Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +24,6 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Sunkiausia bulvių liga – maras

2023/03/26


Bulvių maras – baisi pasėlius ir derlių niokojanti liga. Ji pažeidžia visas augalo dalis: lapus, lapkočius, stiebus, ūglius ir gumbus. Kaip ją atpažinti ir kas gi padėtų jos išvengti?

Kaip atpažinti?

Atpažinti marą galima iš ant lapų susidarančių mažų, netaisyklingos formos, vandeningų, žalsvų dėmių. Šios dėmės greitai plečiasi ir virsta tamsiai pilkomis arba rudomis išplaukiančiomis dėmėmis. Esant didelei drėgmei, apatinėje lapų pusėje, susidariusių dėmių pakraščiuose, atsiranda baltas pūkuotas pelėsis. Tai yra pagrindinis bulvių maro požymis.

Susidarius palankioms sąlygoms, liga sparčiai plinta, apimdama vis naujus lapus ir stiebus, dėmės plečiasi, lapai ir stiebai ima pūti, galų gale augalas miršta. Po užsikrėtimo, priklausomai nuo oro sąlygų, ligos požymiai pradeda matytis po 4–10 dienų, o palankiu oru, ypač neatsparių marui veislėse, – net po 3 dienų.

Ant stiebų ir lapkočių išryškėja rudos ištęstos juostos, kurios pažeidžia šias augalo dalis, todėl maisto medžiagos nepatenka į gumbus. Užkrėstuose gumbuose susidaro netaisyklingos, rusvos ar rausvai violetinės vandeningos dėmės, yra pažeidžiamas gumbo minkštimas. Perpjovus gumbus matosi grūdėtas puvinys.

Bulvių maras daugiausia plinta vešliuose, neprižiūrimuose pasėliuose. Plitimo spartumas priklauso nuo santykinio oro drėgnumo ir temperatūros. Tobuliausios sąlygos plisti marui yra didelis oro drėgnumas (90–100 proc.) ir prasidėję vasariški karščiai (20 °C ir daugiau).

Apsaugos priemonės

Apsaugoti pasėlius galima taikant profilaktines apsaugos priemones, t. y. fungicidus, arba rinktis naujos kartos atsparias bulvių marui veisles  – ‘Acoustic’ (https://seklinesbulves.lt/acoustic) , ‘Alouette’ (https://seklinesbulves.lt/alouette), iš dalies atsparią ‘Camelia’  (https://seklinesbulves.lt/camelia) bei ‘Colomba’ (https://seklinesbulves.lt/colomba).

Derlių apsaugoti patariama ir prieš nuimant derlių. Likus mažiausiai 2–3 savaitėms iki bulviakasio reikia nupjauti bulvienojus ir išvežti iš lauko. Nukasus derlių ligotus bulvių gumbus reikia surinkti iš lauko ir sunaikinti, taip pat saugoti, kad apkrėstieji nepatektų su derliumi į sandėliavimo patalpas.

Svarbiausia ligos prevencija – ligoms atsparių, kokybiškų, sertifikuotų sėklų įsigijimas ir sodinimas. Sertifikuojant bulvės yra tikrinamos nuo pagrindinių ir stipriausiai derlių pažeidžiančių bei labiausiai plintančių ligų.

Fungicidus reikia naudoti pagal specifikacijas – ūkininkams yra skirtos profesionalios, o mėgėjams – mėgėjiškos apsaugos priemonės. Jas įsigyti galima specializuotose parduotuvėse, kur konsultantai pataria ir parenka atitinkamas apsaugos priemones.

Prof. habil. dr. Zenonas Dabkevičius rekomenduoja pirmus purškimus atlikti taip:

  • ankstyvose bulvių vystymosi stadijose, kai lapija nėra vešli, naudoti kontaktinius fungicidus kas 5–10 dienų;
  • sparčiausio bulvių augimo metu purkšti sisteminius fungicidus ne daugiau 2–3 kartus kas 10–14 dienų;
  • po žydėjimo, esant palankioms oro sąlygoms marui plisti, reikėtų naudoti translaminarinius fungicidų mišinius arba kontaktinius fungicidus – kas 5 dienas.

Pagal galimybes patartina naudoti fungicidus su skirtingomis veikliosiomis medžiagomis, kad neišsivystytų atsparumas šioms apsaugos priemonėms.

Auginkime sveikas, ligų nepažeistas bulves, taip apsaugodami savo ir kaimyno derlių. Gausaus Jums derliaus!

Atminkite, kad mažiau yra daugiau! Tad visada rinkitės kokybiškas ir sertifikuotas sėklines bulvių veisles. Sertifikuotos sėklinės bulvės garantuoja, kad gumbai bus neužkrėsti ligomis bei duos sveiką ir kokybišką derlių. Sertifikuotų sėklinių bulvių galite įsigyti internetu https://seklinesbulves.lt/, tiesiog išsirenkate mėgstamą veislę, įsidedate norimą kiekį į krepšelį, pasirenkate pristatymą kurjeriu ar atsiėmimą VFARM ūkyje ir, apmokėję, ramiai laukiate pavasario!

www.seklinesbulves.lt – su meile viskas apie bulves

 

Rugilė GIKARĖ, Petro VASILIAUSKO bulvių sėklininkystės ūkio VFARM atstovė

Dalintis