Ashburn +6,0 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 24 Vas 2024
Ashburn +6,0 °C Dangus giedras
Šeštadienis, 24 Vas 2024

COVID-19 ir medus: bičių produktai kovoje su virusine infekcija ir jos padariniais

2023/12/07


Pasaulį užklupus SARS-CoV-2 viruso sukeltai COVID-19 pandemijai sveikatos sistema susidūrė su nauju iššūkiu – ligos diagnostika ir gydymu. Sergantiems pacientams gydyti buvo naudojami įvairūs vaistai, tačiau tikslios terapijos nebuvimas paskatino atsigręžti ir į natūralias priemones, viena kurių – jau tūkstančius metų žmonijai žinomi bičių produktai. Kokį tiksliai poveikį medus, propolis, bičių pienelis ir žiedadulkės daro COVID-19 sergančiam žmogui ir kaip vartojant medų ir kitus bitininkystės produktus sumažinti infekcijos poveikį, aiškinasi Vilniaus universiteto (VU) Chemijos ir geomokslų fakulteto bei Fizinių ir technologijos mokslų centro (FTMC) mokslininkai kartu su partneriais iš Taivano ir Latvijos.

Medus – gerai žinoma prevencijos priemonė

Liaudies medicinoje jau daugelį metų medus naudojamas švelninant įvairių infekcijų simptomus. Dėl gebėjimo moduliuoti molekulinius taikinius, kurie yra svarbūs viruso prisijungimui, patekimui į šeimininko ląsteles ir RNR replikacijai, medus gali būti taikomas kaip COVID-19 prevencijos priemonė: jis padeda spręsti su COVID-19 infekcijos komplikacijomis susijusias problemas ir dėl stipraus imunomoduliacinio poveikio naudojamas gydant edemą, fibrozę, trombozę ir sisteminį uždegimą.

Nors šiuo metu atliekami klinikiniai tyrimai su bičių produktais, vis dar aktualūs tolesni tyrimai, atskleidžiantys galimą šių produktų poveikį gydant COVID-19. Tyrinėjami įvairūs apiterapijoje naudojami aktyvūs komponentai. Medus, kuriame gausu vandens, cukrų, fermentų, aminorūgščių, flavonoidų, organinių rūgščių, fenolio rūgščių, mineralų, vitaminų ir lakiųjų junginių, gali slopinti specifines SARS-CoV-2 viruso proteazes, atsakingas už COVID-19. Meduje yra tokių virucidinių junginių kaip metilglioksalis (manuka medus), kuris gali slopinti membraną turinčių virusų augimą. Be to, medus pasižymi antioksidaciniu veikimu, todėl gali veikti kaip apsauga esant gripo ar koronaviruso infekcijoms. Kitas svarbus dalykas yra meduje esantys augalinės kilmės polifenoliai, būtini imuninei funkcijai ir galintys sumažinti uždegiminių citokinų išsiskyrimą, taip palengvinant SARS-CoV-2 užsikrėtusių pacientų ligos eigą. Todėl galima teigti, kad reguliarus medaus valgymas gali prisidėti prie šios ligos eigos gerinimo, komplikacijų profilaktikos.

Remiantis Pasaulio sveikatos organizacijos rekomendacijomis, medaus per dieną galima suvartoti apie 10 proc. visos žmogaus kalorijų normos, nevartojant kitų saldiklių ar cukraus. Medaus poveikis dėl skirtingos veikliosios cheminės sudėties skiriasi priklausomai nuo jame esančių augalų, t. y. nuo to, ar tai liepų, ar grikių, pienių, akacijų medus ir kt. Medus gali būti skirstomas į daugiažiedį, kai bitės gamina jį naudodamos nektarą iš įvairių gėlių šaltinių, ir monoflorinį – iš vienos gėlių rūšies nektaro. Pastarasis gali būti kiek brangesnis ir taikomas gydant specifinius simptomus, o daugiažiedis medus gali gerinti kepenų, virškinimo sistemos funkcijas.

Naudingi ir kiti bičių produktai

Ne tik medus, bet ir kiti bičių produktai turi įvairių savybių, padedančių sušvelninti virusinių ligų simptomus. Propolis (bičių pikis), į dervą panaši medžiaga, turinti dervų, bičių vaško, žiedadulkių, aminorūgščių, mineralų, vitaminų B, E, C, cukrų, flavanoidų, fenolių ir aromatinių junginių, yra žinomas dėl savo antimikrobinių savybių, taip pat pasižymi antivirusiniu poveikiu. Tyrimai rodo, kad bičių pikis gali slopinti įvairius virusus, įskaitant vėjaraupių, herpeso ir ŽIV virusus. Preliminarūs COVID-19 tyrimai parodė propolio ir specifinių SARS-CoV-2 viruso baltymų sąveiką, taip pat viruso RNR polimerazės veikimo slopinimą, o tai lemia viruso veikimo slopinimą. Klinikiniai tyrimai atskleidė, kad propolis ir medus gali teigiamai paveikti specifinius COVID-19 simptomus, tokius kaip sausas kosulys, gerklės skausmas ir karščiavimas. Tai lemia propolio gebėjimas slopinti viruso replikaciją, taip pat priešuždegiminiai junginiai (pavyzdžiui, galanginas), esantys propolyje ir meduje.

Bičių nuoduose taip pat yra įvairių aktyvių komponentų, t. y. fermentų ir peptidų, kurie pasižymi priešuždegiminėmis ir antioksidacinėmis savybėmis. Tyrimai rodo, kad bičių nuodai gali paskatinti imuninį atsaką prieš COVID-19 infekciją, skatindami specifinių imuninėje sistemoje dalyvaujančių ląstelių diferenciaciją. Kinijoje buvo atlikta bitininkų apklausa apie COVID-19 susirgimus ir komplikacijas. Ji parodė, kad bitininkai, kuriuos dažnai sugelia bitės, nesirgo COVID-19 liga arba sirgo besimptome ligos forma. Tačiau ši teorija nepasitvirtino atlikus analogišką tyrimą su bitininkais Vokietijoje. Tai liudija, kad reikia tolesnių tyrimų, norint įrodyti teigiamą bičių nuodų poveikį COVID-19 ligos gydymui ir profilaktikai.

Bičių pienelis pasižymi antivirusinėmis savybėmis, padedančiomis kovoti su hepatito C ir B virusais, slopina pagrindinius viruso receptorius ir fermentus. Be to, atliekant tyrimus, susijusius su SARS-CoV-2, buvo nustatyta, kad bičių pienelio baltymai gali blokuoti viruso invaziją, sumažinti simptomus ir paveikti priešuždegiminę veiklą. Tyrimai rodo, kad specialus baltymų mišinys iš bičių pienelio, vadinamas PF50, gali būti ginklas prieš COVID-19 alfa ir beta versijas. Šis bičių pienelio komponentas ne tik sustabdo viruso patekimą į ląsteles, bet ir apriboja viruso aktyvumą bei apsaugo plaučius nuo pažeidimų.

 

Šaltinis: VU / autoriai Greta Kasputė, Urtė Prentice, Arūnas Ramanavičius

123rf nuotr.

Dalintis
2024/02/24

Jan Udo Sparenborg: „Reikia kovoti už mūsų ateitį!“

Į sausio pabaigoje Vilniuje surengtą žemdirbių protesto akciją iš tolimoje Žarėnų gyvenvietėje, Šiaulių rajone, įsikūrusio UAB „Klauso ūkis“ išvyko trys traktorininkai, du sunkvežimių vairuotojai ir pats ūkio vadov...
2024/02/24

Lietuviai valgo mažiau kiaušinių nei latviai

Naujausias tyrimas atskleidė, kad vištų kiaušinius kasdien valgo vos penktadalis lietuvių, latviai šį maisto produktą į savo mitybą įtraukia daug dažniau: kiekvieną dieną juos valgantys pasisakė beveik trečdalis apklaustų gyve...
2024/02/24

Vertikalioji daržininkystė: Dubajuje – klesti, Europoje – stagnuoja

Visai neseniai bendrovė „Lietuvos oro uostai“ pranešė, kad šių metų spalį startuos tiesioginiai reguliarūs skrydžiai tarp Vilniaus oro uosto ir Jungtinių Arabų Emyratų (JAE) sostinės Dubajaus. Beveik tuo pat met...
2024/02/24

Ar esame patenkinti savo gyvenimu?

Kainų lygis, kariniai ir politiniai neramumai bei asmeninio pobūdžio realijos prisideda prie to, kaip kiekvienas iš mūsų vertina savo pasitenkinimą gyvenimu. O kaip sekasi visai Lietuvai šioje srityje – ar esame gyvenimu patenk...
2024/02/24

Ekologinės sistemos – EK pertvarkų akiratyje

Europą drebinant žemdirbių protesto akcijoms ir Europos Komisijai (EK) skubiai ieškant būdų, kaip palengvinti ūkininkų gyvenimą – sumažinti jų veiklai keliamus reikalavimus ir palengvinti galimybes jų produkcijai konkuruoti su importu...
2024/02/24

Vaikui už prarastą regėjimą priteista 160 tūkst. eurų

Lietuvos apeliacinis teismas paliko nepakeistą apygardos teismo sprendimą, kuriuo mažamečiam berniukui, dėl medikų kaltės praradusiam regėjimą viena akimi, priteista 160 000 Eur neturtinė žala. Valstybinė ligonių kasa ginčijo nustatytą neturtinės ...
2024/02/24

Ar interneto aplinkoje yra ne sukčių? Turbūt, bet – tikrinkite

Praėjusiais metais Lietuvoje fiksuota 350 romantinio sukčiavimo atvejų, gyventojai sukčiams mėgino pervesti daugiau nei 1 mln. Eur. Ne visi šie atvejai manipuliatorius pradžiugino abipusiais jausmais ar, svarbiausia – svetimais piniga...
2024/02/24

Dirvožemio degradacijos „vaistas“ – atkuriamoji žemdirbystė

Mokslininkai įspėja – per ateinančius 50 metų, dirvožemio degradacija gali apimti tokius mastus, jog nebebus įmanoma išauginti pakankamai maisto siekiant išmaitinti žmoniją. Dėl to vis daugiau dėmesio skiriama tausiam ūkininkav...
2024/02/24

Šiltas sultinys – didžiausias skrandžio džiaugsmas

Nesvarbus, koks metų laikas, nesvarbus – rytas ar vakaras, sultinys organizmui bus ir maistas, ir vaistas, ir prevencinė priemonė. Svarbiausia jį virti lėtai ir ilgai. Na, o išvirus, leisti dar šiek tiek „pailsėti“ ...