Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024
Columbus +14,4 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 6 Spa 2024

Kopūstai, prie kurių driekiasi eilės

2022/12/02


Užsukus į mobilius ūkininkų turgelius, smalsu dirstelėti į prekystalius, prie kurių driekiasi eilės. Vienas tokių – ūkininko Justino Zokaičio iš Kauno rajono, Girininkų kaimo. Akį traukia kopūstinių daržovių įvairovė, ne visiems dar įprastos arba, atvirkščiai, primirštos jų rūšys. Įdomu sužinoti, kam jos tinkamos naudoti, kaip pavyksta užauginti kopūstų per kaitras, kurios mus aplanko jau kiekvieną vasarą.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Pelninga, bet reikia kantrybės

Patirties, kaip auginti daržoves, J. Zokaitis iki šiol semiasi iš tėvų Alicijos ir Algirdo Zokaičių, kurie daržovių ūkelį įkūrė iškart atsiėmę tėvų žemę. Sūnus Justinas, 2016 m. įsteigęs atskirą ūkį, padėdavo tėvams prižiūrėti daržoves, o savo atskirą darbą pradėjo nuo javų. Pastaraisiais metais atranda laiko ir daržovėms.

„Nepritarčiau tiems, kurie teigia, kad daržoves auginti nepelninga, – sako J. Zokaitis. – Svarbiausia žinoti, kad tai daug darbo ir kantrybės, nuolatinės priežiūros reikalaujantis užsiėmimas. Planus ir rezultatus labai koreguoja gamtos sąlygos. Kaitros nepakontroliuosi, ilgesnis ar trumpesnis jos periodas kartojasi kas vasarą. Jeigu lauke 30 °C, daržovėms temperatūros nesumažinsi nei lysvėje, nei šiltnamyje.“

Brokoliai – salotoms, troškiniams, sriuboms.
Brokoliai – salotoms, troškiniams, sriuboms.

Kopūstinės daržovės, užimančios 2,5 ha, ūkyje sodinamos 10–12 kartų: nuo balandžio vidurio iki rugpjūčio pirmų dienų. Laukiamus rezultatus dažniausiai sugriauna kaitros: pavyzdžiui, užuot augę 70 dienų, žiediniai kopūstai subręsta per 60. Šis rugsėjis, šalčiausias XXI a., maža temperatūra išskirtinis ir šimtmečių intervale, lėmė netikėtumą: kai kurios kopūstinės daržovės, kurių derliaus laukta rugsėjį, nespėjo užaugti.

Pirmieji kopūstai ūkyje nuimami jau birželio pirmą dešimtadienį, o paskutinieji – apie lapkričio vidurį ir pabaigą, žieminiai kopūstai lauke išbūna kartais iki gruodžio pradžios.

Smailiagūžiai kopūstai kol kas populiarūs tik užsienyje.
Smailiagūžiai kopūstai kol kas populiarūs tik užsienyje.

Be agroplėvelės – nė iš vietos

Galima sakyti, kad J. Zokaičio kopūstinės daržovės užaugintos po agroplėvele. Antraip pražūtis tikėtina net mažiausiems, ką tik pasodintiems daigeliams. „Paprastai sodiname po 5–6 tūkst. daigų vienu kartu, iš jų per naktį kiškiai nugraužia po 100–200, o per savaitę dėl jų žalos gali ir viso tūkstančio nelikti. Kitas pavojus – kenkėjai: vabzdžiai, drugiai ir jų palikuonys kirminai“, – apie netektis pasakoja ūkininkas.

Jis pastebi, kad iškart uždengti kopūstinių daržovių daigai greičiau įsišaknija, tik svarbu juos sodinti neperaugusius. „Baltagūžius kopūstus galima laikyti iki derliaus nuėmimo, paprastai sodiname viską kartu. Ir atidengiame viską kartu: uždengtus agroplėvele laikome iki pat derliaus, – teigia pašnekovas. – Žiedinius kopūstus ir brokolius, palaikytus uždengtus pirmą mėnesį, vėliau nakčiai reikia atidengti (naktimis drugiai neskraido), kitaip jie gali sukrauti žiedus anksčiau laiko. Žiediniai kopūstai ir brokoliai nuo streso sužydi per anksti ir būna ne tokie sunkūs.“

Vis dėlto periodas per parą, kuriuo galima atidengti brokolius ir žiedinius kopūstus, kartais labai trumpas, nes vėjuotu oru to daryti beveik neįmanoma, o vakare iškritus rasai – irgi negalima, nes agroplėvelė turi išlikti nesudrėkusi.

Sausringuoju periodu kopūstus tenka laistyti: ilgą laiką ūkyje naudotasi visiško padengimo sistema, kai purkštukai sujungti vamzdžiais, kurie paliekami visam sezonui, bet tai brangi sistema. Investicija buvo pigesnė, bet nepatogi, nes tekdavo perkilnoti vamzdžius ir purkštukus, tad ilgainiui įsitikinta, kad dideliuose daržovių plotuose dažnas kilnojimas nėra patogus, ir pereita prie kito metodo, kurį J. Zokaitis nusižiūrėjo dar dirbdamas Norvegijoje. „Laistymo žarna su rite buvo itin brangi investicija, bet mums atsipirko jau per metus“, – šio žingsnio ūkininkas nesigaili, viltys pasiteisino su kaupu. Yra buvę metų, kai daržoves pradėti laistyti teko jau balandį.

Spalvoti žiediniai kopūstai. Priekyje – ‘Romanesco’.
Spalvoti žiediniai kopūstai. Priekyje – ‘Romanesco’.

Svarbu žinoti, kam tinka

Išmėginęs daug kopūstinių daržovių veislių, J. Zokaitis įsitikino, kad patikimiausios yra hibridinės.

Kuo puikiausiai Lietuvos sąlygomis užauga žiedinio kopūsto ir brokolio mišinys – reto grožio daržovė – vadinamasis žiedinis kopūstas ‘Romanesco’. Kūgio formos ataugėlės atkartoja visą daržovę: ši geometrinė figūra vadinama fraktalu, ir tokių gamtoje pasitaiko ne taip jau retai.

„Žiedinio kopūsto ‘Romanesco’ tekstūra kaip žiedinių kopūstų, o skonis – brokolių. Jį galima ir žalią valgyti, vėliau po kiek laiko burnoje pasijunta aitrumas. Tik apvirus ar kitaip pakaitinus, tampa saldus, tad galima naudoti salotoms, troškiniams, sriuboms“, – teigė ūkininkas.

Visi įprasti brokoliai, žiediniai kopūstai labai tinkami įvairioms salotoms. Zokaičių namuose šios virtos daržovės ypač mėgstamos su spanguolėmis ir majonezu. Kiek pavirti žiediniai kopūstai kepami su bulvėmis, kiaušiniais. Kai kurie žmonės žiedinių kopūstų salotas ruošia žalias, pavyzdžiui, su pomidorais.

Visi nori, kad balto žiedinio kopūsto spalva tokia ir išliktų, bet nuo saulės jie gelsta. Lenkai sugalvojo labai paprastą apsaugą: lysvėje jų lapus apsuka gumytėmis, kad neišsiskleistų ir nenukentėtų daržovės spalva. Anot J. Zokaičio, tai puikiai tinka daržininkams mėgėjams, o ūkininkams atimtų pernelyg daug laiko. Beje, rudenį, kai auginamos ilgesnės vegetacijos veislės, kurių lapai daug geriau dengia galvas, kai saulės daug mažiau, žiediniai kopūstai užauga baltesni.

Ūkyje dėl įvairovės anksčiau kažkiek auginta ir geltonųjų, violetinių žiedinių kopūstų, bet jais labiau žavisi tik restoranai, skonis nėra geresnis negu tradicinių, o sėklos – gerokai brangesnės.

Žiediniai kopūstai rudenį užauga baltesni.
Žiediniai kopūstai rudenį užauga baltesni.

Naujovės pasiteisina

Lietuvoje dar nepopuliarūs smailiagūžiai kopūstai, J. Zokaičio pastebėjimu, dėl lapų didumo labiau tinka balandėliams negu mums įprasti kopūstai. „Tačiau balandėliams tinkamiausi savojiniai kopūstai – garbanoti jų lapai itin elastingi, į juos net neapvirtus galima sukti mėsą, greitai suminkštėja. Išvirtus tokius balandėlius valgant galima kabinti šaukštu“, – atkreipia dėmesį ūkininkas. Savojinis kopūstas skanus ir troškiniuose, sriubose, bet salotoms nėra tinkamas.

Gana universalūs tradiciniai apvalūs kopūstai, bet daugumos vasarinių veislių kotelis trumpokas ir kopūsto galva augdama liečia žemę, todėl daržovė nuo apačios neretai pūva. Tad nemenkas galvosūkis – pasirinkti puviniui atsparesnę vasarinių kopūstų veislę.

O kaip užauginti sveikas ir sultingas kaliaropes, kad šios nenukentėtų nuo kaitros? „Jos nėra labai įnoringos daržovės, kaitrų nebijo, bet reikia laiku nuimti derlių, nes jos auga ir auga, gali net nedidelio kamuolio dydį pasiekti, – paaiškino J. Zokaitis. – Užauga greičiausiai iš visų kopūstinių daržovių.“

Justino Zokaičio ir Jolantos Tamašauskienės nuotraukos

Dalintis
Verslas