Ashburn +21,8 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024
Ashburn +21,8 °C Mažai debesuota
Ketvirtadienis, 23 Geg 2024

Glotnus glotnučių pasaulis

2023/12/27


Tai gana naujoviškas pasaulis, bet kas gi nemėgsta šio minkšto, tiršto, aksominio gėrimo iš uogų, vaisių ar daržovių, praturtinto pienu, sultimis, riešutais, žaliąja arbata?! Neperdėsime sakydami, kad visi, bent kartą gyvenime paragavę švelnų ir gaivų glotnutį, pamėgsta jį, juolab, kad ne tik paprasta pagaminti, bet ir sumaišyti galima būtent iš tų produktų, kurie reikalingi arba patinka tik jums.

Ar glotnutis ꞊ kokteilis?

Ir taip, ir ne. Nors dauguma, žinoma, glotnutį laiko kokteiliu, taigi gėrimu, mitybos specialistai įsitikinę, kad iš kieto maisto pagamintas kokteilis pirmiausia yra maistas. Jei galvojate, kad ir vienas, ir kitas yra maišymo rezultatas, esate teisūs, bet pažvelgę atidžiau, atrasite ir nemažai skirtumų.

Nors glotnutis yra kokteilis, ne kiekvienas kokteilis yra glotnutis. Glotnutis – tai šaltas kokteilis, gaminamas iš trintų uogų, vaisių, daržovių. Atsižvelgiant į recepto ypatybes, kompozicija gali būti įvairiai papildyta: augaliniu arba gyvūniniu pienu arba jų produktais; medumi arba džiovintais vaisiais; avižiniais arba kitokiais grūdų dribsniais; natūraliu riešutų sviestu, chia ar linų sėmenimis, kitais ingredientais, galinčiais suteikti maistinės vertės arba pagerinti skonį.

Glotnutis yra gana tirštas, sunkiai geriamas per šiaudelį – dažniau valgomas šaukšteliu ir savo konsistencija net gali būti lyginamas su bulvių koše. Be to, jis pristatomas kaip vitaminų turtingas patiekalas, itin naudingas žmogaus organizmo ir jo sistemų veiklai – todėl toks populiarus tarp sportininkų ir besilaikančiųjų sveikos gyvensenos.

Gaminimo procese naudojamas ne tik minkštimas, bet ir vaisiaus žievelė, net sėklos. Pastebėtina, kad šis patiekalas nėra saldinamas cukrumi ar dirbtiniais saldikliais. Gėrimo spalva sodri ir ryški, skonis rūgštesnis.

Elžbieta Monkevič
Elžbieta Monkevič

Kokteilis iš esmės yra skirtingų komponentų mišinys, o jo konsistencija skystesnė ir lengvesnė nei glotnučio. Sudėtyje yra tokių ingredientų, kaip ledai, saldūs vaisiai ir uogos, aromatizuoti sirupai, kava, arbata, kakava, gaivieji gėrimai ir įvairūs priedai – juk kulinarijos žinovų fantazijai nėra ribų.

Paprastai kokteilyje yra daug cukraus ir nemažai riebalų. Jis negali būti laikomas alternatyva visaverčiam užkandžiui, tai – desertas. Užtat glotnutis kartais gali tapti net ir svarbaus patiekalo pakaitalu. Jie aktualūs tiems, kurie rūpinasi figūra ar laikosi specialios dietos, pavyzdžiui, padedančios atsikratyti antsvorio, be to, labai paprasta sukurti glotnučių tiems, kas netoleruoja laktozės. Jame paprastai yra daug naudingų angliavandenių ir mažai riebalų. Gaminimo būdas nors ir panašus kaip kokteilio, bet yra ir skirtumų – glotnučiams prireiks smulkintuvo arba kokteilinės, o kokteiliams, net tik kokteilinės, bet ir sulčiaspaudės, „šeikerio“. Taigi pagrindiniai skirtumai – sudėtis, ingredientų maišymo procesas, energetinė nauda.

Svarbiausia glotnučių savybė – konsistencija: visada vienalytė, tiršta ir kreminė. Ši sąvoka įtraukta net į gėrimo pavadinimą: angliškas žodis smoothie kilęs iš būdvardžio smooth, reiškiančio „glotnus“.

Smoothie formulė

Bet kurio sveiko kokteilio pagrindas yra skystis. Gali būti ir paprasčiausias vanduo. Tačiau jis turi ir vieną didelį trūkumą – gėrimui nesuteikia nei spalvos, nei skonio, nei ypatingos naudos. Kaip skystis puikiai tinka augalinis pienas – migdolų arba kokosų. O į kokteilinę įbėrę išmirkytų riešutų ar sėklų, įpylę vandens, pagaminsite naminio augalinio gėrimo.

Beje, kokteilio pagrindą galima gaminti ir iš grūdų. Avižinius dribsnius ar kvinoją sumaišykite su vandeniu, kuriame yra nepakeičiamų aminorūgščių. Kai po ranka nėra vaisių ar uogų, puikiai tinka sultys. Kitas variantas – bet kokia arbata, išskyrus juodąją. Pavyzdžiui, žalia, balta, karkade, žolelių ar matcha, kuri taip pat yra supermaistas. Kitas neįprastas pagrindas – kokosų vanduo, kuriame gausu kalio, reguliuojančio rūgščių ir šarmų pusiausvyrą bei širdies veiklą.

Tropikinis glotnutis

glotnučiai

Reikės:

  • apelsino
  • mango (arba obuolio)
  • banano
  • 200 ml kokosų pienо
  • filtruoto vandens konsistencijai sureguliuoti

Nulupkite bananą ir mangą, supjaustykite vidutinio dydžio gabalėliais, sudėkite į plastikinį maišelį arba sandarų indą ir užšaldykite kelioms valandoms arba per naktį.

Nulupkite apelsiną, supjaustykite griežinėliais, išimkite sėklas. Jei mangą keisite obuoliu, jo nešaldykite, bet išpjaukite šerdį ir taip pat supjaustykite dideliais gabalėliais.

Sudėkite visus ingredientus į trintuvą ir plakite iki vientisos masės. Jei maišytuvas nėra labai galingas, pradėkite mažu greičiu ir palaipsniui jį didinkite.

Daržovės. Agurkai, salierai, cukinijos, morkos, kopūstai, špinatai ir pankoliai puikiai tinka glotnučiams. Tačiau tokius ingredientus, kaip, tarkime, burokėliai, reikia matuoti juvelyriškai – jei įdėsite keliais gramais daugiau, jie „užmuš“ kitų elementų skonį. Bene pati svarbiausia dalis yra žalumynai, kurių dažnai suvalgome per mažai. Tačiau glotnučiai yra pats efektyviausias ir skaniausias būdas užpildyti šią spragą. Įdėti didžiulę saują bet kokių salotų – skanaudami to nepajusite. Net gražgarstes galima „pririšti“ – išbandykite su mangu, obuoliu ir šlakeliu citrinos sulčių.

Prieskoniai. Kas atsisakys saldaus cinamono poskonio, vanilės ankšties aromato ar malonaus imbiero aštrumo? Tiesa, yra prieskonių, kurių į kokteilį gera įdėti tik truputį. Pavyzdžiui, kartoko skonio muskato riešutas, specifinė ciberžolė ir gvazdikėliai. Bet naudodami šiuos prieskonius, pasigaminsite gėrimą, kuris sustiprins imuninę sistemą ir sumažins vidinių uždegimų riziką.

Ir galiausiai bet kurį sveiką kokteilį galite praturtinti supermaistu. Tai nebūtinai turi būti egzotiški ingredientai – acai uogos, Peru maca milteliai ar dar kažkas negirdėto. Pavyzdžiui, natūralūs kakavos milteliai, avokadai, graikiniai riešutai yra maisto produktai, kuriuose daug vitaminų, mineralų ir antioksidantų. Taip pat linų, judros ar chia sėklos, kurios dabar parduodamos kone kiekviename prekybos centre.

Detoksikuojantis žaliai raudonas glotnutis

glotnučiai

Šiame neįprastame kokteilyje gali būti du originalūs ingredientai – gvazdikėliai ir šviežias rozmarinas. Gvazdikėliai yra vienas stipriausių priešuždegiminių prieskonių. Rozmarinuose yra antioksidantų ir antimikrobinių bei priešuždegiminių junginių. Dedami ir špinatai, kuriuose yra daug vitamino K, padedančio krešėti kraujui.

Reikės:

  • 600 g šaldytų šilauogių
  • banano
  • 40 g špinatų
  • 2 kivių
  • kelių rozmarino lapelių
  • 6 datulių
  • 2 gvazdikėlių
  • filtruoto vandens konsistencijai sureguliuoti
  • chia sėklų pabarstyti

Nulupkite bananą ir kivius, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, sudėkite į plastikinį maišelį arba sandarų indą su užtrauktuku ir užšaldykite kelioms valandoms arba per naktį.

Špinatus ir rozmarinus nuplaukite ir nusausinkite. Iš datulių išimkite kauliukus ir supjaustykite mažais gabalėliais. Džiovintus vaisius galite iš anksto mirkyti 1–2 valandas, kad jie suminkštėtų.

Pusę banano ir kivio kiekio sutrinkite trintuvu su šilauogėmis ir gvazdikėliais, o kitą pusę – su likusiais ingredientais. Puodelius pripildykite sluoksniuodami, pagardinkite chia sėklomis.

Braškinis kokteilis

glotnučiai

Reikės:

  • 2 bananų
  • 400 ml kokosų pieno
  • 150 g braškių
  • žiupsnio grustų juodųjų pipirų
  • granolos, kokosų drožlių ar kitokių pabarstų
  • braškių papuošti

Nulupkite bananą, nuimkite braškių žiedkočius, supjaustykite vidutinio dydžio griežinėliais, sudėkite į plastikinį maišelį arba sandarų indą ir užšaldykite kelioms valandoms arba per naktį.

Sudėkite visus ingredientus į kokteilinę ir viską sutrinkite. Supilstykite į stiklines. Pabarstykite granola, puoškite braškėmis.

 

 

Instagramo paskyros @elzbieta.mon kūrėja Elžbieta MONKEVIČ

 

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2024/05/23

Ne medžioklės sezono vilkams nebūna

Gyvenimas sukasi nenutrūkstamu ratu – ūkininkai augina gyvulius, o vilkai, pasitaikius progai, juos pjauna. To negali sustabdyti nei padidintos medžioklės kvotos, nei probleminių vilkų paėmimas iš gamtos, nei elektrinės tvoros. Pasitv...
2024/05/23

Augalams vien šilumos ir drėgmės neužtenka

Pastaruoju metu daug kalbama apie labai gerą žiemkenčių būklę, ypač žieminiai rapsai alsuoja produktyvumu. Tačiau daugybė tarpusavyje susipynusių pokyčių ir veiksnių kelia naujas rizikas ir tam tikrą netikrumą. Šiuolaikinis žemės ūkis susid...
2024/05/23

171 Lietuvos įmonė gaus į 11,3 mln. eurų ES finansavimo savo eksporto galimybių gerinimui

Produkcijos pristatymui užsienio parodose ir eksportui skirtų produktų bei paslaugų sertifikavimui labai mažos, mažos ir vidutinės Vidurio bei vakarų Lietuvos įmonės siekė gauti daugiau nei 20,2 mln. eurų finansavimą. Pagal Inovacijų agentūros pas...
2024/05/23

Įprasmintas devynių kaimų atminimas

Kupiškis („Kupiškėnų mintys“). Gegužės 18 dieną neeilinis susitikimas surengtas Antašavos parapijoje. Čia rinkosi Daršiškių ir dar aštuonių aplinkinių gyvybingų ir išnykusių kaimų gyvent...
2024/05/23

Paviršinio vandens telkinių pakrančių, melioracijos griovių apsaugos juostų deklaravimas pagal 4 GAAB standartą

Žemės ūkio duomenų centras (ŽŪDC) atkreipia dėmesį, kad 2024 m. gegužės 7 d. įsigaliojo Žemės ūkio naudmenų geros agrarinės ir aplinkosaugos būklės reikalavimų, taikomų nuo 2023 metų, aprašo pakeitimas.
2024/05/23

Daržovės kibiruose: kompaktiška ir patogu

Kai kurie daržininkai bent dalį daržovių augina ne lysvėse, bet kibiruose. Juose be vargo auga pomidorai, agurkai, paprikos, braškės. Ar tikrai toks sprendimas turi pranašumų? Kokių?
2024/05/23

Šerbeto upės ir visiškai sunaikinti sodai Lenkijoje. Ar sulauksime to ir Lietuvoje?

Praėjusį sekmadienį vos per 15 minučių kruša soduose sunaikino absoliučiai visą šių metų derlių, tačiau jos pasekmės vaismedžiams bus juntamos dar kokius dvejus metus. Tai – tikras Armagedonas, sako už galvų susiėmę Lenkijos so...
2024/05/23

Europos tamsiąją medunešę bitę siūloma įrašyti į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą

Lietuvos raudonosios knygos komisija siūlo įrašyti Europos tamsiąją medunešę bitę (Apis mellifera mellifera) į Saugomų gyvūnų, augalų ir grybų rūšių sąrašą, kitaip vadinamą Lietuvos raudonąja knyga.
2024/05/23

Seime – idėja gaminantiems vartotojams leisti pertekline elektra aprūpinti šeimos narius

Grupė Seimo narių siūlo liberalizuoti gaminančių vartotojų pagamintos perteklinės elektros pardavimą. Nuo 2025 metų sausio siūloma gaminantiems vartotojams leisti tokią elektrą skirti šeimos nariams – tėvams, vaikams, broliams, s...