Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Asta RAICEVIČIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Bulvių pasikasti galima ir žiemą

2024/02/15


Klaipėdos rajone gyvenantis Darius Gaižutis ir stebina, ir priverčia nusišypsoti. Žvilgtelėjus į nuotrauką, nesuklystum, kad tai rudens derlius. Bet pasirodo – tai netiesa. Darius atrodo būtų sumaišęs metų laikus. Nors lauke dar kalendorinė žiema, nuėjęs į savo daržą jis lyg niekur nieko parsineša į namus žiemos derliaus – pasikasa bulvių, išsirauna morkų, pasiskina svogūnų laiškų, o iš sodo pasirenka nukritusių obuolių.

Stebina žiemos derliumi

,,Iš tiesų, tai mano žiemos derlius. Dabar tokios žiemos, kad niekas nenušąla. Praėjusiais metais ir vasarį, ir kovą bulvių bei morkų šviežių turėjau. Nebėra tokių šaltų žiemų, tik sodinti truputį giliau reikia,“ – sako Darius Gaižutis.

O tiems skeptikams, kurie tvirtina, kad tokios bulvės bus saldžios, jis atsako: ,,Bulvės tikrai nesaldžios. Tos, kur beveik paviršiui būna, iš jų tarsi tešla lieka, o pasodintos bent 25 cm gylyje - kuo puikiausios. Man pasiteisina, daug neauginu, bet iškart visų nenukasu. Kai sugalvoji kažką gamint, pora kastuvų ir turi patiekalą. Jau antri metai palieku bulves per žiemą ir jos kuo puikiausios.“

Pasak Dariaus, jei atsineštum rūsyje laikomų bulvių, jų odelė būtų stora, o šių, iškastų žiemą net skusti nereikia, jos šviežutėlės, nes odelė plona.

Dariaus Gaižučio rankose iš po sniego išrautos morkos ir šiltnamyje nuskintos petražolės, svogūnlaiškiai.  

Blogiau, kai stipriai pašąla

Pasidomėjus, ar bulves specialiai sodina žiemojimui, eksperimentų mėgėjas paaiškina, kad tiesiog palieka lysvėse: jas apsninga, taip jos ir išsilaiko. Niekuo nedengia ir nieko ypatingo joms nedaro – tiesiog palieka augti, kaip augo, ir tiek.

,,Blogiau, jei stipriai pašąla neprisnigus. Bet praėjusiais metais ir kovo mėnesį bulvių turėjom. Reikia sriubai, nueini išsikasi kelias, kitas palieki,“ – Darius priverčia patikėti ne kartą kartojama akivaizdžia tiesa.

daržovės
Net vasarį iškastos daržovės bei po obelimi rasti obuoliai – puikaus skonio ir tinkami vartoti.

Buvo paliktos žiemoti

Kaip ir visas daržoves, taip ir paliekamas žiemojimui, D. Gaižutis sodina pavasarį. ,,Niekada nenuimam visko iškarto, kiek reikia tam kartui, tiek išsirauni. Ko nespėjam per rudenį suvalgyti, paliekam žemėje. Jei žiema šiltesnė, po truputį daržoves vartojam, jei šalta – lieka pavasariui. Po sniegu ypač gerai laikosi lapiniai kale kopūstai, petražolės, porai, žaliuoja morkų viršūnėlės. Pernai balandį ruošiant žemę naujai sėjai dar apie 15 sveikų ir skanių bulvių radau,“ – žiemos derliumi džiaugiasi pašnekovas.

Darius iš šiltnamio skina ir svogūnų laiškų derlių. Jie buvo pasodinti vasaros viduryje.

morkos
Sunku patikėti, kad tai ne rudenį, bet žiemą iškastos daržovės.

Paklaustas apie obuolius, kaip jiems pasisekė išsilaikyti lauke, Darius šypsosi: ,,Su obuoliais tokį „eksperimentą“ darėm pirmą kartą. Jų neužkasinėjom, nebuvom visų nurinkę nuo žemės. Gausiai apsnigo, o sniegui nutirpus, radau sveikų. Obuoliai – žieminės obels ‘Bogatyr’ veislės.“

 

Dariaus GAIŽUČIO nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis