Ashburn +19,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 26 Geg 2024
Ashburn +19,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 26 Geg 2024

Gardžiausi – baltieji patisonai

2022/03/23


Kad patisonai ant mūsų stalo būtų skanūs, svarbu žinoti, kada juos skinti. Šias daržoves kelis dešimtmečius auginanti Genovaitė Kudrevičienė, buvusi ŽŪA darbuotoja, žino, iš kokių patisonų pagaminti gardžiausių patiekalų. Savo pastabomis apie šias daržoves pasidalijo ir Nijolė Maročkienė, LAMMC SDI mokslo darbuotoja.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Geltonieji "Solniška"

Auginti nesunku

G. Kudrevičienė patisonų daigų pasisėja namuose apie balandžio 20 d., o maždaug po mėnesio juos perkelia į dirvą po lankais su agroplėvele. Kol praeina šalnos, kartais tenka dengti ir storesne polietileno plėvele.

„Patisonų (kaip ir cukinijų) niekada nesodinkite prie moliūgų, nes gali apkarsti“, – perspėja patyrusi augintoja.

Vietoje trąšų ji naudoja tik dilgėles, kiaulpienes ir kitus augalus, į duobutes truputį deda seno, perpuvusio galvijų mėšlo.

Kad augalus lankytų bitės, kamanės ir drugeliai, šalia sėja agurklių, kurių žiedai džiugina iki pat šalnų. Nuo kenkėjų ir ligų apsaugo ir gvazdikėliai (serenčiai). Svarbu patisonų nesodinti per tankiai, nes gali užpulti miltligė.

Liepa ir rugpjūtis – patisonų derliaus metas. Juos G. Kudrevičienė skina kas 2–3 dienas, kad neperaugtų. Beje, ši daržovė sparčiausiai auga naktimis.

Kodėl vis dar nepopuliarūs?

Patisonams augti ir derėti padeda agurklės

Anot mokslo darbuotojos N. Maročkienės, nuo seno patisonai, ateiviai iš Amerikos, vertinami kaip dietinis maistas. Valgomi švieži, konservuoti, rauginti, įdaryti ir kt. Patisonuose daug pektinų, kalio, kalcio, fosforo, natrio, geležies, vario, cinko ir kitų mikroelementų. Vitaminų jie nesukaupia daug. Iš B grupės vitaminų juose daugiausia tiamino ir riboflavino, nemažai vitamino C. Sėklose yra naudingų riebalų. Patisonai – virškinimą gerinanti daržovė.

Kodėl turtingi įvairių mineralų ir kitų naudingų medžiagų patisonai – antraeiliai tarp moliūginių daržovių? G. Kudrevičienės nuomone, trukdo augintojų žinių stygius: nenutaikomas laikas, kada juos skinti. Dauguma žino, kad konservuoti tinkamiausi kuo mažesni patisonai, o kada jie tinkamiausi skinti šviežiems patiekalams?

Augintoja siūlo skinti delno dydžio patisonus: „Tada jie būna geriausio skonio ir tekstūros, net lupti nereikia, tik supjaustyti, tarkim, kubeliais, pakepti – ir galima paskui kepinti su kiaušiniais, mėsa ar panašiai.“

Geltonieji – įnoringiausi

 „Esu auginusi daugybę veislių įvairių patisonų ir, kiek pastebėjau, kaprizingiausi – geltonieji. Jie prasčiau mezga ir derlius menkesnis nei kitų, o kartais ir visiškai nedera, – byloja G. Kudrevičienės patirtis. – Neblogi žalieji, bet patikimiausi auginti – baltieji patisonai. Žalieji sultingesni, pikantiškesnio skonio, tačiau kukliau dera, ant augalo mano darže užauga vos po penkis šešis vaisius.“

Viena augintojos pamėgtų baltųjų patisonų veislių – ‘Disco’, pasižymintys grybų skoniu.Vaisiai disko formos, 5–6 cm skersmens, apie 800 g svorio, minkštimas trapus, balsvai žalias. Vaisiai skaniausi nedideli. Jaunus galima konservuoti nepjaustytus. Tai vidutinio ankstyvumo veislė, ypač vertinga tuo, kad žievelė išsilaiko nesukietėjusi iki Naujųjų metų, galima naudoti su odele, kurioje yra reikalingų mikroelementų.

Žalieji patisonai sultingesni, bet mažiau derlingi

Verta dėmesio ir veislė ‘Delikates’, auganti krūmu ir formuojanti daug baltų vaisių lygiu, švelniu paviršiumi. Patisonų minkštimas baltas, standus, skanus.

‘Solniška’ – vieni iš ankstyviausių ir skaniausių geltonųjų patisonų, nepasižyminčių dideliu derlingumu. Diskelis nelabai dantytas, bet ryškiai geltonas, minkštimas gelsvas. Šiuos padruskintus patisonus G. Kudrevičienė kepa orkaitėje su pomidorais, pagardintais baziliku ir šlakeliu aliejaus. Tinka greitiems užkandžiams su duona.

‘Kapeika’ – geltoni ir labai maži, 3–3,5 cm skersmens, patisonai su baltu minkštimu. Kad minkštimas nebūtų tuščias ir sausas, juos reikia gausiau laistyti. Dėl tokios savitos konsistencijos patisoniukai atrodo tarsi išsipūtę.

‘Sunburst’ H – viena iš naujesnių žaliųjų patisonų hibridinių veislių. Vaisiai tvirti, su tamsiai žalia odele. Minkštimas kvapnus, sultingas, standus, žalsvos spalvos. Augalai atsparūs ligoms. Visiškai subrendę nuskinti sveiki vaisiai pastovioje vėsioje temperatūroje išsilaiko iki dviejų mėnesių.

Universali daržovė

Geltonuosius patisonus sunkiau auginti

Pasak G. Kudrevičienės, patisonai tinka visur: troškiniuose, sriubose, kepiniuose, prie mėsos, gardūs su grybais. Kubeliais pjaustyti troškinami tiek pat laiko, kiek ir grybai. Rauginti patisonai, anot N. Maroč­kienės, ne tik skanu, bet ir sveika.

Prieš apdorojant termiškai, patariama juos padruskinti, pagardinti čiobreliais, raudonėliais ar kitais prieskoniais ir palaikyti apie 5 minutes, kol išrasos.

    Genovaitės KUDREVIČIENĖS receptas Konservuoti patisonai su cukinijomis Reikės:
  • Maždaug po 500 g patisonų ir cukinijų
  • 1 l vandens
  • š. druskos
  • 4 a. š. cukraus
  • Kelių gabaliukų lapkotinių salierų
  • Kelių skiltelių česnako
  • Aitriosios paprikos
  • 100 ml acto (6 proc.)

Gabaliukais supjaustytus patisonus, cukinijas, česnako skilteles, lapkotinius salierus ir aitriąsias paprikas sudėkite į 0,75 l (ar kitos talpos) stiklainį. Užpylę marinatu (dažniausiai pakanka apie 200 ml), kaitinkite dangteliais pridengtus stiklainius 20 min. nuo užvirimo. Paskui uždarytus stiklainius dar palaikykite šiltai po audeklu. Skonis, anot G. Kudrevičienės, dar geresnis negu agurkų.

    Nijolės Maročkienės, Genovaitės Kudrevičienės, Jolantos Tamašauskienės nuotraukos 2022.03.23 Susijusios temos – skaitykite: baltieji patisonai, geltonieji patisonai, patisonų veislės
Dalintis
2024/05/26

Migruojančių paukščių daroma žala žemdirbiams: valdininkams – per kietas riešutas

Pastaraisiais metais pasėlius siaubiančių migruojančių paukščių problema vis labiau aštrėja. Paukščiai ne tik išlesa, bet ir ištrypia nemažus pasėlių plotus, o ūkininkams belieka tik pasibėdoti. Žemės ūkio minist...
2024/05/26

Parama jauniesiems ūkininkams – geriausia investicija

Nuo gegužės 31 iki birželio 28 d. priimamos paraiškos dotacijai ir lengvatinei paskolai gauti pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 m. strateginio plano (SP) intervencinę priemonę „Jaunųjų ūkininkų įsikūrimas&ldqu...
2024/05/26

Ant Gedimino kalno – inovatyvus garso ir vaizdo gidas su virtualiosios realybės integracija

Lietuvos nacionalinis muziejus (LNM) ant Gedimino kalno pristato naujovę lankytojams – garso ir vaizdo gidą su virtualiosios realybės integracija. Šia pažangia technologija siekiama transformuoti lankytojų patirtį muziejuje, kviečiama...
2024/05/25

Svečiams pasiūlo žemaitiškų valgių – ruošia iš savo ūkyje užaugintų gėrybių

Kaimo turizmo sodyba ar ekologinis ūkis – kas svarbiau? Toks klausimas Žemaitijos širdyje, Telšių rajone, įsikūrusiai Gražinai Gaižauskienei ir sūnaus Manto šeimai veikiausiai nekyla. Abi veiklos gražiai papildo viena ki...
2024/05/25

Kaip saugiai naudoti augalų apsaugos produktus?

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos (Augalininkystės tarnyba) vertina augalų apsaugos produktų (AAP) riziką ir juos registruoja, vykdo AAP naudojimo kontrolę.
2024/05/25

Mūšis dėl Agrocheminių tyrimų laboratorijos išlikimo

Praėjusį trečiadienį įvykusiame Seimo Kaimo reikalų komiteto (KRK) posėdyje virė karštos diskusijos dėl Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) sprendimo likviduoti Agrocheminių tyrimų laboratoriją – vienintelę tokio ...
2024/05/25

Šalis, kurioje miškai neša laimę žmonėms – įspūdinga Pietų Korėjos miškų politika

Per pastaruosius 30 metų Pietų Korėjos vyriausybė įgyvendino įspūdingą miškų politiką. Čia veikia 147 vaikų darželiai miškuose, 9 miškų edukaciniai centrai, 166 poilsio rekreaciniai miškai, 47 miško terapijos cen...
2024/05/25

Degalai Lietuvoje išlieka pigesni nei Lenkijoje

Pastarąją savaitę benzino kainos Lietuvoje sumažėjo 0,3 proc., tuo tarpu dyzelino – 0,9 procento. Tai ketvirta savaitė iš eilės, kai vidutinės degalų kainos mūsų šalyje mažėjo. Per šį laikotarpį benzinas atpigo 0,04 Eur/...
2024/05/25

Vienija pajėgas – organizuos jungtines ugdymo įstaigų maitinimo organizavimo patikras

Siekiant stiprinti ugdymo įstaigų maitinimo organizavimo kokybės priežiūrą, Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnyba (VMVT) ir Viešųjų pirkimų tarnyba (VPT) pasirašė bendradarbiavimo sutartį. Susitarimo pagrindu bus organizuojami ...