Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024
Columbus +22,9 °C Debesuota
Sekmadienis, 1 Rgs 2024

Pusryčiai – hamletiškas klausimas

2024/03/02


Valgyti pusryčius ar nevalgyti? Tokios mintys aplanko bent pusę mūsų ryte. „Pusryčius suvalgyk pats“, – teigia patarlė, o jai pritaria ir šiuolaikinė dietologija. Kai reikia skubiai nuspręsti, ką valgyti, o laikrodis rodo, kad jau turime būti darbe ar mokykloje, taip ir liekame be pusryčių. Tinkamai subalansuoti pusryčiai – tai ne tik geras startas, bet ir sklandi diena, malonus vakaras. Jei ryte gauname visų maistingųjų medžiagų, nekyla noras užkandžiauti dieną, silpsta potraukis saldumynams, jaučiamės žvalesni.

Mūsų pusryčių repertuaras ne itin įvairus. Košės, sumuštiniai, bly­nai. Kas dar? Kiaušiniai. Neapsigaukite – galima pagaminti daug skirtingų patiekalų. Tik nepamirškite į pusryčių lėkštę visada įdėti salotų. Tai svarbu! Tingite gaminti ryte? Supjaustykite daržoves iš vakaro. Vakare suplanuokite, ką valgysite atsikėlę, paruoškite produktus arba visus pusryčius. Juk niekas nesakė, kad galima gaminti tik ryte. Pasidarykite pusryčių sąrašą ir pakabinkite ant šaldytuvo, nereikės laužyti galvos: „Ką šiandien pasigaminti?“

Kalbant apie pusryčius, žmonės skirstomi į dvi stovyklas: išpažįstan­čiųjų saldžių pusryčių religiją ir tuos, kuriems saldūs pusryčiai tėra desertas ir neapsieina be sotaus sumuštinio ar geros kiaušinienės. Taigi pakalbėkime apie tai, nuo ko galėtume pradėti savo dieną.

Varškėčiai

 

Reikės:  

  • 500 g birios varškės (9 % rieb.)
  • kiaušinio trynio
  • 70 g kukurūzų miltų
  • šaukšto kukurūzų miltų (varškėčiams apibarstyti)
  • šaukštelio cukraus pudros su malta vanile
  • žiupsnelio druskos
  • lydyto sviesto kepti

Geriausia gaminti iš vakaro. Varškę ir trynį kruopščiai išmaišykite. Miltus su­maišykite su vaniliniu cukrumi ir druska. Tuomet sumaišykite varškę su miltais, tešla neturi tapti guminė. Maišykite trum­pai. Iš tešlos padarykite 3–4 cm skers­mens volelį ir supjaustykite jį lygiomis dalimis, geriausia kiekvieną pasverti. Turėtų sverti po 35–40 g. Suformuokite rutuliukus, sudėkite ant kukurūzų miltais apibarstyto padėklo ir palikite per naktį šaldytuve. Ryte rutuliukus lengvai suplo­kite ir apkepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu. Patiekite su mėgstamais priedais.

Omletas su cukinijomis ir ožkos sūriu  

Reikės: ​​​​​​​

  • nedidelės cukinijos (~300 g)
  • 3 kiaušinių
  • aliejaus arba sviesto kepti
  • 50 g šviežio ožkos pieno sūrio
  • česnako arba kitokių daigelių papuošti

Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, lengvai pakepkite keptuvėje. Kiaušinius plakite šakute, kol susimaišys. Ant cukinijos užpilkite kiaušinius ir ant viršaus sudėliokite ožkos pieno sūrio gabaliukus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite ant mažos kaitros apie 12–15 min. arba iki norimo iškepimo laipsnio. Atsargiai nustumkite omletą ant lėkštės, patiekite su daigais.

Sumuštinis su kepta kalakutiena

Jau ne pirmą kartą dainuoju ditirambus tokiai mėsai. Tikrai skanu ir paprasta – iškepi filė ir nereikia jokių dešrų ar pirktinių kumpių.

Reikės:  ​​​​​​​

  • 1–1,2 kg kalakutienos filė
  • geros saujos druskos
  • mėgstamų prieskonių (aš dedu paprikos, rūkytos aštrios paprikos, maltos kalendros, džiovintų čiobrelių, daug česnakų, aliejaus)
  • duonos
  • avokado
  • pomidoro
  • plonų raudonųjų svogūnų šiaudelių
  • špinatų arba tvarių salotų
  • naminio majonezo (galima pagardinti pesto arba adži­kos padažu)

Į vandenį įberkite druskos, įdėkite filė ir palaikykite 4–5 val. Paskui ją nusausinkite. Susmulkinkite česnaką, su­maišykite su prieskoniais ir aliejumi, mišiniu ištepkite filė ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 20 min. iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Vėliau orkaitę išjunkite, bet neatidarykite, kol neatauš.

Ant skrudintos speltos ar naminės duonos tepkite majo­nezo ir sluoksniais dėkite kalakutienos, avokado, pomidoro riekelių, svogūnų šiaudelių, špinatų arba salotų. Nežinau, ar kas nors gali atsispirti tokiam skanėstui!

Naktinė košė

Kaip patogu! Vakare maišai, ryte valgai. Per naktį dribsniai išbrinksta ir virsta nuostabiai kremine mase. Ryte teliks išsivirti kavos.  

​​​​​​​Reikės: 

  • 70 ml avižinių dribsnių
  • 150 ml augalinio pieno (man pa­tinka migdolų)
  • 15 ml arba šaukštas ispaninio šalavijo sėklų
  • žiupsnelio druskos
  • braškių ar kitų uogų

Sumaišykite dribsnius, ispaninio šalavijo sėklas, druską ir pieną, supil­kite į puodelį ar stiklainėlį ir padėkite į šaldytuvą. Ryte pagardinkite vaisiais, uogomis ar kitais priedais, pavyzdžiui, troškintomis daržovėmis. Jei košę ga­minsite indelyje, kurį sandariai uždarysi­te, ją galėsite neštis į darbą ar mokyklą.

Rūgpienio sklindžiai 

​​​​​​​Reikės: 

  • 300 g rūgpienio (arba jogurto, kefyro)
  • 2 kiaušinių
  • žiupsnelio druskos
  • 150 g miltų
  • šauštelio kepimo miltelių
  • aliejaus kepti

Kiaušinius sumaišykite su jogurtu ir druska. Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais. Viską išmaišykite, bet neilgai.

Sklindžius kepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Prieš formuodami meškiuką, įsivaizduokite, kaip jis turi atrodyti ir tik tada ant silpnai įkaitintos keptuvės iškepkite mažąsias dalis (letenėles, ausytes). Svarbu vienu metu kepti vienodo dydžio dalis. Kepama tešla plečiasi, tad nedarykite didelių. Spauskite tešlą iš konditerinio maišelio su nedidele skylute (iki 1 cm). Patiekite su mėgstamais priedais.

Kiaušiniai pusryčiams

Tobuliausi pusryčiai, kokie tik gali būti.

Svogūnai, pomidorai, paprika, krapai ir kiaušinis. Ant paskrudintos juodos duonos – minkštas ožkų pieno sūris. Širdis ir akys džiau­giasi spalvomis, o gomurys – paprastu ir tinkamu maistu.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

Elžbietos MONKEVIČ nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Mano ūkis