Ashburn +17,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +17,8 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Lengvi receptai – lengvoms šventėms!

2021/12/20


Niekada tiek daug nediskutuojame apie tradicijas, kaip artėjant Kūčioms ir Kalėdoms. Svarstome, ar puošti namus taip, kaip tai darydavo mūsų močiutės ir jų močiutės, ar nustebinti šeimą ir bičiulius naujomis, šiuolaikiškesnėmis idėjomis, eglutę puošti švenčių išvakarėse ar leisti mažyliams ja pasidžiaugti visą gruodį, Kūčių vakarienei ieškoti senovinių patiekalų ar paruošti tai, ką turime šiandien? Pasinėrę į detales nepastebime, kaip dažniausiai tėtis su sūnumi sėda į mašiną eglutės parvežti, mama su dukra gražina namus, pildo pirkinių sąrašą, vis varsto šaldytuvo dureles, o galiausiai visa šeima susėda prie šventinio stalo. Tarsi kažkas įsijungia savaime, tarsi susiklosto tam tikra tvarka, leidžianti džiaugtis vienam kitu, suprasti vienas kitą iš vieno žvilgsnio, mėgautis drauge leidžiamu laiku. Galbūt per šventes jūsų virtuvėje šeimininkaus močiutė, gal mama ar tėtis, o gal vaikai. Galbūt pajusite iš ten sklindantį vaikystės prisiminimų kvapą, o gal įvyks netikėtas kulinarinis pokštas! Bet jeigu staiga pritrūktų vieno kito patiekalo jūsų stalui, siūlome receptų – paprastų, lietuviškų, lengvai pagaminamų, bet išbandytų ir tikrai gero skonio!   Kriaušės tešloje Kriaušės tešloje. Reikės: 6–8 filo tešlos lakštų 4–6 kriaušių 100 g cukruotų imbierų 100 g riešutų 100 g cukraus 70 g sviesto Citrinos sulčių Miltelinio cukraus ir cinamono mišinio pabarstyti   Nupjaukite apatinę kriaušių dalį ir išgremžkite sėklalizdžius. Keptuvėje pakaitinkite du šaukštus sviesto su cukrumi, kol susidarys karamelė. Sudėkite kriaušes į karamelę nupjautąja dalimi į apačią, kepkite keletą minučių ir išimkite. Į likusią karamelę suberkite susmulkintus riešutus ir imbierus. Išmaišykite, paskaninkite citrinos sultimis ir kriaušių kiaurymes prikimškite įdaro. Tešlos lakštus supjaustykite kvadratais, sudėkite keliais sluoksniais sutepdami likusiu lydytu sviestu. Į tešlos vidurį dėkite įdarytą kriaušę ir apgaubkite tešla. Prie vaiskočio tešlą stipriau suspauskite, kad kepant neišsiskleistų. Kepkite 180 °C orkaitėje 20–30 min., kol tešla gražiai apskrus. Iškeptas kriaušes pabarstykite miltelinio cukraus ir cinamono mišiniu. Patiekite su plakta grietinėle ar ledais.   Marinuotos burokėlių ir grybų salotos Marinuotos burokėlių grybų salotos. Reikės: 200 g burokėlių 100–200 g pievagrybių (galima keisti virtais ar marinuotais grybais) Sviesto kepti Kelių šaukštų sezamų sėklų Maltų juodųjų pipirų Gražgarsčių papuošti     Marinatui: 2 stiklinių vandens 2 v. š. aliejaus 1/2 v. š. acto Lauro lapelio Cukraus, druskos   Į puodą supilkite vandenį, įmeskite lauro lapelį ir pavirkite apie 5 min. Tada įberkite po žiupsnelį cukraus, druskos, supilkite actą ir dar kartą užvirkite. Lauro lapelį išgriebkite, supilkite aliejų, išmaišykite ir leiskite atvėsti. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei grybai švieži, nuvalykite, pasmulkinkite ir apkepkite įkaitintame svieste arba išvirkite sūdytame vandenyje. Jei naudosite virtus ar marinuotus grybus, pasmulkinkite ir sumaišykite su burokėliais. Užpilkite šaltu marinatu ir palaikykite apie porą valandų, dar kartą išmaišykite, sudėkite į salotinę, papuoškite gražgarstėmis, pabarstykite sezamų sėklomis, pipirais ir patiekite į stalą.   Švilpikai su troškintomis daržovėmis Tešlai reikės: Švilpikai su troškintomis salotomis 800 g virtų trintų bulvių 200–250 g miltų 1–2 kiaušinių V. š. druskos Maltų juodųjų pipirų, muskatų Kiaušinio aptepti   Troškiniui reikės: Nedidelės cukinijos Baklažano 1–2 raudonųjų svogūnų 1–2 česnako skiltelių 8–10 pomidoriukų 3 v. š. alyvuogių aliejaus Stiklinės baltojo sauso vyno 2 a. š. skysto medaus Kmynų, druskos, maltų juodųjų pipirų Šviežių raudonėlių ir bazilikų 1–2 v. š. smulkintų laiškinių česnakų Švilpikams bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais, druska, žiupsneliu maltų pipirų, muskatų ir suminkykite tešlą. Sukočiokite ją į vokelį, šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižai. Sudėkite tešlos gabalėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite juos 160 °C orkaitėje apie 30 min., kol gražiai apskrus. Iškepusius švilpikus laikykite šiltai. Daržoves nuplaukite, nusausinkite. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite nedideliais gabaliukais, svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus, trintus česnakus, žiupsnelį kmynų ir maišydami pakepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite cukinijas, baklažanus. Medų išmaišykite baltajame vyne ir apšlakstykite daržoves. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite perpus perpjautus pomidorus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir dar 2 min. patroškinkite. Daržoves sumaišykite su šiltais švilpikais, pabarstykite šviežiais smulkintais žalumynais ir patiekite. Parengė žurnalo „Rasos“ redakcija   kalėdiniai receptai, kalėdiniai patiekalai, mišrainės, salotos, kriaušės tešloje, švilpikai su daržovėmis  
Dalintis
2023/10/02

Agrarinės aplinkosaugos subsidijomis mažinkime klimato kaitą – dalyvauti ar palaukti?

(VDU ŽŪA langas) Mokslininkai prognozuoja, kad žmonijos populiacija toliau augs iki amžiaus pabaigos. Didėjant žmonių skaičiui kyla įtampa dėl tinkamo aprūpinimo maistu, aplinkos kokybės užtikrinimo, žaliavų teikimo ar galimybių pažinti nesuniokot...
2023/10/02

Istorija iš gyvenimo: miokardo infarktas smogė iš pasalų

Greitosios medicinos pagalbos tarnyboje dirbantis 61 metų Henrikas Simuntis, vykdamas pas infarkto ištiktus pacientus, niekada negalvojo, kad ir jo laukia tokia lemtis. 2020-ųjų rugsėjo 1-oji galėjo ir neišaušti. Tačiau &scaro...
2023/10/02

Žirgų ristūnų lenktynės džiugino ir dalyvius, ir žiūrovus

Rugsėjo 30 dieną visi žirgų ir žirgų lenktynių mylėtojai traukė į Ukmergės miesto hipodromą. Čia vyko tradicinės Žirgų ristūnų lenktynės. Jose dalyvavo vadeliotojai iš Ukmergės, Utenos, Vilniaus, Panevėžio, Širvintų, Zarasų, Lazdijų ...
2023/10/02

Artėja „Žalioji savaitė 2024”

Žemės ūkio ministerija primena, kad sausio 19–28 d. Berlyne vyks tarptautinė maisto pramonės, žemės ūkio ir sodininkystės paroda „Žalioji savaitė 2024“ (,,Grüne Woche 2024"), ir kviečia įmones bei ūkininkus pristatyti j...
2023/10/02

Suduotas smūgis karfentanilio platinimo tinklui

Po kelis mėnesius trukusio kruopštaus tyrimo ir parodyto pareigūnų sumanumo ir profesionalumo, pavyko sulaikyti asmenį, kuris galimai aprūpindavo narkotikais didelę dalį Lietuvos apskričių. Taip pat sulaikyti narkotinių medžiagų žemesni pla...
2023/10/02

Teisingai pasodinta trešnė duos daugiau derliaus

Žemdirbiai turi du gražius mėnesius – rugpjūtį ir rugsėjį. Jeigu būtų sodininkų valia, spalį jie tikriausiai pavadintų, pavyzdžiui, vaisiasodžiu, medžiasodžiu ar kaip nors panašiai. Kad šis sodams svarbus mėnuo neatneštų...
2023/10/02

Vyžulionių dvarą už 0,5 mln. eurų įsigijo „Danhaus LT“

Vyžulionių dvaro sodybos rūmus Vilniaus rajone už 515 tūkst. eurų įsigijo verslininko Dariaus Nedzinsko valdoma bendrovė „Danhaus LT“, rodo Registrų centro duomenys.
2023/10/02

Eksperto komentaras: kaip agresyvus kaimynas bando stabdyti Lietuvos pastangas būti energetiškai nepriklausoma

Energetika yra viena iš kertinių Lietuvos nepriklausomybę palaikančių sienų: jei galime patys save aprūpinti energetiniais ištekliais, galime savarankiškai priimti visus sprendimus ir nebūti stumdomi agresyvaus kaimyno. Vieną ...
2023/10/02

Angelai sargai su šaulio uniforma

Tiek tarpukariu, tiek atgavus nepriklausomybę Lietuvos šaulių sąjungos (LŠS) šauliai talkino įvairioms valstybės institucijoms, tarp jų – ir policijai. Vis dėlto tai, kas vyksta Vilniuje – unikalu: jau bene de&scar...