Ashburn +5,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 25 Kov 2023
Ashburn +5,8 °C Debesuota
Šeštadienis, 25 Kov 2023

Beliašas su daržovių padažu

2015/04/24

INGREDIENTAI: Įdarui:
  • 4–5 bulvės
  • 1 morka
  • 500 g mėsos
  • 2 svogūnai
  • petražolių, svogūnų laiškų ar kitokių žalumynų
  • 70 g sviesto
  • druskos, maltų pipirų, džiovintų prieskoninių augalų
Tešlai:
  • 1 kiaušinis
  • 120 ml kefyro
  • 2 stiklinės miltų
Padažui:
  • 1 pomidoras
  • 1 česnako skiltelė
  • 2 marinuoti agurkai
  • 1 šaukštelis garstyčių
  • 1/2 šaukštelio aliejaus
  • 1/2 šaukštelio obuolių acto
  • druskos
  • maltų pipirų

Iš nurodytų produktų užminkykite minkštą tešlą. Mėsą supjaustykite nedideliais gabaliukais arba sumalkite. Svogūnus, morką, bulves nulupkite ir supjaustykite kubeliais. Žalumynus susmulkinkite. Mėsą sumaišykite su bulvėmis, svogūnais, morkomis ir žalumynais, pasūdykite, pabarstykite maltais pipirais, prieskoniniais augalais. Atgnybkite tešlos gabaliuką – juo uždengsite kepinį. Didesnę dalį tešlos iškočiokite ir įtieskite į riebalais pateptą kepimo indą taip, kad lakšto kraštai būtų nukarę (1). Sudėkite paruoštą įdarą. Tešlos kraštus užspauskite, kad vidurys liktų atviras. Ant įdaro išdėliokite nedidelius sviesto gabaliukus (galite įpilti ir kelis šaukštus vandens). „Dangčiui“ iškočiokite tešlą, išpjaukite atitinkamo dydžio skritulį, o iš tešlos atraižėlių suminkykite rutuliuką ir priklijuokite prie „dangčio“ (2). Beliašą kepkite apie 40 min. 180–200 ºC orkaitėje, kol gražiai apskrus. Kepinį šiek tiek atvėsinkite. Nepjaustykite beliašo kaip pyrago, nes sutrupės ir ištekės mėsos sultys. Pirmiausia apipjaukite „dangtį“, jį nukėlę pakabinkite įdaro ir tik tada pjaukite ar laužkite tešlos kraštus. Aromatingą beliašą labai skanu valgyti su šiltu daržovių padažu (3). Pomidorą nuplikykite karštu vandeniu ir nulupkite odelę. Minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir pakepinkite įkaitintame aliejuje. Pomidorus šiek tiek pasūdykite, pagardinkite pipirais ir supilkite actą. Kai pomidorai suminkštės, įmaišykite garstyčias, trintus česnakus ir stambia trintuve sutarkuotus agurkus. Viską gerai išmaišykite ir patiekite prie pagrindinio patiekalo.

Dalintis

2023/03/25

Galas laikinam valstybės žemės naudojimui

ŪP korespondentė Vida TAVORIENĖ. – Žemdirbiai šiemet kaip niekad neramiai laukia pasėlių deklaravimo, kurį gali apsunkinti ne tik jau patvirtintos įvairios „žaliosios“ naujovės, bet ir nauji aplinkos ministro sprendimai. A...
2023/03/25

Kada mėgausimės arbatėle pas Užpalių dvaro administratorių?

Užpalių dvare (Utenos r.) jau kvepia pabaigtuvėmis. Na, ne pačiame dvare, o dvaro sodybos administratoriaus name. Taip jau susiklostė, kad dvaro savininkas Pranciškus Sapiega, Lietuvos didžiojo kanclerio Mykolo Sapiegos sūnus, apie 1800 m. ...
2023/03/25

Patiekalai be glitimo

Parduotuvių lentynose galima išvysti produktų pakuočių su užrašu „neturi glitimo“. Vadinasi,  maiste nėra pagrindinių javų (kviečių, miežių, rugių). Kai kam šis užrašas gyvybiškai svarbus, o kai ...
2023/03/25

Užsieniečių įdarbinimas – kokias klaidas dažniausiai daro darbdaviai?

Užsieniečių įdarbinimo klausimai šiandien yra aktualūs daugeliui įmonių, tačiau darbdaviai dažnai ne iki galo įsigilina į juos reglamentuojančių įstatymų nuostatas. Tad kokias klaidas užsieniečius darbinančios įmonės daro dažniausiai ir kai...
2023/03/24

Lietuvoje vėl įvedamas vasaros laikas

Naktį iš šeštadienio į sekmadienį įvedamas vasaros laikas – laikrodžių rodykles teks visiems pasukti viena valanda į priekį.
2023/03/24

COVID-19 ir sveikatos vadyba: kokias pamokas išmokome?

Apie kovą su pandemija, nugalėtus iššūkius, padarytas klaidas ir išmoktas pamokas, pažvelgęs per medicinos vadybos prizmę, su leidiniu kalbasi LSMU Visuomenės sveikatos fakulteto Sveikatos vadybos katedros prof. dr. Mindaugas ...
2023/03/24

Ramygaloje – gandrų sutiktuvės

Panevėžys (JP.lt). Kovo 25 dieną Lietuvoje nuo senų senovės švenčiamos Gandrinės, į Lietuvą sugrįžusių gandrų pasitiktuvės. Pavieniai patinėliai sugrįžta anksčiau, kad pasirūpintų namais – lizdais, juos suremontuotų, kol sugrįš...
2023/03/24

Robertas Skrinskas – kunigas, siekiantis įamžinti beišnykstančią praeitį

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Kunigo Roberto Gedvydo Skrinsko atkaklumas siekiant kunigystės, žavi – į Kauno kunigų seminariją jis įstojo tik iš… dešimto karto! Tačiau savo pašaukimą jis labai ge...
2023/03/24

Kryžkalnyje keturi traktoriai žiedinėje sankryžoje buvo paralyžiavę eismą

Vilnius, kovo 24 d. (BNS). Penktadienį policijai pranešta, kad Kryžkalnyje keturi traktoriai žiedinėje sankryžoje trukdė eismui, šiuo metu trikdžių nebesama, informavo Policijos departamentas.