Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Apžiūrėti brolių Rimšų tėviškę tarpukaryje atvykdavo ekskursijos

2023/01/10


Senasis knygnešys, garsiojo skulptoriaus Petro Rimšos brolis, Vilkaviškio krašte gimęs Juozas Rimša 1935 m. minėjo savo jubiliejų. Senuose laikraščio puslapiuose mirgėjo sveikinimai: „60 metų amžiaus sukaktuvių proga“.

Pasak senosios spaudos, „Juozas Rimša gimė 1875 m. rugpjūčio 24 d. Margių k. Vilkaviškio apskrityje. Jis itin plačiai žinomas Suvalkijoje, kaip knygnešys, visuomenės veikėjas ir pavyzdingas savo apylinkės ūkininkas.

Buvo anksti susipratęs lietuvis. Skaitė ir skleidė iš kitų knygnešių gautas lietuviškas knygas. Pats jas per sieną gabeno.

Už lietuviškų knygų gabenimą gavo sėdėti aštuonis mėnesius kalėjime. Maža to, dar gavo du metus tremties. Sugrįžęs iš tremties netrukus gavo dar penkis mėnesius kalėjimo.

Dalyvavo Didžiajame Vilniaus seime. Vėliau – lietuvių konferencijoje.

Pirmojo pasaulinio karo metu vokiečiai ištrėmė į Vokietiją. Buvo įvardintas, kaip pavojinga vokiečiams asmenybė. O kiek dar buvo smulkių kratų ir tardymų.

Nežiūrint į tokį Juozo Rimšos politinį veikimą, jis be galo rūpinosi savo ūkiu Vilkaviškio rajone. Iš mažo tėvo paveldėto 7 ha ūkio J. Rimša ūkį po pirmo karo padidina iki penkiolikos hektarų. Visus laukus išdrenuoja, tręšia dirbtinėmis trąšomis, apsėja geriausiomis sėklomis.

Trobos ūkyje – naujos. Pagal paskučiausią ūkio kultūros reikalavimą įtaisytos. Naujausios ūkio mašinos. Laiko beveik dešimt pieninių karvių. Jas ir vasaros metu šeria tvarte. Keturi arkliai ir daugybė bekonų.

Gyvenamoji troba įtaisyta miestelėniškai: radijas, dienraštis, keletas savaitraščių. Trobos kambarius puošia spinta su knygomis. Kambaryje vandentiekis, kanalizacija, praustuvas su šaltu ir šiltu vandeniu. Šio pavyzdingo ūkio atvažiuoja pasižiūrėti ekskursijos.

Iš savo ūkio Juozas Rimša sugebėjo išleisti su gerais kraičiais savo dvi seseris ir išlavinti savo brolius. Jo brolis Petras žinomas, kaip garsus skulptorius.

Ūkininkas Juozas Rimša gyvena kultūringai, pasiturinčiai ir be skolų. Krizė jam nebaisi.

Linkime jam sveikam sulaukti dar gražesnio amžiaus.“

Vokiečių okupacijos metu broliai Rimšos savo namuose slapstė ir globojo žydų mergaitę. Prieš dešimt metų abu buvo pripažinti Pasaulio Tautų Teisuoliais.

Vilkaviškio rajone, Naudžių kaime išlikusi Rimšų sodyba vis dar kvėpuoja gyvenimu. Čia gyvena gausios Rimšų šeimos palikuonys. Pavyzdingo ūkio dvasia alsuoja išpuoselėtas kiemas ir žydintys gėlynai.

 

Šaltinis: SuduvosGidas.lt

Nuotraukoje Alvito miestelio panorama tarpukariu.

Dalintis