Mūsų pusryčių repertuaras ne itin įvairus. Košės, sumuštiniai, blynai. Kas dar? Kiaušiniai. Neapsigaukite – galima pagaminti daug skirtingų patiekalų. Tik nepamirškite į pusryčių lėkštę visada įdėti salotų. Tai svarbu! Tingite gaminti ryte? Supjaustykite daržoves iš vakaro. Vakare suplanuokite, ką valgysite atsikėlę, paruoškite produktus arba visus pusryčius. Juk niekas nesakė, kad galima gaminti tik ryte. Pasidarykite pusryčių sąrašą ir pakabinkite ant šaldytuvo, nereikės laužyti galvos: „Ką šiandien pasigaminti?“
Kalbant apie pusryčius, žmonės skirstomi į dvi stovyklas: išpažįstančiųjų saldžių pusryčių religiją ir tuos, kuriems saldūs pusryčiai tėra desertas ir neapsieina be sotaus sumuštinio ar geros kiaušinienės. Taigi pakalbėkime apie tai, nuo ko galėtume pradėti savo dieną.
Reikės:
Geriausia gaminti iš vakaro. Varškę ir trynį kruopščiai išmaišykite. Miltus sumaišykite su vaniliniu cukrumi ir druska. Tuomet sumaišykite varškę su miltais, tešla neturi tapti guminė. Maišykite trumpai. Iš tešlos padarykite 3–4 cm skersmens volelį ir supjaustykite jį lygiomis dalimis, geriausia kiekvieną pasverti. Turėtų sverti po 35–40 g. Suformuokite rutuliukus, sudėkite ant kukurūzų miltais apibarstyto padėklo ir palikite per naktį šaldytuve. Ryte rutuliukus lengvai suplokite ir apkepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su lydytu sviestu. Patiekite su mėgstamais priedais.
Reikės:
Cukiniją supjaustykite plonomis riekelėmis, lengvai pakepkite keptuvėje. Kiaušinius plakite šakute, kol susimaišys. Ant cukinijos užpilkite kiaušinius ir ant viršaus sudėliokite ožkos pieno sūrio gabaliukus. Uždenkite keptuvę dangčiu ir kepkite ant mažos kaitros apie 12–15 min. arba iki norimo iškepimo laipsnio. Atsargiai nustumkite omletą ant lėkštės, patiekite su daigais.
Jau ne pirmą kartą dainuoju ditirambus tokiai mėsai. Tikrai skanu ir paprasta – iškepi filė ir nereikia jokių dešrų ar pirktinių kumpių.
Reikės:
Į vandenį įberkite druskos, įdėkite filė ir palaikykite 4–5 val. Paskui ją nusausinkite. Susmulkinkite česnaką, sumaišykite su prieskoniais ir aliejumi, mišiniu ištepkite filė ir dėkite ant kepimo popieriumi išklotos skardos. Kepkite 20 min. iki 230 °C įkaitintoje orkaitėje. Vėliau orkaitę išjunkite, bet neatidarykite, kol neatauš.
Ant skrudintos speltos ar naminės duonos tepkite majonezo ir sluoksniais dėkite kalakutienos, avokado, pomidoro riekelių, svogūnų šiaudelių, špinatų arba salotų. Nežinau, ar kas nors gali atsispirti tokiam skanėstui!
Kaip patogu! Vakare maišai, ryte valgai. Per naktį dribsniai išbrinksta ir virsta nuostabiai kremine mase. Ryte teliks išsivirti kavos.
Reikės:
Sumaišykite dribsnius, ispaninio šalavijo sėklas, druską ir pieną, supilkite į puodelį ar stiklainėlį ir padėkite į šaldytuvą. Ryte pagardinkite vaisiais, uogomis ar kitais priedais, pavyzdžiui, troškintomis daržovėmis. Jei košę gaminsite indelyje, kurį sandariai uždarysite, ją galėsite neštis į darbą ar mokyklą.
Reikės:
Kiaušinius sumaišykite su jogurtu ir druska. Suberkite miltus, persijotus su kepimo milteliais. Viską išmaišykite, bet neilgai.
Sklindžius kepkite vidutiniškai įkaitintoje keptuvėje su šlakeliu aliejaus. Prieš formuodami meškiuką, įsivaizduokite, kaip jis turi atrodyti ir tik tada ant silpnai įkaitintos keptuvės iškepkite mažąsias dalis (letenėles, ausytes). Svarbu vienu metu kepti vienodo dydžio dalis. Kepama tešla plečiasi, tad nedarykite didelių. Spauskite tešlą iš konditerinio maišelio su nedidele skylute (iki 1 cm). Patiekite su mėgstamais priedais.
Tobuliausi pusryčiai, kokie tik gali būti.
Svogūnai, pomidorai, paprika, krapai ir kiaušinis. Ant paskrudintos juodos duonos – minkštas ožkų pieno sūris. Širdis ir akys džiaugiasi spalvomis, o gomurys – paprastu ir tinkamu maistu.
Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ
Elžbietos MONKEVIČ nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.