Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +17,8 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Pumpure – lašelis stiprybės

2023/04/18


Pavasaris – laikas, kai tiek gamta, tiek žmogus pabunda iš žiemos sąstingio. Pasak profesionalaus vaistininko-fitoterapeuto Virgilijaus SKIRKEVIČIAUS, norą gyventi ir veikti pažadina vis skaisčiau šviečianti saulė: „Gamta laiku pasiūlo dovanų – pirmiausia išbrinkusius medžių pumpurus paskui ir vaistinguo­sius žolinius augalus. Pavasarį augalas visą energiją sudeda į pumpurus. Ypač naudingi liepų, juodųjų serbentų, beržų pum­purai – drąsiai galima suvalgyti ir po saujelę per dieną.“

Juodųjų serbentų pumpurai

Fitoterapeuto nuomone, žmogaus or­ganizmui itin naudingi juodųjų serbentų pumpurai, nes turi labai daug vitamino C – net daugiau nei uogos, taip pat kortikos­teroidų – medžiagų, panašių į hormonus, kuriuos išskiria antinksčiai. Tad juodųjų serbentų pumpurų reikėtų vartoti žmonėms, sergantiems astma, alergija, taip pat tiems, kurie negali apsieiti be hormonų ir kurių antinksčiai dėl to labai senka.

V. Skirkevičius pataria arbatinį šaukštelį pumpurų plikyti neužvirusiu vandeniu ir 21 dieną tarp 17–19 valandos išgerti po stiklinę šios arbatos, kiek paskaninus medumi arba juodųjų serbentų uogiene. Tuo metu inkstų energinis aktyvumas ir imlumas yra didžiausias, todėl ir poveikis didžiausias. Ši arbata detoksikuoja organizmą po vaistų vartojimo, chemoterapijos, vartojama esant žvynelinei, dilgėlinei.

Specialistas paaiškino, jog stiprinantis pumpurais geriau susilaikyti nuo kavos. „Juodųjų serbentų pumpurus sumaišę su beržų pumpurais turėsite sveikatą stipri­nančios arbatos, – sako fitoterapeutas. – Po arbatinį šaukštelį šių pumpurų užplikykite puse litro karšto vandens ir palaikykite pusvalandį. Po dvi stiklines per dieną tokios medumi paskanintos arbatos gerkite apie porą savaičių. Ši arbata ypač tiks tiems, kurie serga podagra, reumatu, kuriems reikia valyti kraują.“

Virgilijus Skirkevičius perspėja, kad žmonės, turintys inkstų problemų, nevartotų pumpurų arbatų ir ekstraktų, nes juose yra dervų ir inkstai gali pradėti per stipriai dirb­ti.

V. Skirkevičiaus teigimu, kol yra galimybė, reikėtų pumpurus plikyti šviežius, kai jie turi daug gyvybinės energijos. Be to, patartina pumpurų pasidžiovinti. Džiovinti pumpurai išlieka vertingi apie pusę metų, tik reikėtų atminti, kad jų poveikis stipresnis. Nuskintus pumpurus būtina pamirkyti vandenyje apie tris valandas, kad išbrinktų.

„Vanduo, kuriuo plikome pumpurus, neturėtų būti miręs, – atkreipia dėmesį V. Skirkevičius. – Teisingiausia pumpurus ir kitus vaistinius augalus užpilti ne ant elek­trinės, o ant dujinės viryklės kaitintu (apie 80–90 °C) vandeniu, kai prieš virimą vos pradeda į paviršių kilti maži burbuliukai. Užvirintą vandenį rytiečiai vadina išverstomis mirusių senukų akimis, jį tinka gerti tik tuo­met, kai padidėjęs skrandžio rūgštingumas, opos, žaizdos.“

Kitų augalų pumpurai

Pasak fitoterapeuto, daugeliui žinomos liepžiedžių gydomosios savybės, tačiau sveikatinančių savybių turi ir liepų pum­purai. Jie švelnūs, gerina kepenų funkciją, detoksikuoja (valo šlakus), stiprina nervų sistemą. Galite kasdien suvalgyti po saują. Specialistas siūlo atkreipti dėmesį, kad jie gana aktyvūs, turi daug stimuliuojančių medžiagų, tad gali sukelti nemigą.

„Liepų pumpurus reikia sumaišyti su jaunomis dilgėlėmis, – pataria specialistas. – Tokia arbata su medumi labai pagerina kraujo būklę, nes stiprina raudonųjų kraujo kūnelių gamybą.“

Beržų pumpurai, V. Skirkevičiaus teigi­mu, stiprina kaulinį audinį, detoksikuoja kepenis ir inkstus. Vartoti po 25 lašus du kartus per dieną, valandą prieš valgį, geriausia per pietus. Tuo metu vyksta organizmo valymas, stimuliuojama inks­tų ir kepenų veikla. Beržų pumpuruose gausu flavonoidų, eterinių aliejų, dervų, vitamino C, saponinų, organinių rūgščių. Pumpurai turi dezinfekuojančių, skausmą ir uždegimą slopinančių medžiagų. Liau­dies medicinoje beržų pumpurų nuoviras naudojamas egzemai ir žaizdoms gydyti bei plaukams stiprinti.

„Kaštonų pumpurai gerina veninę kraujotaką, vartojami esant hemorojui, iš­siplėtusioms kojų venoms, šiek tiek skystina kraują, – sako fitoterapeutas. – Tinktūrą gerkite vieną kartą per dieną po 25 lašus su ketvirčiu stiklinės vandens.“ Tai daryti patariama šešis mėnesius: 21 dieną varto­jama, padaroma 21 dienos pertrauka ir t. t.

Graikinio riešutmedžio pumpurai

Graikinio riešutmedžio pumpurų eks­traktas, pasak specialisto, svarbus žarnyno mikroflorai atstatyti, insulino sintezei, taip pat turi įtakos kasos fermentų gamybai. Šį gydomąjį ekstraktą gali vartoti žmonės, sergantys antrojo tipo diabetu, žvyneline, akne, egzema, taip pat tie, kurių kepenys riebėja – jis veikia kaip probiotikas. Var­toti po 25 lašus du kartus per dieną, tris mėnesius.

Juodalksnio pumpurai, V. Skirkevičiaus teigimu, malšina uždegiminius procesus, nepriklausomai nuo jų priežasties. Mažina kraujo klampumą, t. y. mažina insulto, infarkto tikimybę, gerina smegenų kraujo­taką, drėkina organizmą (esant sinusitams). Vartojama vieną du kartus per dieną po 25 lašus. Kam reikia skystinti kraują, sveika kasdien užsiplikyti po penkis vadinamuo­sius blindės ar karklo kačiukus.

Šaltalankių pumpurai taip pat naudingi sveikatai, ypač sergantiesiems širdies ir kraujagyslių ligomis.

„Pušų pumpurų ekstraktas padeda atkurti kaulinį audinį, raiščius ir kremzles. Esant kaulų lūžiams, gerina gijimo procesus. Arbata padeda ir peršalus, ir skaudant gerklę. Pumpurai pjaunami pradėję brinkti, ankstyvą pavasarį, kovą–balandį. Pjaunama su šakelės viršūnėle, bet ne ilgesne kaip 3 mm dalimi“, – pasakoja specialistas.

Kėnio pumpurų ekstraktas vartojamas osteoporozei gydyti, taip pat kai susilpnėja raiščiai, nes gerina kalcio pasisavinimą. Vartojama po 25 lašus du kartus per die­ną. Taip pat tinka vaikams, kai pradeda dygti dantys.

Beržų pumpurai

Pumpurų ekstraktai

V. Skirkevičiaus teigimu, gemoterapijo­je, sveikatai stiprinti naudojant pumpurus, geriau vartoti jų ekstraktus su spiritu ir glicerinu. Imama viena dalis pumpurų ir dešimt dalių spirito ir glicerino mišinio. Naudojamas 70 proc. stiprumo spiritas ir glicerinas (proporcijos 1:1). Gaunamas 35 proc. stiprumo spiritinis mišinys. Gli­cerino galima įsigyti vaistinėje. Ruošiant pumpurų ekstraktus su spiritu ir glicerinu, geriau ištirpsta visos juose esančios me­džiagos, nes ne visos jos tirpios alkoholyje.

Paruoštą tinktūrą reikia laikyti mėnesį, tada nukošti. Fitoterapeutas pataria įlašinti po 25 lašus tinktūros į ketvirtadalį stiklinės vandens. Galima vartoti ir kelis skirtingus ekstraktus. Paruoštas ekstraktas išsilaiko trejus metus.

ĮSIDĖMĖKITE

V. Skirkevičius perspėja, kad žmonės, turintys inkstų problemų, nevartotų pumpurų arbatų ir ekstraktų, nes juose yra dervų ir inkstai gali pradėti per stipriai dirb­ti – susidursime su „arklio varymo botagu“ principu. Dervos sausina inkstus, o jie – mūsų senatvės orga­nas, todėl reikia labai juos saugoti, neperlenkti lazdos.

Pumpuras – didelė vertybė sergan­tiesiems podagra, reumatu ir visiems, kuriems kaupiasi druskos.

 

 

„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ

Virgilijaus Skirkevičiaus nuotraukos

 

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis