Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Aistros dėl medžioklės ir miškų: Bavarijoje nebus vietos „ekoideologams“?

2023/11/18


Vokietijos Bavarijos žemėje – valdžios pasikeitimas. Mėnesiui praėjus po rinkimų, lapkričio 8-ąją prisaikdintas naujasis Ministrų kabinetas. Valdantieji nutarė perskirstyti kai kurias ministerijų funkcijas. Nevyriausybinės aplinkosauginės organizacijos buvo priblokštos paaiškėjus, kad valstybinių miškų ir medžioklės valdymo sritis „atimama“ iš Žemės ūkio ministerijos ir perduodama Ekonomikos ministerijai.

Aplinkosauginė organizacija „BUND Naturschutz“ (BN) pasipiktinusi: valstybinių miškų valdymas paisant grynai ekonominių interesų yra rizikingas, gali nukentėti visuomenei naudingos funkcijos. Organizacija retoriškai klausia, ar Bavarijos miškams jau ateina sunkūs laikai?

Nepritarimą funkcijos tarp ministerijų perskirtymui organizacija išreiškė kreipimusi į Bavarijos žemės premjerą Marką Zioderį (Markus Söder) (Krikščionių socialistų sąjunga – CSU).

Aplinkosaugininkai šokiruoti, nes valstybiniai miškai ir medžioklė iš Bavarijos žemės Maisto, žemės ūkio ir miškų ministerijos yra perduodami Ekonomikos, regioninės plėtros ir energetikos valstybės ministerijos valdymo sričiai. Šios ministerijos vairininkas Hubertas Aivangeris (Hubert Aiwanger) – dešiniojo sparno politinės partijos „Laisvieji rinkėjai“ (Freie Wähler) lyderis, laisvalaikiu – aistringas medžiotojas bei miško savininkas. Bavarijoje dabar tai labai įtakinga politinė figūra: „Laisvieji rinkėjai“ su CSU yra sudarę koalicijos sutartį. Funkcijas tarp ministerijų nutarta perskirstyti pono Aivangerio valia.

Hubert Aiwanger
Bavarijos žemės Ekonomikos, regioninės plėtros ir energetikos ministras Hubertas Aivangeris. Oficiali ministerijos nuotr.

Vadina pavojingu posūkiu

„Tai, kad už valstybinius miškus ir medžioklę dabar yra atsakinga Ekonomikos ir energetikos ministerija, taigi ir medžiotojas Hubertas Aivangeris, yra mažų mažiausiai keista, blogiausiu atveju lemtinga mūsų Bavarijos miškų ateičiai", – pranešime cituojamas Bavarijos BN pirmininkas Richardas Mergneris.

Jo teigimu, tai, kad perduodama atsakomybė, Bavarijos gamtos ir aplinkos apsaugos politikoje yra pavojingas posūkis.

Jam antrina Stefanas Krugas, „Greenpeace“ Bavarijos biuro vadovas: „Koalicijos susitarimas nieko gero nežada klimato ir gamtos išsaugojimui Bavarijoje“. Pasak jo, užuot saugojusi vertingesnius lapuočių miškus, koalicija nusigręžia nuo aplinkos apsaugos įsipareigojimų bei natūralių miškų saugojimo.

BN ir „Greenpeace“ pabrėžia miškų apsaugos ir išsaugojimo svarbą, ypač Alpių regione. Dėl klimato krizės sukeltų smarkių liūčių padaugėjo nuošliaužų ir purvo nuošliaužų. Padidėję kirtimo plotai keltų didžiulę grėsmę apgyvendintiems slėniams ir infrastruktūrai. Be to, gali sutrikti svarbi kalnų miškų rekreacinė ir turizmo funkcija.

Jau pramintas medžioklės ministru

Žiniasklaidoje H. Aivangeris jau pramintas medžioklės ministru. Tačiau politikas nepėsčias. Reaguodamas į nevyriausybinių organizacijų reiškiamą susirūpinimą jis gamtosaugininkus apšaukė „nuosavybei priešiškais ekoideologais“.

Politiko žodžius, ištartus masinės medijos kanalui BR, pasigavo visa Bavarijos žiniasklaida. Į žurnalisto klausimą dėl gamtosaugininkų pareiškimo H. Aivangeris atrėžė, jog „kai kuriuos prieš nuosavybę nusiteikusius ekoideologus erzina tai, kad atsakomybės už miškus ir medžioklę imasi medžiotojas, kuris pats yra ir ūkininkas ir miško savininkas“. H. Aivangeris patikino, kad bet kokiu atveju yra nusiteikęs prieš žemės savininkų medžioklės teisių ribojimą kaip kai kuriose kitose federalinėse žemėse, „kur žodžio teisę turi nuosavybei priešiški ekoideologai ir vilkų mylėtojai“. Tuo tarpu Bavarijos BN lyderiui R. Mergneriui politikas palinkėjo užuot jį mokius, verčiau pačiam įsigyti medžiotojo licenciją.

Pasak Bavarijos žiniasklaidos, „Laisvųjų rinkėjų“ lyderis ir pats pretendavo į Žemės ūkio ministeriją, tačiau ji liko CSU rankose, tuomet buvo rastas kitas sprendimas.

Interviu žurnalui apie medžioklę PIRSCH ponas Aivangeris sakė: „Nepriėmiau šio sprendimo lengvabūdiškai ir tikrai būčiau norėjęs būti žemės ūkio ministru, tiesiogiai atsakingu už medžioklę. Tačiau kalbant apie politinę strategiją, ekonomikos ministras turi daugiau svertų. Nepaisant to, kaip ekonomikos ministras, ministro pirmininko pavaduotojas ir „Laisvųjų rinkėjų“ pirmininkas, aš taip pat leidžiu sau pasisakyti medžioklės klausimais“.

 

ŪP portalo informacija

123rf nuotr.

Dalintis