Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Probleminiai vilkai augina probleminius pilkauodegius

2022/09/14


„ŪKININKO PATARĖJO“ AKCIJA „VILKININKYSTĖ AR AVININKYSTĖ?“ 

Lietuvoje, anot metraščius studijavusių žmonių, dar nėra buvę, kad vilkas užpultų žmogų, deja, taip įvyko. Pas mus kasdien, kasnakt papjaunama dešimtys avių, veršelių. Negi valdžiai tai neįdomu, ar politikams visai nerūpi kaimo žmogus? Nukentėję ūkininkai šaukia: „Mes jus išrinkome, gelbėkite nuo vilkų, negi mus prisiminsite tik rinkimų dieną?!“

(nukentėję ūkininkai, Petras Adeikis, avių savininkai, Gediminas Vaitiekūnas, Ūkininko patarėjo akcija vilkininkystė ar avininkystė? Po pilkių apsilankymo ganykloje Ąžuolų Būdoje.

 Iškėlė kruviną puotą

Rugsėjį, kaip įprasta, reikšmingai daugėja vilkų išpuolių, ir tai suprantama, nes plėšrūnai medžioklės įgūdžių moko savo vaikus. Praėjusią savaitę pilkiai apie save priminė Kazlų Rūdos seniūnijoje, Ąžuolų Būdoje – Eglės Gaisrytės-Jurkšienės ūkyje buvo papjautos trys avys. „Patyriau didelį moralinį nuostolį, realiai finansinė kompensacija yra visiškai niekinė, o moralinės skriaudos niekas nekompensuos“, – socialiniame tinkle paskelbė Eglė. Avių savininkė neteigė, kad gyvulių apsauga buvo pasirūpinta visu 100 proc., tačiau minimalios apsaugos priemonės buvo įrengtos. Tikėdamasi, kad vilkai sugrįš į kruvinos puotos vietą, avių savininkė sumontavo vaizdo kamerą. Deja, kitą naktį sulaukė tik 8 lapių, o vilkai nepasirodė. Dabar avių banda nakčiai uždaroma tvarte, nes diskutuojant viešojoje erdvėje buvo prieita nuomonės, kad vilkų šeima persikraustė arčiau E. Gaisrytės-Jurkšienės ūkio.

Kas vilkui ne kliūtis?

(nukentėję ūkininkai, Petras Adeikis, avių savininkai, Gediminas Vaitiekūnas, Ūkininko patarėjo akcija vilkininkystė ar avininkystė? Petras Adeikis draugauja ir su kitais plėšrūnais.

Vilkų stebėsenos ekspertas, mokslininkas, ūkininkas Petras Adeikis „Ūkininko patarėjui“ teigė, kad „negalima visų šunų karti ant vilkų“, tuo lyg bandydamas surasti pateisinimą plėšrūnų išpuoliams. „Mano atliekamo tyrimo metu aiškėja, kad didžiausia problema yra tai, jog ūkininkai visiškai nesaugo savo gyvulių, – rėžė P. Adeikis ir pateikė paprastą pavyzdį. – Jei žmogus turi parduotuvę ar kokį kioską, jis ten įsirengia signalizaciją, pakabina spyną, sumontuoja keletą vaizdo stebėjimo kamerų, tačiau pamiškėje pririštu gyvuliu visai nesirūpina.“

P. Adeikis iškėlė retorinį klausimą: kokiu kvailiu vilkui reikia būti, kad jis nesusigundytų pamiškėje ant grandinės pririštu veršeliu? „Na, tarkim, jūs einate miško taku ir randate 50 Eur kupiūrą, negi jos nepaimsite? Taip pat ir vilkas, pamato lengvą grobį ir akių neužmerkia“, – dėstė mokslininkas. Jis beveik kasdien vyksta į vilkų išpuolių vietas visoje Lietuvoje ir savo akimis mato keisčiausius dalykus. „Vakar apžiūrinėjau lauką, kur buvo registruotas vilkų išpuolis, ir matau, kad įrengta vienintelė apsauga – maždaug 90 cm aukštyje ištempta el. piemens viela, – pasakojo P. Adeikis. – Taigi mažesniam vilkui bėgant net galvos nereikia palenkti. Arba kitur: didelis ganyklos plotas užtvertas 2 m aukščio tvora, o vienoje vietoje paliktas nemažas tarpas. „Taigi čia upelis, gal metro pločio“, – sako avių savininkas, lyg nesuprasdamas, kad vilkui tokia „jūra“ iki kelių. Dar kitur – kukurūzų laukas aptvertas keturiomis elektrinio piemens eilėmis, sako, tai nuo šernų, o gretimai avių aptvaras – vos viena el. piemens viela. Tai ką mes labiau saugome?“

Specialisto nuomone, vilkų medžioklės taisyklių derinimas turėtų eiti kartu su naminių gyvulių apsaugos stiprinimu. Anot jo, „kas gerai padėta – gulės ilgai“, tad ūkininkai tūrėtų rimčiau susirūpinti savo turto saugumu. Beje, pašnekovas itin akcentavo, kad aptvarai, skirti gyvuliams neišsibėgioti, tikrai neapsaugo nuo vilkų.

P. Adeikis vilkų elgsenos tyrimo metu pastebėjo, kad vilkai naminius gyvulius užpuola net ir tada, kai aplinkui gausu stirnų, elnių, bebrų, kuo įprastai minta šie plėšrūnai. „Dronais, naktinio matymo prietaisais galime nustatyti vilko problematiškumą, nes jei aplink gausu laukinės faunos, o jis žvalgosi į tvartus, tuomet sprendimas aiškus“, – kalbėjo vilkų stebėsenos specialistas.

Vasarą sumedžioti vilką – sudėtinga

Gediminas Vaitiekūnas pasisako už limito didinimą.

„Jau reikėtų pamiršti tuos filmukus, kur lapė labai gudri, o vilkas – kvailas“, – teigė Lietuvos medžiotojų draugijos valdybos pirmininkas Gediminas Vaitiekūnas. Paklaustas, ką mano apie ŪP redakcijos iniciatyvą panaikinti vilkų sumedžiojimo kasmetinius limitus ir įteisinti šių plėšrūnų medžioklę ištisus metus, patyręs medžiotojas atsakė: „Manau, kad limito atsisakyti neverta, greičiau norėtųsi ji didinti, nes vilkų miškuose per daug.“

Pašnekovas sutiko, kad probleminių vilkų medžioklė galėtų vykti ištisus metus, tačiau...

Visą straipsnį skaitykite „Ūkininko patarėjo“ elektroninėje arba popierinėje leidinio versijoje.

     

 

Petro ADEIKIO, Gedimino VAITIEKŪNO, Algirdo BAIKAUSKO ir Eglės GAISRYTĖS-JURKŠIENĖS nuotraukos

2022.09.14

ŪP korespondentas Dainius ŠEPETYS

Susijusios temos - skaitykite: nukentėję ūkininkai, Petras Adeikis, avių savininkai, Gediminas Vaitiekūnas, Ūkininko patarėjo akcija vilkininkystė ar avininkystė?

Dalintis