Ashburn +22,7 °C Nedidelis lietus
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024
Ashburn +22,7 °C Nedidelis lietus
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024

Ar pamėgsime itališkas pupeles?

2022/06/06


Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ


Reto ryškumo ir grožio

Itališkos Borlotti pupelės jau augdamos traukia akį ryškiaspalvėmis, ypač raudonai margintomis ankštimis, ką kalbėti apie pačias pupeles... Šis augalas tikrai pagyvins bet kurio daržininko lysves.

Škotijoje daug metų su šeima gyvenanti lietuvė Eglė pasakoja, kad ten šios pupelės kartais vadinamos dar ir spanguolinėmis, o išvirtos ar kitaip apdorotos skoniu primena kaštonus arba lazdyno riešutus ir gana mėgstamos britų virtuvėje. Verdant margumas dingsta, pupelės tampa mėsingos, švelniai kreminės ar rusvos, rausvos spalvos.

Šių pupelių tėvynė yra Pietų Amerika, tačiau jos rado kelius į viso pasaulio lėkštes ir dažnu atveju – lysves. Jos itin dažnos italų, portugalų, meksikiečių valgiaraščiuose, troškiniuose, sriubose, salotose, konservuose. Jas išbandę virtuvės šefai tvirtina, kad tai tobula veislė ukrainietiškiems barščiams.

Pupelės maistinių skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų niekada nestokoja, o itališkosios Borlotti jų itin turtingos: ypač gausu vitamino B1 ir kitų vitaminų B, folio rūgšties, kalio, magnio, mangano, geležies, kiek mažiau fosforo, kalcio, vario, seleno, cinko. Viename puodelyje virtų Borlotti pupelių yra 17 g baltymų. Jos mažina kraujospūdį, insulto, koronarinės širdies ligos ir kitas grėsmes sveikatai.

Nokina saulė

Pirmiausia, dar prieš sodinant Borlotti pupeles, kyla klausimas, ko reikia, kad bet kokios gliaudomosios pupelės galėtų augti ir subręsti Lietuvoje? To pasiteiravome dr. Danguolės Juškevičienės, LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos. „Lietuvoje gliaudomųjų pupelių vegetacijos laikas neturėtų užtrukti daugiau nei 110 dienų, todėl reikėtų rinktis ankstyvas arba vidutinio ankstyvumo veisles, – patarė specialistė. – Jeigu šis laikotarpis išsitęs ilgiau nei

120 dienų, blogai, nes pupelės gali nespėti sunokti. Jos geriau auga ir spėja subrandinti sėklas, jeigu vegetacijos metu ir to periodo pabaigoje būna saulėtų valandų.“

Borlotti pupelės Babtų bandymų laukuose dar neaugintos. Tačiau tarptautinėje literatūroje rašoma, kad vegetacijos laikotarpis trunka nuo 80 iki 120 dienų. Skalė gana plati ir palanki šias pupeles auginti Lietuvoje, tad bandyti verta.

Sodinti Borlotti patartina jau po šalnų, bet kuo anksčiau, saulėtose vietose, kad spėtų sunokti. Kai kas prieš tai jas pamirko (tam tinka ir vanduo su pelenais).

Sodinamos apie 20 cm atstumu viena nuo kitos, tarp eilučių būtini 35–40 cm tarpai, kad geriau cirkuliuotų oras, nepultų grybinės ligos. Kai augalai pasiekia 15–20 cm aukštį, reikia atramų, mat stiebai auga kaip vijokliai ar krūmeliai. Ankštys užauga apie 10 cm ilgio.

Borlotti pupelėms lysvėje reikia atramų.

Mūsų stalui

Eksperimentų virtuvėje nevengianti ir vis kažką naujo atrandanti Eglė sutiko pasidalyti keliais jos šeimos pamėgtais patiekalais su Borlotti pupelėmis.

Sriuba-tyrė

Reikės:

  • 200 g Borlotti pupelių (užmerkite iš vakaro)
  • Saliero koto
  • Morkos
  • Svogūno
  • Bulvės
  • 200 g pomidorų tyrės
  • Kubelio vištienos arba daržovių sultinio
  • 300 g makaronų
  • 2 l vandens
  • Druskos, lauro lapelių, pipirų pagal skonį
  • Parmezano
  • Petražolių

Į puodą suberkite visas pjaustytas daržoves, pupeles ir, pagardinę druska, kitais prieskoniais, virkite apie valandą. Atskirai išvirkite makaronus ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Jeigu per tiršta, įpilkite vandens. Prieš baigiant virti įdėkite sultinio. Sriubą patiekite su smulkintomis petražolėmis ir tarkuotu parmezanu.

Pupelių troškinys

Reikės:

  • 200 g Borlotti pupelių (užmerkite iš vakaro)
  • Apie 2 kg įvairių spalvų lapinių burokėlių
  • 5 v. š. aliejaus
  • 12 skiltelių česnako (galima ir mažiau, pagal skonį)
  • 4 saliero kotų
  • 3 morkų
  • Svogūno
  • 2 kubelių vištienos ar daržovių sultinio
  • Raudonėlio, pipirų, druskos pagal skonį

Pirmiausia atskirai išvirkite (apie 2 val.) pupeles. Troškinimo indą statykite ant ugnies, įpilkite litrą sūdyto vandens, suberkite lapinius burokėlius, smulkiai pjaustytus salierus, morkas, česnakus, svogūną. Paskui išvirtas pupeles su prieskoniais ir druska, pipirais troškinkite apie 10 min., kol suminkštės. Patiekite su tarkuotu parmezanu – tai būdinga italų virtuvei.

  2022.06.06 Susijusios temos - skaitykite: pupelės; pupelių receptai; ankštinės daržovės;

Dalintis
2024/05/23

Ne medžioklės sezono vilkams nebūna

Gyvenimas sukasi nenutrūkstamu ratu – ūkininkai augina gyvulius, o vilkai, pasitaikius progai, juos pjauna. To negali sustabdyti nei padidintos medžioklės kvotos, nei probleminių vilkų paėmimas iš gamtos, nei elektrinės tvoros. Pasitv...
2024/05/23

„Elektrum“ ir „Enefit“ gaminantiems vartotojams kompensuos 2,5 mln. eurų

Didžiausiai Lietuvos elektros tiekėjai „Ignitis“ paskelbus apie 5 mln. eurų kompensacijas gaminantiems vartotojams už jų nesuvartotą elektrą, kiti du rinkos dalyviai pranešė klientams skyrę iš viso 2,5 mln. eurų.
2024/05/23

Aplinkos ministerija nori paskatinti jaunimą rinktis karjerą miškininkystės sektoriuje: skyrė 21 stipendiją

Nuo rudens 21 miškininkystės studijas Vytauto Didžiojo universitete ir Kauno miškų ir aplinkos inžinerijos kolegijoje pasirinkęs pirmakursis gaus skatinamąsias stipendijas – 250 eurų per mėnesį. Stipendijas, skatindama jaunimą ...
2024/05/23

Siuntimai pas gydytojus specialistus: ką reikia žinoti?

Ligonių kasos gyventojams primena šiais metais įsigaliojusias siuntimų pas gydytojus specialistus išdavimo naujoves: prasiplėtė siuntimus išduodančių gydytojų ir kitų specialistų ratas, daugėja išimčių, kai siuntimo kon...
2024/05/23

Europos ūkininkai augina sveiką maistą: ekspertai ragina jiems netrukdyti

Europos Sąjungoje auginamas maistas yra vienas saugiausių pasaulyje, patvirtino Europos maisto saugos tarnybos (EFSA) metinė ataskaita. 2022 m. ištyrus rekordinį maisto mėginių, nustatyta, kad didžioji dalis jų neviršijo nustatytų pe...
2024/05/23

LSA patvirtino siūlymus rinkimams besiruošiančioms šalies politinėms partijoms

Gegužės 23 dieną, ketvirtadienį, Raudondvaryje vykusiame Lietuvos savivaldybių asociacijos (LSA) suvažiavime šalies savivaldybėms atstovaujantys vietos savivaldos politikai patvirtino strateginius savivaldos siūlymus šalies politinėm...
2024/05/23

Prekyba dujomis mažeikiškius atvedė į teisiamųjų suolą

Teismą įtikino Šiaulių apygardos prokuratūros argumentai – trys mažeikiškiai ir du juridiniai asmenys pripažinti kaltais dėl finansinių nusikaltimų padarymo ir privalės į valstybės biudžetą bendrai sumokėti 100 tūkst. eurų baudų.
2024/05/23

Biotechnologijos – vienas iš pasaulio ekonomikos augimo variklių

„Šiandien biotechnologijos yra vienas iš Europos ir pasaulio ekonomikos augimo variklių: 2023 metais pasaulinės biotechnologijų rinkos dydis siekė net 1,55 trilijonų JAV dolerių. Jų pritaikymas itin platus – nuo naujų, sv...
2024/05/23

V. Janulevičius. Kelios pastabos dėl MMA: prisižaisime

Lietuvos bankas teigia, kad 2025 metais minimalioji mėnesinė alga (MMA) galėtų augti iki 1070 eurų. Išgirdus tokius siūlymus, peršasi keistos analogijos. Nes 2023 metais ekonomika traukėsi 0,3 proc., tačiau MMA augo 10 proc., o &scar...