Ashburn +4,3 °C Dulksna
Trečiadienis, 6 Grd 2023
Ashburn +4,3 °C Dulksna
Trečiadienis, 6 Grd 2023

Ar pamėgsime itališkas pupeles?

2022/06/06


Kad lietuviai augintojai nebijo eksperimentuoti ir bando jau itališkas margaraštes Borlotti pupeles su kaštonų ar riešutų prieskoniu, parodė praėjusių metų derliaus kraitė. Nenuostabu – karštėjant ir sausėjant vasaroms, į mūsų daržus atkeliauja ne tik arbūzai ir melionai... Pradedame dairytis į pietietiškas pupelių rūšis ir veisles.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ


Reto ryškumo ir grožio

Itališkos Borlotti pupelės jau augdamos traukia akį ryškiaspalvėmis, ypač raudonai margintomis ankštimis, ką kalbėti apie pačias pupeles... Šis augalas tikrai pagyvins bet kurio daržininko lysves.

Škotijoje daug metų su šeima gyvenanti lietuvė Eglė pasakoja, kad ten šios pupelės kartais vadinamos dar ir spanguolinėmis, o išvirtos ar kitaip apdorotos skoniu primena kaštonus arba lazdyno riešutus ir gana mėgstamos britų virtuvėje. Verdant margumas dingsta, pupelės tampa mėsingos, švelniai kreminės ar rusvos, rausvos spalvos.

Šių pupelių tėvynė yra Pietų Amerika, tačiau jos rado kelius į viso pasaulio lėkštes ir dažnu atveju – lysves. Jos itin dažnos italų, portugalų, meksikiečių valgiaraščiuose, troškiniuose, sriubose, salotose, konservuose. Jas išbandę virtuvės šefai tvirtina, kad tai tobula veislė ukrainietiškiems barščiams.

Pupelės maistinių skaidulų, baltymų, vitaminų ir mineralų niekada nestokoja, o itališkosios Borlotti jų itin turtingos: ypač gausu vitamino B1 ir kitų vitaminų B, folio rūgšties, kalio, magnio, mangano, geležies, kiek mažiau fosforo, kalcio, vario, seleno, cinko. Viename puodelyje virtų Borlotti pupelių yra 17 g baltymų. Jos mažina kraujospūdį, insulto, koronarinės širdies ligos ir kitas grėsmes sveikatai.

Nokina saulė

Pirmiausia, dar prieš sodinant Borlotti pupeles, kyla klausimas, ko reikia, kad bet kokios gliaudomosios pupelės galėtų augti ir subręsti Lietuvoje? To pasiteiravome dr. Danguolės Juškevičienės, LAMMC SDI Daržo augalų selekcijos ir technologijų skyriaus mokslo darbuotojos. „Lietuvoje gliaudomųjų pupelių vegetacijos laikas neturėtų užtrukti daugiau nei 110 dienų, todėl reikėtų rinktis ankstyvas arba vidutinio ankstyvumo veisles, – patarė specialistė. – Jeigu šis laikotarpis išsitęs ilgiau nei

120 dienų, blogai, nes pupelės gali nespėti sunokti. Jos geriau auga ir spėja subrandinti sėklas, jeigu vegetacijos metu ir to periodo pabaigoje būna saulėtų valandų.“

Borlotti pupelės Babtų bandymų laukuose dar neaugintos. Tačiau tarptautinėje literatūroje rašoma, kad vegetacijos laikotarpis trunka nuo 80 iki 120 dienų. Skalė gana plati ir palanki šias pupeles auginti Lietuvoje, tad bandyti verta.

Sodinti Borlotti patartina jau po šalnų, bet kuo anksčiau, saulėtose vietose, kad spėtų sunokti. Kai kas prieš tai jas pamirko (tam tinka ir vanduo su pelenais).

Sodinamos apie 20 cm atstumu viena nuo kitos, tarp eilučių būtini 35–40 cm tarpai, kad geriau cirkuliuotų oras, nepultų grybinės ligos. Kai augalai pasiekia 15–20 cm aukštį, reikia atramų, mat stiebai auga kaip vijokliai ar krūmeliai. Ankštys užauga apie 10 cm ilgio.

Borlotti pupelėms lysvėje reikia atramų.

Mūsų stalui

Eksperimentų virtuvėje nevengianti ir vis kažką naujo atrandanti Eglė sutiko pasidalyti keliais jos šeimos pamėgtais patiekalais su Borlotti pupelėmis.

Sriuba-tyrė

Reikės:

  • 200 g Borlotti pupelių (užmerkite iš vakaro)
  • Saliero koto
  • Morkos
  • Svogūno
  • Bulvės
  • 200 g pomidorų tyrės
  • Kubelio vištienos arba daržovių sultinio
  • 300 g makaronų
  • 2 l vandens
  • Druskos, lauro lapelių, pipirų pagal skonį
  • Parmezano
  • Petražolių

Į puodą suberkite visas pjaustytas daržoves, pupeles ir, pagardinę druska, kitais prieskoniais, virkite apie valandą. Atskirai išvirkite makaronus ir sudėkite į puodą su daržovėmis. Jeigu per tiršta, įpilkite vandens. Prieš baigiant virti įdėkite sultinio. Sriubą patiekite su smulkintomis petražolėmis ir tarkuotu parmezanu.

Pupelių troškinys

Reikės:

  • 200 g Borlotti pupelių (užmerkite iš vakaro)
  • Apie 2 kg įvairių spalvų lapinių burokėlių
  • 5 v. š. aliejaus
  • 12 skiltelių česnako (galima ir mažiau, pagal skonį)
  • 4 saliero kotų
  • 3 morkų
  • Svogūno
  • 2 kubelių vištienos ar daržovių sultinio
  • Raudonėlio, pipirų, druskos pagal skonį

Pirmiausia atskirai išvirkite (apie 2 val.) pupeles. Troškinimo indą statykite ant ugnies, įpilkite litrą sūdyto vandens, suberkite lapinius burokėlius, smulkiai pjaustytus salierus, morkas, česnakus, svogūną. Paskui išvirtas pupeles su prieskoniais ir druska, pipirais troškinkite apie 10 min., kol suminkštės. Patiekite su tarkuotu parmezanu – tai būdinga italų virtuvei.

  2022.06.06 Susijusios temos - skaitykite: pupelės; pupelių receptai; ankštinės daržovės;

Dalintis
2023/12/05

Milijonai įsisavinti. O kur meldinės nendrinukės populiacijos šuolis? (I)

Turbūt daugelis Lietuvoje žino, kad brangiausias pas mus paukštukas – visaip išgarsinta meldinė nendrinukė. Brangus jis ne tik todėl, kad yra itin retas ir saugomas, bet ir pinigine išraiška. Tam skiriami milijona...
2023/12/05

Nord Pool biržoje – didžiausia šiemet savaitės vidutinė kaina

Lapkričio mėnesio vidutinė elektros kainos Nord Pool biržoje siekė 0,105 Eur/kWh be PVM ir buvo apie 21 proc. didesnė už spalio vidutinę kainą, kuri siekė 0,087 Eur/kWh be PVM. Šį padidėjimą nulėmė tai, kad pastarųjų keturių savaičių viduti...
2023/12/05

Seime kelią skinasi siekis įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje

Seimas antradienį žengė dar vieną žingsnį, siekiant įteisinti naktinių taikiklių naudojimą medžioklėje. Po svarstymo už tokią pataisą balsavo 66 parlamentarai, 37 buvo prieš, devyni – susilaikė.
2023/12/05

Pasaulinė dirvožemio diena

Gruodžio 5-oji – Pasaulinė dirvožemio diena. Pasaulinės maisto ir žemės ūkio organizacijos duomenimis, nuo jo tiesiogiai ar netiesiogiai priklauso net 98 proc. maisto gamybos.
2023/12/05

Iššūkių amplitudė – nuo logistikos ir prekybos iki tramplinų motokroso trasose

Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA) Bioekonomikos plėtros fakulteto antrakursė Raminta Eklerytė Tarptautinę studentų dieną laikinai užėmė VDU ŽŪA kanclerės darbo vietą, o motociklų sporto Lietuvos čempionate „Cross ...
2023/12/05

Parama tvarioms ūkių investicijoms

Šiais metais pradėtame įgyvendinti Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginiame plane (SP) yra nauja intervencinė priemonė „Tvarios investicijos į žemės ūkio valdas“, pagal kurią pirmasis kvietimas tei...
2023/12/05

Dar vienas valdžios smūgis: mokestis už žemę – padvigubėjo

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Maža to, kad šiais metais Lietuvos ūkininkų nelepino gamtos sąlygos, kurios turėjo įtakos derliaus kokybei ir kiekybei, tai rudeniui besibaigiant juos dar šokiravo ir šiųmetės že...
2023/12/05

Epideminį sergamumo lygį siekia vis daugiau savivaldybių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis, sergančiųjų gripu, ūminėmis viršutinių kvėpavimo takų infekcijomis (ŪVKTI) ir COVID-19 liga (koronaviruso infekcija) skaičius kas savaitę didėja. 48-ąją šių metų savaitę (la...
2023/12/05

Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos uždarymo renginyje – padėkos sektoriaus atstovams

Lietuvos žuvininkystės sektoriaus 2014–2020 metų veiksmų programos įgyvendinimui artėjant prie finišo tiesiosios, Žemės ūkio ministerija pakvietė žuvininkystės sektoriaus atstovus ir suinteresuotas institucijas apžvelgti šios p...