Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024
Columbus +22,1 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 27 Lie 2024

Agurkai – albinosai

2022/12/12


„Žalia žolė, bet ne žolė, su uodega, bet ne pelė“, – visiems žinoma mįslė, kurios atsakymas yra agurkas. Tačiau jei galvotume, kad agurkai  balti ir geltoni, vargu ar taip greitai rastume atsakymą. Taigi šįkart dairomės į keistuolius kitaspalvius agurkus ir bandome suvokti, ar verta į juos iškeisti senus gerus žaliuosius.

Gintarė GUMBREVIČIENĖ

Baltieji

‘Long white’ veislės agurkų odelė baltos spalvos. Pardavėjai nurodo, kad geriausia juos auginti šiltnamyje. Dar rašoma, kad jo balta odelė tokia plona, kad net nereikės nulupti prieš valgant. Pats agurkas yra kietos struktūros, sultingas ir saldaus skonio, malonaus aromato, be kartaus poskonio, tinka salotoms.

‘Platinum’ veislės baltų agurkus auginti nesunku, vaisiai yra traškūs, saldaus, švelnaus skonio, tinka pjaustyti ir patiekti salotoms.

‘Small white’ vaisiai baltos spalvos, ovalios formos, pardavėjas nurodo, kad geriausia juos skinti apie 7 cm ilgio, bet galima auginti ir iki 17 cm. Tai ypač retai paplitusi veislė.

‘White wonder’ agurkai padengti balta odele. Pardavėjas nurodo, jog tai yra ankstyva ir derlinga veislė, tinkama auginti atvirame grunte. Vaisiai užauga apie 8–10 cm ilgio, tinka vartoti šviežius, taip pat konservuoti.

Geltonieji

‘Chinese yellow’ veislės agurkai sunokę įgauna geltoną atspalvį, būna ovalios formos. Paskaičius atsiliepimus apie šią veislę, randame, kad ji auginama kaip ir kiti agurkai: su pakankamai saulės, vandens ir maistinių medžiagų. Yra vienas kitas geresnis atsiliepimas, tačiau ne vienas yra apie tai, kad šių agurkų odelė kieta, kartaus skonio, net ragaujant įvairiose augimo stadijose. Sėklos taip pat sunkiai valgomos, nes yra didelės ir kietos, o vienas augintojas parašė, kad net jo vištos šių agurkų nelestų…

‘Heirloom’, arba citrininiai agurkai, – mėgstama amerikiečių veislė jau daugiau kaip šimtmetį. Vaisiai primena citrinas tiek savo dydžiu, forma ir spalva. Pardavėjas nurodo, kad jie yra švelnaus, saldaus skonio, traškios tekstūros, plonos odelės. Juos galima nusiskinti sode ir valgyti šviežius tarsi obuolius, tačiau galima ir marinuoti. 

Iš žurnalo „Rasos“ archyvo

 

Dalintis