„Per žiemą laikykite laiku nuimtas, sveikas ir mechaniškai nepažeistas daržoves. Vienoje vietoje supilkite tik vienos rūšies daržoves. Tai ypač verta prisiminti sandėliuojant kopūstus. Greta subertus, nebijodami nuostolių, galite laikyti svogūnus ir česnakus, morkas ir burokėlius bei kitų rūšių šakniavaisius bei burokėlius ir bulves“, – sako agronomė ir primena, kad ne mažiau svarbi tinkama temperatūra ir drėgmė.
Jei įvairių rūšių daržoves vis tik tenka laikyti kartu, specialistė pataria sudėti taip, kad kiekvienai rūšiai būtų sudarytos geriausios laikymo sąlygos. Ir perspėja, kad, renkant vietą, negalima pamiršti, kad šalia išorinių sienų ir grindų net 3–5 °C vėsiau nei ant lentynų ir prie lubų. „Šilčiausioje vietoje laikykite bulves, šiek tiek vėsesnėje – šakniavaisines daržoves, o šalčiausioje (prie sienų, arčiau durų) – kopūstus”, – siūlo specialistė.
Daržovės geriausiai laikosi tamsioje patalpoje. Daugumos daržovių optimaliausia laikymo temperatūra yra apie 0 ºC, o santykinis drėgnumas – 80–90 proc., išimtis, svogūnai, kuriems reikia žymiai sausesnių patalpų.
„Šakniavaisinės daržovės geriausiai laikosi 1–3 °C ir 90–95 proc. santykinio drėgnio patalpose. Morkos, raudonieji burokėliai, ropės, pastarnokai, gelteklės, šakninės petražolės ir salierai ilgiau išliks švieži, jei jas sudėsite į sausas dėžes, statines, polietileninius maišus (juos subadykite, kad cirkuliuotų oras), sluoksniais užbersite smėliu, – pataria M. Mikelionienė. – Talpos neturėtų būti didelės, apie 20 kg, sukraukite jas ant paaukštinimų, 15–20 cm virš grindų, o tarp pačių dėžių palikite 10–15 cm tarpus. Jų neuždarykite ir nepamirškite kartkartėmis smėlį sudrėkinti.“
Pastebėta, kad itin gerai morkos ir kitos šakniavaisinės daržovės laikosi apie 18–20 proc. drėgmės spygliuočių pjuvenose ar durpėse. Itin tinka pušų pjuvenos. Juose yra terpentino, turinčio dezinfekuojamų savybių.
Specialistė pataria dvejus metus tame pačiame smėlyje daržovių nelaikyti, nes jame gali atsirasti ligų sukėlėjų. Jei patalpoje sausa, viršutinį smėlio sluoksnį, nepamirškite sudrėkinti ir patikrinti, kaip laikosi šiuo būdu saugomos daržovės. Jei pastebėjote supuvusių, papuvusių ar kitaip pažeistų šakniavaisių, išmeskite juos. Deja, vien to nepakaks. Smėlyje ar pjuvenose kaupiasi ligų sukėlėjai, tad teks jį pakeisti.
Agronomė atkreipia dėmesį, kad blogiau laikysis ir pus morkos, jei imant derlių, buvo pažeisti jų lapai. Tokius šakniavaisius apvelkite kreida (15–20 g/1 kg morkų), tai padės sustabdyti puvimo procesą.
Daugelis daržininkų derlių žiemą saugo rūsiuose, tačiau ką daryti, jeigu jo nėra. M. Mikelionienė siūlo jį išlaikyti kaupuose. Į vieną didesnį kaupą galima sudėti visas šakniavaisines daržoves ir bulves, vienas nuo kitų atskiriant sausais šiaudais.
„Pats paprasčiausias būdas tokį kaupą daryti šiltnamyje. Tada net per didžiausią pūgą lengvai pasieksite daržoves. Iškaskite bent pusmetrio gylio duobę, jei žemė labai sausa – sudrėkinkite. Sudėjus daržoves, ant viršaus pakanka uždėti 10 cm storio polistirolo plokštę, ją prispausti sunkesniu daiktu, kad į derlių neįsisuktų atsitiktinai į šiltnamį užklydę gyvūnai“, – išsamiai paaiškina agronomė.
Specialistės teigimu, sunkiausia išsaugoti daržoves tiems, kas gyvena daugiabučiuose ir turi tik balkonus. Bet ir juose įmanoma išsaugoti nedidelį daržovių kiekį. Tereikia sumeistrauti dėžę iš 10 cm polistirolo plokščių. Jei užklups didelis speigas, ant jos bus galima užmesti kelias antklodes ar kitą šiltinamąją medžiagą.
Paprastai įstiklintuose balkonuose oro temperatūra būna 6–10 °C aukštesnė nei lauke. Laukiant didelio šalčio, į tokią dėžę galima nakčiai įdėti kelis šilto vandens butelius.
Kai kurios daržovės gerai išsilaiko ir paliktos lysvėmis. Vienos tokių pastarnokai ir gelteklės. Tik pasirūpinkite jas apmulčiuoti žiemai durpėmis. Pavasarį jas išsikasite ir valgysite kaip šviežias. Šiltesnę žiemą gausiau pamulčiuotos išsilaiko ir morkos, porai.
M. Mikelionienės teigimu, bulvių gumbuose yra apie 75 proc. vandens, todėl jie jautrūs ne tik žemai, bet ir aukštai temperatūrai. Maistines bulves geriausia laikyti rūsyje, vėsioje (4–6 ºC temperatūroje) ir sausoje (85–90 proc. santykinio drėgnumo), tamsioje patalpoje. Jas laikant šviesoje, pažaliuoja, kaupiasi solaninas, bulvės įgauna aitrų skonį.
Agronomė perspėja, kad jei šias daržoves supylėte į krūvas, jos turi būti ne aukštesnės nei 1,5 m. Jas dar galite suberti į dėžes skylėtais šonais. Dėžes su bulvėmis statykite ant paaukštinimų (15–20 cm nuo grindų) šiltesnėje rūsio vietoje, neglauskite prie sienų.
Aruoduose, kampuose ar prie sienų laikomos bulvės gali drėkti, o tada atsiranda puvinių židiniai.
Specialistė pataria, prieš pilant bulves, kampuose sudėti polistirolo plokštes arba tankius padėklus, taip suformuojant sienelę nuo drėgmės židinio. Labai drėgname rūsyje verta grindis nuolat pabarstyti sausomis pjuvenomis arba pagalvoti apie drėgmės sugėrėjus. Viršuje ant bulvių galite prikrauti ir drėgmės perteklių sugeriančių raudonųjų burokėlių.
Jei bulvės buvo supiltos į kaupus drėgnos, teks padėti joms greičiau pašalinti drėgmės perteklių. Galima jas nestorai apkloti šiaudais, sudrėkusius vis pakeičiant sausais.
„Svogūnų ir česnakų ropeles laikome sausoje patalpoje. Sodinimui skirtus svogūnus ir sėjinukus – šiltai, 18–24 ºC šilumoje, bet neleiskite, kad temperatūra nukristų žemiau 16 ºC, ir 65–75 proc. santykinio drėgnumo patalpoje. Maistui skirtus – vėsiau, 0–2 °C, jiems nekenkia ir neigiama temperatūra iki –5 °C, svarbu laikyti tik sausai, – paaiškina agronomė. – Taigi svogūnus galime laikyti ir šiltai, ir šaltai, bet tik ne 2–10 °C temperatūroje, nes pradės formuotis žiediniai pumpurai, tad pasodinti ims žydėti“.
Česnakus geriausia žiemą laikyti 1–3 °C temperatūroje, sausoje patalpoje. Apdžiovintų vasarinių česnakų šaknis trumpai padeginkite ant liepsnos ir laikykite šiltoje sausoje patalpoje – šitaip jų ropelės išsilaikys kokybiškos iki naujo derliaus ir net dar ilgiau.
Žieminiai česnakai, nors derlingesni ir užaugina didesnes ropeles bei stambesnes skilteles, žiemą laikosi prasčiau nei vasariniai ir po 3–4 mėnesių pradeda dygti arba džiūti. Žieminių česnakų skiltelės viduržiemį pradeda minkštėti, apvysta, pradeda dygti.
Svogūnus ir česnakus, pasak specialistės, geriau laikyti dėželėse, medžiaginiuose, maišeliuose ar lentynose, subėrus 30–40 cm storio sluoksniu. Kad į ropeles nepatektų žalingos bakterijos, palikite iki 4 cm ilgio nudžiūvusių laiškų. „Anksčiau mūsų mamos ir močiutės svogūnus ir česnakus pindavo į kasas ir kabindavo jas prie krosnies. Kasoms pinti jos palikdavo bent 10 cm ilgio laiškus, tad jie geriau išsilaikydavo, – pastebėjimais dalijosi M. Mikelionienė. – be to, svogūnų ir česnakų kasos papuošdavo virtuvę.“
Pasak agronomės, vėliausiai iš svogūninių daržovių kasami porai. Patrumpinus lapus ir šaknis, porai prikasami drėgnu smėliu rūsyje. Dalį jų galima prikasti šiltnamyje, o dar kitus – palikti darže, nes žieminės veislės ištvermingos šalčiui. Jei pridengsite tarpueilius perpuvusiu mėšlu ar durpėmis, žemė ne taip greitai įšals.
M. Mikelionienės teigimu, kopūstų gūžės per žiemą turi būti laikomos nuo –1 ºC iki +1 ºC patalpose, o santykinis oro drėgnumas turi siekti 95–98 proc. Šios daržovės intensyviai kvėpuoja ir lengvai garina drėgmę, todėl gūžes reikėtų laikyti tinkleliuose, kad gerai vėdintųsi.
Šios daržovės laikysis ilgiau, jei nuimdami derlių, nepjausite, o rausite su šaknimis arba paliksite su ilgais kotais ir 2–3 lapais, dengiančiais gūžes. Viršutiniai pakabintų gūžių lapai apdžiūdami apsaugo daržovę nuo bereikalingo drėgmės praradimo ir vytimo. Gūžes galite laikyti ir ant lentynų ar grotelių.
Nedidelį griežčių kiekį galima laikyti šaltame rūsyje, susluoksniuotus su smėliu, kaip ir kitų daržovių šakniavaisius. Šiltoje patalpoje jie pradeda dygti ir maistui netinka.
Greta kopūstų nereikėtų sandėliuoti etileną išskiriančių obuolių, nes pastebėsite, kad gūžės ims greitai gelsti. Ir jokiu būdu jų nelaikyti rūsyje, kur pernai buvo sudėti obuoliai.
„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ
Rūtos Antanaitienės nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.