Columbus +18,4 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025
Columbus +18,4 °C Mažai debesuota
Šeštadienis, 10 Geg 2025

Agurkai aštriai, agurkai švelniai...

2023/07/23


Juk nebūtina visas marinuotų ar kitaip paruoštų agurkų atsargas žiemai, o ir šiaip kasdienai ruošti pagal tą patį, ištobulintą receptą. Žinoma, taip greičiau, patogiau ir jau iš anksto nusiteiksime, kad patiks. Bet nauji receptai – tai juk nuotykis, ragavimo malonumas, įspūdžiai, puiki tema pašnekesiui prie stalo!

Pikantiški marinuoti agurkėliai

Reikės:

  • 1 kg 5–7 cm ilgio agurkėlių
  • 5 svogūnų
  • 0,5 kg saldžiųjų paprikų
  • 0,5 kg patisonų
  • 5 morkų
  • po saują česnako skiltelių ir krapų stiebų

Marinatui:

  • 1 l vandens
  • 1 l acto
  • 2 šaukštų cukraus
  • 2 šaukštų druskos
  • šaukšto kalendros grūdelių
  • šaukštelio citrinos žievelės gabaliukų (be balto­jo sluoksnio)

Į stiklainius dėti česnako skiltelių, krapų stiebų, agurkų, stambiai supjaustytų patiso­nų, griežinėliais pjaustytų morkų, svogūnų ir paprikų. Iš nurodytų produktų išvirti marinatą ir juo užpilti daržoves. Kaitinti 15–20 min. ir sandariai užsukti.

Agurkų salotos žiemai

Reikės:

  • 4 kg agurkų
  • stiklinės aliejaus
  • 0,5 stiklinės 9 proc. acto
  • 2 šaukštelių cukraus
  • 2 šaukštų druskos
  • krapų, pipirų, lauro lapų

Į puodą sudėti griežinėliais supjaustytus agurkus, prieskonius, suberti druską, cukrų, supilti actą, aliejų ir palaikyti 12 val., paskui pakaitinti iki virimo, nukaisti, sudėti į stiklainius, sandariai užsukti.

Agurkų mišrainė

Reikės:

  • 2 l kubeliais supjaustytų agurkų
  • 2 šaukštų cukraus
  • šaukšto druskos
  • 0,5 šaukšto citrinos rūgšties

Viską sumaišyti, paslėgti ir palaikyti 2 val. Sudėti agurkus į stiklainius, pridengti dangte­liais, kaitinti 85 ºC temperatūroje ir sandariai užsukti.

ĮDOMU!

Pastebėta, kad česnakas ne tik suteikia pi­kantiškesnio skonio ir aromato marinuotiems agurkams, bet ir šiek tiek juos suminkština. Tad jei norisi traškesnių agurkėlių – patartina saikingiau naudoti česnakus.

 

Parengta pagal knygą „Agurkus raugiu, marinuoju, sūdau“, leidėjas UAB „Ūkininko patarėjas“

Asociatyvi 123rf nuotrauka

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis