Ashburn +17,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +17,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Nuo tradicinio iki išskirtinio skonio gardumynų

2016/03/15


Jūratės Gulbinienės įmonės direktorius Arvydas Gulbinas tvirtina, jog šiandien jų kepykla gali išpildyti iki šimto saldžiųjų gaminių užsakymų per dieną.

Nuo seno gabiais konditeriais garsėjančiame Kaune daugiau nei porą dešimtmečių smaližius pačiais įvairiausiais gardėsiais lepina Jūratės Gulbinienės kepykla. Šiandien įmonės asortimente: tortai, pyragai, pyragaičiai, sausainiai, šimtalapiai, skruzdėlynai, šakočiai – viskas, ko tik galima užsigeisti gyvenimui pasaldinti.

Verslą pradėjo trise Jūratės Gulbinienės kepyklos direktorius Arvydas Gulbinas, kuriam rūpi viskas: nuo žaliavos parinkimo iki gaminio ragavimo, sako, jog ir šiandien visais su gamyba susijusiais klausimais galutinius sprendimus priima kartu su žmona Jūrate. „Yra žmonės, kurie rūpinasi konkrečiais darbais, bet mudviem ši veikla yra tapusi gyvenimu būdu. Mūsų įmonėje dirba apie šešiasdešimt darbuotojų. Kurį laiką jų buvo ir daugiau, bet prasidėjus krizei teko skaičių mažinti, – sakė direktorius. – Kepykla įkurta 1992 m., tad ne už kalnų ir ketvirtis amžiaus veiklos. Iš pradžių gardumynų gamyba tebuvo žmonos Jūratės hobis. Dar tarybiniais laikais ji kepė įvairius tortus. Tad pirmasis kolektyvas buvome Jūratė, jos mama ir aš. Tuomet mes abu rūpinomės tikrai viskuo: nuo žaliavų pirkimo iki kepinių realizacijos, nuo tortų kepimo iki puošimo. Kiekiai nebuvo dideli, bet ir tai mus džiugino.“

Gaminiai švieži, naktį iškepti Šiuo metu J. Gulbinienės konditerijos gaminių galima įsigyti penkiose firminėse parduotuvėse. Trys jų yra Kaune, dvi – Vilniuje. „Jau visai netrukus sostinėje atidarysime ir trečiąją, – sakė A. Gulbinas. – Kai dar neturėjome savo prekybos tinklo, bendradarbiavome su didžiaisiais prekybos centrais, konditerijos parduotuvėmis, bet apie 2000 m., pasistatę pirmąją savo parduotuvę-kavinę, produkciją parduodame patys. Kiekvieną dieną į mūsų prekybos vietas keliauja švieži kepiniai. Šiuo metu gaminius galima užsisakyti ne tik parduotuvėse, bet ir internete.“ Pasak A. Gulbino, gamybos galimybės šiandien išsiplėtusios tiek, kad per dieną galima išpildyti iki šimto užsakymų, neskaičiuojant nuolatinės kasdienės produkcijos.

Ketina kepti ir duoną Lietuvoje duoną, pyragus ir konditerijos gaminius kepančių įmonių yra gerokai daugiau nei trys šimtai. Tad kokią sėkmės paslaptį turi Jūratė ir Arvydas Gulbinai? „Jokios paslapties nėra, – šypsosi Arvydas. – Paprasčiausiai dirbame, stengiamės. Maksimaliai vadovaujamės teiginiu: „Klientas visada teisus.“ Nors, žinoma, pasitaiko gana aikštingų užsakovų ir pirkėjų. Bet pastangos įsiklausyti į visus pageidavimus pasiteisina. Keli pirkėjai pasigedo maskarponės sūrio torto, tad pradėjome jį gaminti. Tiesa, jo receptas yra visai kitoks nei siūlo kiti gamintojai. Kitas svarbus dalykas – stengiamės gaminti iš kuo natūralesnių žaliavų. Papildomai nieko nededame, konservantų yra tik tiek, kiek jų yra žaliavose. Jas renkamės vietinės kilmės, lietuviškas, tai – miltai, cukrus, sviestas, grietinė ir panašiai. Esame bend­radarbiavę su vienu ūkininku, deja, jis savo veiklą nutraukė, nors santykiai buvo labai geri, – apgailestavo A. Gulbinas. – Šiuo metu gaminame konditerijos gaminius, nors po truputį galvojame imtis ir duonos bei ekologiškų kepinių. O saldžiųjų gaminių šiandien kepame daugiau nei šimtą rūšių, iš jų tortų – apie 37, pyragų, pyragaičių bei sausainių – daugiau nei 70 pavadinimų.“

Tortai „Kankorėžis“ ir „Smaližius“ – vieni populiariausių ir gaminami jau beveik ketvirtį amžiaus.

Receptus kuria žmona Pasak A. Gulbino, smagu, kad kolektyvas darnus. „Turime darbuotojų, su kuriais ranka rankon dirbame nuo veiklos pradžios. Truputį sunkiau su jaunimu, nes po mokslų jie ateina ne visiškai parengti, todėl tenka ugdyti kepėjus patiems. Tuos, kurie turi pašaukimą šiam darbui, stengiamės išlaikyti, nes, be abejo, konditerijos, kaip ir viso kito maisto, gamyba labai priklauso nuo žmogiškojo veiksnio. Visi mūsų gaminių receptai, išskyrus vieną kitą standartinį, yra žmonos Jūratės sukurti. Kiekvienas tortas – jos išmanymo rezultatas, tortų pavadinimai ir jų dizainas užpatentuoti. Patys pirmieji tortai: „Senoliukas“, „Kankorėžis“, „Smaližius“ bei keli kiti, kuriuos gaminome tik pradėję veiklą, vieni populiariausių yra ir šiandien. Mūsų pirkėjų labai mėgstamas pyragas su varške, neatsilieka „Naujienėlė“ bei „Seklyčia“. Išskirtinio skonio mėgėjams galime pasiūlyti lydyto sūrio tortą su alyvuogėmis, tortus „Orbitą“, “Valdovą“, – asortimento įvairovę vardijo A. Gulbinas. „Džiaugiamės, kad geriausia reklama – iš lūpų į lūpas, mūsų atžvilgiu pasiteisina. Stengiamės nenuvilti, o pirkėjai tai vertina. Apie gaminių kainas nuomonių yra įvairių, vieniems brangoka, kitiems svarbu, kad gaminiai švieži, iš natūralių produktų. O mums, kaip sakau, lieka neprarasti budrumo, – juokiasi A. Gulbinas, – nesusigadinti gero vardo. Juolab kad kai kurių kepinių, pavyzdžiui, šakočių, pageidaujama ir užsienyje.“

Elena RINKEVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/10/02

Agrarinės aplinkosaugos subsidijomis mažinkime klimato kaitą – dalyvauti ar palaukti?

(VDU ŽŪA langas) Mokslininkai prognozuoja, kad žmonijos populiacija toliau augs iki amžiaus pabaigos. Didėjant žmonių skaičiui kyla įtampa dėl tinkamo aprūpinimo maistu, aplinkos kokybės užtikrinimo, žaliavų teikimo ar galimybių pažinti nesuniokot...
2023/10/02

Istorija iš gyvenimo: miokardo infarktas smogė iš pasalų

Greitosios medicinos pagalbos tarnyboje dirbantis 61 metų Henrikas Simuntis, vykdamas pas infarkto ištiktus pacientus, niekada negalvojo, kad ir jo laukia tokia lemtis. 2020-ųjų rugsėjo 1-oji galėjo ir neišaušti. Tačiau &scaro...
2023/10/02

Žirgų ristūnų lenktynės džiugino ir dalyvius, ir žiūrovus

Rugsėjo 30 dieną visi žirgų ir žirgų lenktynių mylėtojai traukė į Ukmergės miesto hipodromą. Čia vyko tradicinės Žirgų ristūnų lenktynės. Jose dalyvavo vadeliotojai iš Ukmergės, Utenos, Vilniaus, Panevėžio, Širvintų, Zarasų, Lazdijų ...
2023/10/02

Artėja „Žalioji savaitė 2024”

Žemės ūkio ministerija primena, kad sausio 19–28 d. Berlyne vyks tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2024“ (,,Grüne Woche 2024"), ir kviečia įmones bei ūkininkus pristatyti j...
2023/10/02

Suduotas smūgis karfentanilio platinimo tinklui

Po kelis mėnesius trukusio kruopštaus tyrimo ir parodyto pareigūnų sumanumo ir profesionalumo, pavyko sulaikyti asmenį, kuris galimai aprūpindavo narkotikais didelę dalį Lietuvos apskričių. Taip pat sulaikyti narkotinių medžiagų žemesni pla...
2023/10/02

Teisingai pasodinta trešnė duos daugiau derliaus

Žemdirbiai turi du gražius mėnesius – rugpjūtį ir rugsėjį. Jeigu būtų sodininkų valia, spalį jie tikriausiai pavadintų, pavyzdžiui, vaisiasodžiu, medžiasodžiu ar kaip nors panašiai. Kad šis sodams svarbus mėnuo neatneštų...
2023/10/02

Vyžulionių dvarą už 0,5 mln. eurų įsigijo „Danhaus LT“

Vyžulionių dvaro sodybos rūmus Vilniaus rajone už 515 tūkst. eurų įsigijo verslininko Dariaus Nedzinsko valdoma bendrovė „Danhaus LT“, rodo Registrų centro duomenys.
2023/10/02

Eksperto komentaras: kaip agresyvus kaimynas bando stabdyti Lietuvos pastangas būti energetiškai nepriklausoma

Energetika yra viena iš kertinių Lietuvos nepriklausomybę palaikančių sienų: jei galime patys save aprūpinti energetiniais ištekliais, galime savarankiškai priimti visus sprendimus ir nebūti stumdomi agresyvaus kaimyno. Vieną ...
2023/10/02

Angelai sargai su šaulio uniforma

Tiek tarpukariu, tiek atgavus nepriklausomybę Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) šauliai talkino įvairioms valstybės institucijoms, tarp jų – ir policijai. Vis dėlto tai, kas vyksta Vilniuje – unikalu: jau bene de&scar...