Darbuojatės ne tik šeimos daržuose. Kaip viską spėjate?
Visi darbai sutelkti namuose. Visų pirma, užsiimu investavimu, tai daryti galima bet kur, svarbu būtų internetas. Net vasarą išsinešu kompiuterį į lauką ir, dirbdama darže, galiu užsiimti šiuo įdomiu darbu. Kadangi investavimas, sakyčiau, įtempta ir sunki veikla, tai daržas man yra tarsi atsipalaidavimas nuo streso.
Jau žiemai įpusėjus, pradedu žiūrinėti sėklas, ieškau kažko naujo. Nors dukros neišrankios, valgo visas daržoves, visada atsižvelgiu į tai, kad šeimai patiktų. Kai apmąstau, kur, ką sėsiu, užsakinėju sėklas ir siunčiuosi internetu.
Niekada sėklų neperku spontaniškai, gerai apgalvoju, matyt, išlenda investuotojo charakterio bruožas – gerai apsvarstyti prieš imantis kokių nors veiksmų. Ir tuomet pradedu laukti pavasario, kada galėsiu išeiti į daržą. Beje, jau žiemos pabaigoje šiltnamyje būnu kažką pasėjusi. Šiemet vasario 4 d. šiltnamyje pasėjau truputį ridikėlių ir špinatų. Vis tie mano eksperimentai!
Na, o kai jau gamta pavasarį atbunda, tenka greičiau suktis. Labai padeda planavimas. Gerai, kad turiu ir tris padėjėjas – Dariją, Gustę ir Estėją. Nors turi kitų mėgstamų užsiėmimų, visos trys groja fortepijonu, važinėja į konkursus, savaitgaliais ir jos padeda darže.
Ar daug vietos skiriate daržams? Kokių tradicinių ir netradicinių daržovių auginate?
Daržai nemaži, auginame daug daržovių, užtenka ir savai šeimai, ir dar artimiesiems įdedame.
Kasmet vis daugiau daržo „atiduodu“ arbūzams, išbandau naujų veislių. Užtat vasaros pabaigoje kiekvieną vakarą mėgaujamės skaniais ir sultingais vaisiais. Pernai auginau Jungtinėse Amerikos Valstijose sukurtą arbūzų veislę ‘Moon and Stars‘. Man ji – tikra arbūzyno puošmena. Lapai tamsiai žali, vaisiai pailgi, odelė išmarginta geltonais taškeliais ir turi vieną arba kelias didesnes geltonas dėmes.
Dar auginu žieminių ir „dramblinių“ česnakų, pastarųjų skonis yra švelnesnis ir skanus pakeptas. Auginu pupų ir žirnių, labai juos mėgstame.
Vasarą valgome pačių užaugintus agurkus, pomidorus, paprikas, svogūnus, morkas, bulves, špinatus, salotas, burokėlius. Darže auga ir moliūgai, tačiau tik viena rūšis – belukštis moliūgas.
Kokiomis daržovėmis Jūsų šeima iki šiol dar gali mėgautis?
Iki dabar valgome svogūnus, česnakus, bulves, burokėlius, moliūgo sėklas. Neseniai, berods, paskutinę sausio dieną suvalgėme paskutinius pomidorus. Tik prieš Kalėdas supjaustėme ir paskutinį arbūzą.
Kaip Jums pavyko taip ilgai išlaikyti pomidorus, arbūzus, česnakus, moliūgus?
Na, česnakai paprastai tiek ir išsilaiko. Kai jau matau, kad pradeda „tuštėti“, pagaminu džiovintų česnakų miltelių. Tai tikrai labai skanus produktas, tinka ir mėsai pagardinti, ir ant pagaminto patiekalo užsibarstyti. Tik daug darbo reikia įdėti.
Pomidorus padėjau šiltai ir jie pamažu noksta. Turbūt iki dabar išlaikiau dėl to, kad nuskyniau su visomis šakelėmis. Taip ir laikau. Arbūzas taip pat buvo padėtas šiltai. Tiesa, jau nebuvo toks saldus, kaip anksčiau suvalgytieji, bet vaisių kokteiliams – pats tas.
Keli moliūgai stovi iki šiol. Tai labai patogu, nes prireikus sėklų, belieka vaisų perpjauti. Belukščių moliūgų sėklos nepadengto lukštu, nereikia vargti lukštenant. Jos skanios ir pakeptos, ir salotose. Sėklos itin vertingos organizmui, ypač kai užsiaugini pats.
Papasakokite, kokios daržovės reikalauja ypatingo dėmesio?
Kiekviena daržovė reikalauja priežiūros: reikia žinoti, kada sėti, kada persodinti, kaip auginti.
Na, pavyzdžiui, vietą, kur bus auginami arbūzai, rekomenduojama uždengti. Tam tinka plėvelė, šiaudai arba nupjauta žolė. To reikia dėl to, kad augančių arbūzų negalima judinti – jiems tai nepatinka ir pradeda nykti.
„Drambliniai“ česnakai mėgsta drėgną žemę. Norint, kad užaugtų didesnė ropelė, reikia nuskinti žiedą. Atrodo, ir taip viskas aišku, tačiau mažiau patyrusiems daržininkams tai dar naujiena.
Kokių veislių pomidorus auginate, kokias rekomenduotumėte kitiems?
Kol kas kiekvienais metais išbandau vis kitas pomidorų veisles. Labiausiai mėgstame smulkius nedidelius pomidoriukus. Į šiltnamį įbėgusios mergaitės pasiskina ir čia pat suvalgo. Jie patinka ir kitiems šeimos nariams. Maži „vieno kąsnio“ pomidoriukai patogūs vasarą prasidėjusiose kelionėse.
Artėjančiam sezonui jau turiu atsirinkusi keletą veislių. Šiemet būtinai pasodinsiu ‘Green Doctor Frosted‘, ‘American Ribbed Yellow‘, ‘Cherevichki‘, ‘Dimensionless‘, ‘Mikolka‘, ‘Yellow Icicle‘, ‘Chio-chio-san‘, ‘Orange‘, ‘Orange Banana‘, ‘Cherry Ciligia Red‘.
Ar užsiauginate daigų iš pernykščių daržovių sėklų?
Esu bandžiusi iš savo daržo moliūgo ir arbūzo užsiauginti daigų. Bet iš belukščio moliūgo išimtų sėklų užaugo moliūgas, kurio sėklos buvo su lukštu, kaip paprasto moliūgo. Negaliu sakyti, kad pavyko eksperimentas su arbūzais – užaugo tikrai ne ta veislė, kurios sėklas sėjau.
Šiemet bandysiu iš savų sėklų užsiauginti vyšninių pomidorų, nes labai mums patiko ir išsilaikė iki pat sausio pabaigos. Žiūrėsiu, kaip pavyks.
Kalbantis apie daržovių atsargas, paminėjote, kad mėgaujatės ir traškiais raugintais agurkais. Pasidalykite jų receptu.
Kadangi gyvename name, turime šaltą rūsį, jame raugintos daržovės puikiai išsilaiko iki pavasario, ilgai galime mėgautis ir traškiais raugintais agurkėliais. O raugimo receptas paprastas.
Į 3 l stiklainius dedame vyšnių, juodųjų serbentų lapų, krapų stiebų, krienų lapų, česnako skiltelių, keletą juodųjų pipirų. Pastebėjau, kad kuo daugiau lapų dedu, tuo agurkai skanesni. Po to į stiklainius sudedu ir agurkus. Vėliau į litro stiklainį pripilu šalto šulinio vandens, įberiu pilną šaukštą druskos, gerai išmaišau, supilu ant agurkų, uždengiu dvigubu plastmasiniu dangteliu ir iš karto nešu į šaltą rūsį. Šiais agurkais galime mėgautis iki sulaukiame šviežių.
Dainos nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.