Ashburn +15,2 °C Debesuota
Sekmadienis, 4 Bir 2023
Ashburn +15,2 °C Debesuota
Sekmadienis, 4 Bir 2023

Beliašas su daržovių padažu

2015/04/24

INGREDIENTAI: Įdarui:
  • 4–5 bulvės
  • 1 morka
  • 500 g mėsos
  • 2 svogūnai
  • petražolių, svogūnų laiškų ar kitokių žalumynų
  • 70 g sviesto
  • druskos, maltų pipirų, džiovintų prieskoninių augalų
Tešlai:
  • 1 kiaušinis
  • 120 ml kefyro
  • 2 stiklinės miltų
Padažui:
  • 1 pomidoras
  • 1 česnako skiltelė
  • 2 marinuoti agurkai
  • 1 šaukštelis garstyčių
  • 1/2 šaukštelio aliejaus
  • 1/2 šaukštelio obuolių acto
  • druskos
  • maltų pipirų

Iš nurodytų produktų užminkykite minkštą tešlą. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais arba sumalkite. Svogūnus, morką, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Žalumynus susmulkinkite. Mėsą sumaišykite su bulvėmis, svogūnais, morkomis ir žalumynais, pasūdykite, pabarstykite maltais pipirais, prieskoniniais augalais. Atgnybkite tešlos gabaliuką – juo uždengsite kepinį. Didesnę dalį tešlos iškočiokite ir įtieskite į riebalais pateptą kepimo indą taip, kad lakšto kraštai būtų nukarę (1). Sudėkite paruoštą įdarą. Tešlos kraštus užspauskite, kad vidurys liktų atviras. Ant įdaro išdėliokite nedidelius sviesto gabaliukus (galite įpilti ir kelis šaukštus vandens). „Dangčiui“ iškočiokite tešlą, išpjaukite atitinkamo dydžio skritulį, o iš tešlos atraižėlių suminkykite rutuliuką ir priklijuokite prie „dangčio“ (2). Beliašą kepkite apie 40 min. 180–200 ºC orkaitėje, kol gražiai apskrus. Kepinį šiek tiek atvėsinkite. Nepjaustykite beliašo kaip pyrago, nes sutrupės ir ištekės mėsos sultys. Pirmiausia apipjaukite „dangtį“, jį nukėlę pakabinkite įdaro ir tik tada pjaukite ar laužkite tešlos kraštus. Aromatingą beliašą labai skanu valgyti su šiltu daržovių padažu (3). Pomidorą nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite odelę. Minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje. Pomidorus šiek tiek pasūdykite, pagardinkite pipirais ir supilkite actą. Kai pomidorai suminkštės, įmaišykite garstyčias, trintus česnakus ir stambia trintuve sutarkuotus agurkus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite prie pagrindinio patiekalo.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/06/04

Prie Klaipėdos plytinčius miškus mokslininkai vadina didžiuliu turtu, kurį reikia saugoti

Klaipėdos universiteto Jūros tyrimo instituto (KU JTI) mokslininkai, išsamiai ištyrę Klaipėdos-Melnragės ir Girulių miškų teritoriją, žaliąją juostą, skiriančią uostamiesčio šiaurinę dalį nuo jūros, vadina didžiuliu Kla...
2023/06/04

Turgus jau kvepia Leliškių braškėmis

Pasvalys („Darbas“). Važiuojame su kolege nuo Krinčino link Biržų rubežiaus vedančiu dulkančiu vieškeliu ir kalbamės, kad Leliškių vienkiemis seniai tapo savotišku prekiniu ženklu. Juk dažnas pilietis, į Pasvalio t...
2023/06/04

Identiškų vilkdalgių pasaulyje nerasite

Vilnietis Viktoras Žigaras prieš metus masinio vilkdalgių žydėjimo ypač laukė. Aristokra­tiškiesiems augalams išsiskleidus, jais ne tik grožėjosi, bet ir atsipūtė po sunkaus, įtempto darbo. Gausia irisų, viendienių kolekci...
2023/06/04

Toliau pinga ir dujos, ir elektra, ir degalai

Lietuvoje nuosekliai mažėja energijos kainos. Tai rodo Lietuvos energetikos agentūros duomenys. Praėjusią savaitę dujų kainos krito 12 proc., vidutinė elektros kaina mažėjo 18 proc., dyzelinas ir benzinas mūsų šalyje toliau pigo, o biokuro ...
2023/06/04

Integruota kenksmingųjų organizmų kontrolė – visų labui

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos primena svarbiausius Integruotos kenksmingųjų organizmų (kenkėjų) kontrolės (toliau – IKOK) bendruosius principus bei ragina jų laikytis.
2023/06/04

Pasaulinės sūrio dienos proga – gabaliukas lietuviško varškės sūrio

Lietuvos pienininkų asociacija „Pieno centras“ ragina birželio 4-ąją, tarptautinės sūrio dienos proga, dar kartą atkreipti dėmesį į lietuvišką varškės sūrį, kuris garbės būti nacionalinės virtuvės pasididžiavimu nusipelnė...
2023/06/04

Smurtas artimoje aplinkoje: kiek dėmesio jam skiriama socialinės globos ir medicinos įstaigose?

Nevyriausybinės organizacijos „Psichikos sveikatos perspektyvos“ ekspertės Ugnė Grigaitė ir Greta Klidziūtė išanalizavo, kaip Lietuvos socialinės globos ir psichikos sveikatos priežiūros įstaigose rūpinamasi smurto artimoje apli...
2023/06/04

Bus renkamos ateinančių metų Mažosios Lietuvos sostinės

Lietuvos mažųjų kultūros sostinių idėja gimė 2014 m., pirmąja Lietuvos mažąja kultūros sostine tapo Naisių bendruomenė (Šiaulių r.). Mažųjų Lietuvos kultūros sostinių (MLKS) programos vykdymo patirtis liudija, šio vardo suteikimas sk...
2023/06/04

Platelių ežero būklė įvertinta teigiamai, bet yra pavojaus signalų

Vasaros metu vienas mėgstamiausių poilsio būdų lietuviams yra laiko leidimas prie ežerų, upių ar kitų vandens telkinių. Tačiau ar poilsiautojai dažnai susimąsto apie vandens telkinio būklę? Ar jiems įdomu, kodėl vanduo yra vienokios ar kitokios sp...