Columbus +17,0 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024
Columbus +17,0 °C Debesuota
Penktadienis, 19 Bal 2024

Kaip sėkmingai išlaikyti jurginus per žiemą?

2023/01/17


Vilnietė jurginų kolekcininkė, agronomė dr. Janina ČEPLINSKIENĖ, šias gėles auginanti Širvintų rajone, tvirtina be užuolankų – jomis neįmanoma nesižavėti. Jokios kitos gėlės neprilygsta nei spalvų gama, nei formų įvairove, nei puošniu ir ilgu 3–4 mėnesius trunkančiu žydėjimu. Deja, jurginai turi ir du trūkumus: neskleidžia aromato ir kiekvieną rudenį jų gumbus reikia iškasti ir iki pavasario išsaugoti.

Skirtingos laikymo sąlygos

J. Čeplinskienė pataria laikymui sudėti tik sveikus ir subrendusius gumbus, saugykloje palaikyti apie 80 proc. drėgmę ir 3–6 °C temperatūrą. Ne mažiau svarbi saugyklos ventiliacija, kad neatsirastų ligų sukėlėjų. Tada jurginai be jokių problemų sulaukia pavasario. Tačiau ne visi augintojai gali pasigirti, turintys tokias geras sąlygas jurginams. Vis tik kiekvienu atveju galima rasti išeitį.

Sausos, vėsios patalpos. Pasak agronomės, sausose, vėsiose patalpose paprastai oro cirkuliacija yra gera ir jurginų gumbai be vargo išsilaiko, jei tik sudedami sveiki. Bet tokiose patalpose sunkiau peržiemoja veislės, užauginančios mažus, smulkius, plonus gumbus – jie išdžiūsta. Į sandėlį gumbai sunešami apdžiovinti ir net drėgnoki.

Kad neišdžiūtų, specialistė pataria juos įvynioti (pilnai ar iš dalies) į daug sluoksnių laikraštinio popieriaus, sudėti į maišus ar dėžes su sausomis durpėmis, spygliuočių medžių drožlėmis arba pjuvenomis, perlitu, smėliu, akmens vata ar kokia kita sausa medžiaga. Jei patalpos labai sausos, pravartu polietileno maišelius užrišti, maišelio šonuose padarant kiaurymes ventiliacijai. Į dėžes ar maišus gumbai dedami sluoksniuojant su substratu (paskutinis sluoksnis – substrato). Jurginų sluoksnių neturi būti labai daug, nes pablogėja ventiliacija.

Išdžiovinti ir padalinti jurginų šakniagumbiai.

Sausos ir šiltos patalpos. Sausose ir šiltose patalpose (kai temperatūra per 10 °C) paruoštus gumbus pašnekovė rekomenduoja laikyti uždarose dėžėse arba maišuose su ventiliacinėmis angomis. Vienoje pakuotėje gumbų neturi būti itin daug.

Drėgnos ir vėsios patalpos. Pasak J. Čeplinskienės, drėgnos ir vėsios patalpos (3–6 °C šilumos, 75–85 proc. santykinė oro drėgmė) yra tinkamiausios jurginams, jei tik yra pakankama oro ventiliacija. Sveiki, pakankamai gerai išdžiovinti jurginų gumbai laikosi išdėlioti lentynoje vienu sluoksniu arba sudėti į dėžutes, sustatytas viena ant kitos. Laikas nuo laiko pravėdinkite ir pasirūpinkite, kad patalpoje būtų termometras, tai leis jums tiksliau įvertinti sąlygas.

Jei gumbai gerai išdžiovinti, gali būti sandėliuojami ir viena ant kitos sudėtose uždarose dėžėse.

Drėgnose ir šiltose patalpose. Agronomės teigimu, drėgnose ir šiltose patalpose jurginų nerekomenduojama laikyti, bet jei kitokių patalpų neturite, galima ir jas pritaikyti. Šiuo atveju svarbiausia gumbus rūpestingai išdžiovinti ir sudėti į uždarą tarą su ventiliacijai padarytomis kiaurymėmis ir pripildytą tokiais pačiais substratais. Kai drėgna ir šilta, jurginai linkę išleisti priešlaikinius ūglius. Jie dažniausiai pradeda formuotis kovą–balandį ir, norint, juos galima sėkmingai įšaknydinti.

Ką galime padaryti?

1. Kiek aktyviau vėdinti patalpas.

2. Anksti pasirodžiusius ūglius, reiktų iš karto nulaužti, nes jie sekina gumbą, iki sodinimo jis gali ir išdžiūti.

3. Tikrinti ar nepradeda pelyti jurginų kotai – tai infekcijos šaltinis, nuo jų pradeda pelyti ir pūti šakniagumbiai.

4. Sutvarkyti, nuvalyti ir nusausinti kotus aktyvuota medžio anglimi. Vietoje jos galima naudoti natūralų gamtinį antiseptiką – maltą cinamoną. Išvalykite kotą arba nupjaukite iki sveikos dalies ir pabarstykite cinamono milteliais.

5. Parafinuoti šakniagumbius, jeigu juos laikote itin sausoje patalpoje. Tai – gana universalus apsaugojimo būdas. Tačiau nesubrendę išdžiūsta arba supūva ir parafino „kevale“.

 

 

„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ

Janinos Čeplinskienės nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/19

Pavasarinės sėjos tempą diktuoja gamta

Atėjus pavasarinės sėjos metui, ūkininkai vis dažniau žvalgosi tiek į žemę, tiek ir į dangų. Ir kaip nesižvalgysi, jei balandžio vidurys „nudžiugino“ stipriomis šalnomis, o dažną dieną įkyriai lyja ir šiluma nesiekia nė 1...
2024/04/19

Pakeistos augalų apsaugos produktų naudojimo taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos Augalų apsaugos produktų (AAP) saugojimo, tiekimo rinkai, naudojimo taisyklės.
2024/04/19

Pareikšti nauji įtarimai dėl savivaldybių tarybų narių lėšų naudojimo

Specialiųjų tyrimų tarnybai (STT) atliekant ikiteisminius tyrimus dėl galimo savivaldybių tarybos narių piktnaudžiavimo panaudojant lėšas, skiriamas jų, kaip tarybos narių, veiklos išlaidoms apmokėti, pareikšti įtarimai Marija...
2024/04/19

Istorija, kaip atstatytoje sodyboje atsirado 800 ąsočių, piligrimai ir po saulėgrąžų lauką žirgliojanti žirafa

Gyvenimas nuolat primena, kad asmeninės žmonių iniciatyvos visada veiksmingesnės nei valdiškos. Tuo ne kartą įsitikinsime, pasižvalgę, kaip entuziastingai ir išradingai atstatomos senos kaimų sodybos. Viena tokių yra Radvilišk...
2024/04/19

Beda pirštu: šalia atliekų deginimo įrenginių gaunami maisto produktai grėsmingai užteršti

Europos organizacija „Zero Waste Europe“, bendradarbiaudama su fondu „ToxicoWatch“, paskelbė tyrimų duomenis, kurie kelia didelį nerimą. Atskleista, kad atliekų deginimo įrenginių išmetami dideli patvariųjų orga...
2024/04/19

Tarp e. aukcionų laimikių – buvusios kareivinės ir autokroso trasa

Šių metų pradžia elektroninių aukcionų entuziastams nepašykštėjo patrauklių pasiūlymų – Registrų centro administruojamame elektroninių varžytynių ir aukcionų portale naujus savininkus surado buvusios kareivinės, autokros...
2024/04/19

Į Europos Parlamentą kandidatuojančioms partijoms liko savaitė surinkti rinkėjų parašus

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) primena, kad daliai politinių partijų, keliančių kandidatų sąrašus rinkimuose į Europos Parlamentą, liko 7 dienos pristatyti rinkėjų parašų lapus.
2024/04/18

Naujosios Zelandijos „Fonterra“ traukiasi iš „Rokiškio sūrio“

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ traukiasi strateginė investuotoja, didžiausia pasaulyje pieno eksportuotoja – Naujosios Zelandijos kompanija „Fonterra“, turėjusi 10 proc. ak...
2024/04/18

Administracinė našta ūkininkams – kaip akmuo po kaklu

Europos Komisija (EK) baigė ūkininkų apklausą apie administracinę naštą, su kuria jie susiduria kasdieniame darbe. Už žemės ūkį atsakingas EK narys Januszas Wojciechowskis tikisi, kad, apžvelgus Europos Sąjungos (ES) ūkininkų problemas, bus...