Ashburn +14,9 °C Debesuota
Trečiadienis, 27 Rgs 2023
Ashburn +14,9 °C Debesuota
Trečiadienis, 27 Rgs 2023

Ko bijo stalo aristokratai

2022/05/13


Penktą sezoną aristokratiškas daržoves auginanti Pakruojo r. Klovainių miestelio ūkininkė Oksana Gelčienė nusiteikusi optimistiškai: orai jau baigia sušilti, smidrai atkakliai kelia aukštyn savo stiebus. Kai saulėtos dienos, skynėjai pluša nuo ryto iki vėlyvo vakaro. Smidrų fiesta tęsiasi – gardūs šių daržovių patiekalai jau puikuojasi ant mėgėjų stalo.

Prekybai paruošti smidrų ryšulėliai.

Pluša smidrų skynėjų komanda

Ūkininkė O. Gelčienė, be daugelio kitų daržovių ir sodo gėrybių, savo plantacijoje „Užauginta prie Ramytės“ puoselėja ir pusę hektaro smidrų.

Penktus metus ilgose lysvėse ji augina keleto rūšių smidrus, kuriuos gurmanai dėl skoninių savybių vadina stalo aristokratais. Šiemet Oksana klientams jau gali pasiūlyti trijų skonių ir spalvų smidrų: ankstyvųjų, žirnelių skonio ‘Bacchus’, populiariųjų ‘Ginjlim’ ir šį sezoną pradėtų skinti violetinės spalvos ‘Erasmus’.

Šiemet lietuviškų smidrų derlius gana vėlyvas, mat ilgai tęsėsi šaltas pavasaris. Smidrams reikia šilumos, jei jos trūksta, jie nedygsta. Oksana vaizdingai kalbėjo, kad jei lysvėje koks stiebelis ir buvo išlindęs pasižvalgyti, šalnos tuoj jį pakando, tik atsparesni nepasidavė. Nušalusius stiebelius ir galvutes kompostavo, o vietoj jų išaugo nauji daigeliai. O. Gelčienė apgailestavo, kad pasėlių draudimo rinkoje kol kas nėra smidrų draudimo nuo šalnų, viskas palikta gamtos valiai. Smidrų augintojai patiria nemenkų nuostolių, tačiau dėl gamtos padarytos žalos negauna jokių išmokų.

Ūkininkės daržovių valdose nuo gegužės mėnesio pradžios pluša smidrų rinkėjų komanda. Pasak Oksanos, yra nemažai norinčiųjų dirbti, tačiau smidrus skinti – ne akmenukus laukuose rinkti, tai – kruopštus darbas, reikia atidumo, kantrybės ir fizinės ištvermės.

Nors sezono pradžia nedžiugino, nes nušalo nemažai smidrų, dabar nuotaikos daug linksmesnės – į saulę stiebiasi sveiki, geros prekinės išvaizdos smidrai, kuriuos ūkininkė pasiūlys nuolatiniams klientams.

Kitoks tręšimas – sveikos ir kokybiškos daržovės

Ūkininkė Oksana Gelčienė smidrus augina penktą sezoną.

Tikro skonio daržo ir sodo gėrybių augintoja O. Gelčienė, rodydama prekybai paruoštus smidrų ryšulėlius, „Ūkininko patarėjui“ tvirtino, kad jų ūkio produkcija  išskirtinė. Smidrai yra ekologiškos daržovės, kurios tręšiamos tik perpuvusiu šinšilų mėšlu ir pelenais. Toks žemdirbystės būdas pasiteisino – smidrai auga kokybiški, skanūs ir sveiki. Nuolatiniai klientai ir smidrų ragautojai vertina šias ekologiškas daržoves. Kokybiškų smidrų iš ūkio „Užauginta prie Ramytės“ klientai gali nusipirkti tiesiai iš smidrų lauko, taip pat ūkininkė jais prekiauja Pakruojo turguje ir Šiaulių ūkininkų turgelyje, įsikūrusiame prekybos centro „Akropolis“ žemutiniame aukšte, pardavinėja Šiauliuose esančioje „Dvaro“ turgavietėje. Ūkininkė nemažai smidrų siuntų į Vilnių išsiunčia autobusais. Dabar smidrų kilogramas kainuoja 10 Eur.

Oksana minėjo, kad išrankiausieji klientai itin vertina smidrų ‘Erasmus’ skonines savybes. Ūkininkė daug dėmesio skiria naujų rinkų paieškoms, bendrauja su maitinimo įstaigomis ir mažomis parduotuvėlėmis.

Smidrai – ne tik gurmanams skirta daržovė

Ūkio šeimininkė Oksana pasakojo, kad smidrai yra pavasarinė sezoninė daržovė, bet ja galima mėgautis visus metus, tik svarbu juos tinkamai paruošti. Šeimininkės smidrus gali šaldyti, konservuoti, raugti. Kiekvienas atranda mėgstamiausią smidrų patiekalą. Savo klientams ūkininkė O. Gelčienė nemokamai dalija smidrų patiekalų ruošimo atmintinę. Gardūs 2–5 min. virti apskusti smidrų koteliai, tik paskui juos reikia trumpam pamerkti į šaltą vandenį, kad išsaugotų spalvą. Smidrus galima virti ir virš garų, jie išlieka traškūs. Pagardinti šlakeliu alyvuogių aliejaus, citrinos sultimis, pipirais. Kiti smidrus kepa keptuvėje. Kepti reikia neilgai, kol suminkštės, bet turi išlikti traškūs. Kitos šeimininkės smidrus 8–10 min. kepa orkaitėje, paskui apibarsto tarkuotu sūriu. Itin gardūs lauko kepsninėje kepti smidrai. Oksana sakė, kad smidrus galima valgyti ir žalius, be to, jie tinka ir salotoms daryti, tik reikia patinkančių prieskonių, šlakelio citrinų sulčių, alyvuogių aliejaus.

Skanių smidrų patiekalų jums linki ūkininkė O. Gelčienė!

 

Autorės nuotraukos

2022.05.13 ŪP korespondentė - Aldona SIREIKIENĖ

Susijusios temos - skaitykite: smidrai; receptaidaržovės; daržininkystėgyvenimas kaime;

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/09/26

Pieno gamyba Estijoje pernai pasiekė rekordines apimtis

Talinas, rugsėjo 26 d. (BNS). 2022-aisiais Estijoje pagaminta beveik 850 tūkst. tonų pieno – daugiausiai per metus per pastaruosius tris dešimtmečius, antradienį skelbia nacionalinė statistikos tarnyba.
2023/09/26

Praėjusią savaitę vidutinė elektros kaina biržoje mažiausia nuo rugpjūčio vidurio

Rugsėjo 1–26 d. vidutinė elektros kaina Nord Pool biržoje siekė 0,121 Eur/kWh be PVM – tai 18 proc. daugiau už rugpjūčio mėnesio vidutinę kainą (0,102 Eur/kWh). Tačiau praėjusią savaitę (rugsėjo 18–24 d.) vidutinė elektros kaina ...
2023/09/26

Anykščiai pagerbė geriausius metų ūkininkus

Rugsėjo 23 dieną Anykščiuose vykusios derliaus šventės „Obuolinės“ metu Anykščių kultūros centre pagerbti geriausi metų ūkininkai.
2023/09/26

Aplinkosaugininkai skaičiuoja žalą, savivaldybė paskelbė ekstremaliąją situaciją

Dėl kritusių žuvų Pilvės-Vabalkšnės tvenkinyje, valstybinės reikšmės vidaus vandens telkinyje Kazlų Rūdos savivaldybėje jau skaičiuojama žala aplinkai, aiškinamasi įvykio aplinkybės. Aplinkosaugininkų teigimu, žuvų kritimą sąl...
2023/09/26

Lauko diena apie dirvožemio suslėgimą technologinėse vėžėse

Rugsėjo 14 d. Pociūnėlių kaime, Radviliškio r., vyko lauko diena „Dirvožemio suslėgimas technologinėse vėžėse, problemos ir eliminavimo galimybės“, į kurią susirinko dėl dirvožemio suslėgimo problemų turintys ūkininkai, LŽŪKT ko...
2023/09/26

Skausmai, kuriuos įveiksite šalčiu arba šiluma

Sezoniškumas pastebimas ne tik mados pasaulyje – kiekvienam metų laikui būdingos ir skirtingos patiriamos kūno traumos. Rudenį jų dažniausiai neišvengiame dirbdami soduose ar daržuose, žiemą koją pakiša slidūs keliai, pa...
2023/09/26

Kainų šuolį skatino ir įmonių pelnų augimas – G. Šimkus

Lietuvos banko (LB) valdybos pirmininkas Gediminas Šimkus sako, kad Lietuvos įmonių pelnų augimas 2022 metais prisidėjo prie spartaus kainų šuolio.
2023/09/26

Arklių skerdimą siekianti uždrausti Europos piliečių iniciatyva

Europos Komisija praneša, kad 2023 m. kovo 22 d. įregistruota Europos piliečių iniciatyva „Užbaikime arklių skerdimo amžių" (angl. End The Horse Slaughter Age) pradėjo rinkti Europos Sąjungos valstybių narių piliečių parašus.
2023/09/26

NŽT funkcijos, numatomos perduoti savivaldybėms

Nuo 2024 m. sausio 1 d. miestuose ir miesteliuose savivaldybėms patikėjimo teise bus perduota valstybinė žemė, kuri nėra suplanuota valstybės reikmėms. Patikėjimo teise valdomoje valstybinėje žemėje savivaldybės miestų ir miestelių teritorijose at...