Ashburn +21,8 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024
Ashburn +21,8 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024

Gardi sriuba – meistriškumo įrodymas

2022/12/26


Daug kam gali pasirodyti, kad sriubos virimas – tai nesudėtingas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. Anaiptol, tituluoti kulinarijos meistrai teigia, kad išvirti skanią sriubą nėra paprasta, o jei tai pavyksta padaryti nepriekaištingai, laikoma didelio meistriškumo išraiška.

Bulvių ir sūrio tiršta sriuba duonos kepaliuke

Reikės:

  • 500 g bulvių
  • 3–4 nedidelių ruginės duonos kepaliukų (priklausomai nuo dydžio)
  • 3 stiklinių sultinio
  • 1,5 stiklinės pieno
  • ¼ šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
  • stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio
  • ½ stiklinės tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • kelių riekelių rūkyto kumpio ar dešros
  • kelių šaukštų grietinės arba natūralaus jogurto
  • 1–2 šaukštų smulkintų žalumynų
  • druskos
  • maltų pipirų
  1. Duonos kepaliukams nupjaukite viršutines dalis – dangtelius.
  2. Išgremžkite kepaliukų minkštimą, sieneles palikdami maždaug 1 cm storio. Statykite juos į skardą ir trumpam (vos keletui minučių) pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę, kad duonos minkštimas šiek tiek apdžiūtų ir ne taip greitai sugertų skystį.
  3. Nuskustas, nuplautas ir kubeliais supjaustytas bulves užpilkite sultiniu ir išvirkite.
  4. Nusunktas bulves sutrinkite į košę.
  5. Supilkite truputėlį pašildytą pieną, įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto, išmaišykite ir tirštą bulvių sriubą užkaitinkite.
  6. Pilkite į duonos kepaliukus-indelius, paviršių apibarstykite fermentiniu sūriu ir žiupsneliu kietojo sūrio.
  7. Kepaliukus su sriuba 4–6 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol sūris pradės lydytis.
  8. Į stalą patiekite ant viršaus pabarstę susmulkinto kumpio ar dešros, uždėję po šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto ir pabarstę smulkintų žalumynų.

Daržovių sriuba su koldūnais 

Tešlai:  

  • 500 g miltų
  • kiaušinio
  • šiek tiek šilto vandens
  • druskos

Įdarui:

  • 250 g maltos jautienos
  • 250 g maltos kiaulienos
  • 100 g svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • 50 ml grietinėlės
  • laurų lapelio
  • 2–3 kvapiųjų pipirų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • šaukštelio susmulkintų petražolių ar kitokių žalumynų

Sriubai:

  • 1–1,2 l vištienos sultinio
  • 1–2 morkų
  • 2–3 saliero lapkočių
  • 2 svogūnų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 3–4 šaukštų sviesto
  • 1–2 lauro lapų
  • kelių kvapiųjų pipirų
  • 1–2 čiobrelių šakelių
  • 1–3 šaukštų smulkintų petražolių lapelių
  1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą koldūnams. Į dubenį suberkite miltus, žiupsnelį kitą druskos ir sausą mišinį išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją įpilkite šiek tiek šilto vandens. Vandens pilkite tiek, kad būtų galima užminkyti tešlą. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 1–2 val. palaikykite šaldytuve.
  2. Kol tešla brinksta, pasigaminkite įdarą. Į maltą mėsą sudėkite sumaltą ar kitaip susmulkintą svogūną, česnaką, suberkite sumaltus prieskonius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Įdarą uždenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą, kad jis prisigertų prieskonių aromato.
  3. Pagamintą tešlą padalykite mažesniais gabalėliais, kurių kiekvieną plonai iškočiokite. Iš jos stikline ar specialia formele išspauskite apskritimus, dėkite įdaro, sulenkite, užspauskite kraštus ir suformuokite koldūnus.
  4. Koldūnus išvirkite atskirai pasūdytame vandenyje. Jei virsite sultinyje, jis bus neskaidrus.
  5. Sriubai susmulkinkite visas daržoves, suberkite į puodą ir trumpai apkepinkite įkaitintame svieste. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Nugraibykite atsiradusias putas, sudėkite prieskonius, pasūdykite ir virkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Išvirtus koldūnus dėkite į lėkštes (maždaug po 10 koldūnų vienai porcijai) ir užpilkite karšta sriuba. Pabarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite į stalą. Sriubą galite paskaninti šaukštu kitu grietinės.

Saldi pieniška sriuba su moliūgu

Reikės:  

  • nedidelio moliūgo arba dalies jo
  • 1,5 l pieno
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukštelio malto cinamono
  • žiupsnelio malto muskato riešuto
  • žiupsnelio druskos
  1. Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Moliūgą galite ir iškepti orkaitėje 180 °C temperatūroje, tik tuomet jis turėtų būti supjaustytas kiek didesniais gabalėliais nei verdant.
  2. Suminkštėjusį moliūgą pertrinkite per sietelį arba susmulkinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  3. Pieną užkaitinkite iki užvirs ir supilkite į moliūgo tyrę.
  4. Sriubą pasaldinkite, pagardinkite cinamonu, žiupsneliu malto muskato riešuto.
  5. Pienišką moliūgo sriubą į stalą galite patiekti tiek šiltą, tiek ir šaltą.

Aštri lęšių sriuba su citrina 

Reikės:

  • 1,5 l vištienos sultinio  
  • 150 g lęšių
  • 150 g morkų
  • 100 g salierų
  • 100 g svogūnų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
  • 3 šaukštų citrinų sulčių
  • aitriosios paprikos
  • kelių citrinos riekelių papuošti
  • druskos
  • pipirų
  • smulkintų žalumynų
  • nedidelės aitriosios paprikos papuošti
  • duonos skrebučių
  1. Puode užkaiskite sultinį, suverskite nuplautus lęšius, susmulkintas morkas, salierus, svogūnus bei nuluptus česnakus. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 20 min., kol viskas suminkštės.
  2. Iš aitriosios paprikos pašalinkite sėklas ir ją susmulkinkite. Sudėkite į sriubą ir nukelkite nuo ugnies. Išvirtas daržoves bei lęšius elektriniu trintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Nedideliame puode išlydykite sviestą ir jame apkepinkite miltus iki gelsvos spalvos. Gerai išsukite iki vientisos masės. Įpilkite 2 stiklines iš sriubos pasemto sultinio ir išmaišykite. Puodą nukelkite nuo ugnies ir nuolat maišydami iš lėto supilkite išplaktus kiaušinius, o gautą masę – atgal į sriubą. Išmaišykite.
  4. Patiekalą paskaninkite citrinų sultimis, druska, maltais pipirais, o patiekiant į stalą, į kiekvieną lėkštę įdėkite po citrinos griežinėlį, pabarstykite smulkintais žalumynais ir duonos skrebučiais.

GEROS IDĖJOS

Visuomet po ranka

Susiruošus virti sultinį, jo pasigaminti galima ir daugiau, o po to užšaldyti kameroje. Jis puikiai išsilaiko, ir jūs bet kada turėsite namuose virto sultinio, o ne koncentrato iš kubelio. Išvirtą sultinį būtina perkošti, atšaldyti ir supilstyti į šaldyti skirtus maišelius ar nedidelius plastikinius indelius (gali būti nuo jogurto ar margarino). Jeigu vieta šaldytuvo kameroje ribota, sultinį galima nuvirti, kol liks koncentratas (pusė ar net trečdalis buvusio kiekio), atsargiai maišant, kad neprisviltų. Tada jį atšaldyti, išpilstyti į formeles ledukams, užšaldyti ir subėrus į maišelį laikyti kameroje.

Netradiciniai indai 

Sakoma, kad išradingumui ribų nėra. Ne išimtis ir kulinarija. Sumanios šeimininkės žino, kaip vienu šūviu galima nušauti du kiškius, jei tik išvirtą sriubą supilstysime ne į tradicines lėkštes, o valgomus indus. Tokius neįprastus indus galima iškepti iš duonos tešlos arba tešlos iš ryžių miltų, vandens bei žiupsnelio druskos. Sutikite, originalu ir jokio vargo – nei rūpintis užkanda, nei indų plauti...

Sriuba su kepure 

Šiuo atveju sriubai išties teks uždėti kepurę, kuri jai neleis taip greitai atvėsti, bus kvapnesnė, aromatingesnė. Be to, nebereikės ieškoti papildomos užkandos – ji bus kartu. Dangtelį sriubos indeliui išpjaukite iš sluoksniuotos tešlos, jis turėtų būti 2 cm didesnis nei indelio viršus, kad tešla užeitų šiek tiek ant kraštų. Įspūdingąją kepurę uždėkite likus dar šiek tiek laiko iki sriubos gaminimo pabaigos arba tiesiog į molinį indelį supylus jau išvirtą sriubą. Tada pašaukite į orkaitę ir kepkite vidutinio karštumo temperatūroje, kol kepurė išsipūs ir iškeps. Prieš tai tešlos dangtelio paviršių galite aptepti kiaušinio plakiniu.

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/23

Ne medžioklės sezono vilkams nebūna

Gyvenimas sukasi nenutrūkstamu ratu – ūkininkai augina gyvulius, o vilkai, pasitaikius progai, juos pjauna. To negali sustabdyti nei padidintos medžioklės kvotos, nei probleminių vilkų paėmimas iš gamtos, nei elektrinės tvoros. Pasitv...
2024/05/23

171 Lietuvos įmonė gaus į 11,3 mln. eurų ES finansavimo savo eksporto galimybių gerinimui

Produkcijos pristatymui užsienio parodose ir eksportui skirtų produktų bei paslaugų sertifikavimui labai mažos, mažos ir vidutinės Vidurio bei vakarų Lietuvos įmonės siekė gauti daugiau nei 20,2 mln. eurų finansavimą. Pagal Inovacijų agentūros pas...
2024/05/23

Įprasmintas devynių kaimų atminimas

Kupiškis („Kupiškėnų mintys“). Gegužės 18 dieną neeilinis susitikimas surengtas Antašavos parapijoje. Čia rinkosi Daršiškių ir dar aštuonių aplinkinių gyvybingų ir išnykusių kaimų gyvent...
2024/05/23

Paviršinio vandens telkinių pakrančių, melioracijos griovių apsaugos juostų deklaravimas pagal 4 GAAB standartą

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) atkreipia dėmesį, kad 2024 m. gegužės 7 d. įsigaliojo Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų, taikomų nuo 2023 metų, aprašo pakeitimas.
2024/05/23

Daržovės kibiruose: kompaktiška ir patogu

Kai kurie daržininkai bent dalį daržovių augina ne lysvėse, bet kibiruose. Juose be vargo auga pomidorai, agurkai, paprikos, braškės. Ar tikrai toks sprendimas turi pranašumų? Kokių?
2024/05/23

Šerbeto upės ir visiškai sunaikinti sodai Lenkijoje. Ar sulauksime to ir Lietuvoje?

Praėjusį sekmadienį vos per 15 minučių kruša soduose sunaikino absoliučiai visą šių metų derlių, tačiau jos pasekmės vaismedžiams bus juntamos dar kokius dvejus metus. Tai – tikras Armagedonas, sako už galvų susiėmę Lenkijos so...
2024/05/23

Europos tamsiąją medunešę bitę siūloma įrašyti į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą

Lietuvos raudonosios knygos komisija siūlo įrašyti Europos tamsiąją medunešę bitę (Apis mellifera mellifera) į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, kitaip vadinamą Lietuvos raudonąja knyga.
2024/05/23

Seime – idėja gaminantiems vartotojams leisti pertekline elektra aprūpinti šeimos narius

Grupė Seimo narių siūlo liberalizuoti gaminančių vartotojų pagamintos perteklinės elektros pardavimą. Nuo 2025 metų sausio siūloma gaminantiems vartotojams leisti tokią elektrą skirti šeimos nariams – tėvams, vaikams, broliams, s...
2024/05/22

Per dvi dienas iš anksto antrajame ture rinkdami Prezidentą balsavo 103,5 tūkst. rinkėjų

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) skelbia, kad per dvi išankstinio balsavimo dienas rinkdami Respublikos Prezidentą II rinkimų ture, iki 20 valandos vakaro Lietuvos savivaldybėse iš viso balsavo daugiau kaip 96 tūkst. rinkėjų. Dar v...