Ashburn +6,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +6,8 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024

Kiekvienai daržovei sava žiemos rezidencija

2023/01/06


Daržovių derlius seniai nuimtas, saugiai sudėtas sandėlyje, dėžės pamažu tuštėja, regis, nėra dėl  ko sukti galvos. Bet ar tikrai? Daržovių augintoja ir agronomė Milda MIKELIONIENĖ primena, kad eiti į rūsį reikia ne tik tada, kai norime ko nors iš ten parsinešti į virtuvę. Šviežios, sveikos, vertingų maistinių medžiagų turtingos daržovės išlieka ilgiau tik laikomos tinkamomis sąlygomis.

Geriausia daržoves atskirti

„Per žiemą laikykite laiku nuimtas, sveikas ir mechaniškai nepažeistas daržoves. Vienoje vietoje supilkite tik vienos rūšies daržoves. Tai ypač verta prisiminti sandėliuojant kopūstus. Greta subertus, nebijodami nuostolių, galite laikyti svogūnus ir česnakus, morkas ir burokėlius bei kitų rūšių šakniavaisius bei burokėlius ir bulves“, – sako agronomė ir primena, kad ne mažiau svarbi tinkama temperatūra ir drėgmė.

Jei įvairių rūšių daržoves vis tik tenka laikyti kartu, specialistė pataria sudėti taip, kad kiekvienai rūšiai būtų sudarytos geriausios laikymo sąlygos. Ir perspėja, kad, renkant vietą, negalima pamiršti, kad šalia išorinių sienų ir grindų net 3–5 °C vėsiau nei ant lentynų ir prie lubų. „Šilčiausioje vietoje laikykite bulves, šiek tiek vėsesnėje – šakniavaisines daržoves, o šalčiausioje (prie sienų, arčiau durų) ­– kopūstus”, – siūlo specialistė.

Daržovės geriausiai laikosi tamsioje patalpoje. Daugumos daržovių optimaliausia laikymo temperatūra yra apie 0 ºC, o santykinis drėgnumas – 80–90 proc., išimtis, svogūnai, kuriems reikia žymiai sausesnių patalpų.

Padrėkinkite smėlį

„Šakniavaisinės daržovės geriausiai laikosi 1–3 °C ir 90–95 proc. santykinio drėgnio patalpose. Morkos, raudonieji burokėliai, ropės, pastarnokai, gelteklės, šakninės petražolės ir salierai ilgiau išliks švieži, jei jas sudėsite į sausas dėžes, statines, polietileninius maišus (juos subadykite, kad cirkuliuotų oras), sluoksniais užbersite smėliu, – pataria M. Mikelionienė. – Talpos neturėtų būti didelės, apie 20 kg, sukraukite jas ant paaukštinimų, 15–20 cm virš grindų, o tarp pačių dėžių palikite 10–15 cm tarpus. Jų neuždarykite ir nepamirškite kartkartėmis smėlį sudrėkinti.“

Pastebėta, kad itin gerai morkos ir kitos šakniavaisinės daržovės laikosi apie 18–20 proc. drėgmės spygliuočių pjuvenose ar durpėse. Itin tinka pušų pjuvenos. Juose yra terpentino, turinčio dezinfekuojamų savybių.

Specialistė pataria dvejus metus tame pačiame smėlyje daržovių nelaikyti, nes jame gali atsirasti ligų sukėlėjų. Jei patalpoje sausa, viršutinį smėlio sluoksnį, nepamirškite sudrėkinti ir patikrinti, kaip laikosi šiuo būdu saugomos daržovės. Jei pastebėjote supuvusių, papuvusių ar kitaip pažeistų šakniavaisių, išmeskite juos. Deja, vien to nepakaks. Smėlyje ar pjuvenose kaupiasi ligų sukėlėjai, tad teks jį pakeisti.

Agronomė atkreipia dėmesį, kad blogiau laikysis ir pus morkos, jei imant derlių, buvo pažeisti jų lapai. Tokius šakniavaisius apvelkite kreida (15–20 g/1 kg morkų), tai padės sustabdyti puvimo procesą.

Ką daryti, jeigu nėra rūsio...

Daugelis daržininkų derlių žiemą saugo rūsiuose, tačiau ką daryti, jeigu jo nėra. M. Mikelionienė siūlo jį išlaikyti kaupuose. Į vieną didesnį kaupą galima sudėti visas šakniavaisines daržoves ir bulves, vienas nuo kitų atskiriant sausais šiaudais.

„Pats paprasčiausias būdas tokį kaupą daryti šiltnamyje. Tada net per didžiausią pūgą lengvai pasieksite daržoves. Iškaskite bent pusmetrio gylio duobę, jei žemė labai sausa – sudrėkinkite. Sudėjus daržoves, ant viršaus pakanka uždėti 10 cm storio polistirolo plokštę, ją prispausti sunkesniu daiktu, kad į derlių neįsisuktų atsitiktinai į šiltnamį užklydę gyvūnai“, – išsamiai paaiškina agronomė.

Specialistės teigimu, sunkiausia išsaugoti daržoves tiems, kas gyvena daugiabučiuose ir turi tik balkonus. Bet ir juose įmanoma išsaugoti nedidelį daržovių kiekį. Tereikia sumeistrauti dėžę iš 10 cm polistirolo plokščių. Jei užklups didelis speigas, ant jos bus galima užmesti kelias antklodes ar kitą šiltinamąją medžiagą.

Paprastai įstiklintuose balkonuose oro temperatūra būna 6–10 °C aukštesnė nei lauke. Laukiant didelio šalčio, į tokią dėžę galima nakčiai įdėti kelis šilto vandens butelius.

Kai kurios daržovės gerai išsilaiko ir paliktos lysvėmis. Vienos tokių pastarnokai ir gelteklės. Tik pasirūpinkite jas apmulčiuoti žiemai durpėmis. Pavasarį jas išsikasite ir valgysite kaip šviežias. Šiltesnę žiemą gausiau pamulčiuotos išsilaiko ir morkos, porai.

Maistinės bulvės

M. Mikelionienės teigimu, bulvių gumbuose yra apie 75 proc. vandens, todėl jie jautrūs ne tik žemai, bet ir aukštai temperatūrai. Maistines bulves geriausia laikyti rūsyje, vėsioje (4–6 ºC temperatūroje) ir sausoje (85–90 proc. santykinio drėgnumo), tamsioje patalpoje. Jas laikant šviesoje, pažaliuoja, kaupiasi solaninas, bulvės įgauna aitrų skonį.

Agronomė perspėja, kad jei šias daržoves supylėte į krūvas, jos turi būti ne aukštesnės nei 1,5 m. Jas dar galite suberti į dėžes skylėtais šonais. Dėžes su bulvėmis statykite ant paaukštinimų (15–20 cm nuo grindų) šiltesnėje rūsio vietoje, neglauskite prie sienų.

Aruoduose, kampuose ar prie sienų laikomos bulvės gali drėkti, o tada atsiranda puvinių židiniai.

Specialistė pataria, prieš pilant bulves, kampuose sudėti polistirolo plokštes arba tankius padėklus, taip suformuojant sienelę nuo drėgmės židinio. Labai drėgname rūsyje verta grindis nuolat pabarstyti sausomis pjuvenomis arba pagalvoti apie drėgmės sugėrėjus. Viršuje ant bulvių galite prikrauti ir drėgmės perteklių sugeriančių raudonųjų burokėlių.

Jei bulvės buvo supiltos į kaupus drėgnos, teks padėti joms greičiau pašalinti drėgmės perteklių. Galima jas nestorai apkloti šiaudais, sudrėkusius vis pakeičiant sausais.

Svogūninių daržovių kasos

„Svogūnų ir česnakų ropeles laikome sausoje patalpoje. Sodinimui skirtus svogūnus ir sėjinukus – šiltai, 18–24 ºC šilumoje, bet neleiskite, kad temperatūra nukristų žemiau 16 ºC, ir 65–75 proc. santykinio drėgnumo patalpoje. Maistui skirtus – vėsiau, 0–2 °C, jiems nekenkia ir neigiama temperatūra iki –5 °C, svarbu laikyti tik sausai, – paaiškina agronomė. – Taigi svogūnus galime laikyti ir šiltai, ir šaltai, bet tik ne 2–10 °C temperatūroje, nes pradės formuotis žiediniai pumpurai, tad pasodinti ims žydėti“.

Česnakus geriausia žiemą laikyti 1–3 °C temperatūroje, sausoje patalpoje. Apdžiovintų vasarinių česnakų šaknis trumpai padeginkite ant liepsnos ir laikykite šiltoje sausoje patalpoje – šitaip jų ropelės išsilaikys kokybiškos iki naujo derliaus ir net dar ilgiau.

Žieminiai česnakai, nors derlingesni ir užaugina didesnes ropeles bei stambesnes skilteles, žiemą laikosi prasčiau nei vasariniai ir po 3–4 mėnesių pradeda dygti arba džiūti. Žieminių česnakų skiltelės viduržiemį pradeda minkštėti, apvysta, pradeda dygti.

Svogūnus ir česnakus, pasak specialistės, geriau laikyti dėželėse, medžiaginiuose, maišeliuose ar lentynose, subėrus 30–40 cm storio sluoksniu. Kad į ropeles nepatektų žalingos bakterijos, palikite iki 4 cm ilgio nudžiūvusių laiškų. „Anksčiau mūsų mamos ir močiutės svogūnus ir česnakus pindavo į kasas ir kabindavo jas prie krosnies. Kasoms pinti jos palikdavo bent 10 cm ilgio laiškus, tad jie geriau išsilaikydavo, – pastebėjimais dalijosi M. Mikelionienė. – be to, svogūnų ir česnakų kasos papuošdavo virtuvę.“

Pasak agronomės, vėliausiai iš svogūninių daržovių kasami porai. Patrumpinus lapus ir šaknis, porai prikasami drėgnu smėliu rūsyje. Dalį jų galima prikasti šiltnamyje, o dar kitus – palikti darže, nes žieminės veislės ištvermingos šalčiui. Jei pridengsite tarpueilius perpuvusiu mėšlu ar durpėmis, žemė ne taip greitai įšals.

Kopūstinės daržovės

M. Mikelionienės teigimu, kopūstų gūžės per žiemą turi būti laikomos nuo –1 ºC iki +1 ºC patalpose, o santykinis oro drėgnumas turi siekti 95–98 proc. Šios daržovės intensyviai kvėpuoja ir lengvai garina drėgmę, todėl gūžes reikėtų laikyti tinkleliuose, kad gerai vėdintųsi.

Šios daržovės laikysis ilgiau, jei nuimdami derlių, nepjausite, o rausite su šaknimis arba paliksite su ilgais kotais ir 2–3 lapais, dengiančiais gūžes. Viršutiniai pakabintų gūžių lapai apdžiūdami apsaugo daržovę nuo bereikalingo drėgmės praradimo ir vytimo. Gūžes galite laikyti ir ant lentynų ar grotelių.

Nedidelį griežčių kiekį galima laikyti šaltame rūsyje, susluoksniuotus su smėliu, kaip ir kitų daržovių šakniavaisius. Šiltoje patalpoje jie pradeda dygti ir maistui netinka.

Greta kopūstų nereikėtų sandėliuoti etileną išskiriančių obuolių, nes pastebėsite, kad gūžės ims greitai gelsti. Ir jokiu būdu jų nelaikyti rūsyje, kur pernai buvo sudėti obuoliai.

 

 

„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ

Rūtos Antanaitienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/03/29

Valstybės abejingumo girnos traiško pieno ūkius

Pernai Lietuvos pieno ūkis atsidūrė ant prarajos krašto ir bet kurią akimirką gali į ją nugarmėti, nes pieno supirkimo kainos kaip mažėjo, taip ir toliau mažėja. Tokia lemtis gali ištikti ir visą Lietuvos žemės ūkį, jei valstybė jo n...
2024/03/29

Specialisto akimis: gero skonio midų pagaminti sunkiau nei vyną

Daugelis lietuviškų pasakų baigiasi žodžiais: „Alų midų gėriau, per barzdą varvėjo...“ Deja, priešingai nei anksčiau, midus dabar nėra toks populiarus kaip alus. Galbūt dėl to, kad trūksta žinių ar galimybės paragauti tik...
2024/03/29

Mokslininkai sutelkė dėmesį į gyvūnų elgesį

Rūpestingi šeimininkai netrunka pastebėti pasikeitusį augintinio elgesį. Veterinarijos specialistai ir mokslininkai perspėja, kad nereikėtų to praleisti pro akis, o atlikti naujausi moksliniai tyrimai tik patvirtina, kad socialinis š...
2024/03/29

Nuo balandžio 2 d. VVG kviečiamos kreiptis dėl paramos sumaniesiems kaimams

Nuo balandžio 2 d. iki gegužės 31 d. šalies vietos veiklos grupės (VVG) galės teikti Nacionalinei mokėjimo agentūrai (NMA) sumaniųjų kaimų strategijas pagal Lietuvos žemės ūkio ir kaimo plėtros 2023–2027 metų strateginio plano (SP) in...
2024/03/29

Devyni politikai VRK pateikė būtiną rinkėjų parašų skaičių, trims nepavyko

Devyni politikai Vyriausiajai rinkimų komisijai (VRK) pristatė privalomą rinkėjų parašų skaičių, norint dalyvauti prezidento rinkimuose.
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...