Ashburn +11,7 °C Migla
Ketvirtadienis, 8 Bir 2023
Ashburn +11,7 °C Migla
Ketvirtadienis, 8 Bir 2023

Dainiaus ir Žydrūnės patyrimas – vaisių džiovinimas šalčiu!

2014/07/19


Pasak Dainiaus Sungailos, norint tęsti nutrūkusį liofilizacijos procesą, reikia ir chemijos, ir fizikos sričių žinių bei gerai įsisavinti technologijos ypatumus. Pasak Dainiaus Sungailos, norint tęsti nutrūkusį liofilizacijos procesą, reikia ir chemijos, ir fizikos sričių žinių bei gerai įsisavinti technologijos ypatumus.

Smalsūs ir novatoriški, aukštąjį žemės ūkio specialistų išsilavinimą turintys Žydrūnė ir Dainius Sungailos įrodė, kad uogų, vaisių ir daržovių liofilizacija (džiovinimas šalčiu) yra puikus būdas išsaugoti jų maistinę vertę ir kokybę. Kauno rajone, šalia Raudondvario gyvenanti Sungailų šeima, pasinaudojusi Europos Sąjungos parama, pirmoji Lietuvoje įsigijo brangią pramoninę džiovinimo įrangą. Ir nenusivylė nauja ūkininkavimo niša. Jiems dėkingi pirkėjai, sveiko maisto parduotuvėse įsigiję specialiose vakuuminėse pakuotėse lietuviškos sveikos produkcijos. Mat didžiosiose šalies prekyvietėse panašių yra, tik tai importinė, o ne Lietuvoje užauginta produkcija.

Kaip ir daugumos braškių augintojų, Žydrūnės ir Dainiaus Sungailų verslas prasidėjo prieš keliolika metų 20 arų sklypelyje. „Kadangi patys esame žemės ūkio specialistai, veterinarijos gydytojai, sodietiškų darbų nesibaidome, tad braškių plotas kai kuriais metais būna ir 1,5 ha, ir 2 ha, – pasakoja „ŪP“ pašnekovai. – Uogų derlius, nelygu sezonas, kinta, nes įvairių veislių ir įvairaus amžiaus laukai dera nevienodai. Kasmet sodiname naujų veislių daigų, kad derlius nenuviltų mūsų, o uogų išvaizda ir skonis patiktų pirkėjams.“ 2003 m. papildę ūkininkų gretas, braškių augintojai ėmė mąstyti, kaip įveikti darbų sezoniškumą, kad ir veiklos, ir pajamų būtų visus metus. „Įdėją pakišo LAMMC Sodininkystės ir daržininkystės institute vykęs seminaras apie vaisių bei uogų perdirbimą ir vieną iš technologijų – liofilizaciją. Instituto mokslininkas Pranas Viškelis pasakojo, jog specialia įranga galima džiovinti jau sušaldytas uogas, vaisius ar atskiras daržoves, – prisimena nesenus įvykius D. Sungaila. – Kiek pasvarstę ir pasinaudoję ES parama, liofilizacijos įrangą įsigijome Didžiojoje Britanijoje. Rinktasi pagal džiovyklos našumą: vienas džiovinimo ciklas užtrunka apie šešias paras, maksimalus žaliavos kiekis, nelygu rūšis, – 150 kg.“ Pirmiausia žaliava paruošiama šaldyti: nuplaunama, nulupama ar nuskutama, jei reikia, supjaustoma griežinėliais ar kubeliais, sluoksniuojama dėžutėse ir sušaldoma šaldiklyje. Taip paruošta produkcija jau didesnėje taroje laikoma šaldytuve, o vėliau džiovinama liofilizatoriuje. Svarbiausia šios technologijos sąlyga – žema (-40-60 °C) temperatūra ir vakuumas. Džiovinant produkciją, suledėję skysčiai žemoje temperatūroje išgaruoja. Drėgmės lieka tik 1-2 proc., vaisiai ar uogos tampa lengvi ir traškūs, išlaikę savo formą (nesusiraukšlėję), spalvą, dydį, skonį. „Džiovinimo metu nenaudojami jokie konservantai, ilginantys vartojimo laiką ar gerinantys kokybę, – patikslina Žydrūnė. – Apdorojant įprastu terminiu būdu, produktuose lieka apie 25 proc., o džiovinant šalčiu – 100 proc. vitamino C. Išsaugomos ir kitos vertingosios medžiagos. Maistine verte 10 g liofilizuotų uogų prilygsta 100 g šviežių.“

Šaltyje džiovintos produkcijos asortimentas: braškės, paprikos, agrastai, morkos, grybai ir gervuogės. Šaltyje džiovintos produkcijos asortimentas: braškės, paprikos, agrastai, morkos, grybai ir gervuogės.

Liofilizuoti vaisiai, uogos ar daržovės specialioje vakuuminėje pakuotėje išlaiko kokybę trejus metus, stiklinėje taroje – kelis kartus ilgiau, nes drėgmės likutis netinka mikroorganizmams daugintis. Pasak braškių augintojų, didžioji derliaus dalis skiriama desertinėms uogoms, džiovinamos smulkesnės braškės. Šis darbas trunka visą žiemą, nes džiovinant produkciją įranga be priežiūros nepaliekama. Juk būtina sekti temperatūrų ir slėgio pokyčius, be to, visada reikia būti pasiruošus atvejui, jei dingtų elektra. „Planuojame plėsti liofilizuotų produktų asortimentą: tam tinka didžioji dalis sodo uogų ir vaisių, grybai, bananai su ananasais, kai kurios daržovės – paprikos, svogūnai, morkos, topinambai. Taip pat mėsa, žuvis, netgi išgarinus sultis, gaunamas miltelių pavidalo koncentratas. Yra galimybė įvairesnių uogų auginti patiems, daržovių nesunku nusipirkti, tačiau ruošiantis plėtrai reikia patalpų produkcijai apdoroti ir laikyti, šaldytuvų, įvairios pagalbinės įrangos, o svarbiausia – patirties, – teigia Žydrūnė ir Dainius. - Kokybei įtakos turi ir augalų veislės bei konkrečių vaisių ar uogų sandara. Antai liofilizuoti sudėtinga uogas su stangria odele (spanguolės, serbentai ir t.t.), bet tam tinka jų tyrės.“ Kokia šios produkcijos paklausa ir pasiūla? Ūkininkai pabrėžia, kad įranga kainavo kelis šimtus tūkstančių litų, be to, liofilizacijos metu suvartojama daug elektros energijos. Tad galutinis produktas kokybiškas, bet brangus. Vartotojams siūloma produkcija sufasuota specialiuose vakuuminiuose pakeliuose ir, pavyzdžiui, braškės kainuoja 7,5-8 Lt/30 g. Jų galima įsigyti sveiko maisto parduotuvėlėse. „Paklausą nulems vartotojai, ieškantys išskirtinio skonio ir kokybės pirkėjai pasiūlytą produktą įvertinti moka, – įsitikinęs D. Sungaila. – Didžiausiuose prekybos tinkluose tokios produkcijos gali būti, tik ji įvežtinė. Mes su atskirais prekybos tinklais nesutarėme dėl prekiavimo sąlygų.“ Pasak D. Sungailos, apie liofilizacijos įrangą svajoja daugelis sveikų ir natūralių produktų gamintojų, bet kol kas ši technologija labai brangi ir sunkiai prieinama. Iki šiol gerokai mažesnių pajėgumų liofilizatoriais apsirūpinusios tik kai kurios šalies mokslo įstaigų laboratorijos. Kita vertus, prieš priimant sprendimą šios gamybos plėtrai, būtina ištirti rinkos poreikius.

Autorės ir Dovydo SUNGAILOS nuotraukos

Vanda BARONYTĖ „ŪP“ korespondentė

UP Peržiūrėti visą numerį galite ČIA.

Dalintis

Advertisement

Advertisement

2023/06/08

Kokias geležines klumpes ūkininkai turi sudėvėti

Šį penktadienį šaukiamas Lietuvos ūkininkų sąjungos (LŪS) suvažiavimas – jau antrasis šiais metais. Pirmajame buvo išklausytos vadovų ataskaitos, o šį kartą ketinama plačiau aptarti besiklostančią situaciją...
2023/06/08

Vyriausybė pritarė vidaus sienos kontrolės atkūrimui NATO viršūnių susitikimo metu

Vyriausybė trečiadienį pritarė Vidaus reikalų ministerijos siūlymui septynioms paroms atkurti vidaus sienos kontrolę dėl liepos 11-12 d. Vilniuje vyksiančio NATO viršūnių susitikimo. Patikrinimai Valstybės sienos apsaugos tarnybos (VSAT) nu...
2023/06/08

Vietoje sovietinės birželio 1-osios šventės siūlo švęsti Vaiko teisių apsaugos dieną

Vaiko teisių gynėjai kreipėsi į Tarpžinybinę vaiko gerovės tarybą siūlydami iš įsimintinų dienų kalendoriaus išbraukti Tarptautinę vaikų gynimo dieną – birželio 1-ąją ir įtraukti Pasaulinę vaiko teisių apsaugos dieną, pasaulyje...
2023/06/08

Seimas palengvino jau pradėtas ūkininko sodybų statybas

Seimas leido gyventojams, jau pradėjusiems arba iki šių metų liepos pradėsiantiems statyti ūkininko sodybas pagal ankstesnius, liberalesnius reikalavimus, ir toliau vadovautis sena tvarka.
2023/06/08

VDU ŽŪA laukia šimtmečio ir kaimą mylinčių studentų

Sunku įsivaizduoti Lietuvos žemės ūkį ir miškininkystę be šių sričių specialistų kalvės – Vytauto Didžiojo universiteto Žemės ūkio akademijos (VDU ŽŪA). Kaip ir mūsų šalį be žemės ūkio, be kaimo. Būtent jis yra ne tik mū...
2023/06/08

Pastato paskirties žinojimas gali padėti išvengti nesusipratimų

Gyvenamojo būsto pirkimai vis dar įkarštyje. Kiekvienas pirkėjas ieško geriausiai kainos ir kokybės santykį atitinkančių patalpų (buto). Pasitaikius, atrodytų, visai tinkamam variantui už kiek žemesnę nei rinkos kainą, skubama patalp...
2023/06/08

Gamta nelepina ūkininkų: žemdirbiai bendrai ieško sprendimų, kaip užauginti kokybišką derlių

Šis sezonas ūkininkams – vienas sudėtingiausių. Rudenį daugelis rizikavo pirkdami brangesnes trąšas, tačiau planus sujaukė kritusios grūdų kainos. Nepasiteisino ir strategija tų žemdirbių, kurie nusprendė taupyti ir tręš...
2023/06/08

Vasarą padaugėja nuo gyvūnų nukentėjusių žmonių

Nacionalinio visuomenės sveikatos centro (NVSC) specialistai kasmet užregistruoja kelis tūkstančius į medikus besikreipiančių asmenų, kurie buvo sužaloti gyvūnų. Paskutinis mirties nuo pasiutligės atvejis Lietuvoje užregistruotas 2007 m. (asmuo su...
2023/06/08

Švieslentė padeda stebėti miškų vaidmenį absorbuojant šiltnamio efektą sukeliančias dujas

Miškai yra svarbi gamtinė priemonė kovojant su klimato kaita, nes jie geba absorbuoti šiltnamio efektą sukeliančias dujas ir reguliuoti atmosferos sudėtį. Nauja švieslentė yra trečias Aplinkos apsaugos agentūros (AAA) sukurtas...