Kaunas +14,0 °C Debesuota
Trečiadienis, 13 Rgp 2025
Kaunas +14,0 °C Debesuota
Trečiadienis, 13 Rgp 2025
Užkandis iš bulvių.

Atkartoti namuose visai paprasta ir nebrangu – traškios bulvyčių spiralės, dėl kurių visi pames galvas

2025/06/27


Miesto šventėse ar kurortuose sunku praeiti pro šias gražuoles – traškios, kvapnios į spiralę susuktos bulvytės vilioja dar iš tolo. Tiesa, vos keli bulvių spiralių iešmeliai gatvėje gali gerokai paploninti piniginę. Tačiau namuose jų visą kalną pasigaminti iš naujo derliaus lietuviškų bulvių tekainuos centus, skaičiuoja Gintarė Kitovė, prekybos tinklo „Iki“ komunikacijos vadovė. Jų formą išgauti tik iš pirmo žvilgsnio atrodo kaip iššūkis – kartą pabandę, šeimą ir svečius šiuo originaliu, nebrangiu skanėstu lepinsite nuolat.

Tikriausiai sunku rasti namus, kuriuose bent kelis kartus per savaitę nebūtų valgomos bulvės – ypač vasarą, kai pasirodo šviežias lietuviškų bulvių derlius, pastebi tinklo atstovė.

„Pirmosios lietuviškos naujo derliaus bulvės šiemet pradėtos kasti savaite vėliau nei pernai, bet mūsų lentynas pasiekė dar prieš pora savaičių. Pirkėjai skuba tuo mėgautis – dažnai kraunasi bent po kilogramą-du bulvių, o per akcijas perka ir didesniais kiekiais. Juk jos daugeliui tampa mėgstamiausiu garnyru įvairiais pavidalais – tiesiog išvirtos ir paskanintos šviežiais krapais, sutrintos į šilkinę košę ar iškeptos ant žarijų. Jos tampa ir pagrindinėmis žvaigždėmis – kepame iš jų traškius blynus, ruošiame purų kugelį. Neabejotinai esame bulvių tauta, ši daržovė nuolat rikiuojasi tarp populiariausiųjų pagal pardavimus – tad kiekvienas turi ne tik mėgstamiausią receptą, bet nuolat ieško ir naujų idėjų, kuo paįvairinti savo stalą“, – sako G. Kitovė. 

Nepadarykite klaidos – kaip bulves laikyti namuose?

Lietuviai ypač noriai valgo dar daugiau bulvių pasirodžius naujam lietuviškam derliui. Jis, palyginus su pernykščiu, turi nemažai privalumų. Šviežios bulvės būna labiau sviestinės, minkštesnės, drėgnesnės, aromatingesnės, ne taip lengvai byrančios, pasakoja „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotoja Jolanta Sabaitienė. Didelis pliusas ir tai, kad jų net nebūtina skusti – pakaks kruopščiai nuplauti ir nušveisti.

Retas kuris bulvių nusiperka vos kelis vienetus – jos pigios, maistingos ir greitai nesugenda, tad daugelis nori, kad namuose nuolat būtų jų atsargų. Todėl J. Sabaitienė primena, kaip jas laikyti – nors bulvės lietuviams įaugusios į kraują, kai kurie vis dar daro klaidų.

„Visi norime išvengti maisto švaistymo – taip ir sutaupome pinigų, ir gyvename tvariau. Bulvės – viena dažniausiai ne tik vartojamų, bet ir sandėliuojamų daržovių, todėl verta atsiminti kelias taisykles. Joms geriausiai tiks tamsi, kuo vėsesnė vieta – pavyzdžiui, rūsys. Jei jo neturite, dėkite į tamsų sandėliuką toliau nuo šilumos šaltinių. Dėl to geriau nelaikykite jų šalia orkaitės, viryklės ar indaplovės. Mes saulės vasarą trokštame kuo daugiau, tačiau bulvės, ypač šviežios, jos nemėgsta – saugokite jas nuo spindulių ir šviesios“, – pabrėžia pašnekovė.

Nors daugelis įpratę siekiant prailginti daržovių, vaisių galiojimo laiką juos dėti į šaldytuvą, su bulvėmis taip geriau nedarykite. Pasak „Iki“ daržovių ir vaisių skyriaus darbuotojos, jame temperatūra yra per žema, dėl to gali padidėti cukraus kiekis šiose daržovėse, jos taps minkštesnės, greičiau suvys.

Kaip bulvių spiralės tapo tokia žvaigžde?

Norintiems šį sezoną nustebinti nauju naminiu skanėstu – metas išmokti, kaip susukti bulvių spirales. „Iki“ kulinarijos šefė Jolita Tamoševičienė sako, kad jos bus tiesiog nepralenkiamas originalus užkandis, prie kurio tiesis rankos tiek vaikams, tiek suaugusiems.

Be to, jos tiks ir prie kitų patiekalų – įsivaizduokite šaltibarščių lėkštę su traškių bulvių spirale arba tradicinius šašlykus, kuriems žaismingumo suteiks nuotaikingi bulvių iešmeliai šalia. Arba tiesiog prismaigtykite jų į duonos kepalą kaip užkandį – niekas nepraeis pro šalį.

„Privalumas ir tai, kad bulvių spirales kaskart galite patiekti vis kitaip ir naudoti skirtingus prieskonius. Tiks tradiciniai bulvių prieskoniai, rozmarinas, rūkyta paprika, česnakas, tarkuotas parmezanas – naudokite savo mėgstamus ir nebijokite eksperimentuoti. Lygiai taip pat galite ir varijuoti su padažais – prie bulvių spiralių pasiūlyti kečupo, lengvo majonezinio padažo, naminio dzadzikio, varškės ir česnako užtepėlės ir t.t. Vasara pats geriausias metas atrasti naujų skonių derinių“, – kviečia J. Tamoševičienė.

Be bulvių spiralių dabar sunkiai įsivaizduojamos įvairios šventės, mugės, tačiau Lietuvoje šis traškus užkandis išpopuliarėjo ne taip ir seniai. Laikoma, kad pirmieji taip spirališkai supjaustyti bulves sugalvojo pietų korėjiečiai, garsėjantys savo virtuvės originalumu. Jas pristatė gatvės prekiautojai Seule, ir jos tapo populiariu užkandžiu, išplitusiu po visą Aziją ir galiausiai kitose pasaulio dalyse.

Vieni jas vadina spiralinėmis, kiti – „tornado“ bulvėmis ar suktukais. Mugėse bulvių spiralės išverdamos aliejuje, tačiau sveikesnę versiją nesunkiai paruošite ir ant grilio arba orkaitėje.

Mini bulvyčių spiralės

Porcijos: 4

Gaminimo laikas: iki 60 min.

Reikės: 650 šviežių nedidelių bulvių, alyvuogių aliejaus, druskos, pipirų, česnako miltelių, rūkytos paprikos, tarkuoto parmezano. Pasirinktinai – kitų mėgstamų prieskonių.

Gaminame:

  1. Bulves gerai nuplaukite ir nušveiskite švaria kempine ar šveistuku. Po vieną persmeikite metaliniu arba bambukiniu iešmeliu. Lengviau tą padaryti ne iešmelį stumiant jėga, o ant jo bulvę užsukant. Jeigu norite, galite prieš tai bulves labai trumpai apvirti, tačiau jos vis tiek turi išlikti pusiau žalios, kitaip subyrės.
  2. Pradėdami nuo viršaus, bulves pjaukite spirale žemyn. Tiesiog viršūnėje įpjaukite bulvę iki iešmelio ir sukant peilį aplink jį, sukurkite spiralės formą ir atsargiai išskleiskite. Kuo plonesnę spiralę padarysite – tuo traškesnis patiekalas bus. Jeigu telpa, ant vieno iešmelio galite suverti kelias bulves.
  3. Dubenėlyje sumaišykite pora šaukštų alyvuogių aliejaus su druska, pipirais ir kitais prieskoniais. Ant grilio padėklo arba orkaitės skardos išdėliokite bulvių spirales ir aptepkite jas aliejumi su prieskoniais, pabarstykite parmezanu.
  4. Kepkite apie 30 minučių gerai įkaitintame grilyje arba orkaitėje – tikslus kepimo laikas priklausys nuo bulvių dydžio. Jeigu norite, galite kepti ir įprastoje ar oro gruzdintuvėje – ten spiralės iškeps greičiau.
  5. Patiekite su mėgstamu padažu, prie grilio patiekalų ar tiesiog vienas – ir mėgaukitės!

 

„Fabula Rud Pedersen Group“ informacija

Dalintis
2025/08/12

Pieno įstatymas: trukt už vadžių – vėl iš pradžių

27 Seimo narių pastangos pakeisti šiuo metu neveikiantį taip, kaip priklauso, Ūkio subjektų, perkančių–parduodančių žalią pieną ir prekiaujančių pieno gaminiais, nesąžiningų veiksmų draudimo įstatymą, dar kitaip vadinamą Pieno įstatym...
2025/08/12

Šeimos savaitgalio iššūkis Panevėžio rajone

Nuo pūkuotų alpakų iki bunkerio paslapčių – nuotykiai Panevėžio rajone neaplenkia nei mažų, nei didelių: čia kiekvienas gali rasti ką nors sau artimo. TOP5 Panevėžio rajono lankytinos vietos drauge su vaikais atvers duris į pasaulį, pilną at...
2025/08/12

Kosmetikos produktams – nauji reikalavimai: uždraustas sąrašas cheminių medžiagų

Nuo 2025 m. rugsėjo 1 d., pagal Europos Komisijos reglamentą (ES) 2025/877, visoje Europos Sąjungoje bus draudžiama naudoti 21 pavojingą cheminę medžiagą kosmetikos gaminiuose. Šios medžiagos gali sukelti vėžį, genų pakitimus yra toksi&scar...
2025/08/12

Traupyje įamžintas Sigučio Obelevičiaus atminimas

Praėjus lygiai metams po pedagogo, biologo, gamtininko, politiko, savivaldos organizatoriaus ir vadovo Sigučio Obelevičiaus mirties, Traupyje, šalia botanikos sodo, atidengtas jo garbei skirtas paminklinis akmuo su užrašu: &bdqu...
2025/08/12

Liepą mažėjo gamtinių dujų, naftos ir benzino kainos, kiti ištekliai nežymiai brango

Mažesnė konkurencija dėl SGD krovinių su Azija, OPEC+ pranešimai dėl naftos gavybos didinimo, geopolitinės ir kitos priežastys lėmė, kad gamtinių dujų kainos Nyderlandų prekybos taške TTF per liepos mėnesį sumažėjo 5,6 proc., o Brent...
2025/08/12

Ministerijos nesutaria, ar atleisti nuo akcizo svečiams skirtą ūkininkų samanę

Finansų ministerijai nesutinkant nuo akcizo atleisti ūkininkų, turinčių kaimo turizmo sodybas, gaminamą samanę ar kitus tradicinius alkoholinius gėrimus ir nereikalauti steigti akcizinių prekių sandėlius, Žemės ūkio (ŽŪM) bei Ekonomikos ir inovaci...
2025/08/12

Slaugytojas jau gali išrašyti pirmą receptą medicinos pagalbos priemonėms

Gydytojui nustačius klinikinę diagnozę ir pateikus priežiūros rekomendaciją, išrašyti pirmą receptą kompensuojamoms medicinos pagalbos priemonėms ar pratęsti šių priemonių skyrimą gali ir sveikatos priežiūros specialistai: ben...
2025/08/12

Jautienos rinka Europoje signalizuoja gamybos nuosmukį

Europos Sąjungos (ES) jautienos kainos išlieka istoriškai aukštos. Numatomas gamybos susitraukimas dėl sumažėjusių bandų gali dar labiau nusmukdyti ES pasiūlą, o tai gali apriboti eksporto galimybes. Tai reiškia, kad ja...