„Prireikė dešimtmečių, kol lietuviai atrado bičių duonelę, – kalba šalyje žinoma bitininkė, verslininkė ir pedagogė Roma Mačienė, – paprastai iš bitininkystės produktų vartotojams buvo pažįstamas tik medus.“ Pasak pirmosios šalies Bičių karalienės (2003 m.) ir jaunimo ugdytojos, lektorės R. Mačienės, šiuo metu bičių produktų spektras gana platus: medus, vaškas, pikis, bičių nuodai, pienelis, žiedadulkės, bičių duonelė, korių dangteliai su medumi, tranų homogenatas. Visi šie produktai, įskaitant avilio kvapą ir bičių dūzgesį, turi gydomąjį poveikį. Be to, bitės didžiausią naudą teikia gamtos įvairovei ir gyvybingumui. Jos apdulkina augalų žiedus, o tai lemia ir kultūrų derlingumą, ir apskritai augalijos išlikimą.
Bitės irgi valgo duoną
Mačienės teigimu, bičių duonelės kelias prasideda nuo žiedadulkių rinkimo. Parnešusios į avilį žiedadulkes, bitės jas „sandėliuoja“ korių akelėse kaip maisto atsargas žiemai. Žiedadulkes bitės renka iš įvairių laukinių ir kultūrinių augalų. Kiekvieno augalo žiedadulkių forma ir spalva – skirtinga. Pavyzdžiui, baltųjų dobilų žiedadulkės yra ovalios ir rudos, liepų ir aviečių – trikampės ir baltos, facelijų – ovalios bei violetinės. Žiedadulkes bitės renka pavasarį, kai vyksta intensyviausias augalų žydėjimas. Skraidydamos nuo žiedo prie žiedo, bitės žiedadulkes sulipdo į gumulėlį, sudeda į gurbelius, esančius prie užpakalinių kojelių, ir neša į avilį. Per vieną skrydį bitės surenka maždaug po 20 mg žiedadulkių. Stipri bičių šeima (apie 50 tūkst. bičių) per dieną gali surinkti 100–150 g.
Dalį žiedadulkių bitininkai, naudodami specialius rinktuvus, iš bičių atima. Iš vienos vidutinio stiprumo bičių šeimos gražią pavasario dieną bitininkas gali surinkti 70–100 g žiedadulkių. Bitės, pajutusios, kad žiedadulkių avilyje stinga, jas renka dar intensyviau ir be didelio vargo gali padidinti metinę žiedadulkių normą. Sugrįžusios su žiedadulkių nešuliais į avilį, bitės jas deda į korių akeles, sudrėkina savo seilėmis ir tvirtai suspaudžia. Pridėjusios du trečdalius korio akelės, likusią dalį užpila nektaru ir akelę užlipdo vaško dangteliu. Taip paruošta žiedadulkių atsarga ateičiai jau vadinama bičių duonele. Tai maisto medžiagų saugykla, kurioje vyksta cheminiai procesai. Bičių seilėse, meduje ir žiedadulkėse yra fermentų, kuriems veikiant skyla baltymai, riebalai ir angliavandeniai. Nuo žiedadulkių bičių duonelė skiriasi tuo, kad joje yra monosacharidų, pieno rūgšties ir daugiau vitamino K. Pieno rūgštis bičių duonelę konservuoja ir neleidžia jai fermentuotis bei gesti, todėl bičių duonelės aktyvusis rūgštingumas (pH 4,3) skiriasi nuo žiedadulkių (pH 6,3). Biologine sudėtimi ir fiziologiniu poveikiu bičių duonelė beveik nesiskiria nuo žiedadulkių.
Bitininkė, verslininkė ir jaunųjų bičiulių mokytoja Roma MačienėDuonelė – neskriaudžiant bičių
Pasak R. Mačienės, bičių duonelė kaupiama lizdo koriuose. Pasibaigus vasaros medunešiui ir prieš gydant bei parengiant šeimą žiemoti bitininkas iš avilio išima apie 800 g bičių duonelės su koriu, apie 500 g palieka avilyje. Iš korio išpjaunamos bičių duonele užpildytos dalys. Jos talpinamos į šaldiklį, po kurio laiko išimamos, kuliamos ir specialiame įrenginyje džiovinamos. R. Mačienė pasakoja, kad tarptautiniai standartai reikalauja bičių duonelėje palaikyti 12 proc. drėgnumą, Lietuvoje įprastas 8 proc. drėgnumas. Mokslininkai yra nustatę, jog rudos, geltonos ar rusvos spalvos, salsvo, rūgštoko ar net karstelėjusio skonio granulės – natūralus koncentruotas gamtos produktas, stiprinantis organizmo imuninę sistemą bei padedantis įveikti nuovargį. Savo nauda bičių duonelė nė kiek nenusileidžia medui, o šiandien net lenkia jį populiarumu. Skirtingai nei žiedadulkės, bičių duonelė beveik nesukelia alergijų, nes joje esančios žiedadulkės yra bičių apdorotos ir užkonservuotos. Iškultą ir išdžiovintą bičių duonelę rekomenduojama laikyti šaldytuve arba tamsioje, sausoje ir vėsioje vietoje. Laikant patalpose, kuriose yra padidėjęs santykinis oro drėgnumas, duonelė pelys. Pagal ES standartus, bičių duonelės galiojimo laikas – 3 metai, Lietuvoje – 2 m. Šalies medikai ir apiterapeutai rekomenduoja per dieną suvalgyti apie 30 g (šaukštelį) bičių duonelės.
Vartokime bičių „vaistinės“ produktus
Pasak R. Mačienės, bičių duonelės paruošimu (kūlimu, džiovinimu) rūpinasi visuomeninės rajonų bitininkų draugijos. Šalyje daugėjant bičių šeimų ir jas laisvalaikiu prižiūrinčiųjų, atsiranda mokymosi poreikis. Draugijų bičiuliams rengiami seminarai, kuriuose apie bitininkavimo praktiką, bičių produktus ir jų naudą pasakoja bitininkas ir mokslininkas dr. Algirdas Amšiejus, neseniai išleidęs knygą „Bičių metai“, fitoterapeutai Juozas Ruolia, Virgilijus Skirkevičius, beje, ir patys bičiuliai tarpusavyje dalijasi patirtimi.
„Bičių ramybės laikotarpiu neturiu nė vieno laisvo savaitgalio, – prisipažįsta R. Mačienė, – bitininkų draugijų ir susitikimų – daug, tik spėk.“ Bitininkai labai imlūs naujoms žinioms, nors verslo esmė – senosios, gamtai draugiškos tradicijos.
Vartotojams prie medaus siūloma bičių duonelė – labai vertingas produktas, turintis beveik visas subalansuotas maisto medžiagas, reikalingas organizmui. Joje gausu vitaminų (A, C, B1, B2, B5, B6, B12, PP, E, folio rūgšties), baltymų, riebalų, angliavandenių, mineralinių medžiagų, mikroelementų (geležies, magnio, cinko, kalcio, fosforo), fermentų, hormonų ir t. t.
Bičių duonelėje esantys baltymai greitai atstato prarastas jėgas, stimuliuoja imuninę sistemą bei padeda atkurti vitaminų ir mikroelementų balansą, stimuliuoja protinę veiklą ir gerina atmintį. Duonelė padeda normalizuoti arterinį spaudimą, dėl didelio kalio kiekio teigiamai veikia širdies ir kraujagyslių sistemą. Taip pat normalizuoja žarnyno mikroflorą, gerina medžiagų apykaitą, virškinamojo trakto darbą, didina apetitą. Duonelė atstato hemoglobiną, mažina cukraus ir cholesterolio kiekį kraujyje, todėl yra ypač rekomenduotina diabetu sergantiems žmonėms.
Bičių duonelė stiprina vyrų lytinę potenciją, normalizuoja prostatos, nervų ir endokrininės sistemos funkcijas.
Mokslininkai pastebi, jog duonelėje esantis didelis kiekis lengvai pasisavinamo kalio žymiai sumažina alkoholio ir tabako poreikį, todėl padeda kovojant su priklausomybėmis. Be to, bičių duonelė stiprina gydomąjį vaistų poveikį bei tuo pačiu mažina jų šalutinį poveikį, todėl rekomenduojama duonelę vartoti gydantis antibiotikais bei kitais stipriais vaistais.
S. Bitininkė R. Mačienė pataria prieš vartojant bičių duonelę pasitarti su šeimos gydytoju ar vaistininku.
Bičių duonelės vartojimo būdai
Naudingiausia bičių duonelę vartoti šaltuoju metų periodu 1–2 mėnesius, paskui padaryti 3 mėnesių pertrauką. Bičių duonelę prieš vartojimą galima sudrėkinti, sumaišyti su vandeniu, jogurtu ar sultimis. Vidutinė paros dozė – 20–30 g. Geriausia suvalgyti (sukramtyti, sučiulpti) po trečdalį šaukštelio bičių duonelės 2 kartus per dieną, pusvalandį prieš valgį.
Vidutinio svorio moterims patariama bičių duonelę vartoti po šaukštelį per dieną, vyrams – po 1–2 šaukštelius. Vaikams nuo pusės metukų galima duoti po ketvirtadalį šaukštelio bičių duonelės, sumaišius su valgiu, o nuo metukų – po pusę šaukštelio per dieną.
Sergant širdies ligomis
Imuninei sistemai stiprinti
Virškinimui gerinti
Kitos sveikatos problemos
2021-11-28
ŪP korespondentas Justinas ADOMAITISAutoriaus nuotraukos
Roma Mačienė, bičių produktai, bičių duonelė, vyrų lytinė potencija, bitininkystė, bitės, medus, vaškas, pikis, bičių nuodai, bičių pienelis, žiedadulkės, Justinas Adomaitis, Ūkininko patarėjas