Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Medelių skiepijimui ruoškimės jau dabar

2024/01/05


Viduržiemį soduose įsivyrauja gilioji ramybė, tik retsykiais ją sudrumsčia miško paukščiai, ieškodami užsilikusių uogų. Šaltymečiu sniegas, ledas ir šaltis kuria įmantrias skulptūras, keičia jų formas, o pasitaikantys atlydžiai jas tobulina iki begalybės. Dažnas sodininkas užmigdytas žiemiškų orų, pamiršta, kad sausio pradžia – tinkamiausiais laikas prisirinkti ūglių pavasario skiepijimui. Kai gamta pasuks pavasariop, gali būti per vėlu, o pradėjus skiepyti, paaiškės, kad ūglių trūksta.

Kodėl sausį?

Tinkamiausiais laikas rinkti ūglius pavasario ar žiemos skiepijimui tuomet, kai augalai dar ramiai snaudžia ir yra giliosios ramybės fazės, kol dar neprasidėjo vegetacija. Daugelis sodininkų teigia, kad ūglius galima rinkti ir pavasarį. Šiai nuomonei būtų galima pritarti. Ankstyvą pavasarį, kol dar neprasidėjo augalų vegetacija, ūglius galima rinkti, tačiau išlieka didesnė rizika, kad jie pažeisti šalčio.

Nors šaltos žiemos nebuvo, tačiau net kelios šaltos dienos sausio pabaigoje ar vasarį vienmečius, itin jautrius ūglius galėjo pažeisti. Šiuo laikotarpiu pravartu stebėti oro temperatūrą ir kai ji nukrinta iki –10 °C, pats laikas kirpti obelų, slyvų, trešnių, kriaušių, vyšnių persikų ar abrikosų, kitų sodo augalų metūglius – jie visiškai pasiruošę, todėl puikiai tiks skiepijimui.

Skiepijimui naudojami praėjusių metų priaugimo ūgliai su prie šakelės prigludusiais pumpurais.

Ar galima rinkti pavasarį?

Sodininkai, kurie neturėjo galimybės prisirinkti reikiamų sodo augalų rūšių ir veislių ūglių žiemą, juos gali rinkti ir pavasarį. Geriausia – kovo pradžioje. Vėluoti pavojinga, kadangi anksti vegetaciją pradeda vyšnios, trešnės ir kiti kaulavaisiai. Daugelis pavasarį geni šiuos sodo augalus, tad ir ūglių prisirenka.

Patogu, kad nereikia rūpintis pavasarį paruoštų metūglių saugojimu, nes iki skiepijimo pradžios būna likę vos kelios dienos ar savaitė, o taikant skirtingus skiepijimo būdus, ne visuomet reikia sulaukti sulčių tekėjimo laikotarpio. Skiepijant į poskiepius, įskėlimu ar taikant trikampį skiepijimo būdus, tai galima padaryti kiek ankščiau. Tik skiepijant požieviniu būdu privalu sulaukti, kol pradės tekėti sultys ir atšoks žievė.

Slyvų metūgliai su vegetatyviniais pumpurais gerai tiks pavasariniam skiepijimui, trumposiose šakutėse galima atrasti ir generatyvinių (žiedinių) pumpurų.

Kokius ūglius rinkti?

Naujieji sodininkai atėjus laikui kirpti ūglius, sunerimsta, juk tiek daug skirtingų šakų augalai išaugina, kiek atskirų jų dalių, vegetatyviniai ir žiediniai pumpurai, kurių gali būti ant pastarųjų. Šiuo atveju verta pažinti skirtingų augalų sandaros elementus, žinoti, kaip jie vystosi.

Skiepyti tinkami tik praėjusių metų prieaugio ūgliai, dar vadinami metūgliais, ant kurių gausu vegetatyvinių skiepyti vertingų pumpurų. Tiesa, kai kurie augalai ant tokių ūglių suformuoja ir žiedinius, vadinamuosius generatyvinius, pumpurus, kurie skiepyti nenaudingi. Jie daug stambesni ir susiformuoja ant trešnių, vyšnių, kitų kaulavaisių metūglių.

Metūglius patartina kirpti nuo jau derančių medelių pasirenkant vidurinę vainiko dalį.

Naudinga žinoti!

Kokybiški ūgliai išauga ant sveikų ir jau pradėjusių derėti, gerai prižiūrėtų augalų, jie yra kiek šviesesnės spalvos, storis apie 6–8 mm, ilgis apie 30–40 cm.

Kadangi metūgliai išauga skirtingų šakų galuose per vienus vegetacijos metus, juos kirpti galima suradus ant šio metinio augimo žiedą (sustorėjimą). Ūglius renkant sausį, galite kirpti su dalimi antrametės medienos, kuri apsaugos juos nuo nepalankių saugojimo sąlygų ir palaikys kokybę neleisdama medienai apdžiūti. Jei sąlygos geros, galima kirpti ir paliekant keletą metūglio pumpurų, iš kurių kitais metais išaugs kiti ūgliai, padėsiantys formuoti vaismedžių vainiką.

Kai augalai išaugina silpus metūglius, sudėtinga juos skiepyti ir mažėja galimybė jiems prigyti, todėl rizikuoti skiepijant plonus ar su žiediniais pumpurais viršūninius ūglius neverta. Metūglių galima priauginti kitiems metams, jei stipriau išgenimi medeliai.

Juos geriausia kirpti iš vidurinės vaismedžio vainiko dalies, pietvakarinės ar pietrytinės pusės. Jei šiose dalyse ūglių nėra, galima rinkti ir iš kitų vaismedžio pusių. Nepatartina naudoti metūglių iš viršutinės dalies ar kirpti vilkūglius, kurie yra gana tvirti ir vertikaliai auga arčiau šakų pagrindo.

Svarbu nepamiršti prisirinkti ir vynmedžių ūglių dauginimui, jie turi būti pieštuko storio.

Kur saugoti metūglius?

Jei metūglių prisirinkote sausio pradžioje, būtina pasirūpinti jų saugojimu. Sodininkai dažnai juos laiko vėsiuose rūsiuose, kur oro temperatūra siekia apie +4 °C, arba prikasa gerai nuo šalčio apsaugotose sodybos vietose, kai kurie saugo šaldytuvuose.

Saugodami metūglius būtinai etiketėje užrašykite augalo rūšį ir veislę, pasirūpinkite, kad jų nepasiektų graužikai. Ūglius supakuokite į drėgmę palaikančias medžiagas ar užpilkite smėliu dėžutėse, tuomet būsite ramūs, kad ūgliai neišdžius. Labai svarbu stebėti saugojimo sąlygas ir kontroliuoti aplinkos veiksnius – saugomus rūsiuose drėkinti ar vėdinti.

 

 

Karaliaus Mindaugo profesinio mokymo centro mokytojas Donatas KLIMAVIČIUS

Donato Klimavičiaus nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis