Ashburn +3,6 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 21 Vas 2024
Ashburn +3,6 °C Mažai debesuota
Trečiadienis, 21 Vas 2024

Ar bandėte užsiauginti anyžiaus?

2023/01/09


Pasak vaistininkės, žolininkės ir vaistažolių augintojos, Jadvygos Balvočiūtės, prieš Kalėdas namai pakvimpa anyžiais. Jo dedame į kepinius, mėsos ir žuvies patiekalus, užplikiname sveikatą stiprinančios arbatos ar kaitiname vyną su aromatingosiomis žvaigždutėmis. Pasirodo, jo užauginti galime ir savo darželio lysvėje.

Vertingi ir kvapnūs vaisiai

Anyžiai – vieni iš seniausių aromatinių, prieskoninių, vaistinių augalų. Paprastasis anyžius (Anisum vulgare), sinonimiškai dar vadinamas anyžine ožiažole (Pimpinella anisum). Tai salierinių (Apiaceae) šeimos vienmetis, žolinis augalas su plunksniškais lapais. Žydi birželį–liepą baltais ar šiek tiek rausvais žiedeliais, sutelktais skėčių formos žiedynuose.

Anyžinės ožiažolės vaisiuose gausu (iki 6 proc.) eterinio aliejaus ir apie 10–20 proc. riebalinio aliejaus. Sudėtyje dar yra sacharidų, baltymų, gleivių, krakmolo, mineralinių druskų ir kitų medžiagų.

Žemaitijos žolininkė Jadvyga Balvočiūtė.

Pasak J. Balvočiūtės, iš anyžinių ožiažolių vaisių gaunamas anyžius, eterinis anyžinio aromato aliejus, plačiai vartojamas konditerijoje, kulinarijoje ir farmacijoje, aromaterapijoje, medicinoje. Pagrindinis eterinio aliejaus komponentas – anetolis (apie 80–90 proc.) nulemia šį išskirtinį, anyžinį aromatą.

Lietuvoje anyžinės ožiažolės auginamos vaistažolių ir prieskoninių augalų darželiuose, jų puošnūs žiedynai pagyvina natūralistinius gėlynus.

Kaip užsiauginti patiems?

Ožiažolės gentyje žinoma apie 150 rūšių. Manoma, kad jos tėvynė – Artimieji Rytai, bet dėl aromatingų vaisių dabar ji auginama daugelyje šalių: Indijoje, Meksikoje, Ispanijoje, Prancūzijoje, Italijoje, Egipte, Turkijoje, Japonijoje, Amerikoje. Galima užsiauginti ir Lietuvoje.

Žolininkė primena, kad mūsų pievose savaime auga balta ir rožine spalva žydinčios vaistažolės – mažoji (P. saxifraga) ir didžioji (P. major) ožiažolės, tačiau jos neturi anyžinei ožiažolei būdingo kvapo.

„Anyžinės ožiažolės mėgsta saulėtą ir atvirą vietą. Gerai auga maisto medžiagų gausioje, purioje, nerūgščioje priesmėlio ar lengvo priemolio dirvoje. Jei dirvožemis mažau derlingas, prieš sėją patręškite 30 g/kv. m kalio ir 20 g fosforo/kv. m trąšomis ir jas įterpkite į dirvą, – pataria augintoja. – Sėklas sėkite balandžio pabaigoje–gegužės pradžioje eilėmis, palikdami 50–60 cm tarpus tarp eilių. Jei sudygtų per tankiai, praretinkite. Sėklos daigios išlieka apie 2 metus, kaip ir daugelio kitų, aromatinius aliejus kaupiančių, augalų.“

Vaistinių augalų sodelyje galite sodinti ir šiltnamyje išaugintus anyžinės ožiažolės daigus, 25x25 cm atstumu, tuomet anksčiau subrandins vaisius. „Tinkamiausi priešsėliai – ankštinės, kaupiamosios daržovės. Augimo metu ravėkite piktžoles, per sausras laistykite“, – paaiškina vaistininkė.

Šie aromatiniai augalai pražysta liepos viduryje ir žydi apie 14–20 dienų. Pasodinus augalus daigais, vaisiai subręsta rugpjūtį, o pasėjus sėklomis – rugsėjo antroje pusėje, priklausomai nuo mereologinių sąlygų.

Puošnūs anyžinės ožiažolės žiedynai pagyvina natūralistinius gėlynus.

Aromatinguosius augalus auginanti pašnekovė pastebėjo, kad lietingą ir vėsų rudenį sėklos nespėja subręsti. Dėl netvirto stiebo, liūtys gali augalus priplakti prie žemės. Todėl norint sulaukti vaisių derliaus, sodinkite išaugintus daigus arba anksčiau sėkite sėklas ir po sėjos lysvę uždenkite daržo plėvele.

„Kai jų stiebeliai pagelsta ir vaisiai pradeda ruduoti, augalus nupjaukite ir paskleiskite ant medžiagos gerai vėdinamoje patalpoje, kad sėklos išdžiūtų ir baigtų bręsti, – pataria J. Balvočiūtė. – Vėliau subrendusius vaisių skėčius patrinkite tarp rankų ir sėklos lengvai išbyrės. Paskui jas išvalykite nuo priemaišų. Sausoje taroje, vėsioje vietoje sandariai laikomi vaisiai nepraranda vaistinių savybių apie trejus metus.

Panaudojimas

Prieskoniams ir maistui. Žolininkė pataria prieskoniams ir vaistinėms arbatoms vartoti anyžinės ožiažolės vaisius, o maistui – apatinius jaunus lapus ir tik pradėjusius žydėti žiedynus, kuriais galite pagardinti salotas, sriubas, sūdant bei marinuojant įvairių rūšių daržoves (kartu su kitais prieskoniais).

Kvapniais vaisiais paskaninkite kalėdinius paplotėlius, sausainius, pyragaičius, įvairius desertus, taip pat naminę duoną, gėrimus. Mažais kiekiais anyžinės ožiažolės dėkite į prieskonių mišinius dešrelėms, troškiniams, įberkite į žuvies patiekalus. Jei norite išgauti stipresnį aromatą, sėklas sumalkite arba sutrinkite.

Anyžiniai paplotėliai. Suplakite 3 kiaušinius su 250 g cukraus. Įberkite 250 g miltų, truputį druskos ir pagal skonį anyžinės ožiažolės vaisių miltelių. Iš paruoštos tešlos formuokite mažus pyragėlius ant konditeriniu popieriumi išklotos ar riebalais išteptos kepimo skardos. Kepkite orkaitėje 150–160 ºC temperatūroje, apie 20–30 min.

Anyžinė ožiažolė patiekalams ir gėrimams suteikia išskritinio skonio.

Liaudies medicinoje. Vaistininkės teigimu, anyžinė ožiažolė tinka kosuliui gydyti, uždegimams slopinti, skrepliams pasišalinti, norint atsipalaiduoti. Išgėrus anyžinių ožiažolių arbatos, skalaujant burną ar pakramčius sėklų, anyžių aliejuje esantis lakusis junginys anetolis išsiskiria per kvėpavimo takų gleivinę, dirgindamas bronchų plaukelius ir skatina bronchų skysčių sekreciją, nes skystina gleives ir slopina dirginimą.

Vaisiai skatina tulžies išsiskyrimą ir virškinimą, mažina vidurių putimą. Sunkiai virškinami riebūs patiekalai tampa lengviau įsisavinami. Todėl Rytų šalyse yra paprotys pavalgius pakramtyti anyžinės ožiažolės sėklų. Maitinančioms motinoms anyžinė ožiažolė skatina pieno išsiskytimą. Plikant arbatą, žolininkė pataria penktadalį arbatinio šaukštelio maltų anyžinės ožiažolės sėklų užpilti stikline beveik verdančio vandens ir uždengus truputį palaikyti. Arbatą gerti karštą.

ATSARGIAI. Nevartoti esant alergijai anyžiams ir kitiems skėtinių šeimos augalams.

Atbaidančios savybės. Dėl vertingų aromatinių savybių šių augalų nepuola kenkėjai ir ligos, o žalia lapija ir sėklos atbaido muses, uodus. Tinka naikinti parazitus – blakes, utėles, blusas.

Pritraukiančios savybės. Žydintys augalai privilioja bites. Tinka žuvų masalams ruošti, pavyzdžiui, įminkant į tešlą arba įpilant užpilo vietoje vandens.

Tikrieji žvaigždanyžiai

J. Balvočiūtė sako, kad anyžių aromatu pasižymi ir tikrasis žvaigždanyžis (Illicium vertum) – 1–1,5 m aukščio visžalis medelis ar krūmas, nors jis visiškai negiminingas anyžinei ožiažolei. Dėl anetolio chemine sudėtimi artimi anyžinės ožiažolės ir pankolių aliejui. Jų vaisiuose eterinio aliejaus kelis kartus daugiau nei minėtuose augaluose.

Skonis saldžiai kartus, kvepia anyžiais, tik kvapas daug intensyvesnis, subtilesnis.

Anyžinės ožiažolės ir tikrojo žvaigždanyžio vaisiai.

Vaisiai nuo medžio nurenkami dar kiek nesunokę, nes pernokę atsidaro ir išbarsto sėklas. Jie yra aštuonkampės žvaigždės formos. Kiekvienas žvaigždės spindulys yra kapsulė, kurioje įsitisiusi žvilganti pailga ruda sėkla, mažiau aromatinga nei pats vaisius.

Tikrieji žvaigždanykščiai plačiai auginami Indijoje, Kinijoje, Japonijoje, Vietname, Kambodžoje, Filipinuose ir Antilų salose.

Lietuvoje galima auginti kaip kambarinius augalus vazonuose, o vasarą lauke parinkti šiltesnę užuovėją. Žiemai reikia paieškoti šviesios ir vėsios patalpos.

„Rasų“ korespondentė Rūta ANTANAITIENĖ

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/02/20

Ministerijoje – teisės aktų kaitaliojimo karštligė

Žemės ūkio ministerija (ŽŪM) ir jos vadovai gyvena savo sukurtų klaidų karalystėje, aukšta tvora atsitvėrę nuo žemdirbių bendruomenės, jų veiklos metoduose nėra nuoseklumo, tad rezultatai netenkina nei ūkininkijos, nei savivaldybių administ...
2024/02/20

Gyvūnus šunimis pjudę asmenys nuteisti pagrįstai

Lietuvos Aukščiausiasis Teismas vasario 20 d. priėmė nutartį baudžiamojoje byloje, kurioje asmenys apeliacinės instancijos teismo nuosprendžiu pagal Lietuvos Respublikos baudžiamojo kodekso (BK) 310 straipsnio 1 dalį nuteisti baudos bausmėm...
2024/02/20

Lucasas: ryškėja pavojingi Europos nesutarimai dėl gynybos

Europos požiūris į riziką skiriasi. „Gyvenk laisvas arba mirk“ grupės atstovai mano, kad rizikuoti patekti į vergiją Rusijos valdžioje yra daug blogiau už mirtį. Jie kovos už savo laisvę ir suverenitetą, kad ir kas benutiktų. Jų prie&s...
2024/02/20

Elektros kaina biržoje sumažėjo – tokia buvo pernai gegužę

Per šių metų vasario du pirmuosius dešimtadienius vidutinė elektros energijos kaina buvo 0,078 Eur/kWh be PVM, o tai 33 proc. mažiau už sausio mėnesio vidutinę kainą, kuri siekė 0,117 Eur/kWh be PVM. „Nord Pool“ biržoje v...
2024/02/20

Kooperatyvų nariams – papildomas priedas už pieninę karvę

Žemės ūkio ministerija, siekdama paskatinti pieno gamintojus kooperuotis, pripažintų kooperatyvų nariams numatė skirti papildomą 30 eurų siekiantį priedą už pieninę karvę.
2024/02/20

Triukšmas dėl žemės mokesčio

Lazdijuose vyksta karšti debatai. Visos aistros – dėl žemės mokesčio dydžio, kuris gerokai išaugo. Pernai rajono ūkininkai sumokėjo dvigubai ar net trigubai didesnį žemės mokestį nei užpernai. Ir šiemet neapsikentė: reik...
2024/02/20

Prezidentas pasirašė įstatymo pataisas, ištaisančias akcizų politikos klaidas

Lietuvos Respublikos Prezidentas Gitanas Nausėda pasirašė Seimo neeilinėje sesijoje priimtas Akcizų įstatymo pataisas dėl sumažinto akcizo suskystintoms naftos dujoms ir dujiniams angliavandeniliams, taip pat dėl žymėto dyzelino naudojimo t...
2024/02/20

Atnaujinti žemės našumo balų duomenys

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) informuoja apie atnaujintus žemės našumo balų duomenis. Vidutinis žemės našumo balas viršija 39.
2024/02/20

Nematomas frontas: epidemijos 1918–1920 m.

Minėdami Vasario 16-ąją, pirmiausia prisimename diplomatines Lietuvos signatarų ir kariuomenes kovas dėl Lietuvos nepriklausomybės. Tačiau tuo laikotarpiu nematomame fronte vyko ir kitokia kova. Daugiau nei po šimto metų mums ir vėl teko ja...