Esate baigusi konditerijos studijas, rašote maisto receptų tinklaraštį. Kas Jums yra maistas? Kaip nepritrūkstate jėgų tiek gaminti? Kur semiatės įkvėpimo?
Mano požiūris į maistą nėra išskirtinis. Man maistas – geros savijautos šaltinis. Stengiuosi laikytis sveikos mitybos principų, bet retkarčiais mėgstu pasilepinti saldumynais ar kitu daug kalorijų turinčiu maistu. Galbūt atrodo, kad daug gaminu, bet iš tiesų pagrindinius patiekalus ar saldumynus gaminu ne kasdien. Dažniausiai tą patį maistą valgau keletą dienų, o saldumynus – kai yra kokia nors proga ir galiu pavaišinti svečius. Man labai svarbu, kad maisto produktų ar pagamintų patiekalų nereikėtų išmesti, todėl visada kruopščiai planuoju savaitės meniu.
Šiais laikais semtis įkvėpimo tikrai lengva, socialiniuose tinkluose kasdien galima rasti vis naujų receptų, idėjų. Visko neįmanoma išbandyti! Mėgstu naujus patiekalus ragauti kavinėse Lietuvoje ir užsienyje. Žinoma, atsiverčiu ir kulinarines knygas, žiūriu garsiausių pasaulio virtuvės šefų nuotolinius kursus.
Gyvendama Suomijoje pradėjote rašyti maisto tinklaraštį. Koks ten ruduo? Kaip jis keičia gyventojų maistą?
Išskirtinai gražus. Ši šalis, kaip ir Lietuva, turi keturis metų laikus. Rudenį būna nemažai saulės, lauke gana šilta, o medžiai nusidažo rudeniškomis spalvomis. Šiuo laikotarpiu suomiai daug laiko praleidžia gamtoje: važiuoja į nacionalinius parkus, miškuose renka rudens gėrybes ar tiesiog laisvą laiką leidžia sodybose.
Rudenį virtuvėse gaminama iš sezoninių daržovių. Vienas populiariausių ingredientų – voveraitės: deda į nesaldžius pyragus, valgo su makaronų patiekalais. Kepa obuolių ar bruknių pyragus. Populiarūs patiekalai iš moliūgų, bulvių, burokėlių, kopūstų.
Suomijos gyventojai naudoja panašius produktus kaip ir lietuviai. Tačiau juos derina ir interpretuoja savaip, šiaurietiškai. Kas Jums labiausiai įsiminė? Ką galite pavadinti atradimu?
Man labai patinka jų tradicinė ruginė duona ruisleipä. Ji gana sausa, kiek rūgštoka. Parduotuvėse pardavinėjama porcijomis. Panašios jau galima rasti ir Lietuvoje. Suomijoje populiarus kardamonas, dažniausiai dedamas į mielinės tešlos kepinius ar kitus saldumynus. Man šiek kiek neįprasta, kad suomių pieno produktų konsistencija, naudojimo būdai kiek skiriasi. Pavyzdžiui, naudoja daug neriebios grietinėlės. Prekybos centruose jos pasirinkimas išties didelis. Jos deda į mėsos kukulių padažą, sriubas, makaronus ir kitus patiekalus. Suomiška varškė yra labiau kreminė, beveik neriebi. Ją valgo su uogiene, kepa pyragus, tortus. Man patinka jų keptas sūris leipäjuusto, tradiciškai valgomas su tekšių uogiene.
Mėgstu ir Karelijos pyragaičius karjalanpiirakka, kurių pagrindas yra iš ruginių miltų, o įdaras gaminamas iš ryžių. Dar viena neįprasta interpretacija – orkaitėje keptas blynas pannukakku. Jis dažniausiai kepamas per visą kepimo skardą, o skonis primena pyragą. Jo kepimą smulkiai esu aprašiusi tinklaraštyje. Blyno tešla: miltai, pienas, kiaušiniai, sviestas, cukrus, kepimo milteliai, – sumaišoma, paliekama pastovėti, o tada kepama kepimo popieriumi išklotame padėkle apie 30 min.
Ruduo – derliaus metas, dėl to prasideda patiekalai iš šviežių daržovių. Kaip manote, kurie yra rudeniškiausi?
Šis metų laikas neatsiejamas nuo patiekalų iš bulvių, moliūgų, kopūstinių daržovių, burokėlių, morkų, grybų. Įvairios sriubos, troškiniai, apkepai visada siejasi su rudeniu.
Šiuo metų laiku mano virtuvėje karaliauja moliūgai. Dažnai gaminu įvairias moliūgų sriubas, troškinius. Mėgstu moliūgų tyrę, kurią naudoju blynams ir vafliams. Koks ruduo be kvapniųjų obuolių, kriaušių ir morkų pyrago!
Ką gamintumėte rudens savaitgaliui, turėdama įkvėpimo ir daug laiko?
Man toks savaitgalis neatsiejamas nuo kepinių, kurių malonus kvapas pasklinda po visus namus. Nežinau, ar kas begali maloniau kvepėti už cinamonines bandeles! Taip pat su mielu noru kepčiau kreminio sūrio pyragą. Pietums gaminčiau indišką vištienos troškinį su indiška plokščia nano duona. Vakarienei pasigaminčiau meksikietišką patiekalą su kukurūzų tarškučiais, kurį valgyčiau žiūrėdama įdomų filmą.
Ką apniukusiu, šaltu ir šlapiu oru mėgsta valgyti Jūsų šeima?
Mano šeima ir kai kurie draugai mėgsta tradicinius, komfortiškus lietuviškus patiekalus. Jie apsidžiaugtų, jeigu pagaminčiau kugelį, iškepčiau kibinų, obuolių pyragą ir varškės sausainių. Tokiu oru labai tiktų valgyti ir picą, makaronus.
Varškės sausainiai
(35 sausainiai)
Reikės:
• 250 g birios varškės, geriausia 9 proc. riebumo
• 150 g kambario temperatūros sviesto
• 190 g (1 1/2 stiklinės) kvietinių miltų
• 60 g (1/3 stiklinės) cukraus
• vanilės ekstrakto ar vanilinio cukraus
• žiupsnelio druskos
Trinta pomidorų sriuba su vištiena
Reikės (4 porcijoms):
• 1 kg pomidorų, perpjautų per pusę
• 2 nedidelių morkų, supjaustytų stambiomis juostelėmis
• raudonosios paprikos, supjaustytos į keletą dalių
• raudono svogūno, perpjauto į kelias dalis
• česnako galvutės (apie 4 skiltelių, nupjauti viršų)
• 1/3–1/2 stiklinės neriebios grietinėlės
• saujos bazilikų
• alyvuogių aliejaus
• druskos, juodųjų pipirų
Vištiena
• 500 g vištienos krūtinėlių, perpjautų išilgai į 2–3 dalis
• vištienos prieskonių (naudojau 1,5 šaukštelio „Santa Maria“ prieskonių)
• šaukšto alyvuogių aliejaus
• druskos, juodųjų pipirų
• čiabatos ar kitos šviesios duonos
Morkų pyragas
Reikės:
• 250 g (2 vidutinio dydžio) morkų
• 3 kiaušinių M dydžio, kambario temperatūros
• 130 g (2/3 stiklinės) rudojo cukraus
• 130 ml (kiek mažiau nei 3/4 stiklinės) neutralaus skonio aliejaus
• 50 g (0,5 stiklinės) graikinių riešutų
• 200 g kvietinių miltų
• 1,5 šaukštelio kepimo miltelių
• šaukštelio plonai nutarkuotos citrinos žievelės (arba apelsino)
• 1,5 šaukštelio cinamono
• 0,5 šaukštelio imbiero
• žiupsnelio druskos
• vanilės ekstrakto
Glajui:
• 100 g kreminio sūrio (naudojau „Philadelphia“)
• 2 šaukštų citrinos sulčių
• 3–4 šaukštų cukraus pudros
Suomiškos cinamoninės bandelės
(14 bandelių)
Reikės:
• 25 g šviežių mielių
• 250 ml pieno
• kiaušinio
• 75 g sviesto
• 450–500 g miltų
• 50 g cukraus
• žiupsnelio vanilinio cukraus
• šaukštelio cinamono
• šaukštelio kardamono
• žiupsnelio druskos
Įdarui:
• 50 g sviesto
• 50 g cukraus
• 1,5 šaukštelio cinamono
• 0,5 šaukštelio kardamono
Apibarstyti:
• kiaušinio plakinio (kiaušinis, išplaktas su šaukštu vandens)
• perlinio cukraus
Suomiška lašišos sriuba
(4 porcijos)
Reikės:
• 450 g lašišos filė, supjaustytos gabaliukais
• 6 nedidelių bulvių, supjaustytų kubeliais
• didelės morkos, supjaustytos
• stiklinės šaldytų žirnelių
• saliero koto, supjaustyto
• 0,5 svogūno, smulkiai supjaustyto
• 2 skiltelių česnakų, susmulkintų
• 200 ml neriebios grietinėlės
• 1 l sultinio
• saujos krapų, susmulkintų
• šaukšto sviesto
• aliejaus kepti
• druskos, pipirų
Giedrė RYMEIKĖ
Aušros TRASAUSKAITĖS nuotraukos
Žurnalo „Rasos“ archyvo informacija
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.