Neprisileidžia piktžolių
Šį sezoną per Žolinę buvo patisonų derliaus „pikas“, kuris ankstesniais metais džiugindavo jau liepą. Labiausiai įprastas patisonų, šmaikštuolių dar vadinamų skraidančiomis lėkštėmis, skynimo metas – liepos pabaiga – rugpjūčio pradžia.
„Šias daržoves auginu nuo tada, kai tik atsirado jų sėklų Lietuvos parduotuvėse, – prisimena L. Ralienė. – Juos sėju daržo asortimentui paįvairinti, tuo labiau, kad ir spalvų esu išmėginusi įvairių – geltoną, žalią, baltą... Skonio skirtumų nejaučiu, bet mišrainėje ar stiklainyje – jau spalvingesnis vaizdas. Šiemet auginu vien geltonus. O priežiūra – minimali: pasėju į vagą gegužę, praėjus šalnoms, kaip ir agurkus ar pomidorus, vieną kartą nuraviu – ir ateinu tik derliaus nuimti. Keras toks didelis, kad neprisileidžia piktžolių, jas užgožia patisonų lapija.“
Kadangi ūkininkai Laima ir Sigitas Raliai daržovių augina daug, patisonai tręšiami tik kartą – salietra, kaip ir kiti augalai. Kartais patisonai nukenčia nuo sausros, ypač tada, kai vos spėjama laistyti kitas daržoves, o gausus lietus kėsinasi supūdyti juos. Nors ir nedidukai (į delną telpa du), šiemet L. Ralienės sėti patisonai užderėjo gausiai.
Neutralus skonis – universalus
„Nei saldūs, nei rūgštūs, nei kartūs – patisonų skonis neutralus, todėl universalus, – džiaugiasi pašnekovė. – Galima sakyti, šimtas galimybių, ką su jais daryti: konservuoti, šaldyti, troškinti, mišrainėms, sriuboms.... Kur tik įdėsi, nieko nepagadinsi.“
L. Ralienė senokai pastebėjo, kad bet kokia mišrainė atrodo gražesnė, spalvingesnė, įdėjus į ją ir patisonų. Net marinuotų agurkų stiklainyje puikiai dera ir patisoniukai, Juos agurkų marinatu galima užpilti ir konservuoti vienus. Tiesa, tam geriausia naudoti tik jaunus, kad galima būtų valgyti su žieve ir nereikėtų lupti. Tad svarbu neperauginti.
Skanūs jauni patisonai, kepti orkaitėje šalia mėsos, pagardinti prieskoniais. Tam tinka ir šaldyti patisoniukai, tereikia juos prieš kepant apšlakstyti aliejumi, galima apibarstyti prieskoniais, kaip ir mėsą.
Vienas mėgstamiausių šeimos patiekalų – pieno padaže su bulvėmis troškinti jauni patisonai. Be pieno, šį padažą galima gardinti sviestu ar spirgučiais, druska. 10 minučių – ir troškinys garuoja ant stalo.
Ne mažiau gardi trinta sriuba, kurios pagrindas yra patisonai, bet dar dedama paprika, morka, česnakas, svogūnas, įvairių prieskonių (džiovintų arba šviežių), sviesto, sūrio lakštelių, druskos. Tokią sriubą skanu valgyti su svieste paskrudintu batonu, pagardinti sūriu ar be jo.
Laimos RALIENĖS nuotraukos
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.
UAB „Ūkininko patarėjas“
Įmonės kodas 133122411
PVM mokėtojo kodas LT331224113
Ats. sąsk. nr. LT154010042500061234,
LUMINOR bankas
Gedimino g. 27, LT-44319 Kaunas
Tel. (8-37) 225 300
El. paštas: referente@ukininkopatarejas.lt
Duomenys apie UAB „Ūkininko patarėjas“ kaupiami ir saugomi LR Juridinių asmenų registre
© 2022 - UAB „Ūkininko patarėjas” | Visos teisės saugomos