Ashburn +14,9 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 1 Spa 2023
Ashburn +14,9 °C Dangus giedras
Sekmadienis, 1 Spa 2023

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Ar žinote, kokios spalvos morkos labiau tiktų jums?

2023/05/31


Nors lėtais žingsneliais, nors pamažu, bet didėja lietuvių susidomėjimas netradicinių spalvų ir formų morkomis. Kuo skirtinga jų biocheminė sudėtis, teiravomės mokslininkų. Jas auginti pabandę daržininkai kol kas iš džiaugsmo neploja, ypač tie, kurie mėgino jų pasiūlyti pirkėjams turgeliuose. Vis dėlto norintiems paįvairinti vaizdą ir skonius ant stalo, verta pasidairyti vizualiai išskirtinų morkų, ypač jeigu trokštate nustebinti vaikus.

Žodis mokslininkams

Pirmas klausimas, kuris gali kilti susidomėjusiesiems kitokiomis morkomis: kuo jos vertingos ir skirtingos? To teiravomės LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės instituto Biochemijos ir technologijos laboratorijos vedėjo dr. Jono Viškelio ir mokslininkės dr. Dalios Urbonavičienės. Pateikiame jų komentarą šiuo klausimu:

„Morkos yra viena iš populiariausių daržovių visame pasaulyje ir dėl maistinės vertės priskiriamos prie dažniausiai auginamų kultūrų. Morkose ir jų gaminiuose yra daug biologiškai aktyvių junginių (karotenoidų, mineralinių medžiagų, vitaminų, maistinių skaidulų ir kt.), kurie naudingi žmogaus sveikatai.

Įprastai mūsų, europiečių, mityboje dominuoja morkos oranžinėmis šaknimis, tačiau Amerikoje ir Europoje atsirado naujų veislių, išskirtinų geltonomis, raudonomis ar violetinėmis šaknimis. Tyrimais įrodyta, kad morkų šakniavaisių spalvą sąlygoja biologiškai aktyvios medžiagos.“

Mokslininkų pastebėjimu, nors karotenoidų kiekis morkų genotipuose labai skiriasi, paprastai oranžinėse morkose yra daug α- ir β-karoteno; geltonose esama liuteino, raudoną spalvą lemia likopenas, o purpurinėms šaknims būdingos fenolinės medžiagos, daugiausia antocianinai. Taigi morkų violetinės spalvos šakniavaisiai pasižymi didesniu kiekiu fenolinių junginių (tarp jų ir antocianinai), tuo pačiu ir antioksidaciniu aktyvumu.

Švelnaus skonio geltonosios morkos.

Mokslinėje literatūroje pateikiamuose tyrinėjimuose yra įrodytas teigiamas polifenolių poveikis imunitetui, nauda vėžio prevencijai. Moksliniai tyrimai nurodo, kad fenolinių junginių vartojimas profilaktiškai gali sulėtinti pirmalaikio senėjimo procesus, širdies ir kraujagyslių bei galvos smegenų neurodegeneracinių ligų, tokių kaip Parkinsono, Alzheimerio ligos, požymių atsiradimą. Polifenoliai taip pat gali padėti sumažinti kvėpavimo takų infekcijų riziką. Būtent fenolinės rūgštys (chlorogeno rūgštis, ferulo ir kt.) kaupiasi ir mažyčių morkų šaknyse. Šie junginiai sudaro apie 80 proc. visų fenolinių junginių kiekio morkų šaknyse.

„Antocianinai yra natūralūs pigmentai, kuriuos rekomenduojama profilaktiškai vartoti dėl teigiamo poveikio sveikatai. Tai unikalios medžiagos, suteikiančios augalams nuo mėlynos iki violetinės spalvos“, – atkreipė dėmesį instituto mokslininkai.

Morkų biocheminė sudėtis priklauso nuo auginimo sąlygų. Specialistai pripažino, kad vertėtų plačiau ištirti skirtingų spalvų morkų veislių, auginamų Lietuvos agroklimatinėmis sąlygomis, biocheminę sudėtį.

Tinka ne viskam

Viena pirmųjų Lietuvoje spalvotas morkas pradėjo auginti Plungės rajono Paežerės kaimo gyventoja Rasutė Batavičienė:

„Palyginus su įprastomis, nesunku pastebėti šiokį tokį violetinių morkų aitrumą, vos pikantišką poskonį. Pirmas pojūtis – tarsi šiek tiek karstelėjusių salotų. Virtos jos neestetiškos, nes praranda spalvą. Tačiau šviežių salotų vaizdą ir skonį tikrai pagyvina, – pliusus ir minusus vardijo pašnekovė. – Šviesios, gelsvos morkos daugeliui asocijuojasi su pašarinėmis (ta klišė išlikusi nuo tarybinių laikų). Vis dėlto baltas ir gelsvas morkas vertinu dėl gero, – labai gero, švelnaus skonio.“

‘Purple Sun H’ – plungiškės išbandyta violetinių morkų veislė. Tai ankstyvas, derlingas, atsparus ligoms hibridas. Jį galima auginti ir rudens derliui ar dar ilgiau laikyti – tuomet sėklos turėtų būti sėjamos nuo gegužės 20 dienos iki birželio 10 dienos. Šakniavaisiai siekia 25–30 cm ilgio, saldūs, aromatingi. Juose yra natūralaus pigmento antocianino, todėl ir vidus, ir išorė violetinės spalvos. Šios morkos daugiausia vartojamos šviežios, tinka salotoms, sultims gaminti.

Tamsiai violetinės grožybės.

Lietuvoje įvairių spalvų morkų sėklos pardavinėjamos ir rinkiniais. Štai keletas įvairių spalvų morkų veislių, pamėgtų užsienyje: ‘Purple Elite F1’ (violetinės su geltona šerdimi), ‘Rubyprince F1’ (raudonos išorėje ir viduje), ‘Cream Pak F1’ (kremiškai geltonos), ‘Creme de Lite F1’ (kremiškai baltos), ‘Snow Man F1’ (ryškiai baltos), ‘Yellow Bunch F1’ (geltonos).

Rutulinis atradimas

Vaikams palepinti plungiškė augintoja R. Batavičienė kviečia pasėti apvalios formos morkas ‘Rondo’: jos mažiesiems įdomios ne tik dėl kitokios išvaizdos, bet ir dėl saldesnio skonio. Tiesa, R. Batavičienė pastebėjusi, kad joms skusti tinka nebent pramoninė skutamoji, o vaikams dažniausiai tekdavo jas paprasčiausiai nulupti peiliuku.

Apvaliosios ‘Rondo’

Tęsiant apvalių morkyčių temą, galima pastebėti, kad ‘Rondo’ vegetacijos laikotarpis trunka 73–78 dienas nuo sėjos. Šakniavaisiai oranžiniai, apvalūs, net ir iškilę į paviršių nelinkę pažaliuoti, atsparūs trūkinėjimui, saldūs. Jų šerdis išskirtinai nedidelė. Auginama šviežiam vartojimui, perdirbimui, labai tinka šaldyti. Apvalius šakniavaisius galima nepjaustytus konservuoti kartu su kitomis daržovėmis.

Saldžiosios paryžietiškos morkytės

Skaitinėdami užsienio literatūrą, užkliūvame už vadinamųjų paryžietiškų oranžinių morkyčių: jos irgi nedidukės, trumpos, ypač mėgstamos vaikų, tik ne visų forma apvali, kai kurios labiau ovalios ir kiek smailėjančios. Tarp tokių veislių rikiuojasi ‘Parisian Rondo’, ‘Mercado de Paris’, ‘Paris Ball’, ‘Round French’, ‘Round Paris Market’...

Vaikiškos morkos ‘Paryžiaus paveldas’.

Kaip daugeliui žinoma, prancūzai yra saldaus skonio mėgėjai. Paryžietiškos morkos tarp užsienio virėjų labai vertinamos dėl natūralaus „kūdikiškos morkos“ dydžio ir būtent ryškaus saldumo. Šias apvalainas morkytes daržininkai labai mėgsta, nes dėl trumpų šaknų ir mažesnės lapijos jos puikiai auga sunkesnėse molingose ​​dirvose, todėl tinka beveik bet kokiai vietai įvairiuose soduose – nuo ​​tradicinių žemėje įrengtų pakeltų lysvių iki nedidelių konteinerių, vazonų.

 

123rf nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/01

Ištikus insultui tėra vienintelė auksinė valanda

„Paskaičiuota, kad per kiekvieną uždelstą minutę iki krešulio pašalinimo ar ištirpdymo žūsta 2 mln. neuronų. Tad svarbi kiekviena minutė. Mūsų Insulto gydymo centre atliekami insulto simuliacijos mokymai padeda tobulėti ...
2023/10/01

D. Tuskas: antivyriausybiniame mitinge Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių

Varšuva, spalio 1 d. (AFP-BNS). Lenkijos opozicijos lyderis Donaldas Tuskas, sekmadienį kreipdamasis į minią sostinės centre, sakė, kad į antivyriausybinį mitingą Varšuvoje susirinko šimtai tūkstančių žmonių.
2023/10/01

Kokybiškiausios jautienos receptas – ūkininkų patirtis plius mokslo inovacijos

Skanaudamas sultingą jautienos kepsnį retas šios rūšies mėsos mėgėjas susimąsto, kiek daug ne tik žmogaus darbo, bet ir mokslo žinių tuo metu yra jo lėkštėje. Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijoje (VDU ŽŪA) veik...
2023/10/01

Šv. Juozapo globos namuose išskirtinius patiekalus ruošia žinomas virtuvės šefas

Panevėžys (JP.lt). Itališka lazanija, troškinta jautiena, kepta kalakuto filė, įvairūs padažai, bulvių košė su natūraliu pienu ir sviestu, špinatų sriuba, salotos, cepelinai, naminė gira – štai tokiais ir k...
2023/10/01

Apžiūrėkime rūsius: ar tikrai bulvės saugios?

Laukuose daugiausia liko tik šalnų nebijančios daržovės, likusios jau baigiamos krauti sandėliuose, kur ir liks žiemoti. Vis tik apsaugotos nuo šalčių ne visada daržovės ilgesnį laiką išlieka sveikos. Pavyzdžiui, bulves gali p...
2023/10/01

Vaisių, daržovių bei pieno produktų vartojimas skatinamas jau šešerius metus

Kiekvienais metais vis daugiau ugdymo įstaigų įsitraukia į Programos „Vaisių ir daržovių bei pieno ir pieno produktų vartojimo skatinimo vaikų ugdymo įstaigose“ veiklas. Vis daugiau vaisių ir daržovių, pieno ir pieno produktų vaikai su...
2023/10/01

Po atnaujinimo visuomenei atidaromas Pašilių stumbrynas

Valstybinių miškų urėdijos (VMU) Panevėžio regioninis padalinys spalio 2 d. 12 val. visuomenę kviečia kartu atverti atnaujinto Pašilių stumbryno vartus ir išrinkti vardus dviem šiemet pasaulį išvydusiems stumbriu...
2023/10/01

Tyrimas: gyventojai aiškiau atpažįsta finansinius sukčius

Su įvairiais sukčiavimo atvejais susiduria daugiau nei 9 iš 10 Lietuvos gyventojų, nemaža dalis jų atpažįsta ir dažniausiai pasitaikančias finansinio sukčiavimo apraiškas. Tokius rezultatus atskleidžia šių metų rugsėjį Pinigų ...
2023/10/01

LAMMC prisideda prie sorų metų misijos

Jungtinių Tautų Generalinė Asamblėja 2023 metus paskelbė tarptautiniais sorų metais. Siekiama atkreipti dėmesį į sorų naudą mitybai bei sveikatai ir jų tinkamumą augti nepalankiomis ir kintančio klimato sąlygomis. Skatinama tvari sorų gamyba, kart...