Columbus +22,9 °C Mažai debesuota
Antradienis, 16 Bal 2024
Columbus +22,9 °C Mažai debesuota
Antradienis, 16 Bal 2024

Gardi sriuba – meistriškumo įrodymas

2022/12/26


Daug kam gali pasirodyti, kad sriubos virimas – tai nesudėtingas ir daug pastangų nereikalaujantis procesas. Anaiptol, tituluoti kulinarijos meistrai teigia, kad išvirti skanią sriubą nėra paprasta, o jei tai pavyksta padaryti nepriekaištingai, laikoma didelio meistriškumo išraiška.

Bulvių ir sūrio tiršta sriuba duonos kepaliuke

Reikės:

  • 500 g bulvių
  • 3–4 nedidelių ruginės duonos kepaliukų (priklausomai nuo dydžio)
  • 3 stiklinių sultinio
  • 1,5 stiklinės pieno
  • ¼ šaukštelio tarkuoto muskato riešuto
  • stiklinės tarkuoto fermentinio sūrio
  • ½ stiklinės tarkuoto kietojo fermentinio sūrio
  • kelių riekelių rūkyto kumpio ar dešros
  • kelių šaukštų grietinės arba natūralaus jogurto
  • 1–2 šaukštų smulkintų žalumynų
  • druskos
  • maltų pipirų
  1. Duonos kepaliukams nupjaukite viršutines dalis – dangtelius.
  2. Išgremžkite kepaliukų minkštimą, sieneles palikdami maždaug 1 cm storio. Statykite juos į skardą ir trumpam (vos keletui minučių) pašaukite į vidutinio karštumo orkaitę, kad duonos minkštimas šiek tiek apdžiūtų ir ne taip greitai sugertų skystį.
  3. Nuskustas, nuplautas ir kubeliais supjaustytas bulves užpilkite sultiniu ir išvirkite.
  4. Nusunktas bulves sutrinkite į košę.
  5. Supilkite truputėlį pašildytą pieną, įberkite druskos, pipirų ir muskato riešuto, išmaišykite ir tirštą bulvių sriubą užkaitinkite.
  6. Pilkite į duonos kepaliukus-indelius, paviršių apibarstykite fermentiniu sūriu ir žiupsneliu kietojo sūrio.
  7. Kepaliukus su sriuba 4–6 min. pašaukite į įkaitintą orkaitę ir kepkite, kol sūris pradės lydytis.
  8. Į stalą patiekite ant viršaus pabarstę susmulkinto kumpio ar dešros, uždėję po šaukštą grietinės ar natūralaus jogurto ir pabarstę smulkintų žalumynų.

Daržovių sriuba su koldūnais 

Tešlai:  

  • 500 g miltų
  • kiaušinio
  • šiek tiek šilto vandens
  • druskos

Įdarui:

  • 250 g maltos jautienos
  • 250 g maltos kiaulienos
  • 100 g svogūnų
  • 2 česnako skiltelių
  • 50 ml grietinėlės
  • laurų lapelio
  • 2–3 kvapiųjų pipirų
  • druskos
  • maltų juodųjų pipirų
  • šaukštelio susmulkintų petražolių ar kitokių žalumynų

Sriubai:

  • 1–1,2 l vištienos sultinio
  • 1–2 morkų
  • 2–3 saliero lapkočių
  • 2 svogūnų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 3–4 šaukštų sviesto
  • 1–2 lauro lapų
  • kelių kvapiųjų pipirų
  • 1–2 čiobrelių šakelių
  • 1–3 šaukštų smulkintų petražolių lapelių
  1. Pirmiausia pasigaminkite tešlą koldūnams. Į dubenį suberkite miltus, žiupsnelį kitą druskos ir sausą mišinį išmaišykite. Viduryje padarykite duobutę ir į ją įpilkite šiek tiek šilto vandens. Vandens pilkite tiek, kad būtų galima užminkyti tešlą. Dėkite tešlą ant miltais pabarstyto paviršiaus ir minkykite tol, kol ji taps elastinga ir nelips prie rankų. Suvyniokite į maistinę plėvelę ir 1–2 val. palaikykite šaldytuve.
  2. Kol tešla brinksta, pasigaminkite įdarą. Į maltą mėsą sudėkite sumaltą ar kitaip susmulkintą svogūną, česnaką, suberkite sumaltus prieskonius, pasūdykite ir gerai išmaišykite. Įdarą uždenkite maistine plėvele ir pusvalandžiui dėkite į šaldytuvą, kad jis prisigertų prieskonių aromato.
  3. Pagamintą tešlą padalykite mažesniais gabalėliais, kurių kiekvieną plonai iškočiokite. Iš jos stikline ar specialia formele išspauskite apskritimus, dėkite įdaro, sulenkite, užspauskite kraštus ir suformuokite koldūnus.
  4. Koldūnus išvirkite atskirai pasūdytame vandenyje. Jei virsite sultinyje, jis bus neskaidrus.
  5. Sriubai susmulkinkite visas daržoves, suberkite į puodą ir trumpai apkepinkite įkaitintame svieste. Supilkite sultinį ir užvirinkite. Nugraibykite atsiradusias putas, sudėkite prieskonius, pasūdykite ir virkite, kol daržovės suminkštės.
  6. Išvirtus koldūnus dėkite į lėkštes (maždaug po 10 koldūnų vienai porcijai) ir užpilkite karšta sriuba. Pabarstykite smulkintais žalumynais ir patiekite į stalą. Sriubą galite paskaninti šaukštu kitu grietinės.

Saldi pieniška sriuba su moliūgu

Reikės:  

  • nedidelio moliūgo arba dalies jo
  • 1,5 l pieno
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukštelio malto cinamono
  • žiupsnelio malto muskato riešuto
  • žiupsnelio druskos
  1. Moliūgo minkštimą supjaustykite nedideliais gabaliukais ir išvirkite pasūdytame vandenyje. Moliūgą galite ir iškepti orkaitėje 180 °C temperatūroje, tik tuomet jis turėtų būti supjaustytas kiek didesniais gabalėliais nei verdant.
  2. Suminkštėjusį moliūgą pertrinkite per sietelį arba susmulkinkite elektriniu trintuvu iki vientisos masės.
  3. Pieną užkaitinkite iki užvirs ir supilkite į moliūgo tyrę.
  4. Sriubą pasaldinkite, pagardinkite cinamonu, žiupsneliu malto muskato riešuto.
  5. Pienišką moliūgo sriubą į stalą galite patiekti tiek šiltą, tiek ir šaltą.

Aštri lęšių sriuba su citrina 

Reikės:

  • 1,5 l vištienos sultinio  
  • 150 g lęšių
  • 150 g morkų
  • 100 g salierų
  • 100 g svogūnų
  • 2–3 česnako skiltelių
  • 2 šaukštų sviesto
  • 2 šaukštų miltų
  • 3 kiaušinių
  • 3 šaukštų citrinų sulčių
  • aitriosios paprikos
  • kelių citrinos riekelių papuošti
  • druskos
  • pipirų
  • smulkintų žalumynų
  • nedidelės aitriosios paprikos papuošti
  • duonos skrebučių
  1. Puode užkaiskite sultinį, suverskite nuplautus lęšius, susmulkintas morkas, salierus, svogūnus bei nuluptus česnakus. Ugnį sumažinkite, puodą uždenkite ir virkite apie 20 min., kol viskas suminkštės.
  2. Iš aitriosios paprikos pašalinkite sėklas ir ją susmulkinkite. Sudėkite į sriubą ir nukelkite nuo ugnies. Išvirtas daržoves bei lęšius elektriniu trintuvu susmulkinkite iki vientisos masės.
  3. Nedideliame puode išlydykite sviestą ir jame apkepinkite miltus iki gelsvos spalvos. Gerai išsukite iki vientisos masės. Įpilkite 2 stiklines iš sriubos pasemto sultinio ir išmaišykite. Puodą nukelkite nuo ugnies ir nuolat maišydami iš lėto supilkite išplaktus kiaušinius, o gautą masę – atgal į sriubą. Išmaišykite.
  4. Patiekalą paskaninkite citrinų sultimis, druska, maltais pipirais, o patiekiant į stalą, į kiekvieną lėkštę įdėkite po citrinos griežinėlį, pabarstykite smulkintais žalumynais ir duonos skrebučiais.

GEROS IDĖJOS

Visuomet po ranka

Susiruošus virti sultinį, jo pasigaminti galima ir daugiau, o po to užšaldyti kameroje. Jis puikiai išsilaiko, ir jūs bet kada turėsite namuose virto sultinio, o ne koncentrato iš kubelio. Išvirtą sultinį būtina perkošti, atšaldyti ir supilstyti į šaldyti skirtus maišelius ar nedidelius plastikinius indelius (gali būti nuo jogurto ar margarino). Jeigu vieta šaldytuvo kameroje ribota, sultinį galima nuvirti, kol liks koncentratas (pusė ar net trečdalis buvusio kiekio), atsargiai maišant, kad neprisviltų. Tada jį atšaldyti, išpilstyti į formeles ledukams, užšaldyti ir subėrus į maišelį laikyti kameroje.

Netradiciniai indai 

Sakoma, kad išradingumui ribų nėra. Ne išimtis ir kulinarija. Sumanios šeimininkės žino, kaip vienu šūviu galima nušauti du kiškius, jei tik išvirtą sriubą supilstysime ne į tradicines lėkštes, o valgomus indus. Tokius neįprastus indus galima iškepti iš duonos tešlos arba tešlos iš ryžių miltų, vandens bei žiupsnelio druskos. Sutikite, originalu ir jokio vargo – nei rūpintis užkanda, nei indų plauti...

Sriuba su kepure 

Šiuo atveju sriubai išties teks uždėti kepurę, kuri jai neleis taip greitai atvėsti, bus kvapnesnė, aromatingesnė. Be to, nebereikės ieškoti papildomos užkandos – ji bus kartu. Dangtelį sriubos indeliui išpjaukite iš sluoksniuotos tešlos, jis turėtų būti 2 cm didesnis nei indelio viršus, kad tešla užeitų šiek tiek ant kraštų. Įspūdingąją kepurę uždėkite likus dar šiek tiek laiko iki sriubos gaminimo pabaigos arba tiesiog į molinį indelį supylus jau išvirtą sriubą. Tada pašaukite į orkaitę ir kepkite vidutinio karštumo temperatūroje, kol kepurė išsipūs ir iškeps. Prieš tai tešlos dangtelio paviršių galite aptepti kiaušinio plakiniu.

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/16

Biržoje elektros kainos mažos, bet kai kurie tiekėjai didino fiksuotos kainos planų tarifus

Elektros energijos vidutinė mėnesio kaina Nord Pool biržoje balandžio pirmojoje pusėje siekė 0,042 Eur/kWh be PVM – tai 38 proc. mažiau už šių metų kovo mėnesio vidutinę kainą, kuri buvo 0,068 Eur/kWh be PVM. Trečią savaitę iš ...
2024/04/16

Galimai neteisėtą statybos Birštone atvejį imta nagrinėti, kai juo susidomėjo Seimo kontrolierė

Tarpininkaujant Seimo kontrolierei Erikai Leonaitei Valstybinė teritorijų planavimo ir statybos inspekcija ėmėsi vykdyti priskirtas funkcijas – buvo pašalinti savavališkos statybos padariniai, o atsakingam pareigūnui taikyta ta...
2024/04/16

Finansinė parama – būtinybė Lietuvos ir Europos žemės ūkio sektoriaus iššūkiams įveikti

Lietuvos ir Europos žemės ūkio sektorius šiandien susiduria su vis didesniais iššūkiais. Klimato kaita, smarkiai kylančios gamybos, prekių ir trąšų išlaidos, nepastovi žemės ūkio politika ir spaudimas diegti inov...
2024/04/16

Proveržis Lietuvos medžiotojų bendruomenėje

Lietuvos medžiotojų ir žvejų draugija (LMŽD) balandžio 12-ąją poilsio ir pramogų komplekse „Medžiotojų sostinė“ (Kėdainių r.) surengė rajoninių draugijų, skyrių pirmininkų ir jų delegatų antrąją sueigą – apvaliojo stalo diskusiją...
2024/04/16

Ligonių kasos: kam vaistų priemokas padengia valstybė?

Ligonių kasos sulaukia gyventojų klausimų, kodėl pernai metų gale nereikėjo mokėti paciento priemokų už kompensuojamuosius vaistus, o šiemet vėl tenka šias priemokas mokėti. Ligonių kasų specialistai primena, kad kasmet vaistų priemo...
2024/04/16

Pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje

Antradienį pasirašytas Lietuvos institucijų ir Vokietijos gynybos pramonės įmonės „Rheinmetall“ Ketinimo protokolas dėl amunicijos gamyklos Lietuvoje statybų. Dokumentą, rodantį Lietuvos pasirengimą stiprinti savo ir regiono sau...
2024/04/16

G. Nausėda teigia pasigendantis žemės ūkio ministro lyderystės (papildyta Prezidentūros informacija)

Prezidentas Gitanas Nausėda teigia pasigendantis žemės ūkio ministro Kęstučio Navicko lyderystės. Pasak prezidento, jei būtų perrinktas antrai kadencijai, keltų ministro tinkamumo klausimą.
2024/04/16

Kas daroma, kad šunys nebūtų rišami prie būdos

VšĮ „Gyvūnų gerovės iniciatyvos“ (GGI) nuo 2020 m. kalba apie tai, kad šunys neturėtų būti laikomi pririšti prie būdos bei siekia, kad tai būtų uždrausta įstatymu.
2024/04/16

Registracija balsuoti paštu Afrikoje ir kai kuriose Azijos bei Europos valstybėse artėja prie pabaigos

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), ragindama užsienyje planuojančius balsuoti rinkėjus registruotis, primena, kad dalyje valstybių esančios Lietuvos diplomatinės atstovybės užbaigs registracijų priėmimą jau šį savaitgalį.