Columbus +15,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024
Columbus +15,9 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 20 Bal 2024

Pasaulis mini populiariausio gėrimo – arbatos dieną

2022/12/15


Minint tarptautinę arbatos  dieną, gruodžio 15-ąją, Jungtinių Tautų (JT) Maisto ir žemės ūkio organizacija (FAO) atkreipia dėmesį į šios žaliavos vertingumą bei reikšmę ne tik įvairioms kultūroms, bet ir globaliai ekonomikai. Lietuvoje nustatomi pavieniai neatitikimų atvejai, kai arbata arba žolelės gėrimams gaminti pripažįstami nesaugiais. Šie produktai, jei tinkamai tvarkomi, priskiriami nerizikingų maisto produktų kategorijai.

Arbata – po vandens antrasis pasaulyje populiariausias gėrimas. Arbatos nuolat išgeriama vis daugiau, o ją auginantys dažniausiai smulkieji ūkiai šiltuose kraštuose rizikuoja derliumi ir išgyvenimu dėl klimato bei globalios ekonomikos pokyčių. Kasdien gerdami arbatą tarsi susiliejame su amžiais puoselėtu gėriu, tampame dalimi visame pasaulyje cirkuliuojančių prekybinių ryšių.

Importo statistika

Šiais laikais arbatos pasirinkimas iš tiesų platus. FAO duomenimis, daugiausiai arbatos užaugina Kenija ir Kinija, po jų rikiuojasi Indija su Šri Lanka, tačiau nemaža dalis arbatos suvartojama jau kilmės šalyse. Tai reiškia, kad bendra arbatos paklausa arbatžolių neeksportuojančiose šalyse auga ne tik įvežtinei žaliavai, bet ir vietoje užaugintoms žolelių arbatoms. FAO atkreipia dėmesį, kad praėjusiais metais pasaulyje parduota 6,5 milijonai tonų arbatos, jos kaina už kilogramą svyravo nuo 2,2 JAV dolerių iki beveik trijų, o prekybos apimtys sudarė 17 milijardų dolerių iš vietinio suvartojimo arbatą gaminančiose šalyse ir 9,5 milijardo dolerių iš eksporto.

Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) duomenimis, per šiuos metus į Lietuvą buvo importuota 424 tonos (202 siuntos) arbatos. Daugiausia – iš Šri Lankos (156 tonos), Kinijos (85,4 tonos) ir 58,4 tonos Egipto. 28,5 tonos vaisių, uogų, vaistažolių arbatų įvežta iš karo siaubiamos Ukrainos, o iš Indijos importuota 6,3 tonos arbatos. Be to, į Lietuvą atkeliavo arbata iš Armėnijos, Nepalo ir Pietų Afrikos Respublikos. Daugiau nei pusantros tonos arbatos, dalis – ekologiška, įvežta iš Japonijos.

Arbata, kaip žaliava ir produktas, yra jautri ne tik auginimo sąlygoms, bet ir džiovinimo, fermentavimo, pakavimo, transportavimo bei sandėliavimo sąlygoms. Importo kontrolės metu arbatos siuntos dėl cheminės (pesticidų likučių nustatymo) bei mikrobiologinės taršos tiriamos Nacionalinio maisto ir veterinarijos rizikos vertinimo instituto laboratorijoje. Jokių neatitikimų ar pažeidimų pernai į Lietuvą importuotoje arbatoje nenustatyta.

Populiarios žolelių arbatos

Valstybinės maisto kontrolės metu arbatų saugos pažeidimai nustatomi pavieniais atvejais, o daugiausia neatitikimų siejasi su ženklinimu: netinkamai nurodomos sudedamosios dalys, neteisėtai naudojami sveikatingumo ir maistingumo teiginiai, nepateikta informacija apie tinkamumo vartoti terminą, internetinėse svetainėse nepateikiama visa privaloma informacija. Pasitaikė atvejų, kai darbuotojai dirbo nepasitikrinę sveikatos, neišklausę higienos įgūdžių mokymų.

FAO pastebi, kad pasaulyje populiarėja ne tik tradicinės, bet ir iš vietinių augalų gaminamiems nuovirams – arbatos gėrimams. Šiuo metu VMVT registruota 15 žolelių gėrimams gaminti augintojų. Iš viso registruoti 59 ūkio subjektai, kurie užsiima žolelių gėrimams gaminti auginimu ir/ar gamyba.

Dar viena gera žinia arbatos dienos proga galėtų būti ES sprendimas kavamedžių džiovintą vaisių minkštimą ir jo užpilą (įprastai vadinamą Cascara, arba kavos uogų arbata) įtraukti į ES leidžiamų naudoti naujų maisto produktų sąrašą. Dabar produktu galima prekiauti bei mėgautis, ypač tiems, kuriems sunku pasirinkti tarp arbatos ir kavos.

 

VMVT informacija

Dalintis
2024/04/19

Investavimas į naujausias technologijas tampa neatsiejamas nuo žemės ūkio veiklos sėkmės

Žemės ūkio ministras Kęstutis Navickas lankėsi žemės ūkio kooperatyvo „Lumpėnų Rambyno“ karuselinės melžimo aikštelės atidarymo renginyje. Šis penkis ūkius vienijantis pieninės galvijininkystės kooperatyvas, veikiantis ja...
2024/04/19

Seismologiniai duomenys rodo, kaip stipriai žmogaus veikla keičia net Žemės gelmes

„Žemės drebėjimai kyla ne tik dėl geologinių priežasčių, bet ir dėl žmogaus veiklos, tarkim, išgaunant žemės gelmių išteklius. Tad seisminiai stebėjimai būtini ir mūsų šalyje – jie svarbūs tiek mokslui, tiek visuom...
2024/04/19

Ūkininkai Vilė ir Vidmantas Navickai apie gyvenimo etapus jungiančias vertybes

Iš kartos į kartą perduodamas atsakingas požiūris į žmones ir gyvulius, pasitikėjimu ir pagarba grįstus santykius, darbą, aplinką – svarbios Alytaus r. ūkininkaujančių Vilės ir Vidmanto Navickų gyvenimo etapus jungiančios vertybės. Ji...
2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Dzūkai jau kviečia grybauti

Dzūkijos nacionaliniame parke balandžio 20 d. prasidės grybavimo sezonas. Direkcija kviečia eiti miškan ir ieškoti pavasarinių grybų. Vieni tokių – bobausiai.
2024/04/19

KT vertins, ar kailinių žvėrelių verslo draudimas neprieštarauja Konstitucijai

Konstitucinis Teismas (KT) ėmėsi svarstyti, ar parlamento įteisintas kailinių žvėrelių verslo draudimas atitinka pagrindinį šalies įstatymą.
2024/04/19

Šienligės rizikos „banginiai“ – kaip juos suvaldyti?

Augalų žydėjimo sezonas kasmet priverčia vis daugiau žmonių čiaudėti ir ašaroti, o mokslininkai bando suteikti viltį, kad šienligę pavyks suvaldyti inovatyviomis priemonėmis. Dažniausiai minimi trys pagrindiniai alergijos žiedadulkėm...
2024/04/19

Susietosios paramos už plotą reikalavimai

Nacionalinė mokėjimo agentūra (NMA) atkreipia dėmesį į svarbiausius susietosios paramos už plotą reikalavimus.
2024/04/19

„Vičiūnai“ pasitraukė iš Rusijos

Po beveik dvejus metus trukusio pardavimo proceso „Vičiūnų grupė“ pardavė Rusijos Kaliningrado srityje veikiantį fabriką ir septyniose valstybėse veikiančias logistikos bei prekybos įmones. Tokiu būdu bendrovė visiškai pasitrauk...