Ashburn +15,2 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023
Ashburn +15,2 °C Dangus giedras
Pirmadienis, 2 Spa 2023

Jolanta TAMAŠAUSKIENĖ
„Rasų“ korespondentė
 

Dešimtmečiai su patisonais

2023/08/28


Kelmės rajone, Baldegiuose, gyvenanti ūkininkė Laima Ralienė, kurios šeima verčiasi gyvulininkyste ir augalininkyste, jau apie du dešimtmečius be patisonų neįsivaizduoja daržo. Augina juos dėl minimalios priežiūros ir daugybės panaudojimo galimybių, spalvingesnės įvairovės.

Neprisileidžia piktžolių

Šį sezoną per Žolinę buvo patisonų derliaus „pikas“, kuris ankstesniais metais džiugindavo jau liepą. Labiausiai įprastas patisonų, šmaikštuolių dar vadinamų skraidančiomis lėkštėmis, skynimo metas – liepos pabaiga – rugpjūčio pradžia.

patisonai
Laimą Ralienę patisonai sužavėjo universalumu.

„Šias daržoves auginu nuo tada, kai tik atsirado jų sėklų Lietuvos parduotuvėse, – prisimena L. Ralienė. – Juos sėju daržo asortimentui paįvairinti, tuo labiau, kad ir spalvų esu išmėginusi įvairių – geltoną, žalią, baltą... Skonio skirtumų nejaučiu, bet mišrainėje ar stiklainyje – jau spalvingesnis vaizdas. Šiemet auginu vien geltonus. O priežiūra – minimali: pasėju į vagą gegužę, praėjus šalnoms, kaip ir agurkus ar pomidorus, vieną kartą nuraviu – ir ateinu tik derliaus nuimti. Keras toks didelis, kad neprisileidžia piktžolių, jas užgožia patisonų lapija.“

Kadangi ūkininkai Laima ir Sigitas Raliai daržovių augina daug, patisonai tręšiami tik kartą – salietra, kaip ir kiti augalai. Kartais patisonai nukenčia nuo sausros, ypač tada, kai vos spėjama laistyti kitas daržoves, o gausus lietus kėsinasi supūdyti juos. Nors ir nedidukai (į delną telpa du), šiemet L. Ralienės sėti patisonai užderėjo gausiai.

patisonai
Žydi ir dera gausiai.

Neutralus skonis – universalus

„Nei saldūs, nei rūgštūs, nei kartūs – patisonų skonis neutralus, todėl universalus, – džiaugiasi pašnekovė. – Galima sakyti, šimtas galimybių, ką su jais daryti: konservuoti, šaldyti, troškinti, mišrainėms, sriuboms.... Kur tik įdėsi, nieko nepagadinsi.“

L. Ralienė senokai pastebėjo, kad bet kokia mišrainė atrodo gražesnė, spalvingesnė, įdėjus į ją ir patisonų. Net marinuotų agurkų stiklainyje puikiai dera ir patisoniukai, Juos agurkų marinatu galima užpilti ir konservuoti vienus. Tiesa, tam geriausia naudoti tik jaunus, kad galima būtų valgyti su žieve ir nereikėtų lupti. Tad svarbu neperauginti.

Skanūs jauni patisonai, kepti orkaitėje šalia mėsos, pagardinti prieskoniais. Tam tinka ir šaldyti patisoniukai, tereikia juos prieš kepant apšlakstyti aliejumi, galima apibarstyti prieskoniais, kaip ir mėsą.

patisonai
Marinuoti patisonai.

Vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų – pieno padaže su bulvėmis troškinti jauni patisonai. Be pieno, šį padažą galima gardinti sviestu ar spirgučiais, druska. 10 minučių – ir troškinys garuoja ant stalo.

Ne mažiau gardi trinta sriuba, kurios pagrindas yra patisonai, bet dar dedama paprika, morka, česnakas, svogūnas, įvairių prieskonių (džiovintų arba šviežių), sviesto, sūrio lakštelių, druskos. Tokią sriubą skanu valgyti su svieste paskrudintu batonu, pagardinti sūriu ar be jo.

 

Laimos RALIENĖS nuotraukos

 

Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.

Dalintis
2023/10/02

Žemdirbys ar žemsaugys?

Nuo žemės ūkio iki kaimo reikalų ir aplinkosaugos skyrių – taip keičiasi rajonų savivaldybių administracijų padalinių, kurie padeda įgyvendinti valstybės politiką žemės ūkio, melioracijos ir kaimo plėtros srityse, pavadinimai. Iš jų t...
2023/10/02

Didiesiems prekybininkams atsisakius rusiškų trąšų jos vis dar keliauja į Lietuvą

Nepaisant Rusijos pradėto karo Ukrainoje ir Lietuvos draudimo vežti baltarusiškas kalio trąšas, kai kurios Lietuvos įmonės vis dar importuoja tūkstančius tonų rusiškų trąšų – joms Europos Sąjungos (ES) sankcijos t...
2023/10/02

„Žemaitijos pienas“: grynasis pelningumas didėjo sumažinus veiklos sąnaudas

AB „Žemaitijos pienas“ per Vilniaus vertybinių popierių biržą pranešė šių metų pirmojo pusmečio veiklos rezultatus. Sumažinus gamybos sąnaudas, padidėjo grynasis pelningumas. Pelnas viršijo 7 mln. eurų ir buvo &sca...
2023/10/02

Vijoklinės pupelės – margos it putpelių kiaušinukai

Kaunietė Vilija Bacevičienė šį rugsėjį galėjo džiaugtis gražiu vijoklinių margaspalvių pupelių ‘Borlotto Lingua di Fuoco 2’ derliumi, subrandintu Dzūkijoje. Nors šių pupelių vegetacijos periodas ilgokas, pastaroji vasara ...
2023/10/02

ES ir Japonija: dar 42 abiejų šalių saugomos geografinės nuorodos

Pagal ES ir Japonijos ekonominės partnerystės susitarimą abi šalys suteikė apsaugą dar 42 geografinėms nuorodoms (GN), tokioms kaip sūris „Raclette de Savoie“, šerio actas „Vinagre de Jerez“ (ES) ar Japonijos ...
2023/10/02

Juridiniai asmenys vėl kviečiami teikti paraiškas elektromobilių privačioms įkrovimo prieigoms įrengti

Lietuvos energetikos agentūra (LEA) paskelbė antrą kvietimų etapą juridiniams asmenims teikti paraiškas kompensuoti dalį jų įrengiamų elektromobilių privačių įkrovimo prieigų išlaidų. Finansavimas skiriamas pagal Energetikos minister...
2023/10/01

Maisto produktų ženklinimas ES: ar vartotojai yra gerai informuoti?

ES taiko pažangią ir sudėtingą maisto produktų ženklinimo sistemą, kuri apima tiek privalomą, tiek neprivalomą informaciją, teiginius apie sveikumą ir tvarumą, taip pat įvairias programas ir logotipus. Europos Audito Rūmai ką tik pradėjo naują aud...
2023/10/01

„East West Agro“ darbuotojams nemokamai skyrė 1,66 proc. įmonės akcijų

Žemės ūkio technikos ir grūdų sandėliavimo įrangos prekybos bendrovė „East West Agro“ su savo darbuotojais sudarė opcionų sutartis, pagal kurias jie nemokamai galės įgyti 1,66 proc. bendrovės akcijų.
2023/10/01

Ūkininkas Nikolajus Dubnikovas: „Būtinas vartotojų supratingumas ir sąmoningumas“

„Kai Lietuvoje atsirado mėsinė galvijininkystė, mes neturėjome didelės, gilios patirties ir istorijos. Tai ne itin buvo susiformavę ir prieškariniu laikotarpiu, o per sovietinį laikotarpį praktiškai nebuvo net galimybės. Tik at...