Ashburn +15,8 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024
Ashburn +15,8 °C Dangus giedras
Antradienis, 23 Bal 2024

Ant mūsų stalo – ruduo

2023/11/11


Ruduo – metas, kai požiūris į maistą staiga pasikeičia. Visi nusisuka nuo lengvų, gaivių glotnučių ir ledų, užsimano šviežių pyragų, sausainių su kakava, šiltų sriubų ir troškinių – kai už lango vėsta, reikia kažkaip laikytis! Apie receptus ir idėjas, labiausiai tinkančias rudeniškiems orams, pasakoja maisto tinklaraščio „Skanauk su Aušra“ autorė Aušra Trasauskaitė.

Esate baigusi konditerijos studijas, rašote maisto receptų tinklaraštį. Kas Jums yra maistas? Kaip nepritrūkstate jėgų tiek gaminti? Kur semiatės įkvėpimo?

Mano požiūris į maistą nėra išskirtinis. Man maistas – geros savijautos šaltinis. Stengiuosi laikytis sveikos mitybos principų, bet retkarčiais mėgstu pasilepinti saldumynais ar kitu daug kalorijų turinčiu maistu. Galbūt atrodo, kad daug gaminu, bet iš tiesų pagrindinius patiekalus ar saldumynus gaminu ne kasdien. Dažniausiai tą patį maistą valgau keletą dienų, o saldumynus – kai yra kokia nors proga ir galiu pavaišinti svečius. Man labai svarbu, kad maisto produktų ar pagamintų patiekalų nereikėtų išmesti, todėl visada kruopščiai planuoju savaitės meniu.

Šiais laikais semtis įkvėpimo tikrai lengva, socialiniuose tinkluose kasdien galima rasti vis naujų receptų, idėjų. Visko neįmanoma išbandyti! Mėgstu naujus patiekalus ragauti kavinėse Lietuvoje ir užsienyje. Žinoma, atsiverčiu ir kulinarines knygas, žiūriu garsiausių pasaulio virtuvės šefų nuotolinius kursus.

Gyvendama Suomijoje pradėjote rašyti maisto tinklaraštį. Koks ten ruduo? Kaip jis keičia gyventojų maistą?

Išskirtinai gražus. Ši šalis, kaip ir Lietuva, turi keturis metų laikus. Rudenį būna nemažai saulės, lauke gana šilta, o medžiai nusidažo rudeniškomis spalvomis. Šiuo laikotarpiu suomiai daug laiko praleidžia gamtoje: važiuoja į nacionalinius parkus, miškuose renka rudens gėrybes ar tiesiog laisvą laiką leidžia sodybose.

Rudenį virtuvėse gaminama iš sezoninių daržovių. Vienas populiariausių ingredientų – voveraitės: deda į nesaldžius pyragus, valgo su makaronų patiekalais. Kepa obuolių ar bruknių pyragus. Populiarūs patiekalai iš moliūgų, bulvių, burokėlių, kopūstų.

receptai
Maisto tinklaraščio „Skanauk su Aušra“ autorė Aušra Trasauskaitė.

Suomijos gyventojai naudoja panašius produktus kaip ir lietuviai. Tačiau juos derina ir interpretuoja savaip, šiaurietiškai. Kas Jums labiausiai įsiminė? Ką galite pavadinti atradimu?

Man labai patinka jų tradicinė ruginė duona ruisleipä. Ji gana sausa, kiek rūgštoka. Parduotuvėse pardavinėjama porcijomis. Panašios jau galima rasti ir Lietuvoje. Suomijoje populiarus kardamonas, dažniausiai dedamas į mielinės tešlos kepinius ar kitus saldumynus. Man šiek kiek neįprasta, kad suomių pieno produktų konsistencija, naudojimo būdai kiek skiriasi. Pavyzdžiui, naudoja daug neriebios grietinėlės. Prekybos centruose jos pasirinkimas išties didelis. Jos deda į mėsos kukulių padažą, sriubas, makaronus ir kitus patiekalus. Suomiška varškė yra labiau kreminė, beveik neriebi. Ją valgo su uogiene, kepa pyragus, tortus. Man patinka jų keptas sūris leipäjuusto, tradiciškai valgomas su tekšių uogiene.

Mėgstu ir Karelijos pyragaičius karjalanpiirakka, kurių pagrindas yra iš ruginių miltų, o įdaras gaminamas iš ryžių. Dar viena neįprasta interpretacija – orkaitėje keptas blynas pannukakku. Jis dažniausiai kepamas per visą kepimo skardą, o skonis primena pyragą. Jo kepimą smulkiai esu aprašiusi tinklaraštyje. Blyno tešla: miltai, pienas, kiaušiniai, sviestas, cukrus, kepimo milteliai, – sumaišoma, paliekama pastovėti, o tada kepama kepimo popieriumi išklotame padėkle apie 30 min.

Ruduo – derliaus metas, dėl to prasideda patiekalai iš šviežių daržovių. Kaip manote, kurie yra rudeniškiausi?

Šis metų laikas neatsiejamas nuo patiekalų iš bulvių, moliūgų, kopūstinių daržovių, burokėlių, morkų, grybų. Įvairios sriubos, troškiniai, apkepai visada siejasi su rudeniu.

Šiuo metų laiku mano virtuvėje karaliauja moliūgai. Dažnai gaminu įvairias moliūgų sriubas, troškinius. Mėgstu moliūgų tyrę, kurią naudoju blynams ir vafliams. Koks ruduo be kvapniųjų obuolių, kriaušių ir morkų pyrago!

Ką gamintumėte rudens savaitgaliui, turėdama įkvėpimo ir daug laiko?

Man toks savaitgalis neatsiejamas nuo kepinių, kurių malonus kvapas pasklinda po visus namus. Nežinau, ar kas begali maloniau kvepėti už cinamonines bandeles! Taip pat su mielu noru kepčiau kreminio sūrio pyragą. Pietums gaminčiau indišką vištienos troškinį su indiška plokščia nano duona. Vakarienei pasigaminčiau meksikietišką patiekalą su kukurūzų tarškučiais, kurį valgyčiau žiūrėdama įdomų filmą.

Ką apniukusiu, šaltu ir šlapiu oru mėgsta valgyti Jūsų šeima?

Mano šeima ir kai kurie draugai mėgsta tradicinius, komfortiškus lietuviškus patiekalus. Jie apsidžiaugtų, jeigu pagaminčiau kugelį, iškepčiau kibinų, obuolių pyragą ir varškės sausainių. Tokiu oru labai tiktų valgyti ir picą, makaronus.

Varškės sausainiai

sausainių receptas

(35 sausainiai)

Reikės:

• 250 g birios varškės, geriausia 9 proc. riebumo

• 150 g kambario temperatūros sviesto

• 190 g (1 1/2 stiklinės) kvietinių miltų

• 60 g (1/3 stiklinės) cukraus

• vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus

• žiupsnelio druskos

  1. Šakute varškę pertrinkite, kad būtų vientisesnė. Suberkite apie 2– 3 šaukštus cukraus, vanilinį cukrų. Viską sumaišykite su sviestu iki vientisos masės.
  2. Suberkite miltus. Išminkykite, kol tešla pasidarys tolygi, minkšta, elastinga.
  3. Padėkite į šaldytuvą apie 30–40 min.
  4. Į lėkštutę suberkite cukrų. Tešlą iškočiokite apie 30 × 30 cm. Įspauskite su formele sausainius.
  5. Kiekvieno sausainio viršų atskirai įdėkite į cukrų. Jį galima lengvai paspausti, kad nenubyrėtų.
  6. Sausainius sudėkite ant kepimo popieriumi padengtos skardos. Kepkite 170 °C orkaitėje 15–18 min. ar kol sausainių viršus taps lengvai auksinės spalvos.

Trinta pomidorų sriuba su vištiena

sriubos receptai

Reikės (4 porcijoms):

• 1 kg pomidorų, perpjautų per pusę

• 2 nedidelių morkų, supjaustytų stambiomis juostelėmis

• raudonosios paprikos, supjaustytos į keletą dalių

• raudono svogūno, perpjauto į kelias dalis

• česnako galvutės (apie 4 skiltelių, nupjauti viršų)

• 1/3–1/2 stiklinės neriebios grietinėlės

• saujos bazilikų

• alyvuogių aliejaus

• druskos, juodųjų pipirų

Vištiena

• 500 g vištienos krūtinėlių, perpjautų išilgai į 2–3 dalis

• vištienos prieskonių (naudojau 1,5 šaukštelio „Santa Maria“ prieskonių)

• šaukšto alyvuogių aliejaus

• druskos, juodųjų pipirų

• čiabatos ar kitos šviesios duonos

  1. Į gilų kepimo indą suberkite daržoves, apšlakstykite aliejumi, druska, pipirais. Kepkite 180 °C orkaitėje apie 20 min.
  2. Tuo metu lengvai išmuškite vištienos filė. Apšlakstykite aliejumi, užberkite druskos, pipirų, įtrinkite prieskonius. Palikite marinuotis kambario temperatūroje apie 20 min.
  3. Po 25 min. permaišykite daržoves, perkelkite į orkaitės apačią, į vidurį įdėkite skardą su vištiena. Kepkite apie 18–20 min. viršus–apačia, tada dar keletą minučių pakepkite su ventiliatoriumi, kad apskrustų.
  4. Sriubą kiek atvėsinkite. Išimkite česnaką, išspauskite ar išimkite minkštąją dalį.
  5. Ant daržovių užberkite baziliką ir viską sutrinkite iki vientisos masės. Įpilkite grietinėlės. Įberkite druskos, pipirų.
  6. Išėmę iš orkaitės, apie 5 min. vištieną palikite pastovėti. Tada supjaustykite kubeliais.
  7. Paskrudinkite duoną: keptuvėje apšlakstykite aliejumi duonos kubelius ir pakepkite, kol šiek tiek apskrus.
  8. Sriubą patiekite su vištienos ir duonos gabaliukais.

Morkų pyragas

morkų pyragas, pyrago receptai

Reikės:

• 250 g (2 vidutinio dydžio) morkų

• 3 kiaušinių M dydžio, kambario temperatūros

• 130 g (2/3 stiklinės) rudojo cukraus

• 130 ml (kiek mažiau nei 3/4 stiklinės) neutralaus skonio aliejaus

• 50 g (0,5 stiklinės) graikinių riešutų

• 200 g kvietinių miltų

• 1,5 šaukštelio kepimo miltelių

• šaukštelio plonai nutarkuotos citrinos žievelės (arba apelsino)

• 1,5 šaukštelio cinamono

• 0,5 šaukštelio imbiero

• žiupsnelio druskos

• vanilės ekstrakto

Glajui:

• 100 g kreminio sūrio (naudojau „Philadelphia“)

• 2 šaukštų citrinos sulčių

• 3–4 šaukštų cukraus pudros

  1. Įkaitinkite orkaitę iki 180 °C. Pailgą kepimo formą (25 x 11 cm) išklokite kepimo popieriumi.
  2. Morkas sutarkuokite burokine tarka. Rankomis lengvai nusunkite išsiskyrusias sultis.
  3. Dideliame inde šluotele išplakite kiaušinius, cukrų, vanilės ekstraktą, cinamoną, imbierą. Supilkite aliejų ir viską išplakite.
  4. Suberkite morkas, citrinos žievelę, riešutus. Išmaišykite.
  5. Kitame inde sumaišykite miltus, kepimo miltelius, druską. Juos per kelis kartus suberkite į drėgnų ingredientų mišinį. Išmaišykite mentele iki vientisos masės.
  6. Supilkite į kepimo formą. Kepkite 50–60 min. Įbedus medinį pagaliuką, jis turi būti sausas.
  7. Prieš išimdami, orkaitę išjunkite, atidarykite dureles ir palaikykite joje pyragą dar porą minučių.
  8. Glajui inde sumaišykite iki vientisos masės visus ingredientus. Šaukštu ar silikonine mentele aptepkite atvėsusį pyragą. Po kiek laiko glajus sukietėja.

Suomiškos cinamoninės bandelės

bandelių receptas, bandelės

(14 bandelių)

Reikės:

• 25 g šviežių mielių

• 250 ml pieno

• kiaušinio

• 75 g sviesto

• 450–500 g miltų

• 50 g cukraus

• žiupsnelio vanilinio cukraus

• šaukštelio cinamono

• šaukštelio kardamono

• žiupsnelio druskos

Įdarui:

• 50 g sviesto

• 50 g cukraus

• 1,5 šaukštelio cinamono

• 0,5 šaukštelio kardamono

Apibarstyti:

• kiaušinio plakinio (kiaušinis, išplaktas su šaukštu vandens)

• perlinio cukraus

  1. Pieną pašildykite, kad jis būtų maloniai šiltas. Dideliame inde sutrupinkite mieles, sumaišykite su šaukštu cukraus, miltų. Užpilkite pienu. Išmaišykite, uždenkite lininiu rankšluosčiu ir palikite pastovėti apie 10–15 min. Mielės turi suputoti.
  2. Įmuškite kiaušinį, suberkite cukrų, vanilinį cukrų, druską, cinamoną, kardamoną. Lengvai išmaišykite.
  3. Suberkite 450 g išsijotų miltų, išmaišykite.
  4. Sviestą šiek tiek pašildykite, kad jis taptų minkštas, kreminis ir supilkite į tešlą. Rankomis maišykite tešlą. Kai ji sulips, pradėkite minkyti (jei reikia, įberkite šiek tiek miltų).
  5. Stalviršį pabarstykite miltais. Išimkite tešlą iš indo ir minkykite apie 8 min. Suformuokite rutulį, įdėkite atgal į indą, uždenkite lininiu rankšluosčiu. Laikykite apie 1 val. Tešla turi padvigubėti.
  6. Pakilusią tešlą lengvai paminkykite. Miltais apibarstykite stalviršį ir iškočiokite 70 × 30 cm dydžio gabalą. Mažame indelyje sumaišykite cukrų, cinamoną ir kardamoną. Sviestą šiek tiek pašildykite, kad jis taptų minkštas, kreminis.
  7. Rankomis ar mentele sviestu perbraukite per visą tešlą. Apibarstykite cukraus, cinamono ir kardamono mišiniu.
  8. Tešlą susukite į ritinį, siūle į apačia. Nupjaukite kraštus. Tešlą supjaustykite į 14 trikampių platesniu viršumi. Jį paspauskite pirštais į apačią.
  9. Sudėkite į kepimo popieriumi išklotas dvi kepimo skardas. Uždenkite lininiu rankšluostėliu ir palaikykite apie 15 min.
  10. Orkaitę įkaitinkite iki 220 °C. Bandeles patepkite kiaušinio plakiniu, apibarstykite perliniu cukrumi. Kepkite apie 10–12 min. (kepiau kiekvieną skardą atskirai).

Suomiška lašišos sriuba

lašišos sriuba, sriubos receptai

(4 porcijos)

Reikės:

• 450 g lašišos filė, supjaustytos gabaliukais

• 6 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais

• didelės morkos, supjaustytos

• stiklinės šaldytų žirnelių

• saliero koto, supjaustyto

• 0,5 svogūno, smulkiai supjaustyto

• 2 skiltelių česnakų, susmulkintų

• 200 ml neriebios grietinėlės

• 1 l sultinio

• saujos krapų, susmulkintų

• šaukšto sviesto

• aliejaus kepti

• druskos, pipirų

  1. Puode įkaitinkite aliejų ant vidutinės temperatūros. Suberkite svogūną, morką, salierą, česnaką. Kepinkite dažnai pamaišant apie 7 min. ar kol suminkštės daržovės.
  2. Suberkite bulves, užpilkite sultinį. Kaitinkite iki virimo. Tada sumažinkite temperatūrą iki vidutinės ir virkite, kol bulvės suminkštės.
  3. Suberkite lašišos gabaliukus, žirnelius, supilkite grietinėlę, sviestą. Kaitinkite ant žemos temperatūros apie 4– 5 min.
  4. Suberkite krapus, įberkite druskos, pipirų.

 

Giedrė RYMEIKĖ

Aušros TRASAUSKAITĖS nuotraukos

 

Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis

2024/04/22

Jurginių išvakarėse – žiemos sugrįžimas

Jurginių išvakarėse į Lietuvą sugrįžo žiema. Pirmadienį sniegas, šlapdriba ir lietus maišėsi tarpusavyje, lydimi smarkoko ir šalto vėjo. Mišrūs krituliai nesiliovė iki vakaro. Ūkininkams vėl nemalonus gamtos pok&...
2024/04/22

Mėsa ir paukštiena prekiaujantiems gyventojams supaprastinta pajamų apskaita – tik e. būdu

Valstybinė mokesčių inspekcija (VMI) informuoja, kad individualią veiklą su pažyma ar verslu liudijimu vykdantys gyventojai, kurie turgavietėse ir viešose prekybos vietose prekiauja mėsa, paukštiena ir jų gaminiais, nuo gegužės 1 d. ...
2024/04/22

D. Trumpa: pasitraukus „Fonterrai“ naujo investuotojo „Rokiškio sūris“ neieškos

Iš vienos didžiausių pieno perdirbimo įmonių „Rokiškio sūris“ pasitraukus 10 proc. jos akcijų turėjusiai strateginei investuotojai – didžiausiai pasaulyje pieno eksportuotojai – Naujosios Zelandijos „Fon...
2024/04/22

Vietos maisto produktai – mūsų stiprybė, kurią mokomės įvaldyti

(VDU ŽŪA langas) Gyvename sparčiai kintančiomis išorinės aplinkos sąlygomis. Pokyčius spartina kompleksas priežasčių, tarp kurių – klimato kaita ir neatsinaujinančių išteklių brangimas; geopolitinė aplinka, galinti transformuot...
2024/04/22

Per savaitę pigo nafta ir šoktelėjo elektros energijos kainos

Praėjusią savaitę didmeninės elektros kainos Lietuvoje pakilo net 186,8 proc. – iki 78,6 Eur/MWh, po ankstesnę savaitę fiksuotų rekordiškai žemų kainų – 27,4 Eur/MWh. Elektra brango visame Baltijos jūros regione. Kainų kilimui į...
2024/04/22

Agrarinės aplinkosaugos veiklose dalyvaujantiems ūkininkams trumpėja įsipareigojimų laikotarpis

Žemės ūkio ministerijai patikslinus Lietuvos kaimo plėtros 2014–2020 metų programos priemonės „Agrarinė aplinkosauga ir klimatas“ įgyvendinimo taisykles (AGRO taisyklės), ūkininkams sutrumpintas paskutinių metų įsipareigojimų lai...
2024/04/22

VRK parengė informaciją apie rinkimus ir referendumą lengvai suprantama kalba

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK), siekdama užtikrinti informacijos apie rinkimus sklaidą kiekvienai rinkėjų grupei, parengė ir išleido specialų leidinį supaprastinta kalba (ang. Easy to Read).
2024/04/22

Atskleidė vitamino D ir žarnyno mikrobiotos svarbą atopinio dermatito ir astmos išsivystymui

Alerginės ligos – plačiai paplitusios visame pasaulyje. Jų išsivystymo mechanizmai siejami su genetiniais veiksniais, aplinkos poveikiu, mityba. Šiuo metu daug dėmesio teikiama žarnyno mikroflorai ir vitaminui D. „Vitamin...
2024/04/22

„Galinta“ įmonių grupei – 14,8 mln. eurų injekcija

„Citadele“ bankas ir viena didžiausių grikių kruopų, dribsnių, ryžių bei kitų kruopų gamintojų ir prekybininkių Baltijos šalyse, įmonių grupė „Galinta“, susitarė dėl 14,8 mln. eurų finansavimo. Lėšos  bus...