Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Prof. Astrida MICEIKIENĖ
Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos kanclerė
 

Septyni patarimai, kaip valdyti ūkio finansus

2024/03/20


(VDU ŽŪA langas) Ūkio finansiniai rezultatai yra pagrindinis rodiklis to, kaip ūkis veikia ir kokios jo perspektyvos. Gyvybiškai svarbu žinoti savo ūkio finansinę padėtį, nes tik nuolatinis ūkio finansų valdymas leidžia planuoti ateitį. Taigi septyni paprasti patarimai, galintys padėti efektyviau valdyti ūkio finansus.

Pirma, visada tikrinkite savo išlaidas

Ūkininkų ūkiuose pirkimai nuosavais pinigais paprastai yra geriausias finansinis pasirinkimas. Tačiau kai ateina laikas plėsti ar atnaujinti ūkį, nuosavų pinigų ne visada pakanka išlaidoms padengti ir prireikia paskolų. Išlaikykite savo ūkį stiprų, prieš atlikdami kiekvieną pirkinį jį patikrinkite. Paklauskite savęs, ar pirkinys duos pajamų jūsų verslui. Jei ne, kam jis jums reikalingas? Pagalvokite apie neatidėliotinus, trumpalaikius ir ilgalaikius kapitalo poreikius. Stenkitės, kad dabar išleisdami per daug lėšų nepakenktumėte savo ilgalaikiams poreikiams. Stebėdami bendrą skolos ir pinigų srautų vaizdą, veikiausiai neišleisite pinigų, kurie nebus naudingi jūsų verslui.  Ilgalaikį turtą pirkite tik tada, kai tai yra visiškai būtina ir jei tai prisidės prie ūkio sėkmės bei augimo.

Antra, atskirkite asmeninius ir ūkio finansus  

Kai valdote šeimos ūkį, atskirti ūkio finansus nuo asmeninių yra sudėtinga, tačiau būtina. Ūkio atsiskaitomoji sąskaita gali padėti supaprastinti apskaitą ir ūkio valdymą. Rinkdami įplaukas į ūkio sąskaitą ir apmokėdami išlaidas iš jos, nesupainiosite savo namų ir ūkio finansų. Turėdami ūkio atsiskaitomąją sąskaitą, ūkininko partneris (-iai) ar patikimi darbuotojai taip pat gali naudotis sąskaita, kad galėtų apmokėti ūkio sąskaitas ar surinkti mokėjimus.

Trečia, būkite kruopštūs tvarkydami buhalterinę apskaitą

Nelaukite gruodžio mėnesio, kol susirinksite sąskaitas faktūras ir užfiksuosite metų pajamas bei išlaidas. Visus metus stebėdami savo ūkio veiklos duomenis galėsite laiku priimti pagrįstus finansų valdymo sprendimus. Stebėdami išlaidas jų atsiradimo metu, galėsite geriau analizuoti kainų tendencijas ir stebėti ūkio pelningumą. Kruopštus registravimas padės greičiau pastebėti didėjančias išlaidas ar mažėjantį pelną, taigi galėsite laiku imtis veiksmų. Turėdami išsamius finansinius duomenis, galėsite tiksliau numatyti išlaidų tendencijas per metus ir sužinoti, kokie pirkiniai nesukuria investicijų grąžos.

Ketvirta, analizuokite ūkio finansines ataskaitas

Finansinių ataskaitų supratimas yra svarbus ūkio vystymo aspektas. Pajamų ataskaitos, pinigų srautų prognozės ir balansai suteikia puikią informaciją apie jūsų ūkio būklę.

Balansas – jūsų ūkio turto ir įsipareigojimų vaizdas dabartiniu metu.

Pinigų srautų ataskaita – jūsų ūkio pajamų ir išlaidų prognozė būsimam laikotarpiui.

Pelno (nuostolių) ataskaita – jūsų ūkio pelningumo per metus ataskaita.

Kasmet analizuojant finansines ataskaitas galima nustatyti ūkio vystymosi tendencijas. Tai leidžia atlikti savo veiklos korekcijas, kurios ilgainiui gali išgelbėti jūsų ūkį. Šios finansinės ataskaitos leidžia ūkininkui sistemingai analizuoti finansinę ūkio pažangą, planuoti veiklą ateinantiems metams ir įrodyti kreditingumą skolintojams. Kad šios ataskaitos būtų naudingiausios, jų informaciją reikėtų lyginti kelerius metus.

Penkta, sukurkite savo ūkio perdavimo (perėmimo) planą

Kas atsitiks su jūsų ūkio finansais, jei susirgsite arba nuspręsite išeiti į pensiją? Sukūrę ir prižiūrėdami ūkio perdavimo (perėmimo) planą, užtikrinkite, kad jums pasitraukus iš veiklos visas jūsų sunkus darbas nenutrūktų. Ūkio perdavimo (perėmimo) planavimo vadovas parodo, kaip sukuriant šį planą užtikrinti ekonominį saugumą, šeimos darną ir tolesnį ūkio gyvybingumą. Turėdami šį planą, galėsite sklandžiai ir be trukdžių perduoti ūkį.

Šešta, valdykite ūkio skolas  

Yra daugybė būdų, kaip finansuoti žemę ir įrangą, reikalingą ūkiui vystyti. Skirkite laiko savo dabartinėms skoloms išnagrinėti ir įsitikinkite, kad turite geriausias ūkio finansavimo galimybes. Ilgalaikiam turtui (pavyzdžiui, žemei ar fermai) įsigyti geriausia imti ilgalaikę skolą, kuri grąžinama per kelerius ar keliolika metų. Už techniką ir gyvulius geriausia mokėti nuosavais pinigais, išperkamąja nuoma arba trumpalaike paskola.  Naudokitės dalijimosi ekonomikos, skolinimosi, nuomos ar kitais naujais veiklos mechanizmais.

Septinta, atnaujinkite draudimo polisus 

Ūkio turto draudimas gali būti brangus. Kasmet skirkite laiko peržiūrėti draudimo apsaugas, už kurias mokate, ir ką konkrečiai jos apima. Laikui bėgant jūsų poreikiai ir turtas keičiasi, todėl draudimo polisai turėtų keistis kartu su jumis. Jei norite sutaupyti pinigų draudimui, pabandykite padidinti išskaitas. Jei prireiktų pateikti pretenziją, mokėsite daugiau, tačiau sutaupysite pinigų periodiniams mokėjimams. Taip pat galite apsvarstyti galimybę atsisakyti mažos rizikos verslo objektų draudimo. Jei kas nors atsitiktų su mažos rizikos daiktu, jums gali būti geriau sumokėti už jį patiems, o ne metų metus jį drausti.

***

Remdamiesi šiais patarimais lengviau pasiekite savo ir ūkio finansinį saugumą. Turėti žemės ūkio verslą – sunkus darbas. Neleiskite, kad finansiniai sunkumai jį sužlugdytų. Tikiu, kad apgalvotas ateities planavimas gali padėti užtikrinti tolesnę jūsų ūkio sėkmę.

Dalintis