Columbus +25,5 °C Debesuota
Sekmadienis, 11 Geg 2025
Columbus +25,5 °C Debesuota
Sekmadienis, 11 Geg 2025

Duoną keps pagal močiutės receptą (nuotraukų galerija)

2017/03/04

Pakruojo rajono Guostagalio seniūnijos Degėsių kaimo bendruomenės amatų centre surengta tradicinė Duonos šventė, į kurią susirinko daug svečių: atvyko kaimynai iš Mikoliškio, Sigutėnų bendruomenių, atvažiavo dainininkų ir muzikantų iš Pasvalio rajono, šoko Radviliškio kultūros centro šokėjų grupė „Šelmiai“. Žinoma Pakruojo krašto duonos kepėja Valerija Grigalionienė savo anūkui, jaunajam ūkininkui Donatui Malinauskui perdavė 55 metus kauptą duonelės kepimo patirtį ir palinkėjo eiti jos pramintu keliu. Degėsių kaimo bendruomenės pirmininkė Reda Gurkšnienė Donatui įteikė didelę ližę, linkėjo garbingai tęsti tradicijas, kepti tokią pat gardžią duonelę, kokią kepė jo močiutė Valerija.

Duonkubilyje pukšėjo iškilusi tešla Kol didelėje duonkepėje sprag­sėjo uosinės malkos, o didžiojoje salėje skambėjo linksma kapelų muzika ir rinkosi svečiai, duonos kepėja V. Grigalionienė pusbalsiu kalbėjo: ,,Tokių iškilmių tikrai nesitikėjau, vaje, vaje, kaip širdis baladojasi. Ale koks stebuklas, matai, duonos kvapas žmones suveda į krūvą, koksai didelis subruzdimas. Man didžiausias rūpestis, kad anūkui sektųsi duonelę kepti, aš jam patarsiu, jis labai darbštus, paklusnus. O mano nebe tos apsukos – jau aštuonios dešimtys suėjo. Duoną kepti pradėjau būdama 25 metų. Anūkas turi savo ūkelį, dar pustrečio šimto dedeklių nusipirko. Jis jau moka kepti duoną, užsakymų sulaukia, o aš patarsiu, lipsiu ant kulnų.“ Kai svetainės duris pravėrė Guostagalio seniūnas Jonas Jocius, garbioji duonos kepėja pradėjo šypsotis ir pakvietė pažiūrėti, kaip duonkubilyje gyvena duonelė, – tik pukši iškilusi tešla. Po iškilmių žmonės galės dailius kepaliukus nuglostyti ir pašauti į krosnį. Taip ir nutiko. Beveik pustrečios valandos kepė duona, o žmonės šoko, vieni kitus vaišino suneštinėmis vaišėmis, dėkojo už bendrystę ir tradicijų tąsą. Net įraudusi šeimininkė Laima Šliūpienė dideliame dubenyje suko žemaitišką kastinį, paskui šaukštais krovė į lėkštes, o vikrios mergaitės dalijo karštas keptas įdarytas bulves – vaišės buvo prabangesnės nei didmiesčio restoranuose.

Graži krašto šventė Vietos veiklos grupės (VVG) ,,Pakruojo rajono partnerystė“ direktorė Marija Žiubrienė džiaugėsi, kad Degėsių bend­ruomenė sėkmingai įgyvendina duonos kelio projektą, jau ketvirtąjį kartą surengė Duonos šventę. Šiame krašte išsaugota pagarba duonai, o V. Grigalionienė – pripažinta geriausia duonos kepėja, pelniusi įvairių apdovanojimų. Tradicijos gyvos kaime, nors tie kaimai vis retėja. Šimtametes tradicijas turi duonos kepimo ritualas, sodiečiai duonelę kepė ir keps, net jei ir kelios trobos beliktų. Degėsių bendruomenės pirmininkė R. Gurkšnienė 24 metų duonos kepėjui Donatui įteikė naują ližę duonai į krosnį pašauti, džiaugėsi, kad jis perima savo močiutės estafetę. Krašto darbštuolę Valeriją ir jos tradicijų perėmėją anūką sveikino kitų bendruomenių atstovai, Pakruojo r. savivaldybės vadovai, bičiuliai.

Jaunojo ūkininko užmojai Joniškio žemės ūkio mokykloje Donatas įgijo technikos priežiūros verslo darbuotojo kvalifikaciją ir sugrįžo į gimtuosius Degėsius, apsigyveno pas tėvus, darbavosi jų ūkyje. Prieš trejus metus įregistravo jaunojo ūkininko ūkį, deklaruoja 64 ha dirbamosios žemės, augina grūdines kultūras. Praėjusių metų rudenį nusipirko 250 dedeklių vištų. Donatas planuoja laikyti apie 700 vištų, mat grūdų neperka, užsiaugina pats, tik reikia papildų įsigyti. Jeigu gerai seksis, tų dedeklių gal laikys ir kelis kartus daugiau. Žmonės nori naminių kiaušinių, jaunasis ūkininkas sulaukia nemažai užsakymų – tik turėk kiaušinių. Donatas pasakojo, kad jam patinka dirbti žemę, pats sugeba suremontuoti techniką, domisi žemės ūkio naujovėmis. Plačių užmojų vaikinui ypatingą įspūdį paliko Duonos šventė, ta diena jam buvusi išskirtinė, mat oficialiai buvo paskelbta, kad jis perima močiutės amatą. Donatas atviravo – jam teko didelė atsakomybė, kad močiutės paslaptingasis duonos receptas būtų išsaugotas, kad gardžią duoną keptų dar ne viena karta. Jam dar niekada netekę išgirsti tiek daug gražių žodžių, linkėjimų ir komplimentų, kiek sulaukė tą dieną.

Aldona SIREIKIENĖ Autorės nuotraukos

Netrukus į krosnį pašausime duonelę. Žemaitišką kastinį suka Laima Šliūpienė. Seniūnui Jonui Jociui kepėja Valerija parodė, kur gyvena duonelė – duonkubilyje pukšėjo iškilusi tešla. Tešlą reikia gerai išminkyti. Jaunasis ūkininkas Donatas Malinauskas baigia iškūrenti duonkepę. Šokėjos iš Radviliškio kultūros centro ruošiasi šokiui. Tešlą reikia gerai išminkyti.
Dalintis