkaitinkite puode ir apie 5 min. nuolat pamaišydami pakepinkite smulkintą česnaką, svogūną bei brokolių kotelius.
  3. Sudėkite brokolių žiedynėlius, smulkiai pjaustytas bulves, užpilkite sultiniu. Vir­kite sriubą, kol bulvės suminkštės.
  4. Puodą nukėlę nuo ugnies, sriubą užbalinkite. Pieną išplakite su kiaušinių tryniais ir plona srovele maišydami supilkite į sriubą. Galite įberti žalumynų.

Žirnių ir sūrio kukuliai

Reikės:

  • 2 stiklinių žirnių
  • 4 stiklinių miltų
  • 2 kiaušinių
  • 100 g fermentinio sūrio
  • maltų džiūvėsėlių
  • rapsų aliejaus kepti
  • druskos, maltų pipirų
  1. Nuplautus žirnius pamirkykite šaltame vandenyje, išvirkite. Atvėsusius sumalkite mėsmale arba susmulkinkite trintuvu. Žirnių masė turi būti tirštoka, kad galėtumėte formuoti nedidelius kukulius.
  2. Įmuškite kiaušinį, sudėkite tarkuotą fer­mentinį sūrį, įberkite druskos, pipirų, šiek tiek miltų ir gerai išmaišykite.
  3. Žirnių kukulius pavoliokite miltuose, plaktame kiaušinyje ir džiū­vėsėliuose. Kepkite su daugiau aliejaus, nuolat pavartykite, kad gražiai apskrustų iš visų pusių.
  4. Kukulius skanaukite su šviežių daržovių salotomis.

Orkaitėje keptos bulvės su paprikų padažu

Reikės:

  • 1 kg maždaug vienodo dydžio bulvių
  • 1–2 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų aliejaus
  • 4–6 šaukštų garstyčių
  • šaukšto Provanso žolelių mišinio
  • druskos, maltų juodųjų pipirų

Padažui:

  • 4–5 paprikų
  • 2 česnakų skiltelės
  • svogūno
  • šviežio baziliko šakelės
  • po žiupsnelį druskos ir maltos aitriosios paprikos
  • aliejaus, sviesto kepti
  1. Bulves nuskuskite ir sudėkite į verdantį vandenį. Pavirkite apie 2 min., tada vandenį nupilkite, bulves pagarinkite ir palikite, kad šiek tiek praauštų.
  2. Didesniame inde sumaišykite aliejų, garstyčias, smulkiai pjaustytą česnaką ir prieskonines žoleles.
  3. Į gautą padažą sudėkite bulves, rankomis labai gerai išmaišykite, kad visos pasidengtų pagardu.
  4. Suverskite į kepi­mo indą, pabarstykite druska, pipirais ir maždaug 40–50 min. pašaukite į 200 °C orkaitę.
  5. Kol bulvės kepa, pasigaminkite paprikų padažą. Ankštis supjaustykite ketvirčiais, sudėkite į kepimo skardą, šiek tiek pašlakstykite aliejumi ir pašau­kite į orkaitę, kur kepa bulvės. Kepkite, kol suminkštės, bet nesuglebs. Ištraukę iš orkaitės atvėsinkite. Kepant atsiradusio skysčio neišpilkite.
  6. Keptuvėje įkaitinkite sviestą ir pakepinkite smulkintą česnaką bei plonais griežinėliais supjaustytą svogūną.
  7. Baigiant kepti pasūdykite, sudėkite kubeliais supjaustytas keptas paprikas, smulkintą baziliką, supilkite nuo paprikų kepimo likusį skystį, viską paskaninkite druska, aitriąja paprika ir užvirkite.
  8. Keptuvę uždenkite ir ant silpnos ugnies troškinkite apie 15 min. Padažas turi šiek tiek sutirštėti.
  9. Orkaitėje iškepusias, gražia auksine plutele apsitraukusias bulves patiekite su paprikų padažu.

 

123rf nuotr.

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis