Ashburn +17,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 25 Rgs 2023
Ashburn +17,8 °C Debesuota
Pirmadienis, 25 Rgs 2023

Kopūstai, prie kurių driekiasi eilės

2022/12/02


Užsukus į mobilius ūkininkų turgelius, smalsu dirstelėti į prekystalius, prie kurių driekiasi eilės. Vienas tokių – ūkininko Justino Zokaičio iš Kauno rajono, Girininkų kaimo. Akį traukia kopūstinių daržovių įvairovė, ne visiems dar įprastos arba, atvirkščiai, primirštos jų rūšys. Įdomu sužinoti, kam jos tinkamos naudoti, kaip pavyksta užauginti kopūstų per kaitras, kurios mus aplanko jau kiekvieną vasarą.

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Pelninga, bet reikia kantrybės

Patirties, kaip auginti daržoves, J. Zokaitis iki šiol semiasi iš tėvų Alicijos ir Algirdo Zokaičių, kurie daržovių ūkelį įkūrė iškart atsiėmę tėvų žemę. Sūnus Justinas, 2016 m. įsteigęs atskirą ūkį, padėdavo tėvams prižiūrėti daržoves, o savo atskirą darbą pradėjo nuo javų. Pastaraisiais metais atranda laiko ir daržovėms.

„Nepritarčiau tiems, kurie teigia, kad daržoves auginti nepelninga, – sako J. Zokaitis. – Svarbiausia žinoti, kad tai daug darbo ir kantrybės, nuolatinės priežiūros reikalaujantis užsiėmimas. Planus ir rezultatus labai koreguoja gamtos sąlygos. Kaitros nepakontroliuosi, ilgesnis ar trumpesnis jos periodas kartojasi kas vasarą. Jeigu lauke 30 °C, daržovėms temperatūros nesumažinsi nei lysvėje, nei šiltnamyje.“

Brokoliai – salotoms, troškiniams, sriuboms.
Brokoliai – salotoms, troškiniams, sriuboms.

Kopūstinės daržovės, užimančios 2,5 ha, ūkyje sodinamos 10–12 kartų: nuo balandžio vidurio iki rugpjūčio pirmų dienų. Laukiamus rezultatus dažniausiai sugriauna kaitros: pavyzdžiui, užuot augę 70 dienų, žiediniai kopūstai subręsta per 60. Šis rugsėjis, šalčiausias XXI a., maža temperatūra išskirtinis ir šimtmečių intervale, lėmė netikėtumą: kai kurios kopūstinės daržovės, kurių derliaus laukta rugsėjį, nespėjo užaugti.

Pirmieji kopūstai ūkyje nuimami jau birželio pirmą dešimtadienį, o paskutinieji – apie lapkričio vidurį ir pabaigą, žieminiai kopūstai lauke išbūna kartais iki gruodžio pradžios.

Smailiagūžiai kopūstai kol kas populiarūs tik užsienyje.
Smailiagūžiai kopūstai kol kas populiarūs tik užsienyje.

Be agroplėvelės – nė iš vietos

Galima sakyti, kad J. Zokaičio kopūstinės daržovės užaugintos po agroplėvele. Antraip pražūtis tikėtina net mažiausiems, ką tik pasodintiems daigeliams. „Paprastai sodiname po 5–6 tūkst. daigų vienu kartu, iš jų per naktį kiškiai nugraužia po 100–200, o per savaitę dėl jų žalos gali ir viso tūkstančio nelikti. Kitas pavojus – kenkėjai: vabzdžiai, drugiai ir jų palikuonys kirminai“, – apie netektis pasakoja ūkininkas.

Jis pastebi, kad iškart uždengti kopūstinių daržovių daigai greičiau įsišaknija, tik svarbu juos sodinti neperaugusius. „Baltagūžius kopūstus galima laikyti iki derliaus nuėmimo, paprastai sodiname viską kartu. Ir atidengiame viską kartu: uždengtus agroplėvele laikome iki pat derliaus, – teigia pašnekovas. – Žiedinius kopūstus ir brokolius, palaikytus uždengtus pirmą mėnesį, vėliau nakčiai reikia atidengti (naktimis drugiai neskraido), kitaip jie gali sukrauti žiedus anksčiau laiko. Žiediniai kopūstai ir brokoliai nuo streso sužydi per anksti ir būna ne tokie sunkūs.“

Vis dėlto periodas per parą, kuriuo galima atidengti brokolius ir žiedinius kopūstus, kartais labai trumpas, nes vėjuotu oru to daryti beveik neįmanoma, o vakare iškritus rasai – irgi negalima, nes agroplėvelė turi išlikti nesudrėkusi.

Sausringuoju periodu kopūstus tenka laistyti: ilgą laiką ūkyje naudotasi visiško padengimo sistema, kai purkštukai sujungti vamzdžiais, kurie paliekami visam sezonui, bet tai brangi sistema. Investicija buvo pigesnė, bet nepatogi, nes tekdavo perkilnoti vamzdžius ir purkštukus, tad ilgainiui įsitikinta, kad dideliuose daržovių plotuose dažnas kilnojimas nėra patogus, ir pereita prie kito metodo, kurį J. Zokaitis nusižiūrėjo dar dirbdamas Norvegijoje. „Laistymo žarna su rite buvo itin brangi investicija, bet mums atsipirko jau per metus“, – šio žingsnio ūkininkas nesigaili, viltys pasiteisino su kaupu. Yra buvę metų, kai daržoves pradėti laistyti teko jau balandį.

Spalvoti žiediniai kopūstai. Priekyje – ‘Romanesco’.
Spalvoti žiediniai kopūstai. Priekyje – ‘Romanesco’.

Svarbu žinoti, kam tinka

Išmėginęs daug kopūstinių daržovių veislių, J. Zokaitis įsitikino, kad patikimiausios yra hibridinės.

Kuo puikiausiai Lietuvos sąlygomis užauga žiedinio kopūsto ir brokolio mišinys – reto grožio daržovė – vadinamasis žiedinis kopūstas ‘Romanesco’. Kūgio formos ataugėlės atkartoja visą daržovę: ši geometrinė figūra vadinama fraktalu, ir tokių gamtoje pasitaiko ne taip jau retai.

„Žiedinio kopūsto ‘Romanesco’ tekstūra kaip žiedinių kopūstų, o skonis – brokolių. Jį galima ir žalią valgyti, vėliau po kiek laiko burnoje pasijunta aitrumas. Tik apvirus ar kitaip pakaitinus, tampa saldus, tad galima naudoti salotoms, troškiniams, sriuboms“, – teigė ūkininkas.

Visi įprasti brokoliai, žiediniai kopūstai labai tinkami įvairioms salotoms. Zokaičių namuose šios virtos daržovės ypač mėgstamos su spanguolėmis ir majonezu. Kiek pavirti žiediniai kopūstai kepami su bulvėmis, kiaušiniais. Kai kurie žmonės žiedinių kopūstų salotas ruošia žalias, pavyzdžiui, su pomidorais.

Visi nori, kad balto žiedinio kopūsto spalva tokia ir išliktų, bet nuo saulės jie gelsta. Lenkai sugalvojo labai paprastą apsaugą: lysvėje jų lapus apsuka gumytėmis, kad neišsiskleistų ir nenukentėtų daržovės spalva. Anot J. Zokaičio, tai puikiai tinka daržininkams mėgėjams, o ūkininkams atimtų pernelyg daug laiko. Beje, rudenį, kai auginamos ilgesnės vegetacijos veislės, kurių lapai daug geriau dengia galvas, kai saulės daug mažiau, žiediniai kopūstai užauga baltesni.

Ūkyje dėl įvairovės anksčiau kažkiek auginta ir geltonųjų, violetinių žiedinių kopūstų, bet jais labiau žavisi tik restoranai, skonis nėra geresnis negu tradicinių, o sėklos – gerokai brangesnės.

Žiediniai kopūstai rudenį užauga baltesni.
Žiediniai kopūstai rudenį užauga baltesni.

Naujovės pasiteisina

Lietuvoje dar nepopuliarūs smailiagūžiai kopūstai, J. Zokaičio pastebėjimu, dėl lapų didumo labiau tinka balandėliams negu mums įprasti kopūstai. „Tačiau balandėliams tinkamiausi savojiniai kopūstai – garbanoti jų lapai itin elastingi, į juos net neapvirtus galima sukti mėsą, greitai suminkštėja. Išvirtus tokius balandėlius valgant galima kabinti šaukštu“, – atkreipia dėmesį ūkininkas. Savojinis kopūstas skanus ir troškiniuose, sriubose, bet salotoms nėra tinkamas.

Gana universalūs tradiciniai apvalūs kopūstai, bet daugumos vasarinių veislių kotelis trumpokas ir kopūsto galva augdama liečia žemę, todėl daržovė nuo apačios neretai pūva. Tad nemenkas galvosūkis – pasirinkti puviniui atsparesnę vasarinių kopūstų veislę.

O kaip užauginti sveikas ir sultingas kaliaropes, kad šios nenukentėtų nuo kaitros? „Jos nėra labai įnoringos daržovės, kaitrų nebijo, bet reikia laiku nuimti derlių, nes jos auga ir auga, gali net nedidelio kamuolio dydį pasiekti, – paaiškino J. Zokaitis. – Užauga greičiausiai iš visų kopūstinių daržovių.“

Justino Zokaičio ir Jolantos Tamašauskienės nuotraukos

Dalintis
2023/09/24

Išgelbėtus gyvūnus Chersone gydo veterinaras lietuvis

Kėdainiai („Rinkos aikštė“). Kiek žmonių nuskendo Rusijos kariams susprogdinus Kachovkos elektrinės užtvanką, greičiausiai nebus tiksliai sužinota niekada, nes užgrobtą kairiąją Dniepro upės pusę okupantai neįleido tarptautinių ...
2023/09/24

Dzūkų žemyninės kopos kryžminėje mokslinių faktų ir dezinformacijos ugnyje

Pastaruoju metu viešoje erdvėje pasirodantys straipsniai, kuriuose apstu netikslios arba tikrovės neatitinkančios informacijos, sudaro įspūdį, kad žemyninių kopų atvėrimas Dzūkijos nacionaliniame parke yra grįstas savivale ir asmenine nauda...
2023/09/24

Nuo retos, tačiau itin sunkios ligos gelbsti skiepai

Ar pamenate, kada paskutinį kartą skiepijotės nuo stabligės? Ne? Specialistai atkreipia dėmesį, kad net menkas susižeidimas nešvariu, žemėmis užterštu, aštriu įrankiu, pavyzdžiui, dirbant sode ar darže, gali tapti šios ...
2023/09/24

Lenkų mokslininkai rado sprendimą, kuo pakeisti malkas

Mokslinių ir technologinių naujovių gausa mūsų amžių tikriausiai būtų galima lyginti su XVIII–XIX a. sandūroje vykusios industrinės revoliucijos laikotarpiu. Kai jau atrodo, daugiau nėra ką naujo sugalvoti, ieškoma sprendimų, kaip pan...
2023/09/24

Širvintos dairosi geriausio šių metų ūkio

Kasmet tradiciškai žemdirbiškos savivaldybės renka geriausius ūkininkus. Vienos savivaldybės jau apdovanojo savo „Metų ūkio“ nugalėtojos, kitos dar dairosi ir vertina. Nors Širvintų rajono vadžia surinko savą derli...
2023/09/24

Ligoti jurginai: ką daryti?

Jurginai gana atsparūs įvairioms ligoms ir kenkėjams. Dažnesnių pažeidimų pasitaiko tada, kai per žaizdas pakliūva ligų sukėlėjų. Labai svarbu ne tik laiku juos iškasti (po šalnų), bet ir tinkamai paruošti žiemoti, nes sveiki ...
2023/09/24

Mažės fitosanitarinių sertifikatų formų įvairovė

Valstybinė augalininkystės tarnyba (VAT) nuo lapkričio 1 d. išduos tos pačios formos fitosanitarinius sertifikatus augalų, augalinių produktų ir kitų objektų, vežamų į Rusijos Federaciją ir Baltarusijos Respubliką, eksportui ar reeksportui,...
2023/09/24

Ritos ekologiniame ūkyje trūksta pašarų

Šiaulių rajone, už Meškuičių miestelio, yra sena Gendvilų sodyba. Čia gyvena ūkininkė Rita Gendvilaitė ir jos 93 metų mama. Rita plėtoja ekologinį ūkį, laiko 4 melžiamas karves, 3 veršelius ir 3 telyčias, turi 6 sportinius žir...
2023/09/24

Papildomo lengvo uždarbio paieškos gali baigtis baudžiamąja atsakomybe

Lietuvos banko Finansinio raštingumo centras atkreipia dėmesį, kad rudenį ne vienas lietuvis dairosi naujų darbo iššūkių arba papildomų pajamų, tačiau neapdairumas gali baigtis liūdnai. Lietuvos banko vyriausioji teisininkė Mi...