Ashburn +18,8 °C Rūkas
Pirmadienis, 25 Rgs 2023
Ashburn +18,8 °C Rūkas
Pirmadienis, 25 Rgs 2023

Tarptautinėje konferencijoje ”Vaikų mityba ir sveikata” – aktualiausios problemos ir jų sprendimai

2014/11/21

Lapkričio 19 d.)Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) organizuotoje tarptautinėje konferencijoje „Vaikų mityba ir sveikata“ išskirtos esminės vaikų mitybos įpročių ir maitinimo ugdymo įstaigose problemos. Aptartos vaikų nutukimo priežastys ir pasekmės, palyginti mitybos duomenys Europos Sąjungoje. Pristatytos sveikos mitybos ugdymo patirtys Vokietijoje, Suomijoje, Latvijoje, Švedijoje. LR Vyriausybėje vykusiame renginyje VMVT direktorius dr. Jonas Milius pabrėžė, kad daugelyje Lietuvos mokyklų ir darželių maitinimo paslaugos perkamos vadovaujantis vien mažiausios kainos kriterijumi. Konkuruodamos tarpusavyje įmonės netgi pasiūlo teikti paslaugas neva už dyką, įskaičiuojant tik žaliavų ir produktų kainas. Tačiau joks verslas tokiomis sąlygomis dirbti negali. Taigi, nukenčia patiekalų, skirtų mokiniams, kokybė ir energinė vertė. Šiemet patikrinus 85 proc. Lietuvos mokyklų, paaiškėjo, kad net ketvirtadalio visų tirtų patiekalų energinė vertė buvo 38 proc. Mažesnė, nei nurodyta valgiaraštyje (pavyzdžiui, ryžių su pomidorais sriuba, varškėčiai, šviežių daržovių sriuba ir kt.). „Apie 15 proc. šalies mokyklų maistas pristatomas termosuose. Tai reiškia, kad iki vaikų stalo jis keliauja net keletą valandų. Ne vienos mokyklos virtuvei reikalingas kapitalinis remontas, įrangos atnaujinimas. O tai ne tik sukelia riziką maisto saugai, bet nukenčia ir asortimentas, maistingumas, energinė vertė“, - sakė J.Milius. Nors Lietuvos mokyklose, ikimokyklinėse ir vaikų globos įstaigose įvesta sveiką mitybą skatinanti maitinimo tvarka, vaikų patiekaluose ribojami riebalų, cukraus ir druskos kiekiai, draudžiami sveikatai nepalankūs maisto produktai ir gėrimai, pradinių klasių mokiniai gauna nemokamų vaisių, daržovių bei pieno produktų, tačiau mūsų vaikai vis tiek per mažai valgo daržovių, vaisių, žuvies, grūdinių produktų. Trečdalis mokyklinio amžiaus vaikų ne kasdien vartoja šviežių daržovių, tačiau geria saldintų vaisvandenių, daugiau negu pusė kiekvieną dieną valgo saldumynų. Suomijos maisto saugos agentūros atstovė Arja Lyytikäinen pabrėžė, kad sveikos mitybos įgūdžiai turėtų būti diegiami nuo ankstyvos vaikystės. Suomijoje nuo 2009 m. vaikų darželiuose pedagogai net su pačiais mažiausiais auklėtiniais kartu gamina, liečia, uosto maistą. A.Lyytikäinen nuomone, atliekant įvairias užduotis su maisto produktais, vaikai kur kas greičiau įsimena svarbiausius principus. Ispanijos Vartotojų, maisto saugos ir mitybos agentūros atstovė Ana Canals Caballero pristatė, kaip jų šalyje kovojama su jaunimo nutukimu. Šiai problemai spręsti sukurtos įtaigios informavimo ir reklamos kampanijos, taip pat didelis dėmesys skiriamas vaikų ugdymo įstaigų valgiaraščiams. Įdomu tai, kad siekiant parengti kuo išsamesnes ir efektyvesnes sveikos mitybos rekomendacijas, Vokietijoje atliekami moksliniai tyrimai įvairiomis temomis ir skirtingais pjūviais. Štai vienas tyrimas pradėtas dar 1985 m. – duomenys apie tų pačių žmonių mitybos įpročius renkami nuo kūdikystės iki pilnametystės, vertinama sveikatos būklė, augimo raida.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/09/24

Išgelbėtus gyvūnus Chersone gydo veterinaras lietuvis

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Kiek žmonių nuskendo Rusijos kariams susprogdinus Kachovkos elektrinės užtvanką, greičiausiai nebus tiksliai sužinota niekada, nes užgrobtą kairiąją Dniepro upės pusę okupantai neįleido tarptautinių ...
2023/09/24

Dzūkų žemyninės kopos kryžminėje mokslinių faktų ir dezinformacijos ugnyje

Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodantys straipsniai, kuriuose apstu netikslios arba tikrovės neatitinkančios informacijos, sudaro įspūdį, kad žemyninių kopų atvėrimas Dzūkijos nacionaliniame parke yra grįstas savivale ir asmenine nauda...
2023/09/24

Nuo retos, tačiau itin sunkios ligos gelbsti skiepai

Ar pamenate, kada paskutinį kartą skiepijotės nuo stabligės? Ne? Specialistai atkreipia dėmesį, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu, pavyzdžiui, dirbant sode ar darže, gali tapti šios ...
2023/09/24

Lenkų mokslininkai rado sprendimą, kuo pakeisti malkas

Mokslinių ir technologinių naujovių gausa mūsų amžių tikriausiai būtų galima lyginti su XVIII–XIX a. sandūroje vykusios industrinės revoliucijos laikotarpiu. Kai jau atrodo, daugiau nėra ką naujo sugalvoti, ieškoma sprendimų, kaip pan...
2023/09/24

Širvintos dairosi geriausio šių metų ūkio

Kasmet tradiciškai žemdirbiškos savivaldybės renka geriausius ūkininkus. Vienos savivaldybės jau apdovanojo savo „Metų ūkio“ nugalėtojos, kitos dar dairosi ir vertina. Nors Širvintų rajono vadžia surinko savą derli...
2023/09/24

Ligoti jurginai: ką daryti?

Jurginai gana atsparūs įvairioms ligoms ir kenkėjams. Dažnesnių pažeidimų pasitaiko tada, kai per žaizdas pakliūva ligų sukėlėjų. Labai svarbu ne tik laiku juos iškasti (po šalnų), bet ir tinkamai paruošti žiemoti, nes sveiki ...
2023/09/24

Mažės fitosanitarinių sertifikatų formų įvairovė

Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) nuo lapkričio 1 d. išduos tos pačios formos fitosanitarinius sertifikatus augalų, augalinių produktų ir kitų objektų, vežamų į Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką, eksportui ar reeksportui,...
2023/09/24

Ritos ekologiniame ūkyje trūksta pašarų

Šiaulių rajone, už Meškuičių miestelio, yra sena Gendvilų sodyba. Čia gyvena ūkininkė Rita Gendvilaitė ir jos 93 metų mama. Rita plėtoja ekologinį ūkį, laiko 4 melžiamas karves, 3 veršelius ir 3 telyčias, turi 6 sportinius žir...
2023/09/24

Papildomo lengvo uždarbio paieškos gali baigtis baudžiamąja atsakomybe

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras atkreipia dėmesį, kad rudenį ne vienas lietuvis dairosi naujų darbo iššūkių arba papildomų pajamų, tačiau neapdairumas gali baigtis liūdnai. Lietuvos banko vyriausioji teisininkė Mi...