Ashburn +11,6 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024
Ashburn +11,6 °C Dangus giedras
Penktadienis, 29 Kov 2024

Lengvi receptai – lengvoms šventėms!

2021/12/20


Niekada tiek daug nediskutuojame apie tradicijas, kaip artėjant Kūčioms ir Kalėdoms. Svarstome, ar puošti namus taip, kaip tai darydavo mūsų močiutės ir jų močiutės, ar nustebinti šeimą ir bičiulius naujomis, šiuolaikiškesnėmis idėjomis, eglutę puošti švenčių išvakarėse ar leisti mažyliams ja pasidžiaugti visą gruodį, Kūčių vakarienei ieškoti senovinių patiekalų ar paruošti tai, ką turime šiandien? Pasinėrę į detales nepastebime, kaip dažniausiai tėtis su sūnumi sėda į mašiną eglutės parvežti, mama su dukra gražina namus, pildo pirkinių sąrašą, vis varsto šaldytuvo dureles, o galiausiai visa šeima susėda prie šventinio stalo. Tarsi kažkas įsijungia savaime, tarsi susiklosto tam tikra tvarka, leidžianti džiaugtis vienam kitu, suprasti vienas kitą iš vieno žvilgsnio, mėgautis drauge leidžiamu laiku. Galbūt per šventes jūsų virtuvėje šeimininkaus močiutė, gal mama ar tėtis, o gal vaikai. Galbūt pajusite iš ten sklindantį vaikystės prisiminimų kvapą, o gal įvyks netikėtas kulinarinis pokštas! Bet jeigu staiga pritrūktų vieno kito patiekalo jūsų stalui, siūlome receptų – paprastų, lietuviškų, lengvai pagaminamų, bet išbandytų ir tikrai gero skonio!   Kriaušės tešloje Kriaušės tešloje. Reikės: 6–8 filo tešlos lakštų 4–6 kriaušių 100 g cukruotų imbierų 100 g riešutų 100 g cukraus 70 g sviesto Citrinos sulčių Miltelinio cukraus ir cinamono mišinio pabarstyti   Nupjaukite apatinę kriaušių dalį ir išgremžkite sėklalizdžius. Keptuvėje pakaitinkite du šaukštus sviesto su cukrumi, kol susidarys karamelė. Sudėkite kriaušes į karamelę nupjautąja dalimi į apačią, kepkite keletą minučių ir išimkite. Į likusią karamelę suberkite susmulkintus riešutus ir imbierus. Išmaišykite, paskaninkite citrinos sultimis ir kriaušių kiaurymes prikimškite įdaro. Tešlos lakštus supjaustykite kvadratais, sudėkite keliais sluoksniais sutepdami likusiu lydytu sviestu. Į tešlos vidurį dėkite įdarytą kriaušę ir apgaubkite tešla. Prie vaiskočio tešlą stipriau suspauskite, kad kepant neišsiskleistų. Kepkite 180 °C orkaitėje 20–30 min., kol tešla gražiai apskrus. Iškeptas kriaušes pabarstykite miltelinio cukraus ir cinamono mišiniu. Patiekite su plakta grietinėle ar ledais.   Marinuotos burokėlių ir grybų salotos Marinuotos burokėlių grybų salotos. Reikės: 200 g burokėlių 100–200 g pievagrybių (galima keisti virtais ar marinuotais grybais) Sviesto kepti Kelių šaukštų sezamų sėklų Maltų juodųjų pipirų Gražgarsčių papuošti     Marinatui: 2 stiklinių vandens 2 v. š. aliejaus 1/2 v. š. acto Lauro lapelio Cukraus, druskos   Į puodą supilkite vandenį, įmeskite lauro lapelį ir pavirkite apie 5 min. Tada įberkite po žiupsnelį cukraus, druskos, supilkite actą ir dar kartą užvirkite. Lauro lapelį išgriebkite, supilkite aliejų, išmaišykite ir leiskite atvėsti. Burokėlius išvirkite, nulupkite, supjaustykite nedideliais gabalėliais. Jei grybai švieži, nuvalykite, pasmulkinkite ir apkepkite įkaitintame svieste arba išvirkite sūdytame vandenyje. Jei naudosite virtus ar marinuotus grybus, pasmulkinkite ir sumaišykite su burokėliais. Užpilkite šaltu marinatu ir palaikykite apie porą valandų, dar kartą išmaišykite, sudėkite į salotinę, papuoškite gražgarstėmis, pabarstykite sezamų sėklomis, pipirais ir patiekite į stalą.   Švilpikai su troškintomis daržovėmis Tešlai reikės: Švilpikai su troškintomis salotomis 800 g virtų trintų bulvių 200–250 g miltų 1–2 kiaušinių V. š. druskos Maltų juodųjų pipirų, muskatų Kiaušinio aptepti   Troškiniui reikės: Nedidelės cukinijos Baklažano 1–2 raudonųjų svogūnų 1–2 česnako skiltelių 8–10 pomidoriukų 3 v. š. alyvuogių aliejaus Stiklinės baltojo sauso vyno 2 a. š. skysto medaus Kmynų, druskos, maltų juodųjų pipirų Šviežių raudonėlių ir bazilikų 1–2 v. š. smulkintų laiškinių česnakų Švilpikams bulves sumaišykite su miltais, kiaušiniais, druska, žiupsneliu maltų pipirų, muskatų ir suminkykite tešlą. Sukočiokite ją į vokelį, šiek tiek suplokite ir supjaustykite įstrižai. Sudėkite tešlos gabalėlius į kepimo popieriumi išklotą skardą ir aptepkite plaktu kiaušiniu. Kepkite juos 160 °C orkaitėje apie 30 min., kol gražiai apskrus. Iškepusius švilpikus laikykite šiltai. Daržoves nuplaukite, nusausinkite. Cukiniją ir baklažaną supjaustykite nedideliais gabaliukais, svogūnus susmulkinkite. Keptuvėje įkaitinkite šaukštą aliejaus. Suberkite svogūnus, trintus česnakus, žiupsnelį kmynų ir maišydami pakepinkite, kol svogūnai pagels. Sudėkite cukinijas, baklažanus. Medų išmaišykite baltajame vyne ir apšlakstykite daržoves. Sumažinkite ugnį, uždenkite ir troškinkite, kol daržovės suminkštės. Tada sudėkite perpus perpjautus pomidorus, pagardinkite pipirais, pasūdykite ir dar 2 min. patroškinkite. Daržoves sumaišykite su šiltais švilpikais, pabarstykite šviežiais smulkintais žalumynais ir patiekite. Parengė žurnalo „Rasos“ redakcija   kalėdiniai receptai, kalėdiniai patiekalai, mišrainės, salotos, kriaušės tešloje, švilpikai su daržovėmis  
Dalintis
2024/03/28

Įdomūs faktai apie augalų veislių selekcijos procesą

Augalų selekcija – mokslas, reikalaujantis kūrybiškumo, žinių, ir, žinoma, laiko. Lietuvos agrarinių ir miškų mokslų centro (LAMMC) mokslininkams uždavėme keletą klausimų apie augalų selekcijos procesą.
2024/03/28

Pasiūlė įsigyti saulės modulius – gautus pinigus pralošė

Kauno apylinkės teismo Kauno rūmuose bus pradėta nagrinėti baudžiamoji byla, kurioje marijampolietis kaltinamas dėl apgaule įgyto didelės vertės svetimo turto.
2024/03/28

Pajamos mažėjo, tačiau VMU išlaiko optimizmą

Nepaisant Lietuvos ekonomikos lėtėjimo, pramonės traukimosi, VĮ Valstybinių miškų urėdija (VMU) sugebėjo pasiekti prognozes viršijusius veiklos rezultatus. Neaudituotais duomenimis, pajamos už 2023 m. siekia 288,6 mln. Eur, grynasis ...
2024/03/28

Kur slepiasi ūkininko genas

„Atostogos – šventas dalykas“, – „Ūkininko patarėjui“ tikino Plungės r. Babrungo sen. Truikių kaime gyvenantis ūkininkas Virginijus Brezgys. Jis su žmona Marija valdo 180 ha žemės, augina šimtinę a...
2024/03/28

Nutarta: atsiskaitant grynaisiais bus apvalinamos bendros mokėtinos sumos

Seimas priėmė Atsiskaitymų grynaisiais pinigais sumų apvalinimo įstatymą ir lydimųjų teisės aktų pakeitimus, kurie nuo 2025 m. gegužės 1 d. įpareigos atsiskaitant už prekes ar paslaugas grynaisiais pinigais apvalinti bendrą mokėtiną sumą.
2024/03/28

Į ką atkreipti dėmesį perkant kiaušinius, kad Velykinis margutis būtų ne tik stiprus, bet ir saugus vartoti?

Šv. Velykų pagrindinis akcentas - kiaušiniai, kurie yra neatsiejama šios šventės dalis. Valstybinės maisto ir veterinarijos tarnybos (VMVT) specialistai primena svarbiausią informaciją, kuri padės išsirinkti labi...
2024/03/28

Pakeistos susietosios paramos už ūkinius gyvūnus taisyklės

Žemės ūkio ministro įsakymu pakeistos 2023–2027 m. susietosios pajamų paramos už mėsinius galvijus, avis ir ožkas administravimo taisyklės.
2024/03/28

Tyrimas atskleidė – rytinė ES siena visiškai atvira baltarusiškai medienai, neva atkeliaujančiai iš Azijos

Šiomis dienomis į viešumą iškilo Europos Sąjungos (ES) medienos sektorių kompromituojanti medžiaga. Nepriklausomo baltarusių portalo „Zerkalo.io“ žurnalistai paskelbė Baltarusijos tyrimų centro (BTC) medžiagą, atsk...
2024/03/28

Benzino didmeninės kainos jau didesnės už dyzelino kainas

Praėjusią savaitę vidutinė degalų kaina Lietuvoje pakito skirtingai – benzinas pabrango 1,4 proc., o dyzelinas atpigo 1,1 procento. Skirtumas tarp benzino ir dyzelino vidutinių kainų per savaitę sumažėjo nuo 0,07 Eur/l iki 0,03 Eur/l. Benzin...