Svarbu, ką valgo
Laima ir jos vyras Vincentas vieni pirmųjų Lietuvoje pasuko ekologinio ūkininkavimo keliu. Dabar juo eina jų vaikai ir vaikaičiai. „Mūsų žemė niekada nebuvo purkšta herbicidais, nebuvo tręšta mineralinėmis trąšomis. Mums niekada nekilo minčių pereiti prie chemizuoto ūkininkavimo, nes mums patiems svarbu sveikai maitintis, svarbu švariai užaugintus produktus tiekti žmonėms“, – ŪP pasakojo darbšti moteris.
Nuo ūkininkavimo pradžios iki dabar Stragių ūkyje auginamų daržovių plotai kito, kito ir auginamų daržovių asortimentas. Šiais metais beveik 10 h plote buvo auginama daugiau nei 30 pavadinimų daržovių. Populiariausios: morkos, bulvės kopūstai, brokoliai, moliūgai, burokėliai. Kaip teigė ūkio šeimininkė, asortimentas visada priklauso nuo sezoniškumo. „Morkas sėjome net 5 kartus: nuo ankstyvųjų iki vėlyvųjų veislių. Užaugo labai skanios. Morkos – lepios, jas būtina laiku nuravėti, nes kitaip jos žūsta. Žolės greitai auga, todėl tenka ravėti kelis kartus per sezoną. Ne visi susimąsto, kiek reikia laiko, pastangų ir kruopštumo auginant ekologiškas daržoves“, – teigė L. Stragienė, daržoves realizuojanti Vilniaus Tymo turgelyje, prie prekybos centrų ir kitose vietose.
Pasigenda glaudesnio bendradarbiavimo
Ne vienerius metus Stragiai ūkyje augina įvairių veislių ropes, kurios skiriasi savo forma, spalva ir skoniu. Jos pasirinktos neatsitiktinai. Tai, pasak L. Stragienės, vertinga, daug vitaminų turinti daržovė. Mokslininkai teigia, kad ropės lengvai virškinamos, gerai įsisavinamos, jose – daug vitaminų, mineralinių medžiagų. „Liaudies medicinoje ropės yra naudojamos nuo vidurių užkietėjimo, gydant avitaminozę, astmą, užkimimą ir kt. Ropės savo skoniu primena morkas, tik daug malonesnės. Ropės yra daug minkštesnės už morkas ir trapesnės. Sutarkuotas ropes galima duoti net sunkiausiems ligoniams, vaikams“, – daržoves gyrė ekologinio ūkio šeimininkė.
ŪP ji sakė, kad šiemetis ropių derlius yra labai geras – jis siekia apie 10 t. Todėl L. Stragienė mielai dalį šių vertingų daržovių parduotų įstaigoms, maitinančioms darželinukus, moksleivius, ligonius, karius ir kt. Tik jai kyla klausimas, kaip skanias ir sveikas daržoves realizuoti, kaip atrasti sklandesnį bendravimą ir bendradarbiavimą su institucijomis? Ekologinio ūkio šeimininkė apgailestavo, kad trumposios maisto tiekimo grandinės mūsų šalyje veikia vangiai. „Suskaičiuoti, kiek ir kokių produktų reikėtų darželinukams, moksleiviams, ligoniams, kariams pamaitinti, tikrai nėra sudėtinga. Tereikia imtis iniciatyvos. Kodėl šios iniciatyvos stinga? Kada viskas susistyguos?“ – retorinį klausimą iškėlė Ukmergės r. ūkininkė.
Ekologiškas maitinimas
Kaip ŪP teigė Ukmergės r. savivaldybės administracijos Informacinių technologijų ir viešųjų ryšių skyriaus vedėjo pavaduotoja Daiva Zimblienė, Ukmergė vis dar yra vienintelė šalies savivaldybė, kurios visuose vaikų lopšeliuose-darželiuose yra įdiegtas ekologiškas maitinimas. Tai – kantraus ir nuoseklaus darbo pasiekimas. Šiuo metu visuose šešiuose Ukmergės miesto vaikų lopšeliuose-darželiuose bei Ukmergės Pašilės progimnazijos ikimokyklinio ugdymo skyriuje „Šilelis“ vaikams maitinti skirtuose produktuose ekologiški sudaro 60–85 proc. Šias ugdymo įstaigas lanko 1 033 ikimokyklinio ir priešmokyklinio amžiaus vaikai. Taip pat šiuo metu yra svarstomos šiuolaikinių maitinimo organizavimo principų įdiegimo, tarp jų ir ekologiškų maisto produktų naudojimo galimybės Ukmergės bendrojo ugdymo mokyklose. „Suskaičiuoti, kiek ir kokių ekologiškų produktų reikėtų darželinukams, moksleiviams ar ligoniams pamaitinti, stinga tikrai ne iniciatyvos. Kiek ir kokių produktų sunaudoja mokyklos ir darželiai, susiskaičiuojame ir įsivertiname gana dažnai. Tokių produktų poreikis buvo pristatytas ir bendrame savivaldybės administracijos darbuotojų bei vietos ūkininkų susirinkime. Taip pat ši informacija yra pristatoma dažnų konferencijų metu“, – tikino D. Zimblienė.
Ji priminė, kad realizuojant ekologiškų maisto produktų diegimą trumpųjų grandinių principu susiduriama su sunkumais – viešųjų pirkimų reikalavimais, didele ekologiškų produktų kaina, asortimento ribotumu, produktų sezoniškumu, logistikos iššūkiais. Nepaisant šių sunkumų, ekologiški vaisiai ir daržovės įsigyjami iš vietos ūkininkų Mindaugo Stragio, Genovaitės Sakalauskienės, Dalios Stankevičienės, mėsos produktai – iš Ričardo Kvekšo, Leono Rutkausko, UAB „Farmers Circle“ ūkių.
Reikalauja kompleksinio požiūrio
Galite prenumeruoti „Ūkininko patarėjo“ elektroninę leidinio versiją
arba popierinę: el. paštu: platinimas@up.lt,
tel. +370 603 75 963
https://ukininkopatarejas.lt//katalogas/popieriniu-leidiniu-prenumerata/, www.prenumerata.lt, www.prenumeruoti.lt, www.prenumeruok.lt
bei Perlo terminaluose.
Visa informacija, esanti portale, yra UAB „Ūkininko patarėjas“ nuosavybė. Griežtai draudžiama ją kopijuoti, keisti, perpublikuoti ar kitaip naudotis komerciniais tikslais be Bendrovės leidimo.