Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +14,3 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Vietoje mokyklos suolo – „Pamokos miške“

2023/10/21


Valstybinių miškų urėdija (VMU) mokinius kviečia į „Pamokas miške“. Daugiau nei 800 Lietuvos mokinių mokyklos suolus iškeis į pamokas miške. Pirmoji projekto pamoka įvyko spalio 19 dieną, VMU Anykščių regioniniame padalinyje.

2023–2024 mokslo metams VMU inicijuojamo pilotinio projekto „Pamokos miške“ tikslas yra prisidėti prie mokinių ugdymo proceso gilinant gamtamokslines žinias, atliekant daugiau praktinių užduočių miške, plačiau supažindinti su miškininkyste. Kviesdama į „Pamokas miške“ regioniniuose padaliniuose VMU sudaro sąlygas pakeisti pamokų aplinką ir integruoti miškininko profesijos veiklas į pamokų temas, atsižvelgiant į ugdymo planus.

„Švietėjiška veikla užsiimame jau daugelį metų, globojame Jaunuosius miško bičiulius, kartu su mokiniais sodiname medžius, keliame inkilus, dalyvaujame miškų švarinimo talkose. Šių metų pavasarį daugiau nei 2000 moksleivių atvyko į mūsų regioninius padalinius susipažinti su miškininko profesija. Tikime, kad projekto „Pamokos miške“ praktinių užsiėmimų metu, kuriuose dalyvaus ir kompetentingi bei savo darbą išmanantys miškininkai, jaunosios kartos atstovai dar geriau supras miškininko profesijos svarbą“, – sako Valstybinių miškų urėdijos generalinis direktorius Valdas Kaubrė.

Matydama mokinių norą ir poreikį artimiau susipažinti su gamta bei miškininko profesija, VMU kreipėsi į savivaldybių švietimo skyrius pristatydama projekto idėją. Taip pat bendradarbiavo su gamtos mokslus dėstančiais pedagogais, kurie pageidautų su mokinių klasėmis gilinti žinias miškininkystės, gamtos pažinimo srityse.

pamoka miske

Pilotinio projekto įgyvendinimui pasirinktos Ukmergės, Anykščių, Druskininkų, Ignalinos, Kretingos, Panevėžio, Kazlų Rūdos, Kauno miestų ir rajonų savivaldybės. Prie pilotinio projekto prisijungė daugiau kaip 30 bendrojo ugdymo įstaigų iš aštuonių savivaldybių.

Išklausius pedagogų bendruomenės pageidavimus ir pasiūlymus bei sudarinėjant pamokų planus, aptartos konkrečios vietos pamokų pravedimui, kiek pamokų miškininkai galės suorganizuoti per mokslo metus, kokiomis temomis pamokos vyks bei ką mokiniai galės pamatyti, praktiškai nuveikti miške.

Projekto „Pamokos miške“ metu mokytojai su miškininkais paįvairins pamokas bei suteiks daugiau žinių mokiniams kiekvienoje konkrečioje pamokoje. Mokiniai pamokos temą užtvirtins praktiškai drauge su miškininkais atlikdami pamokos užduotis ir tai padės mokiniams geriau įsisavinti pamokos medžiagą. Ugdymo procesas mokiniams taps įdomesnis, turiningesnis“, – sako Valstybinių miškų urėdijos personalo vadovė Izolda Baltutė.

pamoka miske

„Pamokos miške“ mokymas grindžiamas „taikomosiomis užduotimis“, mokytojas su specialisto pagalba skatina mokinius naudoti „tikrus daiktus“ ir mokytis realiose darbo vietose. Praktiškai pritaikant žinias miške, geriau įsimenama mokymosi medžiaga, taip pat ugdomi bendradarbiavimo įgūdžiai, kitos mokinių kompetencijos.

VMU tikisi, kad sėkminga, kokybiška pilotinio projekto eiga sudarys sąlygas kitais mokslo metais pakviesti prie projekto prisijungti dar didesnį skaičių Lietuvos mokyklų mokinių.

 

VMU fotoinformacija

Dalintis