Columbus +15,3 °C Debesuota
Trečiadienis, 23 Spa 2024
Columbus +15,3 °C Debesuota
Trečiadienis, 23 Spa 2024


Dainius ŠEPETYS
žurnalistas 

Cukriniai runkeliai augintojų nenuvylė

2023/10/21


Šiemetis cukrinių runkelių nuėmimo sezonas džiugina derlingumu, tačiau runkelių cukringumas – nuvilia. Augintojai žino, kad vėstant orams saldžiųjų šaknų cukringumas didėja, todėl daugelis norėtų palaukti atšalimo arba vėlinti kasimą, bet viską į griežtus rėmus sustato perdirbėjų iš anksto sudarytas derliaus priėmimo grafikas.

Pelningiausia kultūra

Šiaulių rajono Naisių ūkininkas Mantas Plakys kartu su tėvu Virginijumi augina apie 140 ha cukrinių runkelių. „Jau 25-eri metai kai auginame šią kultūrą ir galiu drąsiai teigti, kad šiuo metu ji ūkyje – pelningiausia“, – „Ūkininko patarėjui“ atviravo ūkininkas. Šį sezoną cukrinių runkelių derlius savo gausa Plakiams kelia nuostabą. „Vidutiniškai iš hektaro prikasame po 85 tonas saldžiųjų šaknų, kurių cukringumas yra 16,9 proc.“, – kalbėjo M. Plakys ir užsiminė, kad net prasčiausiame lauke gavo 74 t/ha derlių. Jaunas vyras tikisi, kad atšalus orams cukringumas gali pakilti iki 19 proc., o tai gerokai padidintų ūkio pajamas.

Už vieną procentą didesnio cukringumo tona runkelių pabrangsta 3,6 euro. Jei vidutiniškai prikasama po 80 t/ha, reiškia, kad cukringumui pakilus vienu procentu, pajamos padidėja 288 Eur/ha, o jei cukringumas padidėja 2, o gal net 3 proc., pajamos auga dar daugiau.

Orams stipriau atšalus, ūkininkai būna priversti nukastus ir į didžiules krūvas supiltus cukrinius runkelius uždengti agroplėvele. Suprantama, tai yra papildomos išlaidos, tačiau nereikia pamiršti nuo lapkričio 15 d. perdirbėjų mokamo priedo už derliaus saugojimą. Kuo ilgiau runkelius reikia saugoti, tuo tas priedas yra didesnis.

Tarp ūkininkų neretai kyla diskusijų, kad šylant klimatui galbūt geriau būtų cukrinius runkelius pradėti kasti dar vėliau, nes tuomet runkelių šaknų cukringumas būtų didesnis. Tačiau kaip užsitikrinti, kad staiga spustelėjęs šaltis „neužrakins“ jų žemėje? Galima būtų cukrinius runkelius nukastus ilgiau laikyti krūvose, tačiau tada prastėja jų kokybė, džiūdami praranda nemažai masės. Be to, nukasę cukrinius runkelius, ypač po pirmojo kasimo etapo, ūkininkai dar suspėja tose dirvose pasėti žieminius kviečius. Štai M. Plakys pasakojo, kad šiemet, nukasęs cukrinius runkelius, spalio 10 d. dar suspėjo pasėti žiemkenčius. „Paprastai po cukrinių runkelių žieminių kviečių nesėjame, sėjame tik pavasarį vasarojų. Bet šiemet, norėdami sujungti du laukus, užsėjome ir galvojame, kad kai kulsime, skirtumo nematysime“, – tikindamas, kad pati gamta viską sutvarkys, kalbėjo ūkininkas.

Pradžioje – lyg neprinokę vaisiai

Žemės ūkio kooperatyvo (ŽŪK) „Kėdainių krašto cukriniai runkeliai“ (KKCR) valdybos pirmininkas Mindaugas Garuckas ŪP sakė, kad tik pradėjus kasti cukrinius runkelius rezultatai buvo gana prasti, nes cukraus juose buvo labai mažai. „Runkeliai buvo lyg neprinokę vaisiai, tiesa, dabar jau reikalai taisosi į gerąją pusę, tačiau ne visur“, – kalbėjo M. Garuckas. Jo teigimu, vieni ūkininkai prikasa po 80 t/ha, bet yra ir tokių, kurie kasa tik po 40 t/ha.

mindaugas garuckas
ŽŪK KKCR valdybos pirmininkas Mindaugas Garuckas teigia, kad perdirbėjai sudaro runkelių pristatymo grafiką pagal turimą sutarčių su augintojais skaičių.

Paklaustas dėl cukrinių runkelių kasimo laiko, pašnekovas sakė, kad sezonai yra labai skirtingi ir čia atsiranda įvairių rizikų. „Galbūt šiemet pradėjome kasti per anksti, nes runkeliai aukštesnėje temperatūroje cukrų kaupia lapuose, o ne šaknyse. Tačiau negalime pamiršti sudėtingo, nepertraukiamo perdirbimo  ir cukraus gamybos sezono svarbos“, – komentavo ŽŪK KKCR valdybos pirmininkas. Anot jo, cukrinių runkelių kasimo pradžios laikas yra augintojų ir fabriko administracijos susitarimo reikalas.

ŪP pasidomėjus, kiek cukrinių runkelių augina pats kooperatyvo vadovas, paaiškėjo, kad jis tuo neužsiima. „Ūkininkai dėl didelio darbo krūvio, laiko stokos, kompetencijų trūkumo neišgali išspręsti visų klausimų teisingai ir visapusiškai sau naudingai, todėl samdo mane ir aš labai džiaugiuosi, kad jie manimi pasitiki“, – atsisveikindamas sakė M. Garuckas.

Dirba įprastu ritmu

Cukrinius runkelius perdirbančios AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris ŪP pasakojo, kad cukrinių runkelių priėmimas fabrike prasidėjo spalio pradžioje ir šiuo metu vyksta įprastu tempu. „Prieš tai supirkome ūkininkų užaugintus ekologiškus cukrinius runkelius ir jų perdirbimą jau užbaigėme“, – teigė pašnekovas.

saulius mozeris
AB „Nordic Sugar Kėdainiai“ žemės ūkio direktorius Saulius Mozeris pasakojo, kad šiemet cukrinių runkelių yra auginama apie 15 proc. daugiau nei praėjusiais metais.

Šiemet cukrinių runkelių derlingumas žavi tiek augintojus, tiek perdirbėjus, nes kai kuriuose laukuose jis siekia net 100 t/ha. „Dėl vegetacijos ypatumų šiemet kol kas runkelių cukringumas nėra didelis – apie 16 proc., o tai yra bazinis, fabriko nustatytas rodiklis, – kalbėjo S. Mozeris ir pabrėžė, kad tiems augintojams, kurių cukriniai runkeliai nesieks bazinio rodiklio, bus taikoma nuoskaita. – O kieno runkelių cukringumas bus didesnis nei bazinis, tiems bus mokami priedai.“

Paklaustas apie prieš sezoną cukraus fabrike įvykusius pokyčius, S. Mozeris teigė, kad įmonėje atliktos investicijos nukreiptos į modernizavimą, robotizavimą, darbo vietų gerinimą. „Pastatėme visiškai naują valgyklą įmonės darbuotojams, pradėjome pirkti maitinimo paslaugas“, – sakė pašnekovas.

 

Autoriaus, redakcijos ir Mindaugo PLAKIO nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
Verslas