Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023
Ashburn +6,8 °C Debesuota
Penktadienis, 8 Grd 2023

Liofilizuotos daržovės – vertingesnės

2023/04/26


Kai susitinka kūrybiškai mąstantys žmonės, galima tikėtis tik pačių geriausių rezultatų. Tokios sėkmės istorija gali pasidalyti ir trečius metus Dakčiuose (Šiaulių r.) veikiančio „Daržovių ūkio“ savininkas bei netoliese, Kairių miestelyje, liofilizuojančios ir sultis spaudžiančios įmonės vadovė. Greta šaltyje džiovintų uogų, šis duetas pasiūlė dar gana nauju būdu konservuotų daržovių produktų.

Pabandė – ir nenusivylė

Asta Ambrasaitė, liofilizavimo įmonės ir sulčių spaudyklos savininkė iš Kairių, sukaupusi uogų džiovinimo šaltyje patirtį, nenustebo, kai ūkininkas Sigitas Venckus iš Dakčių pasiūlė pabandyti liofilizuoti pomidorus, agurkus, paprikas.

„Liofilizacija – brangus ir ilgai trunkantis procesas, nes, tarkim, iš 7 kg pomidorų po viso proceso išlieka 500–600 g svorio, bet daržovės maistinė vertė beveik nesumažėja, o skonis tampa dar ryškesnis – jeigu pomidoras buvo saldus, taps dar saldesnis, jeigu rūgštus, tai dar rūgštesnis, – pasakoja A. Ambrasaitė. – Tam tinka mėsingesni pomidorai, geriau mažesni arba pjaustyti riekelėmis.“

Asta Ambrasaitė prie liofilizatoriaus.

Džiovinant daržoves šiltuoju būdu, jos tampa „guminės“, subliūkšta, o liofilizuotos išlaiko formą, spalvą ir skonį, didžiąją dalį vitaminų, būna lengvos, traškios. Jei tokie produktai laikomi specialiuose „mylar“ tipo sandariuose metalizuotuose maišeliuose, jie gali būti naudojami labai ilgai – net iki 10 metų ar dar ilgiau. Jiems tinka ir stikliniai indai, svarbu nepamiršti, kad šie produktai itin jautrūs drėgmei, todėl pagrindinės sąlygos – indo sandarumas, tamsi, sausa ir vėsi vieta.

Liofilizavimo aparatų Lietuvoje turima ir labai didelių, jais dirba stambios įmonės, o A. Ambrasaitė įsigijusi orkaitės dydžio liofilizatorių. Procesas užtrunka apie dvi paras ir daugiau. Į aparatą galima dėti šviežias daržoves arba sezono metu surinktas ir užšaldytas, laikytas šaldiklyje. Liofilizatorius produktus šaldo ir vakuuminiu siurbliu traukia vandens daleles iš produktų ledo pavidalu.

Šaltyje džiovintos daržovės.

Idėja – iš Dakčių

Lietuvoje tai nauja, mat daugiausia įprasta šaltyje džiovinti uogas, o pabandyti liofilizuoti pomidorus, agurkus ir paprikas minėtai įmonei pasiūlė ūkininkas S. Venckus, „Daržovių ūkio“ savininkas: „Nors daržovių kiekio sąnaudos didelės, rezultatu neteko nusivilti. Pomidorai ir saldžiosios paprikos, mažiukai ir pjaustyti riekelėmis, atrodo labai gražiai. Liofilizuoti tinka šviežiai skintos sunokusios daržovės. Pomidorai gali kelias dienas panokti, o štai su agurkais šiek tiek sunkiau dėl to, kad vandeningas daržoves tenka vežti iš ryto, pjaustyti ir šaltyje džiovinti šviežias, nepavytusias, nuskintas tą pačią dieną.“

Ūkininkas sutiko atskleisti ir daržovių veisles, kurios sėkmingai paklūsta šiam procesui: pomidorų – ‘Ivorino H’, ‘Monile’, ‘Black Cherry’, ‘Mini Cumatum’, ‘Mirabelle F1’, saldžiųjų paprikų veislės tiko visos augintos ūkyje, o šiemet pabandys liofilizuoti ir aitriąsias paprikas.

Sigitas Venckus.

Kairiuose spaudžiamos ir pomidorų sultys: kad šios būtų tirštesnės, deda ne tik sultingų, bet ir miltingų pomidorų, tarkim, ‘Colibri F1’ maišo su ‘Brooklyn’.

Nors brangokos, liofilizuotas daržoves pavyksta realizuoti prekyvietėse, mat ūkininkas pirkėjams jų duoda paragauti. Ir ne tik. Šaltyje džiovintų daržovių nestinga ir ant paties S. Venckaus šeimos stalo, tad kiekvienam susigundžiusiam paragauti papasakoja, kaip jas pritaikyti virtuvėje. Venckai šių daržovių deda ant sumuštinių, į įvairias salotas, silkių ir kitiems patiekalams papuošti ar tiesiog valgo kaip traškučius.

Jaučiasi ne tik natūralus skonis, bet ir „stipru“ nuo vitaminų. Tik vienas pavyzdys: ūkininko duomenimis, sausai džiovintose daržovėse vitamino C išlieka apie 40 proc., o šaltuoju būdu – 100 proc.

Sumuštiniai su šaltyje džiovintomis daržovėmis.

Šiltnamiuose su kamanių aviliu

Šaltai džiovinti skirtas daržoves S. Venckus augina trijuose šiltnamiuose, kiekvieno jų plotas siekia po 1 000 kvadratinių metrų. Pomidorų žiedams apdulkinti kasmet vežasi kamanes iš Olandijos, kur išvesta specialiai tam skirta veislė.

Vietoj trąšų jiems auginti naudoja paukščių mėšlo granules, bet kitus augintojus perspėja, kad šios trąšos naudoti daug – itin pavojinga, nes gali nudeginti šaknis.

Auginti pomidorų ir paprikų daigus ūkininkas pradeda sausio pabaigoje, kai sėja juos į daigyklas. Į šildomo šiltnamio žemę pomidorus sodina balandį, o skinti pradeda pirmą birželio savaitę.

Paprikas į šiltnamio žemę sodina irgi balandį, o vaisius raškyti pradeda liepą. Agurkus į indelius sėja apie kovo 10 d., į šiltnamio žemę perkelia apie balandžio 20 d., o pradeda skinti nuo gegužės pradžios.

 

 

„Rasų“ korespondentė Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ

Astos Ambrasaitės ir Sigito Venckaus nuotraukos

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/12/07

Žemės ūkio ateitis neaiški, tai šiandien paaiškėjo dar kartą

Šiomis dienomis Vilniuje yra susirinkęs gražus būrys prekinės žemės ūkio produkcijos gamybos lyderių: žemės ūkio bendrovių vadovai, vyriausieji finansininkai, specialistai. Gruodžio 7–8 d. vyksta Lietuvos žemės ūkio bendrovių aso...
2023/12/07

VMVT ragina atsisakyti gyvūnų demonstravimo „gyvose prakartėlėse“

Į gyvais gyvūnais apgyvendintą prakartėlę per šventę Druskininkuose dar vakar dėmesį atkreipė gyvūnų apsaugos organizacijos „Tušti narvai“ vadovė Gabrielė Vaitkevičiūtė ir kėlė klausimą, kodėl Valstybinės maisto ir veteri...
2023/12/07

„Auga Group“ kitąmet tikisi 23,3 mln. eurų EBITDA pelno

Verslininko Kęstučio Juščiaus netiesiogiai kontroliuojama viena didžiausių Baltijos šalyse žemės ūkio investicijų grupių „Auga Group“ 2024 metais planuoja uždirbti 23,3 mln. eurų pelno prieš palūkanas, mokesčius ir...
2023/12/07

Ar medijos paverčia politiką pigiu šou?

Įprasta kritikuoti tiek ats­kirus politikus, tiek ir po­li­­­tiką bendrai – piktintis jos neprofesionalumu, pa­vir­šu­tiniškumu bei sa­va­nau­­diš­kumu. Šiuo met...
2023/12/07

Pelkėse verda tikra pekla (II)

„Ūkininko patarėjas“ toliau plėtoja pelkininkystės temą, kurios pradžia buvo publikuota 2023 m. gruodžio 2 d. numeryje. Tęsiame žurnalistinį tyrimą, kurio esmė – sužinoti, kodėl Europos Sąjungos (ES) ir valstybės lėšos kre...
2023/12/07

LSMU Veterinarijos akademijoje – pokyčiai

Lietuvos sveikatos mokslų universitetas (LSMU) praneša apie pokyčius universiteto Veterinarijos akademijoje – LSMU Senatas penkerių metų kadencijai patvirtino naujus dviejų fakultetų dekanus.
2023/12/07

Lietuvoje vidutinės degalų kainos mažesnės nei Lenkijoje

Vidutinės degalų kainos per savaitę Lietuvoje pakito skirtingai: benzino kaina sumažėjo 0,7 proc., o dyzelino padidėjo 0,2 proc. Skirtumas tarp šių degalų kainų padidėjo iki 0,04 Eur/l. Pirmą kartą šiais metais vidutinės degalų kaino...
2023/12/07

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos ...
2023/12/07

Augalinės produkcijos eksporto į Jungtinę Karalystę naujovės

BTOM taikomas augalams ir augaliniams produktams, gabenamiems į Jungtinę Karalystę (JK) suprantamas kaip jų tiekimas į Angliją, Škotiją ir Velsą. Tuo tarpu Šiaurės Airija išlaiko vietą vidinėje Europos Sąjungos (ES) rinkoje ir...