Ashburn +10,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +10,7 °C Debesuota
Penktadienis, 29 Kov 2024

Ko bijo stalo aristokratai

2022/05/13


Penktą sezoną aristokratiškas daržoves auginanti Pakruojo r. Klovainių miestelio ūkininkė Oksana Gelčienė nusiteikusi optimistiškai: orai jau baigia sušilti, smidrai atkakliai kelia aukštyn savo stiebus. Kai saulėtos dienos, skynėjai pluša nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Smidrų fiesta tęsiasi – gardūs šių daržovių patiekalai jau puikuojasi ant mėgėjų stalo.

Prekybai paruošti smidrų ryšulėliai.

Pluša smidrų skynėjų komanda

Ūkininkė O. Gelčienė, be daugelio kitų daržovių ir sodo gėrybių, savo plantacijoje „Užauginta prie Ramytės“ puoselėja ir pusę hektaro smidrų.

Penktus metus ilgose lysvėse ji augina keleto rūšių smidrus, kuriuos gurmanai dėl skoninių savybių vadina stalo aristokratais. Šiemet Oksana klientams jau gali pasiūlyti trijų skonių ir spalvų smidrų: ankstyvųjų, žirnelių skonio ‘Bacchus’, populiariųjų ‘Ginjlim’ ir šį sezoną pradėtų skinti violetinės spalvos ‘Erasmus’.

Šiemet lietuviškų smidrų derlius gana vėlyvas, mat ilgai tęsėsi šaltas pavasaris. Smidrams reikia šilumos, jei jos trūksta, jie nedygsta. Oksana vaizdingai kalbėjo, kad jei lysvėje koks stiebelis ir buvo išlindęs pasižvalgyti, šalnos tuoj jį pakando, tik atsparesni nepasidavė. Nušalusius stiebelius ir galvutes kompostavo, o vietoj jų išaugo nauji daigeliai. O. Gelčienė apgailestavo, kad pasėlių draudimo rinkoje kol kas nėra smidrų draudimo nuo šalnų, viskas palikta gamtos valiai. Smidrų augintojai patiria nemenkų nuostolių, tačiau dėl gamtos padarytos žalos negauna jokių išmokų.

Ūkininkės daržovių valdose nuo gegužės mėnesio pradžios pluša smidrų rinkėjų komanda. Pasak Oksanos, yra nemažai norinčiųjų dirbti, tačiau smidrus skinti – ne akmenukus laukuose rinkti, tai – kruopštus darbas, reikia atidumo, kantrybės ir fizinės ištvermės.

Nors sezono pradžia nedžiugino, nes nušalo nemažai smidrų, dabar nuotaikos daug linksmesnės – į saulę stiebiasi sveiki, geros prekinės išvaizdos smidrai, kuriuos ūkininkė pasiūlys nuolatiniams klientams.

Kitoks tręšimas – sveikos ir kokybiškos daržovės

Ūkininkė Oksana Gelčienė smidrus augina penktą sezoną.

Tikro skonio daržo ir sodo gėrybių augintoja O. Gelčienė, rodydama prekybai paruoštus smidrų ryšulėlius, „Ūkininko patarėjui“ tvirtino, kad jų ūkio produkcija  išskirtinė. Smidrai yra ekologiškos daržovės, kurios tręšiamos tik perpuvusiu šinšilų mėšlu ir pelenais. Toks žemdirbystės būdas pasiteisino – smidrai auga kokybiški, skanūs ir sveiki. Nuolatiniai klientai ir smidrų ragautojai vertina šias ekologiškas daržoves. Kokybiškų smidrų iš ūkio „Užauginta prie Ramytės“ klientai gali nusipirkti tiesiai iš smidrų lauko, taip pat ūkininkė jais prekiauja Pakruojo turguje ir Šiaulių ūkininkų turgelyje, įsikūrusiame prekybos centro „Akropolis“ žemutiniame aukšte, pardavinėja Šiauliuose esančioje „Dvaro“ turgavietėje. Ūkininkė nemažai smidrų siuntų į Vilnių išsiunčia autobusais. Dabar smidrų kilogramas kainuoja 10 Eur.

Oksana minėjo, kad išrankiausieji klientai itin vertina smidrų ‘Erasmus’ skonines savybes. Ūkininkė daug dėmesio skiria naujų rinkų paieškoms, bendrauja su maitinimo įstaigomis ir mažomis parduotuvėlėmis.

Smidrai – ne tik gurmanams skirta daržovė

Ūkio šeimininkė Oksana pasakojo, kad smidrai yra pavasarinė sezoninė daržovė, bet ja galima mėgautis visus metus, tik svarbu juos tinkamai paruošti. Šeimininkės smidrus gali šaldyti, konservuoti, raugti. Kiekvienas atranda mėgstamiausią smidrų patiekalą. Savo klientams ūkininkė O. Gelčienė nemokamai dalija smidrų patiekalų ruošimo atmintinę. Gardūs 2–5 min. virti apskusti smidrų koteliai, tik paskui juos reikia trumpam pamerkti į šaltą vandenį, kad išsaugotų spalvą. Smidrus galima virti ir virš garų, jie išlieka traškūs. Pagardinti šlakeliu alyvuogių aliejaus, citrinos sultimis, pipirais. Kiti smidrus kepa keptuvėje. Kepti reikia neilgai, kol suminkštės, bet turi išlikti traškūs. Kitos šeimininkės smidrus 8–10 min. kepa orkaitėje, paskui apibarsto tarkuotu sūriu. Itin gardūs lauko kepsninėje kepti smidrai. Oksana sakė, kad smidrus galima valgyti ir žalius, be to, jie tinka ir salotoms daryti, tik reikia patinkančių prieskonių, šlakelio citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus.

Skanių smidrų patiekalų jums linki ūkininkė O. Gelčienė!

 

Autorės nuotraukos

2022.05.13 ŪP korespondentė - Aldona SIREIKIENĖ

Susijusios temos - skaitykite: smidrai; receptaidaržovės; daržininkystėgyvenimas kaime;

Dalintis
2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Baseine atliekama kineziterapija daro stebuklus

Po patirtų traumų ar persirgtų ligų gydymo neretam ligoninės pacientui prireikia ir reabilitologo pagalbos. Prieš penkiolika metų Respublikinėje Šiaulių ligoninėje įsikūrusiame Ambulatorinės reabilitacijos centre kasdien įveikti skau...
2024/03/29

Rajonuose duris atvers NŽT asmenų aptarnavimo kabinetai

Siekiant padidinti Nacionalinės žemės tarnybos (NŽT) paslaugų prieinamumą, nuo 2024 m. balandžio 2 d. NŽT atnaujina asmenų aptarnavimą rajonuose, buvusiose NŽT patalpose. Gyventojai gyvai bus priimami kiekvieną antradienį 46-iuose padaliniuose.
2024/03/29

Bebrai verčia medžius, bet priemonių jiems suvaldyti nėra

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Šiemet gyventojai kaip niekad dažnai piktinasi dėl bebrų daromos žalos – nugriaužiamų medžių bei krūmų, rausiamų urvų, neva darkomo kraštovaizdžio. Skundai plaukia ir iš mi...
2024/03/29

UŽŪT vadovas apie Ukrainos ir Lenkijos derybas dėl sienų blokados

Ukrainos žemės ūkio tarybos (UŽŪT) vadovas Andriy Dykun kartu su kitų šakinių asociacijų atstovais dalyvavo kovo 27 d. Varšuvoje vykusiame dvišaliame Ukrainos ir Lenkijos žemės ūkio ministrų susitikime dėl žemės ūkio eksporto ...
2024/03/29

Tautinės mažumos Lietuvoje, bet ar Lietuvos?

Lietuvos statistikos departamento 2021 m. visuotinio gyventojų ir būstų surašymo duomenimis, Lietuvoje gyveno 2 mln. 810 tūkst. gyventojų, iš kurių 432 tūkst. yra tautinių mažumų atstovai, t. y. 15,4 proc. Skaitlingiausiomis tautinėm...
2024/03/29

Ekologinių sistemų išmokų dydžiai ir reikalavimai

Ūkininkai, teikdami tiesioginių išmokų paraišką, gali savanoriškai pasirinkti dalyvauti klimatui, aplinkai ir gyvūnų gerovei naudingose sistemose (ekologinėse sistemose) bei pretenduoti į išmokas. Kviečiame susipažinti ...
2024/03/29

Prieš Velykas – gyvūnų teisių gynėjų akcija

Nevyriausybinė gyvūnų teisių gynimo organizacija artėjant Velykoms surengė kampaniją „Išteisink už grotų kalinčias vištas“. Šįkart norima labiau paspausti Lietuvos įmones, kurios naudoja narvuose laikomų viš...
2024/03/29

Aktualu „ekologams“: keitėsi kai kurių sertifikavimo įkainių formuluotės

Žemės ūkio ministro kovo 26 dienos įsakymu buvo atlikti daliniai ekologinės gamybos sertifikavimo (oficialios kontrolės) įkainių keitimai. Patikslintos tik atskirų įkainių formuluotės, o įkainių dydžiai nesikeitė.