Ashburn +14,2 °C Debesuota
Trečiadienis, 28 Vas 2024
Ashburn +14,2 °C Debesuota
Trečiadienis, 28 Vas 2024

Dainiaus ir Žydrūnės patyrimas – vaisių džiovinimas šalčiu!

2014/07/19


Pasak Dainiaus Sungailos, norint tęsti nutrūkusį liofilizacijos procesą, reikia ir chemijos, ir fizikos sričių žinių bei gerai įsisavinti technologijos ypatumus. Pasak Dainiaus Sungailos, norint tęsti nutrūkusį liofilizacijos procesą, reikia ir chemijos, ir fizikos sričių žinių bei gerai įsisavinti technologijos ypatumus.

Smalsūs ir novatoriški, aukštąjį žemės ūkio specialistų išsilavinimą turintys Žydrūnė ir Dainius Sungailos įrodė, kad uogų, vaisių ir daržovių liofilizacija (džiovinimas šalčiu) yra puikus būdas išsaugoti jų maistinę vertę ir kokybę. Kauno rajone, šalia Raudondvario gyvenanti Sungailų šeima, pasinaudojusi Europos Sąjungos parama, pirmoji Lietuvoje įsigijo brangią pramoninę džiovinimo įrangą. Ir nenusivylė nauja ūkininkavimo niša. Jiems dėkingi pirkėjai, sveiko maisto parduotuvėse įsigiję specialiose vakuuminėse pakuotėse lietuviškos sveikos produkcijos. Mat didžiosiose šalies prekyvietėse panašių yra, tik tai importinė, o ne Lietuvoje užauginta produkcija.

Kaip ir daugumos braškių augintojų, Žydrūnės ir Dainiaus Sungailų verslas prasidėjo prieš keliolika metų 20 arų sklypelyje. „Kadangi patys esame žemės ūkio specialistai, veterinarijos gydytojai, sodietiškų darbų nesibaidome, tad braškių plotas kai kuriais metais būna ir 1,5 ha, ir 2 ha, – pasakoja „ŪP“ pašnekovai. – Uogų derlius, nelygu sezonas, kinta, nes įvairių veislių ir įvairaus amžiaus laukai dera nevienodai. Kasmet sodiname naujų veislių daigų, kad derlius nenuviltų mūsų, o uogų išvaizda ir skonis patiktų pirkėjams.“ 2003 m. papildę ūkininkų gretas, braškių augintojai ėmė mąstyti, kaip įveikti darbų sezoniškumą, kad ir veiklos, ir pajamų būtų visus metus. „Įdėją pakišo LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute vykęs seminaras apie vaisių bei uogų perdirbimą ir vieną iš technologijų – liofilizaciją. Instituto mokslininkas Pranas Viškelis pasakojo, jog specialia įranga galima džiovinti jau sušaldytas uogas, vaisius ar atskiras daržoves, – prisimena nesenus įvykius D. Sungaila. – Kiek pasvarstę ir pasinaudoję ES parama, liofilizacijos įrangą įsigijome Didžiojoje Britanijoje. Rinktasi pagal džiovyklos našumą: vienas džiovinimo ciklas užtrunka apie šešias paras, maksimalus žaliavos kiekis, nelygu rūšis, – 150 kg.“ Pirmiausia žaliava paruošiama šaldyti: nuplaunama, nulupama ar nuskutama, jei reikia, supjaustoma griežinėliais ar kubeliais, sluoksniuojama dėžutėse ir sušaldoma šaldiklyje. Taip paruošta produkcija jau didesnėje taroje laikoma šaldytuve, o vėliau džiovinama liofilizatoriuje. Svarbiausia šios technologijos sąlyga – žema (-40-60 °C) temperatūra ir vakuumas. Džiovinant produkciją, suledėję skysčiai žemoje temperatūroje išgaruoja. Drėgmės lieka tik 1-2 proc., vaisiai ar uogos tampa lengvi ir traškūs, išlaikę savo formą (nesusiraukšlėję), spalvą, dydį, skonį. „Džiovinimo metu nenaudojami jokie konservantai, ilginantys vartojimo laiką ar gerinantys kokybę, – patikslina Žydrūnė. – Apdorojant įprastu terminiu būdu, produktuose lieka apie 25 proc., o džiovinant šalčiu – 100 proc. vitamino C. Išsaugomos ir kitos vertingosios medžiagos. Maistine verte 10 g liofilizuotų uogų prilygsta 100 g šviežių.“

Šaltyje džiovintos produkcijos asortimentas: braškės, paprikos, agrastai, morkos, grybai ir gervuogės. Šaltyje džiovintos produkcijos asortimentas: braškės, paprikos, agrastai, morkos, grybai ir gervuogės.

Liofilizuoti vaisiai, uogos ar daržovės specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, stiklinėje taroje – kelis kartus ilgiau, nes drėgmės likutis netinka mikroorganizmams daugintis. Pasak braškių augintojų, didžioji derliaus dalis skiriama desertinėms uogoms, džiovinamos smulkesnės braškės. Šis darbas trunka visą žiemą, nes džiovinant produkciją įranga be priežiūros nepaliekama. Juk būtina sekti temperatūrų ir slėgio pokyčius, be to, visada reikia būti pasiruošus atvejui, jei dingtų elektra. „Planuojame plėsti liofilizuotų produktų asortimentą: tam tinka didžioji dalis sodo uogų ir vaisių, grybai, bananai su ananasais, kai kurios daržovės – paprikos, svogūnai, morkos, topinambai. Taip pat mėsa, žuvis, netgi išgarinus sultis, gaunamas miltelių pavidalo koncentratas. Yra galimybė įvairesnių uogų auginti patiems, daržovių nesunku nusipirkti, tačiau ruošiantis plėtrai reikia patalpų produkcijai apdoroti ir laikyti, šaldytuvų, įvairios pagalbinės įrangos, o svarbiausia – patirties, – teigia Žydrūnė ir Dainius. - Kokybei įtakos turi ir augalų veislės bei konkrečių vaisių ar uogų sandara. Antai liofilizuoti sudėtinga uogas su stangria odele (spanguolės, serbentai ir t.t.), bet tam tinka jų tyrės.“ Kokia šios produkcijos paklausa ir pasiūla? Ūkininkai pabrėžia, kad įranga kainavo kelis šimtus tūkstančių litų, be to, liofilizacijos metu suvartojama daug elektros energijos. Tad galutinis produktas kokybiškas, bet brangus. Vartotojams siūloma produkcija sufasuota specialiuose vakuuminiuose pakeliuose ir, pavyzdžiui, braškės kainuoja 7,5-8 Lt/30 g. Jų galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėlėse. „Paklausą nulems vartotojai, ieškantys išskirtinio skonio ir kokybės pirkėjai pasiūlytą produktą įvertinti moka, – įsitikinęs D. Sungaila. – Didžiausiuose prekybos tinkluose tokios produkcijos gali būti, tik ji įvežtinė. Mes su atskirais prekybos tinklais nesutarėme dėl prekiavimo sąlygų.“ Pasak D. Sungailos, apie liofilizacijos įrangą svajoja daugelis sveikų ir natūralių produktų gamintojų, bet kol kas ši technologija labai brangi ir sunkiai prieinama. Iki šiol gerokai mažesnių pajėgumų liofilizatoriais apsirūpinusios tik kai kurios šalies mokslo įstaigų laboratorijos. Kita vertus, prieš priimant sprendimą šios gamybos plėtrai, būtina ištirti rinkos poreikius.

Autorės ir Dovydo SUNGAILOS nuotraukos

Vanda BARONYTĖ „ŪP“ korespondentė

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis
2024/02/28

Pavojingas kokteilis gali susprogdinti ekonomiką

Suskystintų naftos dujų (SND) akcizo viražai, kai nuo nulinio tarifo jis buvo pakeltas iki beprotiškų aukštumų, o paskui labai nenoriai nuleistas ant žemės, pakurstė įvairių minčių ir svarstymų, kodėl į tokius kraštutinumus pu...
2024/02/28

Sutelktos pajėgos Baltijos jūroje nuskandintai karo amunicijai surinkti

Po Antrojo pasaulinio karo Baltijos jūroje, pavyzdžiui, netoli Bornholmo baseino, Gotlando gilumos, Gdansko gilumos, Flensburgo fiordo ir Mažojo Belto buvo išmesta apie 40 000 tonų cheminės amunicijos. Nežinomas kiekis į jūrą taip pat buvo ...
2024/02/28

Dirvinis asiūklis – piktžolė ar vaistažolė?

Net neabejoju, kad daugeliui daržininkų dirvinis asiūklis visuomet išliks piktžole, kovojant su ja daržovių lysvėje ar gėlyne, nusvyra rankos. Asiūklio stiebas nariuotas, iš kiekvieno narelio kyšo aplink išsidėsčiusios ...
2024/02/28

Ūkininkai patiria pavojingą psichologinę įtampą – bet kam tai rūpi?

Pratrūkus ūkininkų protestams, politikai mėgina suvaldyti situaciją švelnindami žemės ūkio veiklai keliamus reikalavimus. Visuomenėje netrūksta ir neigiamo protestuojančių žemdirbių vertinimo, nesupratimo. Tuo tarpu užsienio mokslininkai ka...
2024/02/28

NŽT vykdo naujų valstybinės žemės patikėtinių priežiūrą

Nuo šių metų valstybinė žemė miestuose ir miesteliuose patikėjimo teise perduota valdyti savivaldybėms. Joms patikėta teisė sudaryti valstybinės žemės nuomos, panaudos sandorius, priimti administracinius sprendimus, susijusius su patikėjimo...
2024/02/27

Iki Prezidento rinkimų 75 dienos: ne visų būsimųjų kandidatų sąskaitos pilnėja

Vyriausioji rinkimų komisija (VRK) informuoja, kad iki gegužę vyksiančių Respublikos Prezidento rinkimų likus 75 dienoms visi juose kandidatuojantys asmenys bendrai jau yra gavę daugiau kaip 560 tūkstančių eurų.
2024/02/27

EP pritarė planui atkurti 20 proc. ES sausumos ir jūrų teritorijų

Antradienį, vasario 27 d., Europos Parlamento (EP) nariai patvirtino gamtos atkūrimo įstatymą, kuriuo siekiama iki 2030 m. atkurti bent 20 proc. ES sausumos ir jūrų teritorijų, o iki 2050 m. – visas nualintas ekosistemas.
2024/02/27

Žemės ūkio ministrai sutarė dėl atsako į krizinę padėtį žemės ūkyje

Atsižvelgdami į tebesitęsiančius ūkininkų protestus ir remdamiesi pirmininkaujančios Belgijos informacija bei Europos Komisijos parengtu neoficialiu dokumentu dėl reikalavimų supaprastinimo, Europos žemės ūkio ministrai vasario 26 d. Taryboje...
2024/02/27

Prof. Robertas Van Vorenas: šiandien Rusija yra praradusi teisę egzistuoti

„Teoriškai kalbant, nematau priežasties, kodėl Rusija negalėtų grįžti į civilizuotą pasaulį. Juk Vokietija tai padarė po Antrojo pasaulinio karo, po visų žiaurumų, masinių žudymų ir naikinimų. Tačiau su Rusija bus gerokai sudėtingiau:...