Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025
Kaunas +25,1 °C Debesuota
Šeštadienis, 19 Lie 2025

Dešimtmečiai su patisonais

2023/08/28


Kelmės rajone, Baldegiuose, gyvenanti ūkininkė Laima Ralienė, kurios šeima verčiasi gyvulininkyste ir augalininkyste, jau apie du dešimtmečius be patisonų neįsivaizduoja daržo. Augina juos dėl minimalios priežiūros ir daugybės panaudojimo galimybių, spalvingesnės įvairovės.

Neprisileidžia piktžolių

Šį sezoną per Žolinę buvo patisonų derliaus „pikas“, kuris ankstesniais metais džiugindavo jau liepą. Labiausiai įprastas patisonų, šmaikštuolių dar vadinamų skraidančiomis lėkštėmis, skynimo metas – liepos pabaiga – rugpjūčio pradžia.

patisonai
Laimą Ralienę patisonai sužavėjo universalumu.

„Šias daržoves auginu nuo tada, kai tik atsirado jų sėklų Lietuvos parduotuvėse, – prisimena L. Ralienė. – Juos sėju daržo asortimentui paįvairinti, tuo labiau, kad ir spalvų esu išmėginusi įvairių – geltoną, žalią, baltą... Skonio skirtumų nejaučiu, bet mišrainėje ar stiklainyje – jau spalvingesnis vaizdas. Šiemet auginu vien geltonus. O priežiūra – minimali: pasėju į vagą gegužę, praėjus šalnoms, kaip ir agurkus ar pomidorus, vieną kartą nuraviu – ir ateinu tik derliaus nuimti. Keras toks didelis, kad neprisileidžia piktžolių, jas užgožia patisonų lapija.“

Kadangi ūkininkai Laima ir Sigitas Raliai daržovių augina daug, patisonai tręšiami tik kartą – salietra, kaip ir kiti augalai. Kartais patisonai nukenčia nuo sausros, ypač tada, kai vos spėjama laistyti kitas daržoves, o gausus lietus kėsinasi supūdyti juos. Nors ir nedidukai (į delną telpa du), šiemet L. Ralienės sėti patisonai užderėjo gausiai.

patisonai
Žydi ir dera gausiai.

Neutralus skonis – universalus

„Nei saldūs, nei rūgštūs, nei kartūs – patisonų skonis neutralus, todėl universalus, – džiaugiasi pašnekovė. – Galima sakyti, šimtas galimybių, ką su jais daryti: konservuoti, šaldyti, troškinti, mišrainėms, sriuboms.... Kur tik įdėsi, nieko nepagadinsi.“

L. Ralienė senokai pastebėjo, kad bet kokia mišrainė atrodo gražesnė, spalvingesnė, įdėjus į ją ir patisonų. Net marinuotų agurkų stiklainyje puikiai dera ir patisoniukai, Juos agurkų marinatu galima užpilti ir konservuoti vienus. Tiesa, tam geriausia naudoti tik jaunus, kad galima būtų valgyti su žieve ir nereikėtų lupti. Tad svarbu neperauginti.

Skanūs jauni patisonai, kepti orkaitėje šalia mėsos, pagardinti prieskoniais. Tam tinka ir šaldyti patisoniukai, tereikia juos prieš kepant apšlakstyti aliejumi, galima apibarstyti prieskoniais, kaip ir mėsą.

patisonai
Marinuoti patisonai.

Vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų – pieno padaže su bulvėmis troškinti jauni patisonai. Be pieno, šį padažą galima gardinti sviestu ar spirgučiais, druska. 10 minučių – ir troškinys garuoja ant stalo.

Ne mažiau gardi trinta sriuba, kurios pagrindas yra patisonai, bet dar dedama paprika, morka, česnakas, svogūnas, įvairių prieskonių (džiovintų arba šviežių), sviesto, sūrio lakštelių, druskos. Tokią sriubą skanu valgyti su svieste paskrudintu batonu, pagardinti sūriu ar be jo.

 

Laimos RALIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2025/07/19

Ekologinių ūkių mažėja – tarša didėja?

Lietuvoje maždaug prieš tris dešimtmečius prasidėjo domėjimasis ekologiniu ūkininkavimu ir entuziastų dėka atsirado pirmieji ekologiniai ūkiai. Iki 2030 m. pagal Europos Sąjungos (ES) žaliąjį kursą numatyta pasiekti dabar sunkiai įsi...
2025/07/19

Grėsmė spygliuočių miškams

Valstybinė augalininkystės tarnyba prie Žemės ūkio ministerijos pristato Europos Sąjungos prioritetinių karantininių kenkėjų sąraše įtrauktą drugį – Dendrolimus sibiricus. Šio kenkėjas Lietuvoje kol kas neaptiktas, tačiau ...
2025/07/19

Baltijos šalyse pigiausi degalai yra Lietuvoje, o benzinas Lietuvoje pigesnis nei Lenkijoje

Praėjusią savaitę Lietuvoje benzino vidutinė kaina sumažėjo 0,8 procento, o dyzelino kaina padidėjo 0,3 procento. Europos Sąjungos šalių vidutinė svertinė benzino kaina nepakito, o dyzelino vidutinė kaina padidėjo 1 procentu. Palyginti su E...
2025/07/19

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupeii metai buvo nuostolingi

Žemės ūkio produkcijos ir trąšų prekybos grupė „Imlitex Holdings“ po pelningų 2023-ųjų pernai patyrė 1,86 mln. eurų grynojo nuostolio (užpernai – 757 tūkst. eurų pelno), jos konsoliduotos pajamos mažėjo 9,8 proc. iki 306 m...
2025/07/19

Nematomas pavojus duše: kodėl svarbu po atostogų bent minutei atsukti karšto vandens čiaupą?

Lietuvoje kiekvienais metais fiksuojama legioneliozės atvejų. Dėl šios priežasties gyventojams svarbu neužmiršti laikytis kelių paprastų taisyklių, kurios padės apsisaugoti. Efektyviausias būdas išvengti šios infekcijos...
2025/07/19

Rusijos alkoholio pramonė traukiasi

Rusija – keistų paradoksų šalis: nors rusai apskritai vartoja daugiau alkoholio, nei 2024 m., tačiau alkoholinių gėrimų gamyba smarkiai sumažėjo. Dėl to jau kenčia šalies biudžetas.
2025/07/19

Valstybės kontrolė: taikydama dirbtinį intelektą valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko

Pritaikydama dirbtinį intelektą (DI) valstybė galėtų sutaupyti iki 30 proc. darbo laiko, bet tik 15 proc. institucijų juo naudojasi. Lietuvos viešajame sektoriuje neužtikrinama DI sistemų veikimui reikalinga infrastruktūra. 2021–...
2025/07/19

Rankų darbo „Su meile IKI“ tortus ruošiančioje kepykloje klientai pamatė tai, ko nesitikėjo

Šviežiai kepamas biskvitas, čia pat tepami burnoje tirpstantys kremo sluoksniai, daug meilės, rankų darbo ir net senus įsitikinimus pakeitęs stulbinančiai skanus tortas – tokius įspūdžius išsinešė prekybos tinklo „...