Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Lietuviškiems obuoliams koją kiša lenkiški

2022/11/26


Europos Sąjungos (ES) rinkoje obuolių augintojams ankšta. Didžiausiu obuolių augintoju ir tiekėju šiemet ir vėl bus Lenkija, tad pigių obuolių nestokosime. Kadangi kainų skirtumai, auginimo ir sandėliavimo sąnaudos yra nevienodos, mūsų sodininkai ir vėl liks prie suskilusios geldos.

obuolių augintojai, sandėliavimo sąnaudos, sodininkai, Vitalija Kuliešienė

Konkurencija didės

VĮ Žemės ūkio informacijos ir kaimo verslo centras pranešė, kad Pasaulinė obuolių ir kriaušių asociacija, peržiūrėjusi obuolių derliaus prognozę Europoje, ją sumažino iki 12,076 mln. t. Rugpjūtį buvo prognozuotas 12,168 mln. t derlius. To priežastimi tapo rugpjūtį vyravę labai karšti orai, kurie lėmė obuolių dydį ir spalvą. Beveik visos ES šalys sumažino obuolių derliaus prognozę, išskyrus Lenkiją ir Čekiją.

Kadangi gamtinės sąlygos Lenkijoje buvo labai palankios, prognozuojama, kad obuolių derlius bus 5–10 proc. didesnis nei prieš metus ir sudarys 4,5 mln. t. Tad Lenkijos augintojai ES rinkai galės patiekti dar daugiau obuolių, nors pastaraisiais metais lenkai vis daugiau obuolių eksportuoja ir į Egiptą, Indiją, Vietnamą, Bangladešą.

Lietuvos verslinių sodų asociacijos „Vaisiai ir uogos“ vadovė Vitalija Kuliešienė „Ūkininko patarėjui“ sakė, kad lenkiški obuoliai mūsų ūkininkams visada sudarė konkurenciją. Manoma, kad šiemet ji bus dar didesnė. „Mūsų šalies sodininkams bus itin sudėtinga konkuruoti su lenkiška produkcija. Lenkija neišveš obuolių į Rusiją ir Baltarusiją, todėl visi jie plūs į ES“, – teigė V. Kuliešienė. Ji sakė, kad sodininkų derlius jau saugyklose, skirtinguose regionuose derlius yra nevienodas. Vieni turi daug obuolių, kitų saugyklos – beveik tuščios. Prasčiausia situacija yra Alytaus r. ir Kaišiadorių r. „Obuolių supirkimo kaina – žema, parduotuvėse jie kainuoja 0,39 Eur/kg. Mes, kaip ir visi verslininkai, esame nežinioje“, – pripažino pašnekovė.

Statistika byloja, kad šiemet mūsų šalyje lietuviškų obuolių supirkimas buvo 0,29 proc. mažesnis ir sudarė 256,733 t. Perdirbimo įmonėse rugsėjį, palyginus su tuo pačiu laikotarpiu pernai, perdirbimui buvo supirkta 8,75 proc. mažiau obuolių, tai sudaro 4 558,950 t.

Žemiau vidutinio derliaus

Lietuvos sodams kai kuriuose regionuose pakenkė nepalankios gamtinės sąlygos, todėl obuolių priskinta mažiau nei vidutinis kasmetis derlius. UAB „Luksnėnų sodai“ vadovė Gitana Jonuškaitė-Gūžienė ŪP sakė, kad obuoliams labai pakenkė pavasarinės šalnos ir liūtys, neleidusios obelų nupurkšti apsaugos priemonėmis. Dėl to nukentėjo obuolių kokybė – jie rauplėti, mažai yra tinkamų prekybai. Gerai užderėjo tik viename kvartale auginami obuoliai ‘Auksis’, kitų veislių kokybiškų obuolių kiekiai – nedideli. „Obuolių realizacija jau prasidėjusi. Jie tiekiami į didžiuosius prekybos tinklus, taip pat į mobiliąsias prekyvietes Alytuje. Kadangi obuoliai – ne pirmo būtinumo prekė, masiško pirkimo nesijaučia, kaip būdavo ankstesniais metais. Visi taupo, tai jaučiasi“, – kalbėjo G. Jonuškaitė-Gūžienė.

Pasak jos, šiųmetė obuolių supirkimo kaina kilo minimaliai, ji nekompensuoja patirtų kaštų. „Balansuojame ties išgyvenimo riba. Mintys – niūrios, liūdnos, nes elektros kaštai dideli. Naudojame labai daug elektros, nes obuolius reikia atvėsinti, palaikyti minimalią temperatūrą. Kada baigsime šiųmetį obuolių sezoną, sunku prognozuoti. Jei lenkiškos produkcijos Lietuvos rinkoje bus daugiau, realizacija bus sudėtingesnė“, – teigė „Luksnėnų sodai“ vadovė.

Tikisi išgyventi

Derlius menkas ir ŽŪB „Žiežmarių sodai“. Jį lėmė per patį obelų žydėjimą užklupusios šalnos, vėliau – smarkios liūtys, dėl kurių Kaišiadorių r. buvo paskelbta ekstremali situacija, dar vėliau kamavo karščio bangos. „Obuolių derlius – pakankamai mažas, mažesnis už ankstesnių metų vidurkį. Kokybė – labai įvairi. Tačiau pirkėjai gali būti tikri, kad obuoliai – skanūs“, – ŪP sakė „Žiežmarių sodų“ vadovas Kipras Sirtautas. Jo pastebėjimu, prekyba vaisiais yra sumenkusi, obuoliai kol kas pirkėjų nevilioja. Tikimasi, kad pirkimai padidės prieš šventes. „Prekyba obuoliais visada suaktyvėja gruodį, kai žmonės nebeturi savų obuolių. Kainos – susitarimo reikalas. Už kilogramą obuolių prašome 0,20–0,90 Eur. Jei rinką užpildys lenkiška produkcija, kaina gali ir sumažėti“, – pripažino K. Sirtautas.

AB „Ažuožerių sodai“ direktorius Jonas Janišius sakė, kad Anykščių rajone obuolių derlius nedžiuginantis, tačiau obuolių kokybė – gera. „Lenkiška produkcija sudarys didelę konkurenciją. Kokios bus jų kainos, tokios bus ir mūsų. Lietuviškų obuolių kainos kol kas yra praėjusiųjų metų lygyje. Taip pat sunku prognozuoti mūsų obuolių savikainą. Elektros kainos šiek tiek sumažėjo. Mums sudėtingiausi mėnesiai yra rugsėjis ir spalis, kai reikia atvėsinti obuolius. O dabar saugyklose tik palaikome temperatūrą, energijos reikia mažiau. Tikimės, kad išgyvensime“, – vilties nepraranda J. Janišius.

Džiaugsmo nėra

Visai kitokia situacija Pasvalio rajone. „Aukštikalnių sodų“ vadovas Arvydas Paškevičius obuolių derliaus nelygina su pernykščiu derliumi. Jis žvelgia į penkerių metų laikotarpį ir teigia, kad šiųmetis derlius „Aukštikalnių soduose“ yra trečias tarp geriausių. „Pernai buvo prastai, pakenkė vėtros ir liūtys obelų žydėjimo metu. Šiemet visos negandos pasislinko savaitę, todėl obelys spėjo nužydėti ir užderėti. Obuolių kokybė – puiki“, – ŪP sakė A. Paškevičius. Jis tikino, kad obuolių derlių visada lemia gamta. Prie derliaus kokybės prisideda ir sodininkų pastangos. Tačiau yra faktorių, kurie nuo augintojų nepriklauso. Tai – produkcijos realizavimas.

Jis paminėjo sultims skirtus obuolius, kurių šiųmetė kaina buvo viena žemiausių per pastarąjį dešimtmetį. „Viskas pabrango, darbo užmokestis taip pat, o mes kainomis sugrįžome į 2004 m. Sodininkai dirbo, kad nepaliktų derliaus visiškai nenaudingai. Pririnkome apie 2,5 tūkst. t sultims skirtų obuolių ir pardavėme perdirbėjams. Ką uždirbome? Sumokėjome atlyginimus skynėjams, bet ir jiems nelabai užteko. Dar sumokėjome valstybei mokesčius, o mums liko, liaudiškai tariant, riebi špyga. Dirbame dėl elektros, mokesčių, ir viskas“, – niūrias mintis dėstė A. Paškevičius.

„Aukštikalnių sodų“ vadovas mano, kad gal pavyks bent šiek tiek užsidirbti iš desertinių obuolių, nors jų realizacija labai vangi, neužtikrinta. „Todėl lauksime. Sudėjome obuolius į šaldytuvus, naudojančius brangią elektrą. Už rugsėjo mėnesį sunaudotą elektrą sumokėjome tiek, kiek pernai už visus metus. Spalį elektros kaina šiek tiek sumažėjo. Tačiau nelinksma. Derlius nuimtas, jis geras, kokybė – puiki, tačiau džiaugsmo nėra. Nebus taip, kad gyvensime laimingai ir dainuosime. Kas priklauso nuo mūsų, padarėme viską, kas ne nuo mūsų – bandysime ištverti“, – pokalbį baigė pašnekovas.

Obuoliai – paklausūs

 

Visą straipsnį skaitykite „Ūkininko patarėjo“ elektroninėje arba popierinėje leidinio versijoje.

  2022.11.26

Jolita ŽURAUSKIENĖ

ŪP korespondentė

Susijusios temos – skaitykite: obuolių augintojai, sandėliavimo sąnaudos, sodininkai, Vitalija Kuliešienė

Visa informacija, esanti portale,  yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
Dalintis