Ashburn +19,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 8 Bir 2023
Ashburn +19,8 °C Debesuota
Ketvirtadienis, 8 Bir 2023

Nuo tradicinio iki išskirtinio skonio gardumynų

2016/03/15


Jūratės Gulbinienės įmonės direktorius Arvydas Gulbinas tvirtina, jog šiandien jų kepykla gali išpildyti iki šimto saldžiųjų gaminių užsakymų per dieną.

Nuo seno gabiais konditeriais garsėjančiame Kaune daugiau nei porą dešimtmečių smaližius pačiais įvairiausiais gardėsiais lepina Jūratės Gulbinienės kepykla. Šiandien įmonės asortimente: tortai, pyragai, pyragaičiai, sausainiai, šimtalapiai, skruzdėlynai, šakočiai – viskas, ko tik galima užsigeisti gyvenimui pasaldinti.

Verslą pradėjo trise Jūratės Gulbinienės kepyklos direktorius Arvydas Gulbinas, kuriam rūpi viskas: nuo žaliavos parinkimo iki gaminio ragavimo, sako, jog ir šiandien visais su gamyba susijusiais klausimais galutinius sprendimus priima kartu su žmona Jūrate. „Yra žmonės, kurie rūpinasi konkrečiais darbais, bet mudviem ši veikla yra tapusi gyvenimu būdu. Mūsų įmonėje dirba apie šešiasdešimt darbuotojų. Kurį laiką jų buvo ir daugiau, bet prasidėjus krizei teko skaičių mažinti, – sakė direktorius. – Kepykla įkurta 1992 m., tad ne už kalnų ir ketvirtis amžiaus veiklos. Iš pradžių gardumynų gamyba tebuvo žmonos Jūratės hobis. Dar tarybiniais laikais ji kepė įvairius tortus. Tad pirmasis kolektyvas buvome Jūratė, jos mama ir aš. Tuomet mes abu rūpinomės tikrai viskuo: nuo žaliavų pirkimo iki kepinių realizacijos, nuo tortų kepimo iki puošimo. Kiekiai nebuvo dideli, bet ir tai mus džiugino.“

Gaminiai švieži, naktį iškepti Šiuo metu J. Gulbinienės konditerijos gaminių galima įsigyti penkiose firminėse parduotuvėse. Trys jų yra Kaune, dvi – Vilniuje. „Jau visai netrukus sostinėje atidarysime ir trečiąją, – sakė A. Gulbinas. – Kai dar neturėjome savo prekybos tinklo, bendradarbiavome su didžiaisiais prekybos centrais, konditerijos parduotuvėmis, bet apie 2000 m., pasistatę pirmąją savo parduotuvę-kavinę, produkciją parduodame patys. Kiekvieną dieną į mūsų prekybos vietas keliauja švieži kepiniai. Šiuo metu gaminius galima užsisakyti ne tik parduotuvėse, bet ir internete.“ Pasak A. Gulbino, gamybos galimybės šiandien išsiplėtusios tiek, kad per dieną galima išpildyti iki šimto užsakymų, neskaičiuojant nuolatinės kasdienės produkcijos.

Ketina kepti ir duoną Lietuvoje duoną, pyragus ir konditerijos gaminius kepančių įmonių yra gerokai daugiau nei trys šimtai. Tad kokią sėkmės paslaptį turi Jūratė ir Arvydas Gulbinai? „Jokios paslapties nėra, – šypsosi Arvydas. – Paprasčiausiai dirbame, stengiamės. Maksimaliai vadovaujamės teiginiu: „Klientas visada teisus.“ Nors, žinoma, pasitaiko gana aikštingų užsakovų ir pirkėjų. Bet pastangos įsiklausyti į visus pageidavimus pasiteisina. Keli pirkėjai pasigedo maskarponės sūrio torto, tad pradėjome jį gaminti. Tiesa, jo receptas yra visai kitoks nei siūlo kiti gamintojai. Kitas svarbus dalykas – stengiamės gaminti iš kuo natūralesnių žaliavų. Papildomai nieko nededame, konservantų yra tik tiek, kiek jų yra žaliavose. Jas renkamės vietinės kilmės, lietuviškas, tai – miltai, cukrus, sviestas, grietinė ir panašiai. Esame bend­radarbiavę su vienu ūkininku, deja, jis savo veiklą nutraukė, nors santykiai buvo labai geri, – apgailestavo A. Gulbinas. – Šiuo metu gaminame konditerijos gaminius, nors po truputį galvojame imtis ir duonos bei ekologiškų kepinių. O saldžiųjų gaminių šiandien kepame daugiau nei šimtą rūšių, iš jų tortų – apie 37, pyragų, pyragaičių bei sausainių – daugiau nei 70 pavadinimų.“

Tortai „Kankorėžis“ ir „Smaližius“ – vieni populiariausių ir gaminami jau beveik ketvirtį amžiaus.

Receptus kuria žmona Pasak A. Gulbino, smagu, kad kolektyvas darnus. „Turime darbuotojų, su kuriais ranka rankon dirbame nuo veiklos pradžios. Truputį sunkiau su jaunimu, nes po mokslų jie ateina ne visiškai parengti, todėl tenka ugdyti kepėjus patiems. Tuos, kurie turi pašaukimą šiam darbui, stengiamės išlaikyti, nes, be abejo, konditerijos, kaip ir viso kito maisto, gamyba labai priklauso nuo žmogiškojo veiksnio. Visi mūsų gaminių receptai, išskyrus vieną kitą standartinį, yra žmonos Jūratės sukurti. Kiekvienas tortas – jos išmanymo rezultatas, tortų pavadinimai ir jų dizainas užpatentuoti. Patys pirmieji tortai: „Senoliukas“, „Kankorėžis“, „Smaližius“ bei keli kiti, kuriuos gaminome tik pradėję veiklą, vieni populiariausių yra ir šiandien. Mūsų pirkėjų labai mėgstamas pyragas su varške, neatsilieka „Naujienėlė“ bei „Seklyčia“. Išskirtinio skonio mėgėjams galime pasiūlyti lydyto sūrio tortą su alyvuogėmis, tortus „Orbitą“, “Valdovą“, – asortimento įvairovę vardijo A. Gulbinas. „Džiaugiamės, kad geriausia reklama – iš lūpų į lūpas, mūsų atžvilgiu pasiteisina. Stengiamės nenuvilti, o pirkėjai tai vertina. Apie gaminių kainas nuomonių yra įvairių, vieniems brangoka, kitiems svarbu, kad gaminiai švieži, iš natūralių produktų. O mums, kaip sakau, lieka neprarasti budrumo, – juokiasi A. Gulbinas, – nesusigadinti gero vardo. Juolab kad kai kurių kepinių, pavyzdžiui, šakočių, pageidaujama ir užsienyje.“

Elena RINKEVIČIENĖ „ŪP“ korespondentė

Autorės nuotraukos

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/06/07

Strasbūre – byla dėl neatkurtų nuosavybės teisių

Birželio 1 d. Europos Žmogaus Teisių Teismas (EŽTT) paskelbė nutarimą byloje Lozovskienė prieš Lietuvą (peticija Nr. 50831/19). Peticija pripažinta nepriimtina, nes pareiškėja nepanaudojo vidaus teisinės gynybos priemonių.
2023/06/07

ES telkia paramą po Kachovkos užtvankos sugriovimo

Naujosios Kachovkos užtvankos Ukrainoje sugriovimas sukėlė pražūtingų humanitarinių ir ekologinių padarinių. Tebevykstant nukentėjusių gyventojų evakuacijai Ukraina paprašė tarptautinės ES pagalbos – įrangos ir technikos, skirtos paga...
2023/06/07

Į buvusį vienuolyną plūsta smalsuoliai – svarbus vaidmuo tenka ir kaimo bendruomenei

Palėvenėje užaugę dabartiniai keturiasdešimtmečiai, penkiasdešimtmečiai savo vaikystėje, jaunystėje sunkiai būtų patikėję, kad apleisti buvusio vienuolyno pastatai bus prikelti naujam gyvenimu. Šiandien senos legendos bei isto...
2023/06/07

Gamybiniame bandyme tirta organinių granuliuotų trąšų įtaka augalams

Vienas iš sveiko dirvožemio principų – gyvulininkystės ir augalininkystės sąveika siekiant turtinti dirvožemį organine medžiaga. Gyvulininkystės ar mišriuose ūkiuose kaupiamą mėšlą galima naudoti dirvožemiui gerinti, tač...
2023/06/07

Akcijų išpirkimas – galimybė išvengti akcininkų konflikto, bet apsispręsti reikia iki lapkričio

Daugelis dabar svarsto, ar Vyriausybė tikrai išeis iš kambario nebaigusi pradėtų ir žadėtų darbų. Mokestinė reforma pakibo ant plauko. Tačiau dalį anksčiau planuotų pokyčių valdžia palaiminti spėjo. Tarp jų – ir Akcinių bendrov...
2023/06/07

Vidaus reikalų ministerija suteiks paramą Ukrainai po hidroelektrinės užtvankos sunaikinimo

Vidaus reikalų ministerija (VRM) suteiks skubią pagalbą Ukrainai sunaikintos Kachovkos hidroelektrinės užtvankos sukeltiems padariniams likviduoti. Šiam ministerijos sprendimui skubos tvarka pritarė Vyriausybė.
2023/06/07

100 metų minėsianti Dainų šventė kitąmet suburs net 35 tūkstančius atlikėjų

Vienas didžiausių šalies renginių vyks tik kitąmet, tačiau organizatoriai jau dėlioja realius skaičius. 35 tūkstančiai atlikėjų, 100 dirigentų, 40 val. programos ir 150 tonų įrangos – tokiais skaičiais šiandien ryte pristatyta ...
2023/06/07

Vyriausybė pritarė, kad būtų stiprinama transporto taršos kontrolė

Trečiadienį Vyriausybė pritarė Saugaus eismo automobilių keliais ir Aplinkos apsaugos valstybinės kontrolės įstatymų pakeitimams, kurie padės sustiprinti transporto priemonių taršos kontrolę kelyje, sumažinti neigiamą kelių transporto povei...
2023/06/07

Privalomojo sveikatos draudimo sistema: ką daryti, jei nutrūko draudimas?

Į ligonių kasas dažnai kreipiasi gyventojai, sužinoję, kad jiems nutrūko privalomasis sveikatos draudimas. Žmonės klausia, kaip tokiu atveju elgtis. Valstybinės ligonių kasos specialistai (VLK) primena, kad draudimas gali nutrūkti laiku nesumokėju...