Ashburn +0,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 28 Sau 2023
Spausdintų leidinių prenumerata
Ashburn +0,1 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 28 Sau 2023

Aktualu artėjant šventėms: kaip išvengti per maistą plintančių ligų

2022/12/03


Apie 90 proc. per maistą plintančių ligų protrūkių Lietuvoje užregistruojama dėl namų sąlygomis netinkamai ir nesaugiai pagaminto maisto. Į maistą patekę plintančių ligų sukėlėjai (bakterijos, virusai) gali rimtai sutrikdyti sveikatą, todėl gaminant maistą namuose labai svarbu vengti kryžminės taršos, laikytis maisto higienos taisyklių.

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) duomenimis Lietuvoje 2021 m. buvo užregistruoti 79 protrūkiai, kilę šeimose (tai sudarė 90,8 % bendro protrūkių skaičiaus), 6 – vaikų lopšeliuose-darželiuose, po vieną protrūkį užregistruota pataisos namuose ir viešojo maitinimo įstaigoje. Susirgo 236 žmonės, iš jų 124 buvo gydomi ligoninėse.

"Netrukus ruošimės didžiosioms metų šventėms, todėl daug laiko praleisime ruošdami vaišes savo virtuvėse. Deja, kartais, nesilaikant svarbiausių maisto saugos principų, vartotojai sunegaluoja suvalgę namuose pagamintų produktų ar patiekalų. Mūsų specialistų duomenimis, dažniausiai namuose pagamintas maistas tampa nesaugus, kai nesilaikoma maisto saugojimo ir transportavimo sąlygų, taip pat kai maistą tvarko sergantis ar bakterijas platinantis asmuo arba nesilaikantis rankų higienos, dažna priežastis – kryžminė tarša. Todėl primename vartotojams, kad laikydamiesi saugaus maisto ruošimo taisyklių išvengsite nemalonių ligų ir nesusigadinsite šventinės nuotaikos“, – sako VMVT Maisto skyriaus vedėja Indrė Stoškuvienė.

VMVT atkreipia dėmesį, kad kryžminė tarša gali atsirasti per nešvarias pjaustymo lenteles ir peilius, neplautas rankas, nekokybiškai išplautus indus, netinkamai laikant neuždengtą maistą šaldymo įrenginyje, nešvarias pašluostes, maisto gamybos įrenginius (mėsmales, mikserius ir pan.), svarstykles ir kt. Taip pat ji gali susidaryti nesaugų maistą nepakankamai gerai apdorojus šiluma, nehigieniškai vykdant pirminį maisto paruošimą, dėl nešvarios maisto tvarkymo aplinkos ir pan. Netinkamas indų ar virtuvės paviršių naudojimas taip pat gali prisidėti prie bakterijų plitimo. Šių mikroorganizmų keliamos rizikos gali padėti išvengti ar ją sumažinti saugus žalios mėsos bei kitų neapdorotų maisto produktų tvarkymas – geras terminis apdorojimas bei geros higienos praktika virtuvėje.

Europos maisto saugos tarnyba (EFSA) pateikia rekomendacijas, kaip užtikrinti namuose tvarkomo maisto saugą. Rekomendacijos parengtos bendradarbiaujant su Pasauline sveikatos organizacija, siekiant šviesti vartotojus, maisto gamintojus apie saugų maisto tvarkymą ir ruošimą.

Nuorodoje, taip pat rasite EFSA parengtą interaktyvią komunikacijos apie per maistą plintančių ligų protrūkius priemonę– informacijos rinkinį (žemėlapį).

 

VMVT pranešimas ir nuotrauka

Susijusios temos – skaitykite: NVSC, VMVT

Dalintis

2023/01/28

Valstybė smūgiuoja veislininkystei – atsikrato įmonių

Veislininkystės įmonių privatizavimą žemdirbių atstovai vadina istorine klaida ir pabrėžia, kad nacionalinę veislininkystę žlugdyti gali tik labai netoliaregiška valdžia. Šioms įmonėms aukciono plaktuku mojavo dar ankstesnės kadencij...
2023/01/28

Braškių pilkojo puvinio sukėlėjo kontrolė eteriniais aliejais

Pastaruoju metu eteriniai aliejai ir ekstraktai tiriami kaip viena iš priemonių, siekiant sumažinti pesticidų naudojimą augalų apsaugos srityje. Alternatyvios priešgrybinės medžiagos yra svarbios ekonominiu atžvilgiu itin žalingų pat...
2023/01/28

Tarptautinį narkotikų gabenimo verslą organizavusiam panevėžiečiui – teismo nuosprendis

Daugiau kaip 300 kg kokaino neteisėtą gabenimą jachta organizavusiam ir beveik 760 kg kanapių dervos pervežimą iš Ispanijos į Rusiją koordinavusiam piliečiui E. M. skirta galutinė 13 metų laisvės atėmimo bausmė.
2023/01/28

Žalumynai ant palangės: nestandartiniai sprendimai

Žalumynų ant palangės galima užsiauginti ir taip, kad jie puoštų namus – tarkim, svogūnų laiškų saldaininėje su akmenukais. Salotoms galima suteikti antrą gyvenimą, o imunitetą sustiprins ir švieži morkų lapeliai.
2023/01/28

Trąšų rinka: ar po sunkių 2022-ųjų galime tikėtis geresnių 2023 metų?

Praėjusieji metai trąšų rinkai buvo sudėtingi. Įtampa dėl kylančių kainų rinkoje buvo jaučiama jau 2021-ųjų pabaigoje. O 2022 m. vasarį, prasidėjus karui Ukrainoje, situacija tapo dramatiška. Agroverslo bendrovės „Agrochema&ldq...
2023/01/28

Lietuviškos simfonijos pradininką primena viena Plungės gatvė

Juozas Žilevičius – vargonininkas, kompozitorius, pedagogas, choro dirigentas, muzikologas, kultūros veikėjas. Simfonija f-moll, kuri buvo parašyta 1919 m., o po kelerių metų atlikta Kaune – laikoma pirmąją lietuviška sim...
2023/01/28

Ūkininkavimas – perspektyvus verslas

„Nepamenu, kiek tada man buvo metų, dar nedaug, tėvų draugų ūkyje padėjau rinkti akmenis. Nusibodo man tas darbas ir nusprendžiau eiti namo, pareikšdama: „Būsiu ūkininkė, bet akmenų nerinksiu. Ūkininke tapau, bet akmenis vis tie...
2023/01/28

Tėvų ir vaikų santykiai: atviri klausimai bei pagarbus klausymasis atrakina ir labai surūdijusią spyną

Kristina su vyru augina 4 vaikus, vyriausiam dabar 16 metų, o jauniausiam – 7-eri. Baigusi finansų mokslus ir ne vienerius metus dirbusi projektų vadove, šiuo metu moteris vis giliau neria į sritį, susijusią su vaikais. Ji antrus metu...
2023/01/28

Pusryčiai – hamletiškas klausimas

Valgyti pusryčius ar nevalgyti? Tokios mintys aplanko bent pusę mūsų ryte. „Pusryčius suvalgyk pats“, – teigia patarlė, o jai pritaria ir šiuolaikinė dietologija. Kai reikia skubiai nuspręsti, ką valgyti, o laikrodis rodo,...