Patogiai ir jaukiai paiškylauti paplūdimyje ar miške, pagaminti skanų maistą gamtoje padeda įvairūs naudingi daiktai ir prietaisai. Pasaulio gamintojai nesnaudžia ir kuria naujoves. Šio vasaros sezono tendencija – prietaisai, atliekantys ne vieną, o kelias funkcijas.
Retro stiliaus lagaminas Pasirauskite palėpėje arba paieškokite sendaikčių turgelyje seno lagamino. Jį nesunku paversti stilingu iškylų krepšiu. Tik reikės išorę ir vidų apklijuoti margu audiniu ar popieriumi, o gal dekoruoti dekupažo technika.
Nešiojamosios kepsninės Kasmet pasiūloma vis modernesnių kepsninių. Naujausia tendencija – kuo mažesni kepimo prietaisai. Tokį nesunku į paplūdimį ar paežerę nusinešti, tinka ir parke, ir balkone. Šios nešiojamosios kepsninės stebina ne tik funkcionalumu, bet ir originaliu dizainu. Prie jų pridedama įvairiausių priedų, kurių gali prireikti kepant maistą. Didžiosios Britanijos bendrovės „Calor“ nešiojamajai kepsninei nereikia net malkų ar anglių – ji kaitinama dujomis, keli jų balionėliai telpa apatinėje kepsninės dalyje. JAV gamintojo „Carson Rotisserie Inc.“ kepsninė nešiojama nedideliame lagaminėlyje. Ji kūrenama anglimis ir ypatinga tuo, kad iešmai visą laiką sukasi patys, prietaisą tereikia prijungti prie įkraunamos baterijos. Užuot gaišę laiką vartydami groteles ar sukiodami iešmus galėsite bendrauti su draugais ar šeima.
Specialiai dviratininkams Visi žinome, kad Olandijoje dviračiai yra populiariausia transporto priemonė. Jais važiuojama ir į iškylas. Olandų dizaineris Jerielas Bobbe (dizaino studija „Bloon Design“) sukūrė praktišką ir stilingą iškylų stalą su kėdėmis dviratininkams. Visas sulankstomų baldų komplektas telpa ant dviračio bagažinės, krepšyje yra vietos ir indams (1). Olandų dviratininkai patys sukonstravo ir kitą funkcionalų dviračio priedą, kuriame telpa iškylos daiktai, o prireikus jis gali virsti staliuku (2). Kol kas jis negaminamas, tačiau pasiskolinti idėją ir sumeistrauti patiems įmanoma.
Marinuoja akimirksniu Mėsą ant grotelių puikiai iškepsime, jei įsigysime naują išradimą – prietaisą, kuris ją suminkština ir marinuoja. Jis primena didelį švirkštą, į kurį pripilta marinato, o jo apačioje yra 27 plonos, bet labai aštrios plieninės geležtės. Paspaudus viršutinę prietaiso dalį, geležtės susminga į mėsą ir dėl to ji suminkštėja, į atsiradusias mikroertmes iš karto priteka marinato ir mėsa marinuojama. Prietaise telpa tiek marinato, kiek jo reikia keliems kilogramams mėsos.
Kepkite ant... lentos Ant grotelių kepami patiekalai neapdegs ir nesudžius, jei juos prieš tai padėsite ant Himalajų druskos akmens plokštės ar natūralaus medžio lentos. Taip kepama mėsa, žuvis ar daržovės įgauna ypatingą skonį: druskos sodrumo ir medienos aromato. Druskos akmuo turi natūralių antimikrobinių savybių, tačiau jo negalima plauti plovikliais, užtenka nugrandyti maisto likučius ir nuskalauti vandeniu. Lentos, ant kurių kepamas maistas, gaminamos iš įvairių rūšių medienos: vyšnios, klevo, kedro. Lašišą geriausiai kepti ant kedro, paukštieną – ant klevo, o jautieną – ant vyšnios medienos lentos. Jas galima dėti ant stalo su patiekalais, neprireiks lėkščių. Lentos šiek tiek apdega nuo žarijų, tačiau nesudega, todėl tinka naudoti daug kartų. Vyno mėgėjams Rengiant vaišes gamtoje tenka pasukti galvą, kur reikės padėti vyno butelį ir taures, kad neapvirstų. Internete didžiulis įvairiausių aksesuarų pasirinkimas: į žemę ar smėlį įsmeigiami staliukai, butelių ir taurių laikikliai ir kt. Originali idėja – vyno krepšys (danų dizaino studija „Menu“), į kurį dar namuose galima supilti vyną iš butelių. Tie patys dizaineriai sukūrė iškylų krepšį su veltinio ir natūralaus medžio detalėmis bei šaldymo elementais. Maisto indelių dangteliai naudojami kaip lėkštės.
Ledų naujienos Britų maisto išradėjas Charlie Harry Francis nustebino ypatingais ledais, kurie pagaminti iš šampano ir... „Viagros“, preparato erekcijos sutrikimams gydyti. Neatsitiktinai jie yra ryškiai mėlynos spalvos, beveik tokios pačios, kaip ir garsiosios tabletės. Tiesa, kol kas tokių ledų negali nusipirkti ir paragauti kas tik panorėjęs, nes jie buvo pagaminti vienos įžymybės (pavardė nenurodoma) vakarėliui pagal specialų užsakymą. Preparato koncentracija tokia, kad ledai yra ne tik skanėstas, bet ir gydo. Kita tendencija – daržovių skonio ledai, kurie gali būti valgomi ne tik kaip desertas, bet ir naudojami salotoms, kitiems šaltiesiems užkandžiams pagardinti. Ledų užkandis su ikrais? Kodėl gi ne. JAV bendrovė „Häagen-Dazs“ siūlo dvi naujienas – pomidorų ir vyšnių, morkų ir apelsinų skonio ledus. Tikimasi, kad šiuos ledus labai pamėgs sveikuoliai, nes juose mažiau riebalų. Jau metų pradžioje gastronomijos tendencijų apžvalgininkai prognozavo, kad ypač populiarus desertas šią vasarą bus ledų sumuštiniai. Ir iš tiesų daug gamintojų, garsių restoranų siūlo pasimėgauti būtent jais. Paruošti tokį sumuštinį paprasta: ant sausainio užkreti kaušelį ledų, o ant viršaus uždedi kitą sausainį. Sausainiai gali būti įvairių formų ir skonių. Pavyzdžiui, iškepti iš grikių ir pertepti daržovių skonio ledais tikrai sužavėtų vegetarus, tik gal greičiau tai – užkandis, o ne desertas. Kitas originalus rytietiškas variantas – imbieriniai sausainiai su masalos skonio ledais.
Žaliuojantis stalas Papusryčiauti ar papietauti ant žolės galima ir neišėjus iš namų. Reikės tik sukonstruoti specialų stalą ir ant jo pasėti žolę. Tokią idėją didmiesčių gyventojams siūlo olandų bendrovės „Haiko Cornelissen Architecten“ dizaineriai. Jų stalo rėmas ir kojos pagamintos iš perdirbto aliuminio. Jūs galite perdirbti savo seną stalą, pavyzdžiui, aprūdijusį lauko baldą.
Senas skėtis Nesugalvojate, kur iškyloje padėti produktus? Panaudokite seną skėtį. Pakabinkite jį ant medžio šakos, o į vidų sudėkite vaisius, duoną, bandeles.
Iškyla su augintiniu Italų dizainerė Miriam Mirri sukūrė, o įmonė „Alessi“ pagamino specialų iškylos krepšį tiems, kurie iškylauja su šunimis. Į jį galima įsidėti visko, ko prireiks augintiniui: maisto, žaislų, vandens, paklotą, pavadėlį. Krepšio dangtis su įdubomis naudojamas vietoj dubenėlių, į vieną galima įdėti ėdalo, į kitą – įpilti vandens. Krepšyje telpa ir šeimininkų daiktai – knyga ar žurnalas, buteliukas gėrimo. Klasikinės iškylų krepšio formos aksesuaras pagamintas iš praktiško polipropileno, kuris tvirtas, lengvai plaunamas. Ryškios spalvos suteikia žaismingumo. Krepšys tinka ne tik iškyloms, bet ir kelionėms su šunimi.
Tokio dar nebuvo Įkyrėjo tempti krūvą sunkių daiktų? Garsaus JAV renginių dizainerio Davido Starko sukurtas arbūzo pavidalo iškylų vežimėlis išties ypatingas: ne tik stebina žaismingu dizainu, bet ir labai praktiškas. Vienoje jo pusėje telpa indai, įrankiai ir servetėlės, kitoje – užkandžiai ar produktai jiems pagaminti. Telieka patiesti staltiesę ant žolės.
„Du viename“ Išsiruošus į gamtą ypač svarbu neapsikrauti daiktais, todėl labai naudingi daugiafunkciai reikmenys. Pavyzdžiui, šaltkrepšiai-kėdės arba šaltkrepšiai-staliukai. Dar vienas naudingas daiktas – krepšys, kuris transformuojamas į antklodę. Jame telpa viskas, ko reikia paplūdimyje, – knyga, buteliukas vandens, užkandžiai, apsauginis kremas nuo saulės. Paprasta pasisiūti patiems.
Giedrė Budvytienė